chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:102/170)

Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 162

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem 173

ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest prosta w wykonaniu i zawiera łatwo dostępne składniki, polecam. Przepis zaczerpnięty z książki CIAŁO I DUCHA RATOWAĆ ŻYWIENIEM autorstwa dr. Ewy Dąbrowskiej, delikatnie został przeze mnie zmodyfikowany. Składniki na 2 szklanki pasty: 1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego 1/2 szklanki surowego brązowego

moj przepis na
Chleb na smalcu z czosnkiem i zielonymi oliwkami 180

Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze  wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący.  Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej

Moniki Smakołyki
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 275

jest to pierwsza skórka z ziarna żyta. Niestety w dzisiejszych czasach są trudno dostępne. Można je jeszcze dostać w młynach lub na nie których targowiskach. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas przygotowania 5 min Składniki 150 g wysiewek żytnich 1,5 litra wody 4 ząbki czosnku 2 skórka z chleba żytniego razowego Instrukcje Do glinianego garnka

Wędrówki po kuchni
Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością 202

Połóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki

Qlinarnie i Qlinarnie
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 215

samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;) Pstrągi oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz. Farsz na 2 średnie ryby: 2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli , 1 płaska łyżka ziaren kolendry , 1 płaska

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 168

Ostatnio coraz częściej piekę chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki: 500g

Z miłości do słodkości
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 162

zmielonych ziaren  ryżu - to wiedziałam. 2.    Stanowi szczególnie dobry substytut  mąki pszennej , dla osób z nietolerancją glutenu - też wiedziałam. 3.    Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4.    Można przygotować chleb, chociaż

Mia Cucina Sofieta
Kiełbasa surowa- wędzona podsuszana 200

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie odbywało się na maszynce nr. 8 -1 kg boczku bardziej tłusty niż chudy /10 mm -1 kg karkówki / szarpak -1 kg łopatki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko - podlaska J&W podsuszana 219

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi. 121

własnych wypiekach pieczywa. To taki mój aneks do postanowień noworocznych. Pod rygorem nieważności postanawiam, że własne pieczywo to priorytet. I kropka. Dziś na pierwszy rzut, na główną linię frontu chleb orkiszowy. Wypieki z mąki orkiszowej są znacznie zdrowsze od tych ze zwykłej mąki. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność, obniżają cholesterol i chronią przed zachorowaniami na cukrzycę(...)Potrzebujemy: -700 gram mąki orkiszowej -drożdże świeże 20-25 gram; jeżeli używacie suchych to przelicznik jest taki, że na 7 gram drożdży instant przypada 25 gram świeżych -duża łyżka ziaren siemienia lnianego -łyżka soli -łyżeczka cukru trzcinowego -duża łyżka oleju rzepakowego -400 ml wody ciepłej -dwie łyżki ciepłego mleka maks 39 stopni Mąki nie przesiewamy, spulchniamy ją jedynie mieszając widelcem

BaRepas
Chleb pszenno-żytni 99

lepszego od świeżo upieczonego chleba <3 Składniki: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki żytniej typ 850 100 g mąki żytniej typ 1850 400 ml letniej wody 1 płaska łyżka soli 3 łyżki zakwasu 1 łyżka czarnuszki 100 g pestek dyni  150 g złocistego siemienia lnianego Przygotowanie: Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą. Keksówkę

R'n'G Kitchen
Pałki kurczaka z jabłkami i "Podarunek" 177

które mogę piec razem z chlebem na następny tydzień. Danie "robi się" jakby samo i przy okazji jednego włączenia piekarnika mam obiad i pieczywo. Składniki (na 2-3 porcje): 4 pałki kurczaka łyżka oliwy 2 spore szczypty soli 5 kardamonów 3 źdźbła trawy żubrowej łyżka czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki mielonej kozieradki ćwierć łyżeczki zmielonych ziaren kolendry duże słodkie jabłko pieprz

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzanki z twarogiem i pomidorami 176

pomidorową? Składniki: Pieczywo żytnie z ziarnami twaróg (1/2 kostki), posiekany szczypiorek, do smaku sól i pieprz sałata 2 nieduże pomidory 1 ząbek czosnku ½ czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku oliwa z chili i czosnkiem 1 łyżeczka kupnego lub domowego octu jabłkowego świeża bazylia Przygotowanie: Twaróg mieszamy ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki na patelni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb gryczany dla leniwych 235

dużą zawartość błonnika chleb może być dla nich zbyt ciężkostrawny. Moje IBD dość często pozwala mi na zjedzenie tego chlebka, ale zależy to od dnia. A szkoda, bo jest na prawdę pyszny! :)  Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku  1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie

pyszne zdrowości

Proponowane wyszukiwania