Ciasto ptasie mleczko truskawkowe. 190wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej zimną już galaretkę delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodajemy kawałki truskawek (zostawiamy część do dekoracji). Krem wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Całość dekorujemy truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce
Pani domowa
CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI 194papierem do pieczenia. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie w plastry, skropcie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Teraz zabieramy sie za ciasto: mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło utrzyjcie z cukrem na jasną, puszystą masę- ucierajcie dosyć długo, około 5-8 minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie
OliveandThyme
Babka bananowa z lukrem z czerwonej pomarańczy 297widelcem, mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny, śmietaną oraz dodajemy startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Masę bananową dodajemy do masy maślanej po łyżce, ciągle ucierając. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Do natłuszczonej formy przekładamy ciasto i pieczemy ok 40-45 min. w temp. 200 st. C Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy gotowym lukrem. inspiracja: "moje smaki
noteskulinarnyfiga
Pierogi z makiem i bakaliami 231wierzcie mi – ziemia się nie rozstąpi i piekło was nie pochłonie, jak użyjecie gotowej masy makowej. Dla tych, którzy zdecydują się użyć surowego maku, na końcu przepisu pojawi się instrukcja, jak obchodzić się z makiem. Przepis wystarcza na około 80 pierogów średniej wielkości. Potrzebujemy na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczkę soli łyżkę oleju jedno jajko ciepłą wodę Do dużej(...)jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy, więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny
ladykitchen
KRUCHE Z WIŚNIAMI 190Składniki: ciasto: 3 szklanki maki 1/2 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa bezowa: 6białek kisiel - ja dałam cytrynowy szczypta soli 1 szklanka cukru Dodatkowo : drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika Sposób wykonania: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam
Darcia w kuchni
Ciasto ze szpinakiem, kremem i kolorowymi cukierkami. 413smaku 2 lekko kopiaste łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: 10 dag cukierków orzeszków w cukrowej polewie 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak
Izabelawkuchni
Kokosowa Princessa Zebra (z kremem budyniowym straciatella) 219podczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu. Z chęcią wyjadłabym cały. Ciasto łączy w sobie wszystko to co lubię, a mianowicie: kokos, nutę białej czekolady i krem budyniowo-maślany! Poooezja! Sami zróbcie i przekonajcie się o tym! Polecam! (Forma o średnicy 14 x 17 cm) Masa: 500 ml mleka 2 żółtka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)pomocą łyżki. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę kremu. Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi (można lekko je przyklepać). Ciasto wstawić do lodówki - do stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować wg uznania. (*) Jak dotąd nie zauważyłam w sprzedaży tak ciemnych
Di gotuje
Pomarańczowiec 231margaryny3 jajka1 szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 3 pomarańczy Masa kisielowa:sok z 3 pomarańczy0,5 szklanki cukru2 żółtka1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy2 łyżki mąki ziemniaczanejDo dekoracji:polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem
Praktyczna pl
Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem 336porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy 21×25 wyłożonej papierem. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. CIASTO KOKOSOWE: białka ubić na sztywno(...)zmiksować blenderem na gładką masę. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się brzoskwiń. Ugotować gęsty krem. Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blachy, w której się piekł. Jeżeli nie jest wysoka, należy zrobić komin np z foli aluminiowej. Wylać połowę gorącego kremu brzoskwiniowego. Nałożyć ciasto kokosowe lekko dociskając. Wylać drugą połowę
https:KKuchniaMniam
Czekoladowe babeczki z konfiturą truskawkową 242czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz masę kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia składników. Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Dodajemy po płaskiej łyżeczce konfitury. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce kuchennej. Zimne oprószamy
Wanilia i Kardamon
Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą 845blaszki o wymiarach 24cmx28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem przez około 8 minut. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać łyżkę oleju oraz mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie
Moja Galeria Smaku
Cytrynowa babka ze szpinakiem i lemon curd 251Piekarnika nastawiamy na 180 stopni. Szpinak miksujemy (nie musi być całkiem na gładko). Masło ucieramy z cukrem, jajkami i aromatem na puszystą masę. Dodajemy szpinak, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Upieczone odstawiamy do przestudzenia. Jasne ciasto: 340 g mąki pszennej
Mienta blog
Moje pierniczki. Dekorowane, lukrowane... świąteczne 223podsypywania ciasta Do dekoracji: 1 białko do posmarowania pierniczków kolorowa posypka lukier: z cukru pudru i 1 białka + barwniki spożywcze Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam miód, dodałam masło i oba rodzaje cukru. Podgrzewałam na średnim gazie. Mieszałam, żeby zawartość nie przywierała do dna i żeby cukier się rozpuścił. Odstawiłam, żeby masa wystygła(...)wymieszała, wsypywałam kolejna partię mąki. Potem dodałam jajko i po wymieszaniu wsypałam resztę mieszanki z mąką. Wymieszałam na gładką masę. Przykryłam folią i wstawiłam na godzinę do lodówki. Piekarnik ustawiłam na 180 ° C. Ciasto rozwałkowałam na placki na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wykrawałam pierniczki. Przekładałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarowałam
Kuchnia u Krysi
Cytrynowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 252cytryny, wbić jajko, dodać skórkę z cytryny, całość zmiksować. Masę jogurtową wlać do suchych składników i ponownie zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Formę o średnicy 26 cm* wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Piec 60-70 minut w temperaturze 160*C. *u mnie forma z kominkiem
Chocolate Muffin Blog
Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej 260Napoleonka inaczej – składniki:opakowanie ciasta francuskiego250 ml śmietany 30-36 %cukier puder do posypaniaok. 400 g owoców (truskawki, maliny)Krem:375 ml mleka4 żółtka60 g cukru3 łyżki mąki2 łyżki rumu Podgrzewam mleko w rondelku do momentu zanim się zagotuje. Odstawiam. W misce mieszam żółtka z cukrem kilka minut aż masa zgęstnieje.Dodaję do masy przesianą makę.Powoli(...)mieszam ok 2 min.Jeśli utworzą się grudki trzeba odstawić z palnika i mieszać aż masa będzie znowu jednolita. Po wystygnięciu do masy dodaję rum. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1 godzinę.Rozmrożony arkusz ciasta francuskiego wykładam na blachę do pieczenia lekko spryskaną zimną wodą. Nakłuwam ciasto widelcem.Przykrywam papierem do pieczenia a na wierzch wykładam kratkę do pieczenia.Piek
UgotujmyTo.pl
Muffinki "Leśny mech" 1048czuć. Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja na 6 dużych babeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku 125g cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: coś(...)dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę miksujemy z serkiem
Czerwona Porzeczka
CIASTECZKA KAKAOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 201deszczowa pogoda sprawia, że człowiek ma ochotę na coś słodkiego ;) Padło na TAKIE ciasteczka. W szafce jednak była tylko biała czekolada, słonecznik i ziarenka chia. Więc do ciasta dodałam kakao, wspomniane ziarna i pokrojoną czekoladę. Ciastka wyszły mocno kakaowe i przepyszne. Polecam wypróbować obie wersje :) SKŁADNIKI NA OK. 20 SZTUK: 20 dag masła w temp. pokojowej(...)kakao 1 łyżeczka sody tabliczka białej czekolady garść słonecznika i ziaren chia WYKONANIE: Masło ucieramy na puch, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Wlewamy mleko, dodajemy jajko i chwilkę ucieramy. Sypkie składniki przesiewamy, wsypujemy do ciasta w 3 partiach, ucieramy. Jeśli ciasto jest gęste mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę, płatki owsiane, słonecznik i ziarna chia. Mieszamy. Piekarnik
Pani na deser
Ciasto drożdżowe z truskawkami 227się ciastem drożdżowym z truskawkami jakie upiekła mi moja Córka. Do porannej herbatki jest super. Przyjęłam to jako zadośćuczynienie za moje codzienne, kulinarne starania jakie czynię dla mojej Rodziny. Ciasto wygląda pysznie, tym bardziej, że dodatkiem są pewnie ostatnie w tym sezonie truskawki. Składniki : 4-5 jaj 3 niepełne szklanki mąki krupczatki mleko 4-5 dag drożdży(...)Dolać letniego ! mleka ( około 150 ml ), zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia -zimową porą może stać na kaloryferze Gdy mąkę już połączymy z masa jajeczną, wlać drożdże ( gdy już podrosną) -wyrobić, aż do połączenia składników Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać letniego mleka ( nie więcej niż 1/3 szklanki) Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać mocno drewnianą łyżką Ciasto przełożyć
Proste Potrawy