chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:87/170)

Chleb pszenny ze słonecznikiem 159

soli 3/4 szkl ciepłej wody odrobina oleju do formy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz ziaren do posypania,wsypujemy do miski.Dokładnie wyrabiamy ciasto.Keksówkę smarujemy olejem i wykładamy do niej ciasto.Wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godz i 15 minut w temperaturze 200 stopni.Studzimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb orkiszowy z prażoną cebulką na zakwasie 142

Bochenek świeżutkiego chleba w domu to radość. Posmarować masłem jeszcze cieplutką pajdę chleba to marzenie niejednego smakosza. Teraz i dla Was jest to możliwe. Wystarczy wrzucić

Moje Małe Czarowanie
Krem z pieczarek 111

jakiś czas mieszając.  Po tym czasie z zupy usunąć listki i ziarna ziela, całość zmiksować blenderem. Śmietankę wymieszać z mlekiem, dodać łyżkę wazową zupy, połączyć. Przelać do zupy, całość dokładnie wymieszać.  Zupę możemy podać z kleksami z jogurtu greckiego, z grzankami np. z chleba tostowego. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pasta słonecznikowa naturalna bio 153

Składniki: ziarna słonecznika (42%), woda, olej słonecznikowy, sok cytrynowy, sól morska. Producent – Zwergenwiese GMBH – Niemcy. Dystrybutor – Bio Planet S.A. Cena: od 11 do 14 zł. Masa netto:  180 g. Bardzo smaczna pasta do chleba. Smakuje podobnie jak wegańska śmietana słonecznikowa w wersji wytrawnej, ale ma bardziej kremową konsystencję i jest od niej bielsza. Jest wiele różnych smaków: z pomidorami

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet mięsno - warzywny. 202

przepisu mojej mamy.  Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny. Składniki: 6 udek z kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane i umyte warzywa, zalewamy

Miksturownik
Bezglutenowy chleb gryczany 153

przepis z serii przepisów bezglutenowych - tym razem na bezglutenowy chleb z gryki. W większości składa się z mąki gryczanej, stąd nazwa. :) Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu! Składniki: - 2,5 szklanki mąki gryczanej; - 1,5 szklanki mąki bezglutenowej; - 1/3 szklanki kaszy jaglanej; - 2 szklanki letniej wody; - 3 łyżki ziaren siemienia lnianego; - 2 łyżk i nasion chia; - 1 łyżka(...)nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny; - po wyjęciu ciasta przekładamy go na deskę i przewracamy na drugą stronę, aby ciepło z dołu wyparowało. Mój chleb od razu po ostygnięciu dzielę na porcje i zamrażam - polecam to samo osobom, dla których bezglutenowy chleb nie jest jedzony przez innych domowników. :) SMACZNEGO

MintTaste
Gulasz z szynki 141

smakiem zjeść. -- Skład: szynka 0,5 kg, groszek z marchewką 0,5 kg, kostka rosołowa 1szt., 2 cebule, 1/2 papryki  czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 4-5 ziaren ziela, 3-4 liście laurowe, sól i pieprz, smalec. Do zagęszczenia: mąka, śmietana, gałka muszkatałowa, sól i pieprz.  Marchew z groszkiem, kostką, zielem, liściem i szczyptą soli zalewamy 2 l wody(...)tego dodajemy śmietanę i łyżkę czubatą mąki. -- Zakręcamy słoik i intensywnie mieszamy, potem wlewamy mieszankę do garnka,  mieszamy całość do zagotowania i wyłączamy palnik. -- -- -- Serwujemy z : makaronem, chlebem, ziemniakami... Przed podaniem posypujemy zieleniną... Smacznego

chleba naszego
Chleb orkiszowo – żytni z ziarnami 160

Bardzo prosty chleb orkiszowy na drożdżach, wykonany dwóch rodzajów mąki z dodatkiem pestek dyni, sezamu oraz siemienia lnianego. Chleb bardzo ładnie rośnie, nie trzeba dużo by wypełnił formę po brzegi. Składniki: 450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki jasnego(...)sezamu 4 łyżki brązowego siemienia lnianego 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka cukru 500 ml letniej wody Przygotowanie: Wszystkie ziarna wrzucamy do dużej miski metalowej, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru,  rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej  na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy razem z solą. Następnie wsypujemy do ziaren i mieszamy

Życie zaczyna się w kuchni
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 166

rewelacyjny ! Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem Składniki: Na zaczyn: 4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego 80 g maki żytniej typ 2000 100 g wody Na ciasto właściwe: Gotowy zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki żytniej typ 720 50 g maki pszennej 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)formy, posmarować woda i obsypać płatkami owsianymi. W przepisie, Mysia zostawiała ciasto do wrośnięcia na  10-12 godzin. U mnie już po pięciu ciasto zaczęło wychodzić z formy. Chleb pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy jest już gotowe wyjmujemy z formy i studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z naczynia- szybko i pysznie 699

10/10 z podanych składników można podzielić ciasto na dwa bochenki (jak na poniższy zdjęciu) zrobić to po wyjęciu z lodówki. Można też zrobić 3 nacięcia nożem bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika. Moje naczynie przy jednym bochenku to 5,3 litra.  Najlepszy z masełkiem czosnkowym-własnej roboty oczywiście:) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)szkl.(pełne) cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ewentualnie ziarna. Wymieszać dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką . 3. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość .  4. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć

Kubki smaku
Kiełbasa krucha z galaretką 720

SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pomidorowy kaprys - sałatka Caprese 203

solą i pieprzem. Czasem dorzucam kilka piórek czerwonej cebuli albo chrupiących grzanek razowego chleba, niekiedy bawię się kolorami na talerzu. Tak też było w przypadku przedstawionej poniżej sałatki Caprese. Ułożyłam na przemian żółte i czerwone pomidory, przekładając je plasterkami mozzarelli oraz listkami kolorowej bazylii. Posypałam prażonymi ziarnami, polałam oliwą... I powoli zaczynam się zastanawiać, jak przetrwam do następnego sezonu pomidorowego

Obiad gotowy
Smalec z wędzonego boczku 160

aromatyczny. Boczek i słonina zostały zmielone, dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie. Składniki: 1 kg surowego wędzonego boczku 0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej) 2-3 cebule 2 kwaśne jabłka 10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki) 1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku, rozmarynu, majeranku, ziaren jałowca 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 50 ml żubrówki

Codziennik Kuchenny
chleb pszenno-gryczano-owsiany 173

Składniki 150g zakwasu 200g mąki owsianej 250g mąki pszennej 200g mąki gryczanej 15 g soli 15g siemienia lnianego 25g ziaren sezamu 35g ziaren słonecznik około 400ml

w mojej kuchni