chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:87/170)

Chleb pieczony w rzymskim garnku 81

książki, bez obaw). Ps. Z przepisu na chleb spokojnie można korzystać nie posiadając tego garnka. Składniki na średniej wielkości bochenek: 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 25 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego niesłodzonego) łyżeczka cukru pół łyżeczki soli około 150 ml ciepłej wody otręby, ziarna słonecznika, siemię lniane itp. do wysypania formy około(...)wodzie, potem delikatnie zbierz ręcznikiem nadmiar wody, posmaruj je olejem i wysyp wewnątrz otrębami Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilkę i umieść w naczyniu. Naczynie przykryj pokrywką i zostaw chleb jeszcze do wyrośnięcia na około 3 minut. Uwaga: garnek rzymski wkłada się do zimnego piekarnika! Piecz chleb w temp. 200 C 60 minut, po tym czasie możesz zdjąć pokrywę

greenscarf
Pełnoziarnisty chleb jogurtowy przepis 125

PRZEPIS NA PEŁNOZIARNISTY CHLEB JOGURTOWY Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej; - 3 szklanki mąki pełnoziarnistej; - 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody; - ½ świeżych drożdży; - 4 łyżki oleju rzepakowego; - 1 mały jogurt naturalny; - 2 łyżki siemienia lnianego; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka pestek dyni. Sposób przygotowania: - mąki mieszamy razem w misce, dosypujemy sól, ziarna, olej i jogurt naturalny; - podgrzewamy 2 szklanki wody(...)ściereczką; - po wyrośnięciu masy wkładamy obie keksówki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 1 h; - po upieczeniu wyjmujemy chlebki z keksówek i układamy na boku aby chleb odparował i zmieszał się z temperaturą pokojową. SMACZNEGO

MintTaste
Galareta wieprzowa 145

SKŁADNIKI: -golonka tylna szt.1 -dwie nóżki -skóry wieprzowe wędzone 300-400 g Do tego ilość według uznania :  Ja dawałem: -majeranek jedna czubata mała łyżeczka -liść

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki małosolne 147

SKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z kaszy gryczanej 122

zrobienie tego chlebka, ale w końcu go wypróbowałam. Czytałam wiele pozytywnych komentarzy, że chlebek jest bardzo smaczny i nareszcie mogłam się sama o tym przekonać. Mówiąc szczerze, jedząc ten chleb bez żadnego dodatku, to nie bardzo mi smakuje, ale jako kanapka z serkiem i na przykład z pomidorem to jest naprawdę pyszny! Poza tym jest bardzo sycący i zdrowy :-) Składniki(...)upływie 48 godzin, kaszę miksujemy blenderem. Dodajemy ziarna słonecznika, sezam, czarnuszkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotową masę z kaszy. Keksówkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12h. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 1h. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do ostygnięcia

kulinarne odsłony pati
Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw 97

zależności od regionu Włoch i kucharza. Można dodać do niej suchy chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i poźniej usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być białą bułka, ciabatta, albo, jak my zrobiliśmy, razowe pieczywo w ziarnami. Najważniejsze w tym daniu są pomidory: muszą być bardzo dojrzale, pachnące(...)plastry, cebulę pokrój w plastry, pietruszkę posiekaj, Ułóż wszystkie składniki na talerzu. Skrop oliwą i octem balsamicznym. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Artykuł Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Domowy chlebek zdrowia 141

Pieczenie chleba sprawia mi wielką frajdę, zwłaszcza testowanie nowych przepisów! Oto jeden z nich .   Składniki ; 5 dag drożdży  3 łyżeczki cukru 1 kg mąki pszennej  750 ml letniej wody, 3 szklanki  szklanka otrębów pszennych Po 3 łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób z jedną szklanką(...)Bochenki w foremkach posyp sezamem i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz godzinę w 180 C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.   Źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Pszenny chleb na zakwasie 164

tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis tak że  prosty uda się każdemu! Składniki: 55 dag mąki pszennej typ 700 22 dag czynnego zakwasu 2 łyżki mąki graham 1850 2 łyżki mąki orkiszowej 1 płaska łyżka miodu sztucznego 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki ziaren kminku Sposób przygotowania: Mąkę pszenną(...)mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy sól mieszamy, wlewamy ciepłą wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części

Wanilia i Kardamon
Przepis na razowiec na zakwasie 139

okres wyrastania chleba jest o wiele dłuższy. Chleb zachowuje długo świeżość ale można go również zamrozić. Przepis na razowiec Składniki: na 2 bochenki 400 g aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej razowej 500 g mąki żytniej razowej typu 2000 750-800 ml zimnej wody 2 łyżki płatków owsianych 100 g ziaren słonecznika 1 łyżka soli Wsyp obie mąki(...)miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Jeśli wyrosło za mało odstaw jeszcze na godzinę. Nagrzej piekarnik na 225ºC. Wstaw foremki do gorącego piekarnika i piecz chleb przez 25 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze chleb przez 25 minut. Chleb powinien łatwo odejść od formy i wydać głuchy odgłos po zapukaniu

codojedzenia
Pasta z czerwonej soczewicy do chleba! Przepyszna 91

Prosta i szybka pasta kanapkowa do chleba czy warzyw. Dzisiaj mam dla Was przepyszną pastę z soczewicy czerwonej. Nie każdemu znana i chyba owiana taką złą sławą, dlaczego sama nie wiem. Soczewica to jedno z tych cudownych ziaren, z których możemy wyczarować w kuchni niemalże wszytko. Jest bardzo zdrowa i bogata w witaminy z gruby B, dostarcza dużo białka

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowe placuszki kokosowe z mąki teff z jabłkami 112

jest naprawdę zdrowa i posiada wiele zastosowań w kuchni. Doskonale sprawdzi się przy wypieku chleba, ciast, ciasteczek oraz w przyrządzaniu naleśników, placków lub kleików, jak również jako zagęszczasz do zup i sosów. Mąkę teff powinni docenić zwłaszcza osoby z nietolerancją glutenu i białka. Poza tym ziarna teffu są wielką skarbnicą kwasy foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, a także antyoksydantów i błonnika

Di gotuje
Catering dietetyczny OptimalFit - podsumowanie 133

się nie powtórzyło :)  Dieta oparta jest na sporej ilości produktów z pełnego ziarna - pieczywie, ryżu kaszach, naprawdę dużej ilości warzyw, nabiale (jajka, twarogi, jogurty), strączkach  oraz zdrowych tłuszczach z nasion, orzechów czy ryb.  Na śniadania jadałam twarożek, jajka, pasty i omlety w towarzystwie chleba pełnoziarnistego, obiad to z reguły kasza, ryż a do tego ryba, strączki

Moje Kuchenne Rewelacje
Zakwas na żurek 94

pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". SKŁADNIKI 50 g zakwasu na chleb (przepis TUTAJ ) 450 ml letniej wody (przegotowanej) 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 ząbki czosnku wraz z łupinami 4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 6-8 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku WYKONANIE Ogrzany zakwas umieścić w słoiku (u mnie w dzbanku

Passions hobbies life
Żeby zycie miało smak…kapuśniak 123

jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość na zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Na zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka

Niebieski kubek z kawa
OGÓRKI KANAPKOWE 533

łyżka ziaren gorczycy - 1 łyżka ziaren pieprzu (dałam kolorowy) - 1 płaska łyżka kurkumy - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 płaska łyżka soli (u mnie himalajska) - po 1 ząbku czosnku na słoik (nie trzeba) * szklanka o poj.250ml Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (kroiłam nożem do chleba, z ząbkami) i ułożyć ciasno w przygotowanych wcześniej słoikach (ja na dno wkładałam także

Smaczne Zdrowe