gorącą michą podczas wycieczek dużych i małych. Ta wersja rydzów po Węgiersku nie jedno ma oblicze. Może to być potrawka robiona prosto nad ogniskiem i podawana z pajdą chleba, która będzie jedzona ze wspólnej patelni. Można też dobrodziejstwo sezonowych leśnych grzybów zamknąć do słoików i cieszyć się ich smakiem cały rok. Jeśli zdecydujecie się dodać ocet przygotujcie sobie słoiki(...)patelni smakują najlepiej.... Przepis podaje na średniej wielkości durszlak rydzów: - 1 pełny durszlak rydzów - 6 dużych cebul - 2 koncentraty pomidorowe ok. 400 ml - 4 liście laurowy - 5 ziaren ziela angielskiego - 5 ziaren pieprz - 1/2 szklanki oleju - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki octu 10% jeśli grzyby będziecie pasteryzować - 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku, dodałam wędzonej żeby podkręcić
Apetyczna babeczkaJak przygotować sobie małe co nie co z grzybów na zimę. -- -- Grzyby: wybrać młode grzybki, oczyścić, umyć i obgotować w osolonej wodzie 8-10 min.
chleba naszegoPyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g, sól 1
chleba naszegoPyszne leczo, bardzo dobre danie na zimowe obiady i gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4
chleba naszegoPrzepisów na mleko roślinne wszelkie znalazłam mnóstwo, z kilku skorzystałam z rożnym efektem, owsiane było znośne ale np. to ryżowe smakowało trawą... no dobra a teraz
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki : mąka żytnia 90 g mąka pszenna 370 g około 250 - 300 ml letniej wody suszonych drożdży1 płaska łyżeczka 5 suszonych pomidorów drobno pokrojonych sól
Proste Potrawybobu Falafele czyli małe wegańskie kotleciki. W wersji z bobu popularne są w Egipcie. Falafele z bobu są bardziej wilgotne od tych z ciecierzycy, a robi się je z ziaren nieugotowanych, a jedynie namoczonych i obranych z łupinek. Smakują świetnie zawinięte we wrapa z sosem jogurtowym i ulubionymi warzywami. 4. Pasta z bobu, zielonego groszku i ricotty Z bobu wychodzą(...)dodatkiem jakiegoś sera. Smaczna jest np. pasta z bobu i fety, a jeszcze lepsza ta pasta z dodatkiem ricotty, zielonego groszku i parmezanu. Do podania na grzankach lub żytnim chlebie - urozmaici Wasze śniadania i kolacje. 5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki w sosie jogurtowym Patent na naprawdę prosty obiad z młodych ziemniaczków i bobu. Bób jest ugotowany i doprawiony cytryną
Chilli Czosnek i Oliwaupiekłam mój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam(...)roślinnego Dodatkowo: 100 g pestek słonecznika 50 g jasnego sezamu 1. Pierwszego dnia wieczorem, drożdże i cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki. 2. Następnego dnia
kruche babeczkirodzaju bułki, więc tymi też byli zachwyceni. Na pewno zagoszczą u nas na stałe, tzn. w ramach urozmaicenia menu chlebowego, bo na stałe i niezmiennie, to bywają u nas chleby na zakwasie, zmieniają się tylko ich rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich(...)orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 50g mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 15-18g świeżych drożdży - 60g ziaren (u mnie słonecznik, sezam, len i chia) - ok.270-280ml letniej wody Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania na ok.10
Smaczne Zdrowepomidory. Wierzch posypać natką pietruszki, kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz pieprzu. Zagotować zalewę z wody, octu, cukru i soli. Zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę, której nie trzeba namaczać wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie wymieszać ( nie gotować). Przestudzoną zalewą zalać pomidory. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać według uznania, np. jako przekąskę do chleba lub bułki. Smacznego
Przepisy Babcidrugiej formuję niewielki bochenek chleba nacinam w poprzek w paru miejscach i lekko oprószam mąką. Połowa pieczywka znika zanim jeszcze zdąży przestygnąć:) Polecam. Składniki: 1 kg mąki chlebowej 400ml ciepłej wody 200ml ciepłego mleka 50g drożdży świeżych 5dkg miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli rozbełtane jajko do posmarowania ewentualnie ziarna do posypania (sezam, otręby, mak, słonecznik
Maślane ciasteczkoprzepisu podstawowego i niezawodnego na chleb, który to przepis ,znajdziecie W TYM MIEJSCU Dodałam tylko 4 łyżeczki płaskie soli.Nie więcej. Użyłam mąki pszennej graham 1850, pszennej 500 eco oraz żytniej razowej 2000 od MŁYN KOPYTOWA Równy kilogram. Przewaga mąki pszennej graham 1850, bo ja ją osobiście bardzo lubię. Dodałam również 200 g ziaren prażonych Słoneczne Pola od ZIARENKOWO
Z Kuchni Do Kuchniznalazłam w książce: "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Bułeczki z camembertem i szczypiorkiem. Składniki: 6 szklanek mąki pszennej; 20 g drożdży; 1 łyżka cukru; 1 łyżka soli; posiekany pęczek szczypiorku; 455 l ciepłej wody; 300 g sera camembert lub brie pokrojony w kawałki ok. 1 cm na 1 cm; białko do posmarowania; ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne
MiksturownikProsty i skutecznie smaczny sposób przygotowania ryby. -- Świeżą rybę myjemy w zimnej wodzie, nożem czyścimy łuski, potem nacinamy podbrzusze, usuwamy wnętrzności, znowu płuczemy
chleba naszegoJak tylko pojawia się świeżo ukiszona kapusta nie mogę sobie odmówić zrobienia bigosu. Tym razem będzie z żeberkami, żurawiną i grzybami. Co potrzeba: 1,5 kg
Bułka z Chlebem