chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:103/170)

Mielonka wieprzowa 162

SUROWIEC -golonka u mnie 1,5 kg -łopatka 1,2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19 g/kg do mięsa mielonego -peklosól 19 g/kg do mięsa

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaszomaniak i KONKURS 188

Czy jesteście kaszomaniakami??? Ja doszłam do wniosku, że jestem. Bez kaszy nie wyobrażam sobie przygotowywania sałatek i dań głównych a od niedawna także deserów. Na temat

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszny chleb Zosi 113

Odwiedziłam Zosię , piekła własnie chleb... Kiedy już się upiekł , dostałam słuszną pajdę z masłem i ogórkiem małosolnym . Oj pyszniutki  był :) ,  a kiedy odchodziłam z gościnnego domu dostałam jeszcze bocheneczek dla swoich domowników. Kiedy znów spotkam Zosię , dowiem się szczegółów o wypieku .  A oto zdjęcie tego chlebka .              ...Przepis już(...)paczki drożdży (takich 10 dag - świeżych) rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru ( lub 2 łyżeczkami miodu ) i dodajemy do składników. Możemy dodać około 1 szklanki dodatków w postaci otrąb , ziaren dyni , słonecznika siemienia lnianego - dowolny wybór .Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić.Przełożyć do natłuszczonych foremek , odstawić w ciepłe miejsce przykryć czystą ściereczką. Rośnie około 3- 4 godz. Piec około 1 godziny

Proste Potrawy
CHLEB BEZGLUTENOWY (BEZ DROŻDŻY, ZAKWASU I MĄKI) 182

córek. Dodam, że pięknie pachnie po wyjęciu z piekarnika, ma bardzo ładny żółtawy kolor (podoba się dzieciom!), fajną konsystencję (nie kruszy się, jest zwarty i puszysty). W prawdziwym chlebie powinien być wyczuwalny lekki słód i to się tu zadziało za sprawą jabłka.  Myślę, że można swobodnie zmieniać proporcje kaszy jaglanej i komosy ryżowej. Radzę jednak nie modyfikować ilości amarantusa(...)łyżki amarantusa, 1 małe jabłko lub 1/2 dużego, ewentualnie: 1/3 łyżeczki soli. Wykonanie: Kaszę, komosę oraz amarantus moczymy w wodzie przez całą noc. Rano wylewamy wodę i dokładnie przepłukujemy ziarna. Nie zalewamy ponownie wodą! Wieczorem ponownie przepłukujemy.  Następnego ranka umieszczamy kaszę, komosę ryżową, amarantus i starte jabłko w kielichu blendera. Dokładnie blendujemy (ewentualnie solimy), a następnie powstałe ciasto umieszczamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi 135

rodzajów bulguru - z pszenicy, łubinu i zielonego groszku! Bulgur można zrobić nie tylko z pszenicy. Taką nazwą określa się każdą kaszę przygotowaną poprzez ugotowanie, osuszenie i zgniecenie ziaren. Łubin i groszek to dobre źródła białka, błonnika i wielu innych cennych składników, a do tego nadają kaszy chrupkości i orzechowego posmaku. Sałatka jest aromatyczna dzięki ziołom i pestkom, a jej smak(...)prośbą o polecenie łagodnej w smaku oliwy. Ale pamiętajcie, że to jej ostry smak jest świadectwem obecności dużej ilości cennych polifenoli. Ja taką wyrazistą oliwę lubię najbardziej - na kromce chleba oraz w sałatkach. Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi Składniki / na 4 porcje: 200 g Bulgur Mix Rice&MORE Monini 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej mięty

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych 120

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm -policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm -mięso z golonki  600 g / 2

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek 105

różnego rodzaju warzywa , ser tofu , ziarna takie jak kasza czy ryż, orzechy, suszone owoce, mleko sojowe lub ryżowe. Jest w czym wybierać ale z wielu rzeczy oczywiście trzeba też zrezygnować. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić na przepis na wegański gulasz, którego podstawą są pieczarki i czarna fasola. Gulasz świetnie smakował podany z chlebem ale możecie go także podać

mecooks
NAJPROSTSZY CHLEB DOMOWY 207

można otrzymać aż tak dobry chleb! P.S. Mój mąż cały czas myślał, że to kupny, dopóki mu nie zdradziłam tego sekretu😉 Składniki: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 szklanka płatków owsianych górskich 1/2 szklanki otrębów pszennych 25 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy ok. 400 ml ciepłej wody ziarna słonecznika (do posypania) Wykonanie: W ciepłej

Kuchnia MagdaLeny
MASŁO Z AWOKADO 152

Masło z awokado...to najzdrowsze masło jakie znam, a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Idealne również dla wegan. Podane z domowym chlebkiem z ziaren

Kuchnia MagdaLeny
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 150

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem 163

ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest prosta w wykonaniu i zawiera łatwo dostępne składniki, polecam. Przepis zaczerpnięty z książki CIAŁO I DUCHA RATOWAĆ ŻYWIENIEM autorstwa dr. Ewy Dąbrowskiej, delikatnie został przeze mnie zmodyfikowany. Składniki na 2 szklanki pasty: 1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego 1/2 szklanki surowego brązowego

moj przepis na
Chleb na smalcu z czosnkiem i zielonymi oliwkami 169

Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze  wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący.  Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej

Moniki Smakołyki
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 269

jest to pierwsza skórka z ziarna żyta. Niestety w dzisiejszych czasach są trudno dostępne. Można je jeszcze dostać w młynach lub na nie których targowiskach. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas przygotowania 5 min Składniki 150 g wysiewek żytnich 1,5 litra wody 4 ząbki czosnku 2 skórka z chleba żytniego razowego Instrukcje Do glinianego garnka

Wędrówki po kuchni
Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością 189

Połóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki

Qlinarnie i Qlinarnie
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 206

samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;) Pstrągi oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz. Farsz na 2 średnie ryby: 2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli , 1 płaska łyżka ziaren kolendry , 1 płaska

Codzienna kuchnia niecodzienna