chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:111/170)

.898. lekkie jak piórko 146

pożegnać z retencją... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~100-120g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia do smaku ~50g dżemu jako nadzienie (u mnie domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce ubijamy białko, następnie delikatnie łączymy je z masą. Połowę ciasta przekładamy do kokilki(...)dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Smacznego! :) A na chili&sugar przepis na pyszny, bezglutenowy chleb!  To mój pierwszy i muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się, że wyjdzie tak smaczny :) *klik na zdjęcie

breakfast of dreams
Update! Czekolada jakiej nie znasz i Manufaktura Czekolady 144

czyli czekolada jakiej nie znasz!” Podczas warsztatów będziemy łamać nie tylko kolejne tabliczki czekolady, ale przede wszystkim czekoladowe stereotypy. Będziemy smakować jedyne w Polsce czekolady produkowane ręcznie bezpośrednio z ziaren kakaowca przez najlepszych specjalistów z Manufaktury Czekolady. Odkryjemy smak czekolady w najbardziej zaskakujących i nietypowych połączeniach. Będzie ekstremalnie czekoladowo, choć nie za bardzo słodko. Poznamy wytrawną moc czekolady, nauczymy się(...)sztuczek oraz skomponujemy i przygotujemy swoją wymarzoną tabliczkę czekolady. Uczestnicy warsztatów odkryją: co ma czosnek do czekolady   czy  ketchup może być czekoladowy   z czym jeść czekoladowy chleb   jak smakuje czekoladowa galaretka   do czego podawać czekoladowy ocet balsamiczny jak powstają czekoladowe liście Dowiemy się także o tajnikach produkcji czekolady i spróbujemy tej, którą produkuje Manufaktura Czekolady

KUCHARNIA
Domowy chleb razowy. 153

pieczenia ciast lub dokładnie wysmaruj tłuszczem. Teraz uformuj ciasto w foremce , pomaluj go wodą za pomocą pędzla i posyp płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika ewentualnie innymi ziarnami zbóż. Ziarna lekko przygnieć palcami do ciasta, aby po upieczeniu nie oderwały się od niego. Formę przykryj ściereczką lub papierem i połóż w ciepłe, wilgotne miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut(...)wystudź.    C hlebek ten cudownie pachnie i wspaniale smakuje ! Polecam. c zas przygotowania ciasta to około 10 minut, nie licząc wyrastania ciasta i pieczenia. Zapach świeżo pieczonego chleba unosi się po całym domu. Wszyscy domownicy wiedzą co się piecze

Przepisy i porady kulinarne
Kiełbasa z pomidorem 112

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Maszynka nr 8 -szynka 1 kl 5 kg / szarpak -karkówka 5 kg / 13 mm -boczek (bardziej tłusty) 3 kg / 10 mm -podgardle 2

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń 421

Przepis Mięso -szynka 0.7 kg -łopatka 0,6 kg -boczek 0,5 kg Przyprawy -peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rola pieczywa żytniego w odżywianiu człowieka 200

apatia. Węglowodany to jedno ze źródeł energii w odżywianiu człowieka. A jak wszyscy wiemy pieczywo jest do nich zaliczane. W zależności od tego jak drobno zostanie zmielone i oczyszczone ziarno uzyskamy odpowiedni typ mąki. Im mąka ciemniejsza tym zawiera więcej składników odżywczych, a jak wiadomo najwięcej ich znajduje się w okrywie owocowo-nasiennej. Mąki o wyższym typie są bogatsze(...)cenne dla naszego zdrowia składniki. Jeśli chodzi o mąke żytnią to mamy jasną (zaczynająca się od typ 800) przeznaczona do wypieku pieczywa jasnego i mąka razowa, śrutowa do wypieku chleba ( typ 2000) oraz mąka z pełnego przemiału (typ 3000). Pieczywo z mąki razowej, czy z pełnego przemiału zawiera wartościowe dla naszego organizmu składniki (białko, tłuszcze), minerały (magnez, żelazo, miedź, wapń

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Dobre śniadanie na dobry dzień 138

ułóż na talerzyku i przykryj spożywczą folią. Podobnie zrób z pieczywem i wędliną, o ile trzeba je kroić. Jeśli jesteś kawoszem i pijesz rano kawę z mielonych w domu ziaren, to sprawdź, czy masz wystarczającą jej ilość. Jeśli nie - zmiel wieczorem, rano nie będziesz się denerwować. Po prostu wszystko, co możesz zrobić wcześniej, zrób przed spaniem. Co zrobić, kiedy zadzwoni(...)Zacznij od nastawienia wody na kawę czy herbatę lub włącz ekspres. Kiedy kawa będzie stygła do odpowiedniej temperatury, Ty w tym czasie zdążysz wziąć szybki prysznic. Pora na śniadanie. Chleb pokrojony, warzywa też - smarujemy, ozdabiamy (przecież kanapki nie muszą być nudne, prawda?), układamy na talerzyku. Kawa idealna do wypicia. Naprawdę tyle czasu nam to zajęło?? 😊 Pamiętaj, że Rama Classic nawet

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb ciemny wieloziarnisty 106

Zapraszam... Stopień trudności prosty nie trzeba długo wyrabiać tylko do połączenia się składników Skala smaku 10/10 Zachęcam do pieczenia własnych chlebów, powinno się zjadać minimum  dwie kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, dostarczają  one  mnóstwa błonnika pokarmowego, który służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu. Składniki na 1 bochenek: 1/2 kg mąki z pełnego przemiału np. Basia(...)lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1/2 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól  i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie

Kubki smaku
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 155

pieczenia, zmniejszcie temperaturę do 190⁰C i pieczcie chleb kolejne 35-40 minut. Prawidłowo upieczony chleb uderzony od spodu dłonią powinien wydać głuchy dźwięk. Po wymaganym czasie pieczenia nasz chleb wyjmujemy i studzimy na kratce, żeby nie zaparował od spodu i zachował swoją chrupkość. SKŁADNIKI 300g mąki pszennej razowej, typ 2000 (używam TEJ )+ 200g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubella 3 zboża(...)żyto i orkisz) dowolna z powyższych mąka do podsypania przy formowaniu 330ml piwa Guinness 50ml wody 5g drożdży + 5g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 4 łyżki stołowe ziaren łuskanego słonecznika

Karo in the Kitchen
Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą 161

mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa po 1 – 2 szt. na osobę ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka owoców jałowca oliwa(...)Cebulę pokroić w pióra. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą. Na kapustę ułożyć kiełbasę. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 o przez około 1,5 godziny. Odkryć i piec jeszcze przez 10 – 15 minut. Smacznego

Mama Gotuje
Bułeczki maślane na niedzielne śniadanie 128

Zgodnie z zapowiedzią dziś przepis na maślane bułeczki. Niestety, ciasto potrzebuje dużo czasu, żeby wyrosnąć, ale w niedzielę, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć będą świetną alternatywą dla wczorajszego chleba :) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki i trochę podgrzać, a masło roztopić i wystudzić :) Składniki (na 8-10 bułeczek): - 3 szkl. mąki pszennej(...)masła (1/4 kostki) - 20g świeżych drożdży - 200ml ciepłego mleka + 2 łyżki do drożdży - 1 jajko (również w temp. pokojowej!) - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżka cukru - ewentualnie ziarna do posypania Przygotowanie:  1. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. 2. Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do wystygnięcia

Kraina Tysiąca Smaków
Pasta kanapkowa z rukoli i fety 191

Uwielbiam pasty kanapkowe-ale to już pewnie wiecie obserwując mojego bloga-tym razem wymyśliłam pastę z rukoli-którą uwielbiam i najchętniej dawała bym ją do wszystkiego

Swojskie jedzonko
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W -parzona 271

Dla siekawości i eksperymentu zrobiłem w trzech grubościach.Osłonki białkowe to te grube,cienka to naturalne jelito. SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Orkiszowy chleb bez zagniatania i "Ironia losu" 169

Chleby drożdżowe piekę rzadko, gdy nie ma czasu na przygotowanie chleba na zakwasie. Tak też zdarzyło się jakiś czas temu. Wciąż zafascynowana postacią i osiągnięciami św. Hildegardy z Bingen  użyłam mąki orkiszowej, której nie może teraz zabraknąć w mojej kuchni. Składniki : 20 g świeżych drożdży 45 g zimnego mleka 10 g gorącej wody łyżeczka miodu 200 g  pełnoziarnistej(...)mąki orkiszowej 300 g jasnej mąki orkiszowej (typ 630) 8 g soli 50 g ziaren słonecznika 220 g wody łyżka oliwy Do mleka z gorącą wodą dodać drożdże i miód. Wymieszać i zostawić do ruszenia drożdży.  W misce wymieszać mąki z solą i ziarnami słonecznika. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką

Weekendy w domu i ogrodzie
Zmień swoje odżywianie na lepsze z NutriBullet :) 129

odżywczych. Z jego pomocą w szybki sposób przygotujesz pyszne i co najważniejsze bardzo zdrowe posiłki, takie jak: smoothie, koktajle, pasty, lody, zupy krem. Pomoże w upieczeniu naleśników, placków, ciasta, chleba. NutriBullet nie ma sobie równych! Jego obecność sprawi, że Twoje dotychczasowe żywienie może ulec diametralnej zmianie! Na lepsze! :) CZYM JEST EKSTRAKCJA  Ekstrakcja to proces wyodrębniania wartości odżywczych z owoców(...)oraz innych produktów spożywczych. Ostrza ekstrakcyjne rozbijają produkty na cząstki, które są najlepiej przyswajane przez organizm. Pracują one w oparciu o działanie cyklonowe, dzięki czemu rozbijają strukturę twardych łodyg, ziaren i włókien, aby uwolnić zawarte w nich witaminy i minerały. Taka postać nasion, włókien, miąższu i skórek owoców oraz warzyw jest lekkostrawna i najlepiej przyswajalna przez organizm. Ekstrakcja zapewnia najwyższą

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania