Będziemy potrzebować: 2 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze 0,2 litra śmietany 36% bakterie starterowe mezofilne, w ilości podanej przez producenta podpuszczkę
Przepisy na domowy ser i chlebschabu zdecydowanie polecam domowy razowy chleb na żytnim zakwasie . Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika . Schab ze słoika Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
Kulinarne przygody Gatityjajka, najlepiej wiejskie * łyżeczka mąki pełne ziarno * kabanosy * łyżeczka suszonego bądź świeżego lubczyku * ulubione zioła * łyżka masła Przygotowanie : Masło rozpuścić, dodać pokrojonego w plasterki kabanosa. Jajka ubić razem z mąką, dodać szczyptę soli oraz wszystkie zioła. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na kabanosy, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z chlebem i ulubionymi warzywami, ziołami
Magiczne Życie Martyroztartym z sokiem z cytryny i solą lub domową wędliną . Taki chleb możemy mieć na stole po nieco ponad dwóch godzinach od podjęcia decyzji o pieczeniu. To co? Robimy? Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie: 400 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ 550 lub 620) – ok. 2 i 1/2 szklanki 150 g pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej(...)letniej wody 7 lub 8 g suszonych drożdży instant (lub 20 g świeżych) 1 pełna łyżka płynnego miodu 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki nasion siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli Do dużej miski (np. od miksera) wsypujemy obie mąki, suche drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i miód. Mieszamy hakiem miksera lub dużą łyżką do połączenia
Poezja smakumnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj(...)wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku z marchwi (tym razem kupiłam) 3/4 szklanki żurawin 3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dorzuć zakwas z poprzedniego wypieku. Dodaj
Weekendy w domu i ogrodziePyszne śledzie z dodatkami, dobre na wiele okazji. -- Skład: płaty śledziowe, śmietana 18%, kolorowa papryka po 1/2 czerwona-żółta-zielona , czerwona cebula 1/2
chleba naszegoTo będzie chłodniejszy tydzień. Czas deszczu. I choć pojawiają się już pierwsze nowalijki ja sięgnę po orkisz i prażone nasiona, zrobię sałatkę z suszonymi pomidorami i
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam. Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu. Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki
chleba naszegoSUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól nie jodowana do słoniny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.To był kulinarnie bardzo inspirujący dzień. Kolega przyniósł do pracy drugie śniadanie, którym mnie poczęstował. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać podobne składniki i przyrządzić
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis Składniki do sporządzenia ogórków: Do zalewy: - woda 1 litr - ocet 10% 250 mil. - 2 lub 3 łyżki miodu najlepiej z pasieki nie sklepu - 20 gram
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść listków świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego 3 -5 ziaren jałowca 1/2 szklanki tartego parmezanu
Tajemnice Smakuświeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną . Składniki 1,5 kg karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki papryki czerwonej 3 łyżki warzywka 10 ziaren pieprzu kolorowego listek
Mój Smakmieć czas wyrosnąć. O chlebie na zakwasie nawet nie wspominam. Zaś wafle ryżowe czy kukurydziane warto mocno ograniczyć. Od samego początku mojej bezglutenowej diety na ratunek przychodzi mi chrupki chlebek. Pierwotny przepis (który zmodyfikowałam) znalazłam 1,5 roku temu na Garnkofilii, potem widziałam wiele podobnych receptur na tzw. krakersy z ziaren. Jak zwał, tak zwał. Najważniejsze
Smakuje zdrowobardzo wielu blogach.Znalazłam go szukając chleba bez mąki będąc na diecie bezglutenowej.Chleby pieczone z bezglutenowych mąk nie zdawały u mnie egzaminu,nie smakowały mi.Ten natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo zachęcam.Może Wasze życie ten chlebek też zmieni? Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szkl siemienia lnianego
Niespełnione zdolności kulinarne