Jabłecznik kruchy klasyczny 218tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu kilka goździków 8 łyżek wody
Apetyczna babeczka
Placuszki drobiowe 267godziny w chłodne miejsce. Następnie do mięsa dodać majonez,mąkę,żółtka,wegetę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno,dodać do masy mięsnej,delikatnie wymieszać. Na dobrze rozgrzany tłuszcz,łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać zaraz po przygotowaniu
Kuchnia Danusi
Churros 250Hiszpanii). Istnieje również odmiana churros — porras , które robi się z nieco rzadszego ciasta z dodatkiem sody i wyciska nieco grubiej. Jednak mi ta forma mniej odpowiada, ponieważ ciasto chłonie wtedy znacznie więcej tłuszczu. * SKŁADNIKI na kopiec churros (ok. 30 sztuk) 250 ml wody 50 g masła 2 łyżki cukru szczypta soli 160 g mąki pszennej 3 jajka olej(...)wsyp mąkę. Zacznij energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż masa zacznie odchodzić ładnie od brzegów naczynia. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej masy zacznij wbijać jajka, jedno po drugim, miksując na wolnych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w formie gwiazdki. Do garnka o szerokim dnie wlej olej i rozgrzej go do ok. 180ºC. Wyciśnij pierwszą
Food Square
Francuskie ciastka z truskawkami i kremem 210deser. Wystarczy arkusz kupnego ciasta francuskiego, truskawki i krem. Prościej być nie może...Odpoczywałam w słońcu i popijałam kawką pyszne ciasteczko! Francuskie ciastka Składniki: na 8 ciastek 1 arkusz ciasta francuskiego 200 g waniliowego kremu 8 dużych truskawek cukier puder do oprószenia Waniliowy krem 3 żółtka 80 g cukru 30 g skrobii kukurydzianej nasiona z 1 laski wanilii(...)Gotuj krem cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć. Wtedy zestaw z kuchni. Po 2 minutach dodaj masło i wanilię. Wymieszaj na jednolitą gładką masę. Przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Do pieczenia ciastek używam świeżego francuskiego ciasta. Uważam, że ono lepiej wyrasta niż to zamrożone. Ciasto można zrobić samemu ale zajmuje to sporo czasu...Schłodzone ciasto francuskie pokrój
codojedzenia
Clafoutis z nektarynkami 151Banalnie proste i szybkie ciasto z nektarynkami. Wystarczy wymieszać składniki, zalać owoce i upiec :) Składniki: 3/4 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 3 duże nektarynki Sposób przygotowania: 1. Z nektarynek usunąć pestki. Każdą połówkę przekroić na pół a następnie każdą ćwiartkę na 4 części. Owoce(...)poukładać w formie do pieczenia tarty wysmarowanej wcześniej margaryna i posypanej bułką tartą. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, mleko oraz jajka zmiksować. Owoce zalać masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 200słodkość. Wybrałam przepis Moich Wypieków , ponieważ miał fantastyczny krem- bez żadnych śmietanfixów czy innych wynalazków. To był strzał w dychę. Zobaczcie sami to cudo. CIASTO SZPINAKOWE "LEŚNY MECH" . Na ciasto 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku(...)ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej, następnie dodajemy odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Po upieczeniu studzimy. Jeśli po urośnięciu powstała "górka" wyrównujemy ją ostrym nożem. Jeśli mamy silną wolę
les mirabelles
PEŁNOZIARNISTE RACUCHY ORKISZOWE NA KEFIRZE, Z SODĄ 331sodą. Dokładnie zmiksować. Na końcu dodajemy jabłka, starte na dużych oczkach tarki. Mieszamy już tylko delikatnie łyżką i możemy smażyć. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju, nakładać po 1 łyżce masy na każdy racuszek i smażyć na niezbyt dużym palniku z obu stron do zrumienienia (na większej ilości oleju bardzo się spiekały
Smaczne Zdrowe
Na cztery ręce, czyli wyjątkowe ciasto z rabarbarem 219wyjątkowego smaku, wilgotności i tekstury są mielone migdały. Dzięki nim zwykłe ciasto nabiera zupełnie nowego charakteru. Do tego delikatna nuta pomarańczy i soczysty, kwaskowy rabarbar, który sprawia, że ciasto staje się naprawdę ciekawe. Jestem pewna, że zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.Niestety, ale nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia środka - piekłam je wieczorem, więc zanim wystygło, było już zupełnie(...)wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i mielonymi migdałami. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rabarbar razem z sokiem, wymieszać łyżką.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Przełożyć masę do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi.Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego
Pożeraczka, czyli raz adobrze
,,Kawałek nieba- śnieżne chmurki’’ 515mieszamy. Dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy
Podróż w kulinaria
Słoneczna tarta brzoskwiniowa Mistrza Małeckiego 183zrobić , gdyż jest banalnie prosta i niesamowicie pyszna! Składniki na kruche ciasto 200 g maki pszennej tortowej u mnie Młynomag 100 g masła 2 żółtka 3 łyżki śmietany 12 % 70 g cukru pudru . Ja zmiksowałam w młynku do kawy drobny cukier biały Diamant Składniki na masę waniliową 200 ml mleka 3.2% 2 żółtka 1 jajo 60 g cukru(...)pieczenia ,a następnie obciążamy np.grochem. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy obciążenie i pieczemy 5 minut. Wyciągamy ciasto, które ma być niedopieczone gdyż, za chwilkę włożymy je ponownie do piekarnika. Na razie odstawiamy na bok i zaczynamy robić masę waniliową. Składniki na masę miksujemy i połowę masy wylewamy na spód od tarty, układamy brzoskwinie. I ponownie wylewamy masę. Pieczemy
Z Kuchni Do Kuchni
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 215rurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają(...)ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych 150 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po tym czasie śliwki przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć z soku. Ostudzić, zmielić blenderem na gładką masę. Jeżeli
moj przepis na
Kokosowe drożdżówki z rabarbarem, „serem” i kruszonką, a więc Bon Appetit 192więc w razie co porobię zdjęcia (stąd taki bałagan). Składniki na 12-16 sztuk ciasto: 800 g mąki pszennej 400 ml mleka sojowego 50 g świeżych drożdży 150 g wiórków kokosowych 150 g cukru (użyłam kokosowego, ale może być dowolny) 120 g oleju koksowego masa „serowo” -rabarbarowa: 2 kostki tofu w sumie około(...)odcedzonego rabarbaru. Jeżeli kruszonka Ci zostanie, to spokojnie możesz ją przechowywać w lodówce tydzień, a nawet dwa. Wyrośnięte ciasto wyrób chwilę, podziel na części, uformuj kulki i przełóż w dostępach na blachę. W każdej kulce zrób spore zagłębienie i nałóż łyżkę masy „serowej” i posyp kruszonką. Odstaw na 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia. W zależności od ilości
greenscarf
Waniliowy sernik budyniowy ze słodką wisienką 310obrotach. Na koniec do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość chwile miksujemy (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową wykładamy do przygotowanej tortownicy. Na wierzch wykładamy łyżeczką nasze wiśnie ze słoiczka. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut (czas pieczenia różny w zależności od piekarnika, należy obserwować
Słodkie okruszki
sernik z tartymi jabłkami 559następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 190 st. C. dodatkowo: 800-1000 g jabłek (np. szara reneta), obranych i startych na tarce o grubych oczkach składniki na masę serową: 1000 g białego sera(...)ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy równomiernie starte jabłka a na nie masę serową. Całość pieczemy przez ok. 45 min. w 170 st. C., po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzenia