chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:96/170)

OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 101

się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu 1 ostra papryczka chilli 10-12g kopru 1-2 ząbki czosnku 3-4 ziarna ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki moczymy, najlepiej kilka godzin

Moja Książka Kucharska
Domowy Pumpernikiel 132

aromat tego chleba. Jest to jeden z moich ulubionych chlebów, jednak ze względu na dosyć specyficzny smak nie każdy jest jego amatorem :)  Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia , ilości składników zmniejszyłem o połowę (na 1 dużą formę 30x11 cm) Zakwas 25 g zakwasu z "lodówki" 175 g łamanego ziarna żyta (tzw. śruta żytnia, szrot) 175 g wody Wymieszać, przykryć

Przepisy na domowy ser i chleb
Pesto z roszponki 152

smaków nie dominując ich. Bardzo mi smakowało również z chlebem, jako przegryzka. Jestem pewna, że wrócę jeszcze do pesto z roszponki, a w planie mam jeszcze z rukoli, podagrycznika i z mieszanki ziół.  Póki co polecam serdecznie tą wersję! Składniki: 200 - 250g roszponki 50g tartego parmezanu 3 łyżki ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku około 100ml oleju rzepakowego sól, pieprz

Cakes By Kejt
Brokułowa pasta kanapkowa z prażonym słonecznikiem z 3 składników 274

Szukacie alternatywy śniadaniowej pasty kanapkowej? Znudziły się wam dostępne w sklepach "wegepasztety"? Polecam wypróbować smaczny i szybki przepis na

Pora na pora i pomidora
Świąteczny pasztet z selera i jarmużu 176

Potrzebne składniki:  2 średnie selery    4 łodygi selera naciowego garść jarmużu 1 cebula 5 ziare n pieprz u kolorowego 3 l iście laurowe

Łycha smaków
Różowa pasta ze szprotkami do kanapek 110

drobno posiekanej w kosteczkę posiekany koperek  kilka ziaren różowego pieprzu papryka czerwona w proszku do dekoracji Różowa pasta ze szprotkami  Przygotowanie: 1. Rozgnieć widelcem biały ser, dodaj ryby, keczup i koncentrat pomidorowy. 2. Dadaj cebulę koperek, kapary i kuleczki różowego pieprzu. 3.Całość wymieszaj. Pozdawaj z chlebem na zakwasie:) I kiełkami brokuła

AZgotuj!
Pasta z ciecierzycy a'la hummus 157

hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja na temat hummusu bo przygotowana z cieciorki z puszki z dodatkiem ziaren sezamu i kawałeczkami pora. Ja podałam na kolację z chrupkim

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 137

specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe dni, przechowywałam go w lodówce. Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga  Smakoterapia. Składniki: 2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2,5 szkl. zimnej wody 1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich 4 łyżki sezamu 1 płaska łyżka soli(...)zimnego piekarnika: w wersji 1-   na ok. 2 dni, aż kasza wypuści kiełki, w wersji 2 - kaszę moczy się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren. Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia

Codziennik Kuchenny
Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność 180

jest granola. Chleb wtedy nie wchodzi w grę, bo nie potrafię się zmusić do jego żucia o tak dziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 159

każdy zakwas posiada. Chciałam, aby był to chleb dla każdego! Taki codzienny, szybki i niewymagający doświadczenia. Chciałam, aby każdy mógł podjąć swoje wyzwanie i spróbować upiec swój własny chleb. Przepis, który wam dziś przestawiam jest szalenie prosty - wystarczy wszystko wrzucić do miski i pozwolić, aby robot wyrobił ciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową(...)soli, 1 łyżka miodu, 50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika, 25 g świeżych drożdży, 410 g letniej wody dodatkowo : olej, otręby (u mnie żytnie), ziarna do posypania bochenka Wszystkie składniki włożyć do miski, pokruszyć drożdże, dodać wodę i wyrabiać ciasto przy pomocy miksera przez około 8 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce

Plate of Joy
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 200

SUROWIEC -łopatka 8 kg -podgardle bez skóry z przyrostem mięsnym 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do łopatki 18-19 g/kg -sól nie jodowana do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
DIETA BEZGLUTENOWA - DLA KOGO? 280

jadłospisu. To nie do końca tak. Sam gluten nie może być tuczący - tyle, że na ogół znajduje się w pieczywie i makaronach, które w nadmiarze (mówię o pszennym chlebie) sprzyjają tyciu. Aż "grzech" nie wykorzystać tej bezglutenowej mody przez specjalistów od reklamy, prawda? Ludzie złapią wszystko, bo przecież "się nie znają".      CZYM JEST GLUTEN?    Zacznę(...)tylko Z GLUTENEM? Jemu i tak nie robi to różnicy (poza portfelem). Okej, bo odbiegłam od tematu. Gluten jest mieszaniną roślinnych białek (gliadyny i gluteniny), które występują w ziarnach zbóż - m.in. pszenicy, żyta, jęczmienia. "Białko? I to ma tuczyć?" -założę się, że gdyby na produktach napisane było "zawiera białka glutenu" nikt nie miałby wątpliwości, że sam gluten nie tuczy. Wręcz

Katsuumi
Simit - tureckie bajgle 107

Ania zaprosiła mnie na swoje wydarzenie w wypiekaniu bajgli. Piekłam już bajgle ale tamte trzeba było obgotować, teraz chętnie wypróbowałam przepis który pochodzi w bloga Moje

Moje Małe Czarowanie
Pasta z boczku – na kanapki 114

przepyszny dodatek do pieczywa. Smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Pasta jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, ale na pewno nie dla osób, które przeliczają kalorie, gdyż jakby nie patrzeć, boczek jest tłustym mięsem. Składniki na pastę z boczku: 400 g boczku wędzonego po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych średnia cebula łyżeczka musztardy sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne
domowy zakwas na żurek 172

potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki czosnku. Rozgniotłam go w łupinkach. Przecież i tak na koniec się odcedza :D Dodałam kilka ziaren ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Zalałam wszystko przegotowaną

Pieprzyć z Fantazją
DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 263

pieprzem, dodać łyżkę śmietany i wymieszać, nie gotować ponownie. Chleb pełnoziarnisty (u mnie kromeczka chlebka żytniego 7 zbóż z Biedry) pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja

Dietolog
Humus klasyczny 121

ciecierzycy, a drugim kluczowym składnikiem jest pasta z prażonych ziaren sezamu, czyli tahini. Nie może też zabraknąć oliwy z oliwek i kminu rzymskiego. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na najlepszy klasyczny humus (przepis na “nie-klasyczny” humus już wkrótce ), który się nie nudzi. Świetnie nadaje się jako pasta do chleba, dip do ulubionych warzyw lub nachosów. Polecam Składniki: 480 g ugotowanej

Lamarida.pl
Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia 145

białek roślinnych, gluteniny i gliadyny. Występuję w niekt órych ziarnach zbóż, m.in. pszenicy, orkiszu żyta i jęczmienia. Gliadyna to pszenne białko, które nasz organizm rozgłada na egzorfiny, które w badaniach wykazują budowę morfinopodobną i działają jak narkotyki. To dzięki nim mamy nasilony apetyt, napady głodu i uzależnienie od spożywania chleba i innych wypieków. Drugie białko, glutenina, to toksyczny pszenny

Moja Mama Gotuje
Pieprzowe gomasio 123

prostym kanapkom. Wystarczy niewielka ilość gomasio, aby uatrakcyjnić prosty chleb z masłem. Kiedyś już pokazywałam Wam już na blogu gomasio w wersji podstawowej . Poniższe to moja wariacja, z większym dodatkiem siemienia lnianego, wspomagającego trawienie. Dodatek pieprzu natomiast nadaje pikantności i delikatnie rozgrzewa. Składniki: 100 g siemienia lnianego 50 g ziaren sezamu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (użyłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezglutenowe muffiny bananowe 218

użyłam mąki kukurydzianej, którą uzyskuje się z przemiału ziaren kukurydzy. Zawiera witaminę A, E, błonnik pokarmowy a także magnez, wapń, fosfor, kobalt, selen oraz potas. Zalecana jest do  przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż  jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje

Życie na widelcu