Prosta babka dwukolorowa 213gładka masę. Pod koniec miksowania dodać cukier waniliowy. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian ze schłodzonym tłuszczem do masy jajecznej cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać
Na słodko lub wytrawnie
NALEŚNIKI DUO 173jogurtu naturalnego posiekane orzechy (włoskie lub migdały) dżem figowy (lub inny ulubiony) świeże figi olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, przy pomocy miksera lub trzepaczki połączyć ze sobą na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki. Twarożek połączyć cynamonem, cukrem i orzechami i dokładnie wymieszać. Dodać tyle śmietany lub jogurtu, aby nie był za rzadki
Kuchnia w opałach
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 448Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy tak, jak lubimy najbardziej (ja na ostro) i smażymy. Szpinak doprawiamy czosnkiem, suszonym koperkiem oraz fetą. Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę
Taste Of My Day
Leniwe a'la pierogi ruskie 215dodajemy cebulę, wszystko razem mieszamy i doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Masę dzielimy na 4 części, po czym w miejsce jednej części masy wsypujemy mąkę (jak na zdjęciu poniżej) i wszystko razem mieszamy. Ciasto musi być na tyle zwarte, aby można było formować wałek (jeżeli tak nie jest to dodajemy jeszcze trochę mąki). Każdy uformowany wałek kroimy
IMPRESJA SMAKU
CIASTECZKA OWSIANE 219płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram na tarce i mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam. Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam, tak żeby powstały okrągłe ciasteczka. Piekę
Zdrowo i kolorowo
Pączki ziemniaczane 180waniliowy Olej do głębokiego smażenia Dowolna marmolada Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę . Dodać do nich drożdże i cukier . Utrzeć na jednolita masę . Wbić jajka , wsypać mąkę , dodać aromat i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto . Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rowałkować na stolnicy na grubość ok 2 cm , podsypując stolnicę
Malinowa Kawiarenka
Szare kluchy z boczkiem 206powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie
kgwjanczewo
Bakeo.pl - Część III :) 200Przygotowanie: 1. Mąkę, jajko, mleko, miód, proszek do pieczenia, przyprawę wymieszaj w misce. 2. Dodaj połowę opakowania bakalii. Orzechy rozdrobnij/posiekaj. Dodaj do ciasta. 3. Na mocno nagrzaną patelnię nakładaj po 1,5 łyże masy. Placki przewracaj na drugą stronę w momencie pojawienia się pęcherzyków. 3. Podawaj obsypane pozostałą częścią bakalii. Co znalazłam w swojej świątecznej paczce
Zdrowie na języku :P
Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe na Święta 213przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok. Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę. Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto
Magiczna kuchnia Darii
Muffiny z białym serem i wanilią 164"Weekend! Co prawda dziś cały dzień w pracy, w niedzielę będę się uczyć do egzaminów, ale mimo wszystko weekend! Zawsze to jakoś lepiej brzmi :) Staram się
Słodkie Przyjemności
Wytrawny chlebek ze szparagami 185"Dziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek
Słodkie Przyjemności
Ciasteczka ze słonecznikiem 157korzennejgarść suszonych żurawinmak150 g pestek słonecznikaSposób przygotowaniaDo miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną.Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym
Słodkie Przyjemności
chleb z prażonym słonecznikiem 223dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól.Wyrób ciasto. Gdy zajdzie potrzeba i ciasto będzie za twarde dodaj wody, a gdy za luźne, odrobinę mąki.Ciasto powinno odchodzić od rąk, być miękkie, gładkie i elastyczne. Wyrobioną masę zostaw w lekko naoliwionej misce, przykryj i odczekaj 50 minut. Po tym czasie uformuj jeden duży, lub dwa mniejsze bochenki. Pozostaw ma kolejne
Pasje Jolki
Tarta z brukselką i brokułami 240naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.Smacznego
Moniki Smakołyki
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 360kremów do smarowania. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje. Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wiórki oraz migdały wysypujemy na osobne
Mania Gotowania