ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1257/3191)

Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 330

zdecydowanie dłużej niż wołowe. Na koniec wlewam olej i całość wyrabiam ręką – tak długo, aż mięso zacznie się kleić. Wyrabianie mięsa tak jak wyrabianie ciasta sprawia, że w mięsie uwalniają się połączenia włókien kolagenowych a masa zyskuje spoistość i kleistość – nie potrzeba tutaj jajka do zlepienia. Odważam identyczne porcje mięsa (w tym wypadku cztery o wadze 125-127g, czyli

Karo in the Kitchen
Kokosowe naleśniki z miodem lub syropem klonowym (deser z Bangkoku) 172

jajko i wlać mleko kokosowe.  Jajko połączyć (widelcem) z mlekiem kokosowym, a następnie powoli rozmieszać z resztą składników - aż powstanie się jednolita masa.  Na patelni rozgrzać olej i szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć (na dużym ogniu) przez około 1 minuty z jednej strony, po czym przewrócić i smażyć do zrumienienia się. Gotowe naleśniki ułożyć

Di gotuje
PROSTY CHLEB Z GARNKA 201

minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać obie mąki, sól, oliwę, resztę ciepłej wody i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wymieszać łyżką, a gdy masa będzie zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki wody. Miskę z ciastem chlebowym owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Ciasto dość mocno urośnie, więc polecam większą miskę. Następnego dnia rano na podsypanej mąką

Pieguskowa Kuchnia
PASZTET Z CUKINII 222

Wbić jajko, dodać ser, olej  i przyprawy. Bułki lub kaszy manny na tak zwane oko, czyli tyle żeby konsystencja nie była za rzadka. Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą keksówki. W środek ciasta włożyć parówki, dwie obok siebie. Na wierzch delikatnie posypać bułką. Piec w 180 stopniach ok. 1,5 h . Podawać do obiadu lub na kanapkę

pieprzny smaczek
Babka piaskowa 190

cukier waniliowy. Nie przestając miksować, dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy

Różne smaki w kuchni
domowy makaron 236

wody 1 jajko szczypta soli około 1,5 łyżki wody mąka do podsypywania ( nie za dużo ) Składniki zagnieść na dość elastyczną i nie lepką masę i pozostawić przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (podczas wałkowania można podsypać stolnicę odrobiną mąki ale ciasto i bez tego nie powinno się lepić ), pokroić w paski

cukrem pudrem posypane
Owsiane naleśniki typu pancake z musem z mango [ENG] 195

miski tj. mąkę, płatki, proszek, sodę i cynamon. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie dodaj jajka, jogurt, olej i miód. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładaj po czubatej łyżce ciasta na jednego placka smażąc jednocześnie po ok. 4 placki placki przez około 1 - 2 minuty każdy (pęcherze powietrza oraz zrumieniony spód oznaczają idealny moment

Better Life By Auntie Ju
Placki jogurtowe z truskawkami 2664

cukrów dodać jogurt, żółtka, masło i delikatnie wszystko zmiksować do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując odstępy, bo placuszki będą rosły. Po około minucie smażenia poukładać na każdym placuszku po 3 plasterki truskawek. Smażyć dalej na małym

Kulinarne Przeboje
Faworki – chrust 152

puder 1) Żółtka, śmietanę i spirytus dokładnie wymieszać w misce. 2) Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól. 3) Mieszając, do mąki stopniowo dodawać masę z jajek i śmietany. Zagnieść wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto. 4) Gotowe ciasto wybić wałkiem, do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza (dobre napowietrzenie ciasta to sekret udanego chrustu). Następnie zawinąć w folię

Fitsweet.me
Sernik wiedeński 281

Następnie partiami dodajemy ser. Wlewamy ostudzone masło, cały czas ucierając mikserem. Dodajemy budyń (lub mąkę ziemniaczaną). Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką, aż do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 17 cm). Sernik pieczemy około godziny w 180 stopniach. Sernik na początku bardzo urośnie, ale po wyjęciu

Aga w kuchni
Różyczki - faworki 225

Przygotować szklankę i 2 różnej wielkości kieliszki.   Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę.  Zagnieść na jednolitą masę, a następnie ubijć drewnianym wałkiem. Na posypany mąką blat położyć ciasto i rozwałkować. Z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości. Krążki naciąć w 3 miejscach, tak aby uformować płatki. Układać 3 krążki jeden na drugim od największego

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kluski ze słodkich ziemniaków 221

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie rozgniatamy je widelcem, dodajemy jajko i mąkę i mieszamy łyżką na jednolitą masę. Masę rozkładamy na dużym talerzu i za pomocą łyżki zgarniamy kawałki ciasta formując kluski do garnka z wrzącą wodą. Gdy wypłyną na wierzch znaczy, że są gotowe

Delusional Trine
Piernik z nadzieniem truskawkowym 155

Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż

Różne smaki w kuchni
kopytka po litewsku 217

oliwek. Ugotować ziemniaki w łupinie, a następnie obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa,lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Do tak przygotowanej masy ziemniaczanej dodać mąkę ,kminek ,sól i wszystko dokładnie połączyć .Zagnieść ciasto tworząc podłużny wałek o średnicy 5 cm .Wałek pociąć w ukośnie plastry , umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze

w mojej kuchni
Najlepsze serniki 231

polecam kupić ser twarogowy na wagę i go po prostu zmielić w maszynce. Dajcie znać w komentarzu, jeśli pomogłam w wyborze i jakie ciasto króluje na Waszym świątecznym stole 😊 Sernik z rodzynkami Sernik z masą krówkową (kajmak) Sernik Pina Colada Sernik w łaty Seromakowiec bez spodu

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania