chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:118/170)

Chleb na zakwasie z makiem 172

SKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki

SMYKWKUCHNI
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 170

śledziowe a’la Matjas SEKO  3-4 kruche ciasteczka piernikowe  1 cebula ⅓ szklanki rodzynek  2 pomarańcze  przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe 1 łyżka miodu  Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz(...)dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej wielkości, upieczone buraki  1 łyżka śmietany 18%  2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól

SMYKWKUCHNI
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 220

mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa . Jeszcze zanim zabrałam się za pieczenie, w momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić(...)lekkie odczucie ziarnistości - taka "uroda" tej mąki :)   100g mąki ziemniaczanej 100g mąki ryżowej - u mnie od SKWORCU   100g mąki z tapioki - u mnie od SKWORCU   50g ziaren amarantusa - zmielić w młynku do kawy na mąkę   1 łyżka otrębów gryczanych   1 łyżka ziaren siemienia lnianego - zmielić w młynku do kawy na mąkę   1 łyżeczka soli

Grunt to przepis!
Dlaczego warto dziś przyjąć śródziemnomorski styl diety 79

Dieta śródziemnomorska jest najbardziej znana z humusu, chleba pita i oliwy z oliwek. Jednak większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, jak różnorodna i zdrowa jest dieta śródziemnomorska. Wyjmijmy stronę z ich książek kucharskich. Składniki Składniki, które sprawiają, że ta kuchnia to: Zieloni, takie jak – szpinak i jarmuż, warzywa nieskrobiowe, takie jak karczoch, pomidory, kalafior(...)migdały, sezam i orzechy włoskie. Zdrowe rośliny strączkowe – fasola, ciecierzyca i soczewica. Zmierzone porcje bulw – słodkie ziemniaki, ignam i ziemniaki. Przyprawy – oregano, tymianek i rozmaryn. Zdrowe ziarna – owies, brązowy ryż i kukurydza. Ryby i owoce morza z ważną cechą bycia świeżymi i dzikimi. Nabiał z koziego mleka i jogurtu probiotycznego. Zwierzęce źródło drobiu i czerwonego mięsa

jakszef.pl
Karob – wartości odżywcze 192

Masz nietolerancję na kakao a marzysz o cieście czekoladowym? Nie musisz sobie tego odmawiać. Na sklepowych półkach znajdziesz odpowiednik kakao czyli karob. Najczęściej występuje w postaci

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Super maslane buleczki 129

Uwielbiamy domowe pieczywo. Chlebek z garnka w różnych wariantach został już przez nas opanowany do perfekcji - przykładowe przepisy - 3 x Chleb z garnka . Do tej pory jednak, z powodu braku czasu rzadko piekliśmy bułki. Dzisiaj, mając luźny dzień postanowiliśmy upiec nasze ulubione pszenno - kukurydziane bułeczki na maślance. Na całym świecie nie znajdziecie równie wspaniałego pieczywa! SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej(...)zwykłych lub 20 g piekarskich 150 ml mleka 200 g maślanki 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka maślanka do posmarowania ulubione ziarna do posypania (opcjonalnie) * można zastąpić mąką pszenną Na początku przygotowujemy zaczyn. Do Miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej i dolewamy, gdy drożdże zaczną się

Kuchnia od dwojga
Chleb Ziarenko (odmieniający życie) 146

mąki, czy drożdży, są jedynie nasiona połączone babką płesznik. Ja niestety nie potrafiłam kupić babki płesznik, dlatego zastąpiłam ją mielonym siemieniem lnianym, dostępnym w wielu polskich sklepach.  Chleb piekłam już dwa razy. Za pierwszym razem nie wyszedł idealny- podczas krojenia strasznie się kruszył. Po kilku miesiącach postanowiłam spróbować raz jeszcze. Tym razem wyszedł tak, jak powinien! Ciężki, zwarty(...)wspomagającego trawienie. I tutaj od razu moja wskazówka dla Was- chlebek należy kroić po całkowitym wystudzeniu. W innym wypadku będzie się kruszyć. Polecam! ;)     Składniki:   135 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego 65 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (ze skórką lub bez) 145 g płatków owsianych, zwykłych 4 łyżki nasion babki płesznik (zastąpiłam mielonym siemieniem

Nastoletnie Wypiekanie
Chlebek bułgarski 154

jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu i spróbuję tak właśnie przygotować ten chlebek. To wersja chlebka odrywanego… można go podawać z dodatkami słodkimi(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 40 g świeżych drożdży dodatkowo: 125 g masła roztopionego kilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypania żółtko roztrzepane do posmarowania 1. Drożdże z cukrem, odrobiną mąki i kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 207

soli 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 60 g mleka pełnego w proszku 48 g masła lub oliwy 24 g cukru 25 g czarnuszki  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i wody w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli(...)oliwę lub roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło, i wyrabiaj około 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Dodaj czarnuszkę i wyrabiaj aż do równomiernego rozłożenia się ziaren czarnuszki w cieście. Uformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej delikatnie miski, odstaw po przykryciem na 2,5 godziny w temperaturze około 22 °C. Po godzinie oraz po dwóch

Grahamka, weka i kajzerka
Kanapka z serem wędzonym i żurawiną 211

kromki pieczywa tostowego z ziarnami, garść rukoli, 2 grube plastry sera wędzonego, 1/2 cebuli, pokrojonej na cieniutkie plasterki, 1 łyżeczka konfitury z żurawiny do mięs. Dzisiaj zaproponuję świetną przekąskę dla wszystkich miłośników serów wędzonych. Kanapka z serem wędzonym i żurawiną, to forma grillowanego tosta, podawanego na ciepło z dodatkiem lekko roztopionego sera, rukoli, cebuli i żurawiny. Wcześniej pokrojony ser, umieścić(...)piekarniku najlepiej z opcją grillowania, i podgrzać w temperaturze 170°C, do momentu, kiedy ser zacznie lekko się rozpuszczać. W międzyczasie, przygotować 2 kromki chleba tostowego. Włożyć do opiekacza grillowego i podgrzać do uzyskania złotego koloru. Na ciepłej kromce pieczywa tostowego, ułożyć trochę rukoli, 2-3 plasterki cebuli, wędzony ser i konfiturę z żurawiny. Całość przykryć drugą kromką

Świat Domowej Kuchni
Bułki jeże 143

Bułki  z tego przepisu  od razu urzekły mnie kształtem, więc musiałam sama wypróbować. Jeżyki trochę nazbyt wyrosły, a przy tym zostały gęste i sycące

Czerwony Gupik
Szynka pieczona 137

S kładniki : 1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki) 1 łyżeczka soli 30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze

Proste Potrawy
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 133

Dziękuję Magdzie (klik) za zaproszenie w tą wspaniałą, aromatyczną podróż i moim towarzyszkom Asi (klik) i Asiejce (klik) za te uczucia i chwile, które nas łączą.   CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY, ŚWIĄTECZNY / Lemon Rosemary Bread , przepis autorstwa Deborah Madison , cytuję za Magdą, z moimi zmianami/   1 szklanka pełnego mleka  5 łyżek masła, krojonego na drobne kawałki(...)łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną)  4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką cukru Drożdże wsypać

KUCHARNIA
Bajgle w wersji slow 168

wody i układamy na kartce do wypieków lub na ściereczce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bajgle smarujemy rozkłóconym jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce. Bajgle(...)Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z ziaren, bez mąki, zakwasu i drożdży czyli słynny chlebek zmieniający życie 114

łatwiejszą wersja zrobiona z bardziej dostępnych i tańszych składników, jeśli chcecie natomiast zrobić oryginalną wersję to zapraszam tutaj , koniecznie spróbujcie również krakersów zmieniających życie :)   Składniki : 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki migdałów (przekrojonych na pół lub drobniej) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego 2 płaskie łyżeczki soli(...)miodem, olejem oraz wodą i odstawić na ok 1 godzinę, następnie przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok 50-60 minut w temperaturze ok 180-190 stopni, chleb kroimy dopiero jak ostygnie, najlepiej na drugi dzień ( jeśli natomiast nie przeszkadza wam, że chleb może się kruszyć to można jeść od razu jak przestygnie) Smacznego

zdrowa vege kuchnia