chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:109/170)

Kiełbasa firmowa 247

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -3 kg łopatki /krojona w kostkę 1,5-2 cm bez klasyfikacji -1,5 kg karkówki /krojona w kostkę 1,5-2 cm

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z kaszy gryczanej z chia, jagodami goji i złotym lnem 160

Kasza gryczana to samo zdrowie i warto ją włączyć w codzienne menu. Można z kaszy zrobić kotlety, można zrobić placuszki, sałatki a można upiec chleb który

Moje Małe Czarowanie
Biała kaszanka domowa z wątróbką. 273

Domowa biała kaszanka na pęczaku kujawskim z wątróbką  Prosty przepis na pyszne jedzenie, które sami zrobimy. Pomysł zaczerpnięty z bloga Bogusi  bajecznakuchnia  , której

chleba naszego
bułki z mięsem 147

chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę, czosnek... Po przesmażeniu farsz  musimy ostudzić :)  No i już zabieramy się do naszych bułek. Dzielimy ciasto na kulki, trochę wyrabiamy i wałkujemy Nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie i układamy sklejeniem do dołu, na blaszkę z papierem. Smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie jakimś ziarnem

chleba naszego
Polędwica z dzika - gotowana 263

Składniki: 2 polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg 2 łyżki smalcu do smażenia sól Składniki marynaty: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka

Proste Potrawy
Kiełbasa Swojski Mix podsuszana 179

SUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 156

ziaren cieciorki. Z czym go jeść? Najprościej – jako dip do warzyw. Maczamy swoje ulubione kąski w sosie i zjadamy na bieżąco. Do posmarowania pieczywa, zamiast masła. Do posmarowania tortilli, jako część nadzienia. Do nachos zrobionych z tortilli. Z chlebkiem naan. Obowiązkowy do falafeli (smażonych klopsików z ciecierzycy). A ja uwielbiam go grubo rozsmarowanego, na świeżej, gorącej jeszcze kromce chleba wyjętej

Karo in the Kitchen
Pyszne kanapki na ciepło 357

topiony  Lactima -szczypiorek -parówka drobiowa -natka pietruszki -ketchup -pomidorki koktajlowe -oliwki zielone -imbir marynowany * do sushi   dostepny TUTAJ -glassa sojowa -  Słoneczne Pola od Ziarenkowo Kromki chleba wysmaruj serkiem topionym Gouda, pokrój w plasterki parówkę.  Posyp szczypiorkiem. Im więcej witamin tym lepiej. Na wierzch połóż plasterki Emmentalera, polej ketchupem. Dodaj pomidorki koktajlowe i ...do piekarnika, aż się(...)stopia serki. Wyłóż na talerz.  Szybko po wierzchu glassa sojowa. Dodatkowo zielona pietruszka. Marynowany imbir dobry na wszystko, w tej kompozycji jest idealny !  Na samym końcu posyp ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb 3w1 173

Chleb 3w1, czyli ... w jednym bochenku, w jednej kromce 3 rodzaje chleba: pszenny, żytni i wieloziarnisty. Zaczynamy :)         Składniki: -1,2 l ciepłej wody -12 dkg drożdży -3 czubate łyżeczki cukru -3 czubate łyżeczki soli -3 duże łyżki oleju -70 dkg mąki 650 -40 dkg mąki 750 -6 dkg mąki żytniej razowej -10 dkg nasion (sezam biały(...)wody, mieszamy, do dwóch misek dodajemy po 2 czubate łyżki mąki 650, do trzeciej 2 czubate łyżki mąki 750. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.. Zaczynamy od ciasta z ziarnami. Do rozczynu z mąką 650 dolewamy 300 ml wody, dodajemy łyżeczkę soli, ok. 40 dkg mąki 650, wyrabiamy, dolewamy łyżkę oleju, nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do drugiej miski

Maminek kulinarny
Kiełbas wiejska wieprzowo -drobiowa 178

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -łopatka 5 kg / krojona jak leci bez klasyfikacji w kostkę 1,5-2 cm -mięso z udźca indyka  3 kg / sitko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tradycyjne pikle z arbuza 160

chleba Tradycyjne pikle z arbuza - składniki szklanka = 250 ml 1,5 kg skórek z arbuza 1/3 szklanki soli 2 litry zimnej wody Składniki zalewy do tradycyjnych pikli z arbuza 300 ml wody 300 ml octu jabłkowego 1,5 szklanki cukru 3-4 cm kory cynamonowej 2 cm kawałek imbiru 5 goździków 1 mała cytryna 1 papryczka chili 1 łyżeczka ziaren

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Humus – ANGIE GOTUJE – odc. 8 174

chleba żytniego, na który przepis poznaliście w zeszłym tygodniu. Może nawet już zdążyliście upiec ten chlebek ? To przyda Wam się humus. To podstawowy i klasyczny przepis na humus w moim wykonaniu. Do humusu używam cieciorki z puszki, która jest już ugotowana i przygotowana do zblendowania. Ci z Was, którzy są ambitni mogą moczyć z sodą oczyszczoną i gotować suche ziarna

Dietolog
Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 94

ziaren jałowca 1 łyżka soli 1 szklanka białego wytrawnego wina Wkładka: 4-5 średnich buraków 1 -2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można dać więcej) 1-2 łyżeczki tymianku (można dać więcej) ½ główki czosnku oliwa z oliwek spora szczypta soli ser feta (dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta) 15-20 dag wędzonego boczku kilka kromek chleba

Kate's Kitchen
PASTA Z TOFU ZE SMAŻONĄ CEBULKĄ 189

skład, sama od siebie nie kupiłabym tej pasty nigdy, no ale jak wyżej, ciekawość... Pasta Skwarkowa wyglądała tak: W składzie produktu czytamy: Woda, olej rzepakowy, tofu (woda,  ziarna soi , naturalne koagulatory), skwarki cebulowe (cebula, olej rzepakowy, olej palmowy,  mąka pszenna , sól), płatki drożdżowe, tłuszcz palmowy, skrobia ziemniaczana, sól kuchenna,  sos sojowy , ocet jabłkowy, stabilizator (guma ksantanowa). Powiem(...)tylko tyle - składnik, którego jest najwięcej, jest zawsze na pierwszym miejscu; czy trzeba coś dodawać?.. "Pasta" wylądowała tam, gdzie uznałam, że jest jej miejsce, a zamiast niej zrobiłam do chleba własną pastę "skwarkową" z tofu, w składzie której znalazły się, w kolejności wg udziału w zawartości: - tofu, skwarki cebulowe (cebula, olej kokosowy, pieprz), sól, sos sojowy, odrobina oleju konopnego. Widzicie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ziemniaczana sałatka do ośmiornicy i ryb 155

ziarna gorczycy, kolendry i kminku i podprażyć je Dodać teraz plasterki ziemniaków, sok z limonki i skórkę z limonki, kurkumę, sól i czarny mielony pieprz. Zamieszać delikatnie tak by ziemniaki pokryły się przyprawami. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek. Posypać siekaną natką i dymką ze szczypiorkiem i delektować się maczając bułkę lub chleb

Sztuka gotowania w/g Samiry