ziarenka ziela angielskiego wykonanie: Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy make, ktora zalewamy letnia, przegotowana woda i dokladnie mieszamy. Nastepnie dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe i skorke chleba. Ponownie wszystko mieszamy. Naczynie przykrywamy lniana sciereczka, przewiazujemy sznureczkiem i odstawiamy na 4 dni w cieple miejsce. Po tym czasie zakwas powinien byc gotowy. Zakwas przelewamy do butelki. W takim(...)przechowywac go w lodowce do 2 tygodni. Zurek wielkanocny skladniki: peczek wloszczyzny 500ml zakwasu na zurek 300g bialej kielbasy 1 duza cebula 100g wedzonego boczku 2 liscie laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 lyzka majeranku 2 zabki czosnku sol, pieprz 125 ml smietany jajko na twardo - po 1 na osobe 750ml wody wykonanie: Z wloszczyzny i wody przygotowujemy wywar. Boczek
Przysmaki KarolkiPo świątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest
Dzieje kuchennej WiewióryFascynacja "Warzywem" trwa a co za tym idzie chciałam Wam polecić kolejny przepis z tej książki. Bardzo lubimy warzywa strączkowe w tym fasolę. Zazwyczaj lądowała w
Dzieje kuchennej Wiewiórypłaska łyżka soli z 30 g opakowania soli zmiękczającej mięso 3 ząbki czosnku rozetrzeć, 2 w całości 1 duże jabłko 1 cebula papryka mielona ostra, pieprz czarny mielony kilka ziaren jałowca olej Przygotowanie : Do garnuszka z 3 łyżkami oleju wsypałam odmierzoną sól i wymieszałam dokładnie Obrany czosnek zmiażdżyłam, dodałam do soli, roztarłam całość i natarłam umyte, osuszone mięso Osypałam mięso(...)przepis z mięsem wieprzowym, biodrówka była pyszna :) Przepisy na przygotowanie mięsa w przyprawach ziołowych znajdziecie w zakładce menu mięsa do chleba
Proste Potrawynich maksimum minerałów i witamin, warto je namoczyć. A aby uczynić je ucztą dla podniebienia - wymieszać z kilkoma innymi, zdrowymi, pysznym składnikami i tym samym przyrządzić cudowną pastę do chleba na śniadanie. Przedstawiam doskonały i najpyszniejszy mix zdrowotności. Pasta z polskich składników, bogata w cenne minerały i zdrowe tłuszcze. Pasta, która skradła moje ... kubki smakowe. Pasta, od której(...)stronę mojego męża. To on jest jej pomysłodawcą. Jesteś mistrzem!!! Od pierwszej łyżeczki tej pasty kocham Cię jeszcze mocniej. ❤ Składniki na 350 ml słoik pasty: 3/4 pestek dyni, 3/4 ziaren słonecznika łuskanego, 6 kawałków suszonych pomidorów, 1 plaster surowej cukinii (średnica około 10 cm, grubość 2 cm), 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Jeść, by żyć w zdrowiuużywane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W , nazywane „średnio silnymi” są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W , nazywane „silnymi”, ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu. Do najsilniejszych mąk należy Manitoba . Mąka Manitoba Nazwa ta jest używana głównie we Włoszech(...)nazwy kanadyjskiego miasta w prowincji Manitoba, zamieszkałej niegdyś przez plemię Indian wierzących w ducha Manitou. Pszenica rosnąca tu była niezbyt wydajna, ale miała bardzo silne i odporne na zimno ziarno. Musiała obrosnąć niezwykłą legendą, gdyż do tej pory we Włoszech nazywa się ją „farina d’America”. Obecnie określeniem Manitoba nazywa się wszystkie mąki o indeksie W powyżej
mojewypiekiinietylkoBiedronce, ogromnie przypadła mi do gustu ta malutka marcheweczka! Składniki 2 opakowania mrożonych warzyw schab pieczony , krojony w plasterki lub paski parmezan oscypki bazylia listki Słoneczne Pola- mix prażonych ziaren od Ziarenkowo oliwa z oliwek Uparuj mrożonki, odstaw. Brytfannę wysmaruj oliwą lub masłem. Nałóż pierwszą warstwę warzyw, posyp parmezanem i pokrój w kawalki oscypki. Dodaj schab w palstrach(...)oliwek. Nałóż na to nastęną warstwę warzyw, pokrop oliwą , dodaj parmezan i zapiekaj w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podawaj z listkami bazylii, z parmezanem. Przed podaniem posyp ziarenkami..i chleb nie jest potrzebny! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisprawą magicznego składnika, ale o tym za jakiś czas.... Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę kukurydzianą, którą można przygotować praktycznie przez cały rok, używając mrożonych ziaren kukurydzy. Najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami... Składniki: 1 opakowanie mrożonej kukurydzy lub ziarenka z 3 ugotowanych kolb 2 kremowe ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 mała marchew 1 mała cebula(...)posiekanej natki lub koperku łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka przyprawy curry szczypta chili sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki ziół włoskich i suszonego czosnku Warzyw umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej
Czerwień i błękitPamiętacie szybki konkurs na fb? dotyczył tego co się kryje w słoiku. Czas leci, ciągle tylko praca i dzieci więc zapomniałam podać na blogu przepis na
Dzieje kuchennej WiewióryMąka pszenna chlebowa Te dwa typy mąk są doskonałe do wypieku chleba. Nadają one specjalny posmak a chleby są nieco ciemniejsze, niż z mąki pszennej jasnej. Mąka ta jest również doskonała do ciasta na pizzę. Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata(...)błonnik i otręby. Stosuje się ją głównie do wypieku pieczywa. Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) typ 2000 Posiada sporo otrąb, ponieważ powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania. Używana jest do wypieków zdrowych i o wyraźnym, zdecydowany smaku. Doskonała do wypieku pełnoziarnistego pieczywa. Najlepszy efekty są jeśli zmiesza się ją w różnych proporcjach z innymi typami mąki
Kuchnia u Krysiwspominałem przy ostatnim wpisie teraz przepis nadesłany przez Witolda, mojego czytelnika. Za co oczywiście Witoldowi bardzo dziękuję :) A Witold pisze tak: "Wspaniały w smaku i zdrowy chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast wody. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Będzie pachnący, smaczny i wilgotny przez kilka dni. Produkcja oparta jest(...)ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna typ 750 - 43 dag mąka żytnia typ 720 - 22 dag podpiwek - 0.22 litra drożdże świeże - 1 dag sól kamienna - 0.7 dag ziarna słonecznika - 3 dag siemię lniane - 3 dag sezam
Marder&Marder ManufactureKtoś z Was nie lubi fasolki po bretońsku??? ja ją uwielbiam i Małżon też, i psiapsiółki moje również. Dlatego też bez wahania ugotowałam Gigantes Plaki z
Dzieje kuchennej WiewióryZACZYN: - 1 szkl aktywnego zaczynu - 1/2 szkl letniej wody - 3/4 szkl mąki żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4
SMYKWKUCHNIrównież dodatki, z którymi podawany jest ramen – od półmiękkiego jajka marynowanego w mirin i sosie sojowym przez szczypior, świeżą kolendrę, groszek cukrowy, kapustę pak choy, grzyby świeże i suszone, ziarna prażonego sezamu, tofu, młodą soję, gotowane krewetki lub mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne(...)Momofuku Ando, chciał w ten sposób zwalczyć niedobory żywnościowe po wyniszczającej Japonię wojnie i wykorzystać tanią mąkę od Amerykanów. Japońskie Ministerstwo Zdrowia próbowało zachęcić mieszkańców Japonii do jedzenia pszennego chleba – ale chleb nie był dla Japończyków produktem prostym, tak naturalnym i zakorzenionym w tradycji kulinarnej jak makaron. To Momofuku Ando wymyślił maszynowy sposób produkcji makaronu i zamykania smaku
Karo in the KitchenZapraszam na pyszny humus. Dodatek dyni nadał humusowi piękny kolor i niezwykły aromat. Taki domowy humus najlepiej smakuje na kawałku świeżego chleba. Polecam Kochani, czeka na Was zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition Składniki: 1 szkl ugotowanej ciecierzycy 2 czubate łyżki puree(...)łyżka pasty sezamowej 2 ząbki czosnku sok z połowy limonki 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu dekoracja: łyżka oleju i kilka ziaren ciecierzycy Przygotowanie: Czosnek obieramy z łusek i kroimy w drobną kosteczkę. Do wysokiego pojemnika wkładamy wszystkie składniki na humus i blendujemy razem na gładką masę. Przekładamy do miseczki i dekorujemy olejem
słodkie i nie tylko historie kulinarne