Pychotka wg Siostry Anastazji 211Składniki: ciasto 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła (u mnie śliwkowe) masa: 1 kostka margaryny 1/2 l mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z margaryny, mąki, cukru, żółtek, śmietany(...)części, rozwałkować i wyłożyć na blaszki. Białka ubić na sztywno z odrobiną cukru. Ciasta posmarować powidłami a następnie przykryć je pianą. Piec 30 minut w 200 stopniach. Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na końcu zmiksować powoli margarynę z masą i przełożyć nią placki
Pychotkaaa
Zielony placek a’la pizza 384minut w 180 st. C.","Wszystkie sk\u0142adniki sosu miksujemy na g\u0142adk\u0105 mas\u0119. "],"recipeCategory":"Danie g\u0142\u00f3wne","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Zielony placek a'la pizza Danie Danie główne Kuchnia Bez glutenu Porcje 4 porcje Porcje 4 porcje Składniki ciasto 300 g cukinia jedna średniej wielkości 60 g mąka gryczana 3 łyżki 2 szt jajka sól(...)formy ok. 20x20 cm. Pomidora kroimy w plastry i układamy na wierzch ciasta. Różyczki brokuła kroimy w plastry i wykładamy na pomidora. Na wierzch układamy plastry sera mozzarella. Posypujemy przyprawami. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką masę
Kucharzyca
Staropolski piernik dojrzewający 230ciasto zmiękło. Po tym czasie kroimy na 3 części i otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm gotowe do udekorowania polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty(...)wkąadamy do rondelka i podgrzewamy często mieszajac, aż cukier całkowicie się rozpusci i wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Wyrabiamy ciasto, przekładamy je do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą (koniecznie zróbcie w niej dziurki, aby ciasto oddychało!) i odstawiamy
Zawsze głodna!
Ciasto Kubanka 1062czasochłonne. To ciasto z rodzaju tych, które koniecznie trzeba spróbować ;) Nam najbardziej smakowało na drugi i trzeci dzień. Blacha 22x33cm Składniki: Ciasto kakaowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Bita śmietana(...)szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem przesiewamy
Czerwona Porzeczka
Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką. 174łyżki rozgniecionych jagód kamczackich Dodatkowo: 1 galaretka o smaku owców leśnych 1 szklanka gorącej wody Wykonanie pysznego ciasta ze szpinakiem: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak
Izabelawkuchni
Tort szpinakowy z jogurtowo-jagodowym kremem. 203cukru 3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: jadalne kwiaty ( u mnie bratki ) Wykonanie pysznego szpinakowego tortu: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak
Izabelawkuchni
Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami 163umyć i pokroić w nieduże kawałki. Posypać 2 łyżkami cukru i odstawić. Truskawki rozmrozić, lub użyć świeżych ( w sezonie ). Ja do ciasta dodałam truskawki rozmrażane. Masło o temeraturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po 1 jajku. Następnie dodać jogurt naturalny - wymieszać. Jeśli masa się zważy - nie baczyć
kolorowotorcikowo
Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką (masa 3-składnikowa) 187pewnego czasu wszystko robię ekspresowo lub z Natalką na rękach - także ciasta powinny być proste, szybkie oraz... pyyyszne. Taki właśnie jest ten sernik! Naprawdę zachwyca smakiem i z podanych proporcji wychodzi spora blacha, która zapewniam, że znika ekspresowo. Koniecznie spróbujcie! (Forma 28 x 28 cm) Masa: 1 kg serka waniliowego (u mnie z wiaderka) 30g żelatyny (6-7 łyżeczek(...)następnie z żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Formę wysłaną papierem do pieczenia wyłożyć biszkoptami/herbatnikami. Na ciastkach umieścić masę i kolejno warstwę biszkoptów/herbatników oraz delikatnie zastygające galaretki. Całość wstawić do lodówki, żeby ciasto całkowicie stężało. Dodatkowo gotowy sernik udekorowałam kremem czekoladowym
Di gotuje
CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 200miksera rozkręcamy miękkie masło z cukrem lub ksylitolem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Do masy dodajemy po kilka łyżek mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, po każdym dodaniu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane), wyrównujemy. Wykładamy pokrojone na małe kawałki owoce i obsypujemy kruszonką. Tortownicę wstawiamy
Smaczne Zdrowe
Bakaliowy keks na białkach 170dowolne bakalie (u mnie 1/3 szklanki, ale można dać więcej) -aromat do ciast, np. cytrynowy lub waniliowy -cukier puder do posypania Wykonanie: W garnku roztapiamy margarynę i zostawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Schłodzoną margarynę(...)ostrożnie i stopniowo wlewamy do ubitych białek na przemian z mąką. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką do momentu, aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy kropelkę aromatu oraz oprószone w mące bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
KasiekGotuje
Tartaletki z kremem waniliowym i owocami 213szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto(...)owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu
Świat Ciasta
Murzynek z białek 949udekorowany murzynek, doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności. Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce (będzie wtedy wyższe). Murzynek z białek Składniki: CIASTO 6 białek 120g cukru pudru 120g oleju kokosowego 160g mąki pszennej 50g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 50g gorzkiej czekolady(...)oraz dodać ekstrakt z wanilii - mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia - składniki suche stopniowo (również po jednej łyżce) przesiewać do masy białkowej, delikatnie mieszając szpatułką - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć od razu do formy (nie powinno zbyt długo czekać na pieczenie) - formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec przez około
Smakołyki Bereniki
szybki pieczony sernik z truskawkami w galaretce 277pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik) i na pewno użyję jej jeszcze(...)pieczenia ułożyć biszkopty. Masło rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać ser, budynie i masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na biszkopty. Piec w 180*C około 50 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około kwadransa. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Waniliowe ciasteczka Duszki 150ekstrakt waniliowy- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * czekolada mleczna- 100 g Masło (temperatura pokojowa) utrzeć razem z cukrem, aż masa będzie jasna. Dodać jajko, dobrze wymieszać. Przesiać mąkę, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki
Kraina Miodem Płynąca
Przepis # 25 Jaglane rogaliki z musem jabłkowym 171mnie idealne do herbaty. Składniki Ciasto - 35 gram cukru kokosowego - 300 gram mąki jaglanej - 50 gram mąki owsianej - 125 ml mleka - 15 gram drożdży - 70 gram oleju kokosowego - 2 jajka Mus - 3 jabłka - cynamon Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondelka i prużymy. Na koniec dodajemy cynamon. Całość blendujemy na jednolitą masę. Wykonanie Do miseczki wkładamy pokruszone(...)mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku. Powoli wlewamy także mleko połączone z olejem. Tak powstałą masę delikatnie zagniatamy tak by powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Health-Fit-Life