Orzechowiec przekładany kremem budyniowym 691jesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wanilii ponadto: 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić
Kolorowa kuchnia Elki
powidlak z gruszkami 189odpowiadające każdemu, zwyczajne, proste "jak u babci". Ciekawy w tym przepisie jest dodatek dużej ilości powideł śliwkowych, które nadają mu nie tylko wyraźnego smaku ale też wilgotności. Takie ciasto jest idealne na środek tygodnia do popołudniowej herbatki. *foremka 14*25 cm Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki słoiczek powideł śliwkowych (mój miał 280 gram) 1 kopiata łyżka(...)żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i gęsta dodawać po trochę powideł. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z olejem. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort z mascarpone i malinami 219pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się z masą. Dodajemy przesianą z budyniem oraz proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzenia
Roladka łososiowa 226Mniejszą część odłożyć na później. Kolejno należy zająć się naszym ciastem na roladkę. Do 2/3 szpinaku należy dodać mąkę i mleko, następnie zmiksować całość blenderem. Dodać sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do zmiksowanej masy dodać żółtka, wymieszać. Włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury(...)stopni. Na koniec do masy dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć naszą masę. Rozsmarować równomiernie na całej blaszce. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut. Po ostygnięciu na ciasto wyłożyć pozostałą część szpinaku, na to warstwę plastrów wędzonego łososia, na wierzch serek. Całość zwinąć w rulon, owinąć ciasno
Garniec Magalie
Pełnoziarnista chałka waniliowa 164cukrem i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Jajka roztrzepać, dodać do drożdży. Dodać ekstrakt waniliowy, pół szklanki mąki i ubijać masę do czasu, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą część mąki, wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać przez ok. 10 minut, do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Miskę wysmarować tłuszczem, przełożyć
Kucharzyca
CIASTO JAK ARBUZ + FILMIK 164Ciasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis. BISZKOPT : 200 g mąki pszennej 3 jajka 2 garście szpinaku 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)MASA : 300 ml śmietany 30 % 125 g mascarpone 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona we wrzątku i ostudzona DODATKOWO : 2 galaretki truskawkowe
Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik z malinami 266pełno ich w ogrodzie więc musiałam je wykorzystać-a ten zapach cieplutkiego ciasta .....mniam, Idealny do popołudniowej kawki-polecam Składniki: Ciasto: 270 g mąki 125 g margaryny 2 żółtka 50 g cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka sernikowego(u mnie Mój ulubiony) 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki oleju(...)pudrem, następnie wlewamy olej, jajka, a na końcu budynie. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, na wierzch nakładamy równomiernie maliny. Piec przez 60-65 minut w temp. 170 stopni. Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Strona Główna / Słodkości / Ciasta z owocami / Sernik z malinami Sernik
Swojskie jedzonko
Ciasto Paradiso 3009pył (w rozdrabniaczu lub np wykładając partiami na czystą, bawełnianą ściereczkę, i uderzając w nie wałkiem do ciasta). Pokruszone wsypujemy do miski. Orzechy drobno siekamy. Dodajemy do herbatników. Następnie całość łączymy z miękkim (lub całkowicie roztopionym) masłem oraz miodem. Po uzyskaniu jednolitej masy, wykładamy nią wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o śr. 24cm), którą następnie wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy
Smaki Na Talerzu
Babeczki Milky Way 186szklanki mleka w proszku 200 g serka mascarpone 1 śmietanfix Dodatkowo: batoniki Milky Way do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy batonik dzielimy n a4 kawałki. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy do niej jajka i mleko. Ucieramy do połączenia wszystkich składników. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kakao
PatiGotuje
Babka szpinakowa 233Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem :) Wszystko było pięknie, do czasu wyciągnięcia jej z formy, którą posmarowałam tylko tłuszczem, dlatego Wam od razu radzę, by prócz tłuszczu wysypać formę bułką tartą. No- chyba że posiadacie sylikonową lub naprawdę konkretną(...)cukrem kryształem oraz waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać sok z cytryny. 2. Odciśnięty, rozmrożony szpinak zmiksować z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia. 3. Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelewamy
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto zebra. 225miski z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy stopniowo, naprzemiennie mąkę, olej i wodę, delikatnie mieszając łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części (dwie różne miski). Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej dajemy 2 łyżki
Tagebuch po polsku
Muffinki Cherry Coke 211brzegu, żeby babeczki miały miejsce, żeby urosnąć. Do każdej babeczki wkładamy kilka wiśni ze słoika i przykrywamy niewielką ilością masy. Pieczemy około 25 – 30 min. w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Upieczone babeczki nie powinny mieć w środku surowego ciasta (można sprawdzić to drewnianym patyczkiem do szaszłyków). Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Śmietanę wkładamy
Ciastkozercy
Ciasto czekoladowe z musem śliwkowo-migdałowym 256szklanki ciemnego kakao 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: likier amaretto do nasączenia ciasta Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko z czekoladą i wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i krótko(...)zmiksować, tylko do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°c przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Jeżeli ciasto wyrośnie z małą górką, należy ją ściąć nożem. Dodatkowo można odwrócić ciasto spodem do góry, będzie równiejsze (obręcz zostawiamy). Następnie
Oryginalny smak
Ciasto na naleśniki 296cukrem, a może suche? Nie ważne jakie najbardziej lubimy i jak najczęściej jadamy. Jedno jest pewne - najważniejsze jest ciasto! Ciasto powinno być puszyste, miękkie, delikatne, jednak na tyle trwałe żeby nie rwało się podczas smażenia. Dobrze jakby nie wymagało masy tłuszczu (chociaż to zależy w dużej mierze od patelni). Po usmażeniu naleśniki powinny ładnie zmięknąć i podczas jedzenia rozpływać się
Jedzeniomania
Szarlotka sypana z orzechami. 189Pamiętacie szarlotkę z bułki tartej ? Przepis nieco zmodyfikowałam dodając mielone orzechy i okazało się, że to jest to! Pyszne, chrupiące, orzechowe ciasto, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Mmm... Pycha!!! Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku(...)blaszkę, na nie ścieramy 1/3 porcji margaryny, następnie wykładamy masę jabłkową. Do pozostałych suchych składników dodajemy dodatkowe orzechy, mieszamy i równomiernie rozsypujemy na masie jabłkowej. Resztę margaryny ścieramy i równomiernie rozkładamy na wierzchu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Najlepiej podawać na ciepło
Rozpustne gotowanie