chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:92/170)

Chleb żytni razowy na zakwasie 258

Pyszny, domowy chleb na zakwasie :) Składniki: 200 g mąki żytniej razowej typ 720 Kłos Pol , 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, ok. 170 g ziaren (pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, otręby). przygotowanie zakwasu: 200 ml letniej wody, 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 3 łyżki

Aga w kuchni
Pieczony schab z musztardą 164

suchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Polecam.  Przepis ze strony  Mniam Mniam  inspirowany przepisem Neli Rubinstein składniki 1 i 1/2 kg schabu bez kości 2 cytryny 1 spora cebula 4 łyżki oleju 3 łyżki miodu 3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub zwykłej) świeżo mielony pieprz sól przygotowanie Obraną cebulę pokroić

Stare Gary
TRADYCYJNY CHLEB FLISACKI Z ULANOWA 165

świeżości ( około 2 tygodni). Jest bardzo smaczny i pożywny. Pięknie pachnie :)           Przepis na chleb został odtworzony wg. receptury sprzed conajmniej 150 lat . Chleb stanowi część tradycji flisackiego Ulanowa i jest obecny na organizowanych współcześnie uroczystościach i spławach flisackich. SKŁADNIKI: na zaczyn: 220g mąki żytniej razowej 160g letniej wody 190g aktywnego zakwasu żytniego(...)chlebowe smarujemy, roztrzepanym z mlekiem, jajkiem, możemy posypać ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 260 stopni. Po 20 minutach temp. obniżamy do 240 stopni, po kolejnych 20 minutach temp. ponownie obniżamy teraz do 220 stopni i piec jeszcze 10 - 15 minut. Gotowy chlebek wyjmujemy i studzimy na kratce. Tradycyjnie chleb ten wypieka się w piecu opalanym drewnem, no cóż

Moja Książka Kucharska
Chleb żytnio-pszenny. 112

suchych drożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik  Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Najlepszy chleb tostowy 119

przepis na najlepszy chleb tostowy. Składniki na 2 formy keksowe o wymiarach 30 cm x 12 cm: - 6 i 1/4 szklanki Strong White Flour (w oryginale mąka tortowa) - 263 ml letniej wody - 262 ml letniego mleka - 3 czubate łyżki miękkiego masła - 50 g świeżych drożdży - 2,5 płaskiej łyżeczki cukru - 2,5 łyżeczki soli - ziarna sezamu (miałam użyć, ale… zapomniałam(...)odgazować. Następnie formujemy 2 podłużne bochenki. Wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut (u mnie ponownie w piekarniku). Wyrośnięte chleby smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Upieczone bochenki wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Najlepszy chleb tostowy to nazwa nie na wyrost

mojewypiekiinietylko
Schab w sosie z pieczarkami, papryką i cebulą z kaszą jęczmienną 149

Bardzo aromatyczne i lekkie danie na wszystkie dni tygodnia Co potrzeba na sos: 400 g schabu, 800 g pieczarek, 1 duża czerwona, mięsista papryka, 2 duże

Bułka z Chlebem
Domowe bajgle 111

wody Na ciasto: ½ łyżeczki suchych drożdży 480g mąki do wypieku chleba 2¾ łyżeczki soli 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu Do gotowania: 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu 2 łyżki sody mąka kukurydziana lub semolina do posypania blachy dodatki: np. sezam, mak lub inne ziarna Przygotowanie: Zakwas: W dużej misce łączymy mąkę i drożdże. Następnie dolewamy wodę mieszając

Mostek w kuchni
Extra szybkie bułki orkiszowe z czarnuszką 115

Tak jak w tytule, są to mega szybkie bułki, wyrabiamy ciasto a potem formujemy bułeczki i do piekarnika. Znakomite będą do szkoły czy pracy, do zup

Moje Małe Czarowanie
Genialne , jesienne bułki ze słonecznikiem 180

pieczenia Mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Wlewamy roztopione masło , ma być ciepłe , nie gorące . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepłe , prawie gorące mleko . Czekamy aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , zanurzamy jedną stroną w ziarnach słonecznika , żeby się przykleiły i układamy na blaszce do pieczenia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Ogrodnik w podróży
Kwietniowa piekarnia i chleb tostowy 102

foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami. Ciasto w trakcie pieczenia nieznacznie rośnie i nie powinno nigdzie popękać. Dziękuję

Leśny Zakątek
Kwietniowa piekarnia i chleb tostowy 131

foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami. Ciasto w trakcie pieczenia nieznacznie rośnie i nie powinno nigdzie popękać. Dziękuję

Leśny Zakątek
Dieta paleo 8 niezbędnych rzeczy w kuchni 134

rozdrobni nam także orzechy, z których uzyskamy mąkę do pieczenia paleo chleba lub bułek. Ważne, aby jego moc miała min. 500W, wówczas poradzi sobie z ciągłym blendowaniem dość twardych rzeczy: orzechów, migdałów, mrożonych owoców (choć tutaj niezłym rozwiązaniem jest również młynek z funkcją mielenia orzechów i rozdrabniania ziaren). 2. Banany Nie ma dnia, abym nie zjadł kilku bananów. To idealna

PaleoLife
Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi 151

Kolejny miesiąc minął, kolejne zaproszenie do grudniowej Piekarni u Amber i kolejny fajny chlebek do wypiekania. Chleb dla nas tym razem wybrała Agnieszka z bloga Bochen

Moje Małe Czarowanie
Gazpacho andaluz 104

papryki – 3 małe ząbki czosnku – 1 skibka chleba (pokrojony razem ze skórką) – 200 ml wody – oliwa z oliwek – sól, pieprz, kminek – 3 łyżki octu winnego Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w grube kawałki. Pomidory kroimy w kawałki, usuwamy zdrewniałe fragmenty. Papryki oczyszczamy z ziaren i również kroimy. Warzywa, wodę, ocet oraz przyprawy umieszczamy

Szybko Tanio Smacznie
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 126

Chleb na Święta zobowiązuje, więc zadbałam o więcej dodatków, wśród których znalazł się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania