chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:114/170)

Kanapka z serem wędzonym i żurawiną 236

kromki pieczywa tostowego z ziarnami, garść rukoli, 2 grube plastry sera wędzonego, 1/2 cebuli, pokrojonej na cieniutkie plasterki, 1 łyżeczka konfitury z żurawiny do mięs. Dzisiaj zaproponuję świetną przekąskę dla wszystkich miłośników serów wędzonych. Kanapka z serem wędzonym i żurawiną, to forma grillowanego tosta, podawanego na ciepło z dodatkiem lekko roztopionego sera, rukoli, cebuli i żurawiny. Wcześniej pokrojony ser, umieścić(...)piekarniku najlepiej z opcją grillowania, i podgrzać w temperaturze 170°C, do momentu, kiedy ser zacznie lekko się rozpuszczać. W międzyczasie, przygotować 2 kromki chleba tostowego. Włożyć do opiekacza grillowego i podgrzać do uzyskania złotego koloru. Na ciepłej kromce pieczywa tostowego, ułożyć trochę rukoli, 2-3 plasterki cebuli, wędzony ser i konfiturę z żurawiny. Całość przykryć drugą kromką

Świat Domowej Kuchni
Szynka pieczona 165

S kładniki : 1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki) 1 łyżeczka soli 30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze

Proste Potrawy
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 157

Dziękuję Magdzie (klik) za zaproszenie w tą wspaniałą, aromatyczną podróż i moim towarzyszkom Asi (klik) i Asiejce (klik) za te uczucia i chwile, które nas łączą.   CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY, ŚWIĄTECZNY / Lemon Rosemary Bread , przepis autorstwa Deborah Madison , cytuję za Magdą, z moimi zmianami/   1 szklanka pełnego mleka  5 łyżek masła, krojonego na drobne kawałki(...)łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną)  4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką cukru Drożdże wsypać

KUCHARNIA
Bajgle w wersji slow 188

wody i układamy na kartce do wypieków lub na ściereczce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bajgle smarujemy rozkłóconym jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce. Bajgle(...)Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z ziaren, bez mąki, zakwasu i drożdży czyli słynny chlebek zmieniający życie 146

łatwiejszą wersja zrobiona z bardziej dostępnych i tańszych składników, jeśli chcecie natomiast zrobić oryginalną wersję to zapraszam tutaj , koniecznie spróbujcie również krakersów zmieniających życie :)   Składniki : 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki migdałów (przekrojonych na pół lub drobniej) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego 2 płaskie łyżeczki soli(...)miodem, olejem oraz wodą i odstawić na ok 1 godzinę, następnie przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok 50-60 minut w temperaturze ok 180-190 stopni, chleb kroimy dopiero jak ostygnie, najlepiej na drugi dzień ( jeśli natomiast nie przeszkadza wam, że chleb może się kruszyć to można jeść od razu jak przestygnie) Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Hummus dyniowy 180

Jak wszyscy już zapewne wiedzą hummus to pasta z ciecierzycy z tahini i jest to pasta arabska. Tym razem do typowego hummusu dołożyłam jeszcze pure z

Moje Małe Czarowanie
Schab wędzony 454

Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PSZENNY CHLEB 198

można dać olej) WYKONANIE: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Dodajemy 2-3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, otręby i ziarna. Wlewamy masło, mleko i wyrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Ma być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do podwojenia. Po tym czasie ciasto przebijamy ręką, delikatnie rozciągamy i kilkakrotnie(...)pieczemy 10 minut w 220 st. C a następnie 25 minut w 200 st. C ustawienie góra dół. Pod koniec można wyciągnąć z blachy i piec na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty głos. Smacznego

Pani na deser
Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków 219

ogórków przygotować wcześniej aby była w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, odstawić aby zaczęły się pienić. W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, solą i ziarnami siemienia. Dodać rozpuszczone drożdże i wodę z kiszonych ogórków. Wyrobić dobrze ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć(...)foremkę wstawic do pieakrnika nagrzanego na 200 C i piec 10 minut, potem temperature zmniejszyć na 180 C i piec kolejne 40-50 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i odłożyć na kratkę do całkowietego wystudzenia. Wierzch można posmarować wodą aby skórka nie była zbyt twarda

Monia miesza i gotuje
Kwaśnica 180

podaje Wikipedia „ Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany(...)Roberta Makłowicza , oczywiście z moimi zmianami. Składniki: - 1 kg kiszonej kapusty - 700g surowych żeberek wieprzowych - 800g wędzonego boczku - 1 łyżka stołowa kminku - kilka ząbków czosnku - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól i pieprz do smaku - majeranek (daję, bo lubię) - ziemniaki - 1 - 2 cebule - jeżeli mamy - 100g suszonych grzybów ( moje zostały zużyte w farszu do pierogów)   Jeżeli dodajemy

mojewypiekiinietylko
Pasztet mięsny 300

indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw, grzybów, ziela, listów i pieprzu z ziarnkach, aż będzie(...)mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową

Kulinarne przygody Gatity
KUCHENNA APTEKA #29 - KEFIR 152

Kefir należy to fermentowanych napojów mlecznych. Powstaje w wyniku fermentacji mleka przy użyciu odpowiednich szczepów bakterii i drożdży, tzw. ziaren kefirowych. Ma wyrazisty, kwaskowaty smak i doskonale orzeźwia, dzięki obecności dwutlenku węgla, który powstaje w procesie fermentacji. Oprócz dwutlenku węgla podczas produkcji kefiru powstaje kwas mlekowy oraz alkohol etylowy. Substancje te odpowiadają za smak oraz zapach kefiru. Jako produkt mleczny(...)lepiej trawiony i rzadziej uczula. Kefir to świetna baza dla koktajli owocowych, deserów, owsianek oraz sosów do sałatek. Doskonale sprawdzi się także podczas przygotowania różnego rodzaju placuszków, ciast oraz chleba. Ten niepozorny i niedoceniany przez wiele osób kefir ma właściwości zdrowotne, i zawiera cenne witaminy oraz minerały. Ale przede wszystkim to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę przewodu

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #29 - KEFIR 152

Kefir należy to fermentowanych napojów mlecznych. Powstaje w wyniku fermentacji mleka przy użyciu odpowiednich szczepów bakterii i drożdży, tzw. ziaren kefirowych. Ma wyrazisty, kwaskowaty smak i doskonale orzeźwia, dzięki obecności dwutlenku węgla, który powstaje w procesie fermentacji. Oprócz dwutlenku węgla podczas produkcji kefiru powstaje kwas mlekowy oraz alkohol etylowy. Substancje te odpowiadają za smak oraz zapach kefiru. Jako produkt mleczny(...)lepiej trawiony i rzadziej uczula. Kefir to świetna baza dla koktajli owocowych, deserów, owsianek oraz sosów do sałatek. Doskonale sprawdzi się także podczas przygotowania różnego rodzaju placuszków, ciast oraz chleba. Ten niepozorny i niedoceniany przez wiele osób kefir ma właściwości zdrowotne, i zawiera cenne witaminy oraz minerały. Ale przede wszystkim to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę przewodu

Kuchnia MagdaLeny
Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku 124

kapusty 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula biała rzepa 3 kwaśne jabłka 1 l bulionu wołowego 3 łyżki masła pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy koperek Przygotowanie Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyłem na maśle, przełożyłem do garnka, zalałem bulionem(...)międzyczasie obrałem jabłka, wypestkowałem, pokroiłem w drobną kostkę, dołożyłem do zupy. Gotowałem kapuśniak jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania wlałem do niej kwas ogórkowy, zagotowałem. Podałem z razowym chlebem. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
najprostszy chleb na świecie 237

potasu, krzemu, wapnia i cynku). Jak większość kasz idealnie nadaje się w wersji gotowanej jako dodatek do obiadu. Poza zastosowaniem klasycznym równie dobrze spełnia się w roli głównego składnika chlebów, ciast lub racuchów. Jakiś czas temu podjąłem pierwsze próby wykorzystania tej kaszy we wszelkiego rodzaju wypiekach a efekty tych prób będziecie mogli oglądać już w najbliższych dniach. Na pierwszy ogień(...)sytuacji, kiedy część kaszy pozostanie sucha. Nadmiar wody usuniesz przed blendowaniem. Kaszę moczymy przez 24h. Po 24h kaszę blendujemy na płynną masę. Oczekujemy płynnej konsystencji jednak możemy zostawić część ziaren kaszy w całości, dzięki temu uzyskamy chlebek w części pełnoziarnisty i zdrowszy. Do naszej masy możemy dodać dodatki: osobiście lubię wersję ziołową. Inne możliwości to dodatek zeszklonej na patelni cebulki

Gar Zdrowia
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 297

Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności.   Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał(...)godzin , mają być naprawdę mięciutkie, nie mogą być suche. CIASTO PANETTONE dzień 1, 20.00 W misie stojącego miksera łączymy najpierw suche składniki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem, solą, drożdżami, ziarnami wyłuskanymi nożem z laski wanilii i skórką startą z cytryny. W osobnej miseczce, ubijaczką balonową, łączymy ze sobą jajka, miód i ciepłą wodę lub mleko. Mieszając składniki suche w mikserze

Karo in the Kitchen