chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:94/170)

Knekkebrød - chleb norweski 221

robiłam samodzielnie coś takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych,  200ml płatków owsianych,  200ml mąki żytniej pełnoziarnistej,   200ml ziaren słonecznika,  200ml pestek dyni,  100ml siemienia lnianego,  100ml sezamu,  30g zarodków pszennych,  50g żurawiny,  2 łyżeczki soli, 450ml wody.  Wykonanie Wszystkie suche składniki przesypać(...)Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne

Z miłości do słodkości
Chleb drożdżowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem 110

chce tego spożywać ( choć przyznam, że niekiedy mam lenia i skusze się na kromkę kupnego chleba ale wtedy staram się wybierać ten najmniej z "Ezowany") . Wypieki swojego chleba są naprawdę szybkie i łatwe fakt, że jeszcze nie robiłam z zakwasu ale wszystko przede mną. Na początek prezentuje chlebek poniżej można zrobić z połowy porcji wtedy w keksówce najlepiej . Stopień trudności(...)Składniki  750 g mąki  20 g drożdży  łyżka soli  500 g wody  pół szklanki otrąb pszennych  2 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę

Kubki smaku
Chleb marchwiowy na zakwasie w październikowej piekarni i "Biegając boso" 156

żurawin. Zazwyczaj piekę ten chleb na mące pszennej, ale tym razem wybrałam orkiszową. Składniki : 100 g aktywnego zakwasu pszennego 500 g mąki orkiszowej (typ 630) + czubata łyżka do podsypania (zmieniłam mąkę pszenną typ 720 na orkiszową, bo wolę pieczywo orkiszowe) 8 g soli kuchennej ok. 350 ml soku z marchwi* 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki ziaren słonecznika 1 łyżka nasion(...)kminku Na godzinę lub dwie przed wyrabianiem ciasta namocz słonecznik w 3/4 szklanki wody. Nasiona powinny prawie całkowicie wchłonąć wodę. Jeśli tak się nie stanie, odsącz ziarna na sicie. Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dodaj aktywny zakwas i dolej ok. 300 ml soku z marchwi. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto (zajmuje to około 2 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy zakwas na żurek 78

potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki czosnku. Rozgniotłam go w łupinkach. Przecież i tak na koniec się odcedza. Dodałam kilka ziaren ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Zalałam wszystko przegotowaną letnią

Pieprzyć z Fantazją
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 114

się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu 1 ostra papryczka chilli 10-12g kopru 1-2 ząbki czosnku 3-4 ziarna ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki moczymy, najlepiej kilka godzin

Moja Książka Kucharska
Domowy Pumpernikiel 145

aromat tego chleba. Jest to jeden z moich ulubionych chlebów, jednak ze względu na dosyć specyficzny smak nie każdy jest jego amatorem :)  Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia , ilości składników zmniejszyłem o połowę (na 1 dużą formę 30x11 cm) Zakwas 25 g zakwasu z "lodówki" 175 g łamanego ziarna żyta (tzw. śruta żytnia, szrot) 175 g wody Wymieszać, przykryć

Przepisy na domowy ser i chleb
Pesto z roszponki 164

smaków nie dominując ich. Bardzo mi smakowało również z chlebem, jako przegryzka. Jestem pewna, że wrócę jeszcze do pesto z roszponki, a w planie mam jeszcze z rukoli, podagrycznika i z mieszanki ziół.  Póki co polecam serdecznie tą wersję! Składniki: 200 - 250g roszponki 50g tartego parmezanu 3 łyżki ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku około 100ml oleju rzepakowego sól, pieprz

Cakes By Kejt
Brokułowa pasta kanapkowa z prażonym słonecznikiem z 3 składników 296

Szukacie alternatywy śniadaniowej pasty kanapkowej? Znudziły się wam dostępne w sklepach "wegepasztety"? Polecam wypróbować smaczny i szybki przepis na

Pora na pora i pomidora
Świąteczny pasztet z selera i jarmużu 191

Potrzebne składniki:  2 średnie selery    4 łodygi selera naciowego garść jarmużu 1 cebula 5 ziare n pieprz u kolorowego 3 l iście laurowe

Łycha smaków
Różowa pasta ze szprotkami do kanapek 125

drobno posiekanej w kosteczkę posiekany koperek  kilka ziaren różowego pieprzu papryka czerwona w proszku do dekoracji Różowa pasta ze szprotkami  Przygotowanie: 1. Rozgnieć widelcem biały ser, dodaj ryby, keczup i koncentrat pomidorowy. 2. Dadaj cebulę koperek, kapary i kuleczki różowego pieprzu. 3.Całość wymieszaj. Pozdawaj z chlebem na zakwasie:) I kiełkami brokuła

AZgotuj!
Pasta z ciecierzycy a'la hummus 173

hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja na temat hummusu bo przygotowana z cieciorki z puszki z dodatkiem ziaren sezamu i kawałeczkami pora. Ja podałam na kolację z chrupkim

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 153

specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe dni, przechowywałam go w lodówce. Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga  Smakoterapia. Składniki: 2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2,5 szkl. zimnej wody 1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich 4 łyżki sezamu 1 płaska łyżka soli(...)zimnego piekarnika: w wersji 1-   na ok. 2 dni, aż kasza wypuści kiełki, w wersji 2 - kaszę moczy się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren. Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia

Codziennik Kuchenny
Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność 197

jest granola. Chleb wtedy nie wchodzi w grę, bo nie potrafię się zmusić do jego żucia o tak dziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 172

każdy zakwas posiada. Chciałam, aby był to chleb dla każdego! Taki codzienny, szybki i niewymagający doświadczenia. Chciałam, aby każdy mógł podjąć swoje wyzwanie i spróbować upiec swój własny chleb. Przepis, który wam dziś przestawiam jest szalenie prosty - wystarczy wszystko wrzucić do miski i pozwolić, aby robot wyrobił ciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową(...)soli, 1 łyżka miodu, 50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika, 25 g świeżych drożdży, 410 g letniej wody dodatkowo : olej, otręby (u mnie żytnie), ziarna do posypania bochenka Wszystkie składniki włożyć do miski, pokruszyć drożdże, dodać wodę i wyrabiać ciasto przy pomocy miksera przez około 8 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce

Plate of Joy
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 225

SUROWIEC -łopatka 8 kg -podgardle bez skóry z przyrostem mięsnym 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do łopatki 18-19 g/kg -sól nie jodowana do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania