Chleb orkiszowo-żytni 192wodzie łyżką i posypać ziarnami słonecznika. Keksówkę z ciastem ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut, funkcja góra-dół aż wierzch się ładnie przyrumieni. Po upieczeniu wystudzić na kratce, aby skórka na wierzchu była miękka gorący chleb posmarować wodą
Monia miesza i gotuje
Domowy pasztet 187rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe -2-3 ziarna ziela angielskiego -1/2 łyżeczki gałki
Kulinarne przemyslenia
Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami 216przepada i z ziarnami dyni bo o tej porze roku koniecznie trzeba na nie się skusić. Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami Składniki : 1,5 l bulionu drobiowego około 800 g ziemniaków 450 g brokułu 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku pestki dyni grzanki: około 8 kromek chleba tostowego masło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika 209Dzisiaj kolejny chleb. Półrazowy, bo upieczony częściowo z mąki pszennej razowej. Powoli też przekonuję się do drożdży z torebki :) Do tej pory jakoś nie przekonywały mnie, ale ich użycie jest naprawdę wygodne. No i najważniejsze: można kupić ich zapas i nie bać się, że po kilku dniach będą nieświeże :) Pieczywo z dodatkiem ziaren jest bardzo dobrym źródłem minerałów
Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 232cierpliwość. Gwarantuję Wam, że cierpliwość popłaca i kiedy upieczecie swój pierwszy bochenek chleba, otworzy się przed Wami zupełnie nowy świat: świat domowego, chrupiącego, pachnącego pieczywa! Zanim jednak zaczniecie piec chleb na zakwasie, musicie go pozyskać. Są na to dwa sposoby: wyhodować samemu (tu odsyłam Was do przepisu na zakwas ) lub od kogoś dostać. Ja bardzo chętnie dzielę się moim(...)wody CIASTO WŁAŚCIWE 175 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1 łyżeczka soli 325 ml wody 2 garści ziaren słonecznika Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Następnie starter przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki zakwasu i mieszamy
Smakowity Blog Kulinarny
Kiełbasa ścinkowa podpiekana 211KIEŁBASA ŚCINKOWA PODPIEKANA SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb domowy 155Piękny zapach chleba unosi się po całym domu, a mi przypomina się, jak babcia piekła chleb w piecu chlebowym. Ech, dawne czasy... Ten chleb jest bardzo smaczny, nadaje się do wędlin i wszystkich smarowideł, i tych na słodko, i tych na ostro. Co potrzeba: 150 g zakwasu na mące 720, dokarmionego dzień wcześniej, 10 g drożdży, 1 czubata łyżeczka(...)mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką 5 minut. Ciasto będzie się trochę lepić, ale nie podsypujcie mąki. Po 5 minutach podnosimy ciasto z miski, na dno wsypujemy ziarna, obtaczamy w nich ciasto, miskę przykrywamy folią i ściereczką, zostawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy ciasto kilka razy ręką, aż ziarna „wejdą
Bułka z Chlebem
Chleb żytnio-orkiszowy (worek lniany, część 2) 145orkiszowego. Właściwie to już testuję, już trwa kolejny dzień testów. Ale wyniki poznacie dopiero jak skończę całość, czyli za kilka dni. Przypomnę tylko, że każdego dnia jem kromkę tego chleba trzymanego w lnianym worku i trzymanego w zwykłej reklamówce. I opisuję skrzętnie :) Przepis podpatrzyłem w jednej z grup kulinarnych na Facebooku. Dziękuję zatem Basi, która ten przepis zamieściła(...)wody 220 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 345 g mąki żytniej typ 2000 450 g mąki orkiszowej typ 2000 600 ml wody 4 łyżeczki soli 150 g ziaren słonecznika Najpierw zaczyn: mieszamy ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Ciasto będzie raczej rzadkie i koszmarnie klejące się do dłoni więc zróbmy to łyżką. Nie musimy jakoś bardzo mocno mieszać, wystarczy
Marder&Marder Manufacture
Festiwalowo w MARMOLADA CHLEB i KAWA 208desery Jedną z miejscówek, do jakich zawitałam w ramach festiwalu była MARMOLADA CHLEB i KAWA w Gdyni. Na recenzję z wizyty oraz garść fotek zapraszam poniżej . _______________~_______________ MARMOLADA CHLEB i KAWA ~ ul. I Armii Wojska Polskiego 10, Gdynia ~ Śniadaniownia, Kawiarnia, Piekarnia-Sklep, Bar - to 4 główne elementy spinające w całość sens i charakter tego lokalu. W zasadzie można powiedzie(...)taka koncepcja działa! Jako jedni z niewielu w mieście serwują śniadania przez cały dzień . Do tego codziennie aktualizowana oferta lunchowa , domowe desery i kawa z wyselekcjonowanej mieszanki ziaren 100% Arabica - zadowolą zarówno klienta wpadającego na obiadową "przegryzkę" jak i kawosza zainteresowanego słodkim podwieczorkiem. Co do trunków - warto skosztować szerokiej oferty ekologicznych herbat , domowej lemoniady , lokalnego piwa , czy wina
Grunt to przepis!
Smalec domowy ze słoniny i boczku z cebulą 179Taki smalec robiła moja babcia i mama, zajadaliśmy się nim, aż nam się uszy trzęsły. Teraz ja go robię i nie muszę nikogo namawiać do jedzenia
Bułka z Chlebem
Zupa cebulowa przepis podstawowy 212Cebulowa, to bardzo dobra zupa na każdą niepogodę i nie tylko. Nie potrzeba zbyt wiele zachodu, żeby sobie przygotować tą smaczną zupę. Prosty przepis bez
chleba naszego
MLECZNE BUŁECZKI 148Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego... " - Antoine de Saint-Exupery SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 75 g roztopionego i schłodzonego masła 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml letniego mleka 150 ml wody 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Mix ziaren * *Ziarna
Marcepanowa kuchnia
Kiełbasa małopolsko-podlaska podpiekana J&W 323SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W 244SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ciasteczka owsiane 206Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane. Bazą są płatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię
Przepisy na domowy ser i chleb
Chlebek z dynią 173Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 720 2 szklanki mąki pszennej 720 ok. 20 g drożdży łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1
Moje pyszne gotowanie
Chlebek z soją 181Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 720 2 szklanki mąki pszennej 720 ok. 20 g drożdży łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1
Moje pyszne gotowanie