młyna Braci Górskich i za poradą Danusi upiekłam pyszny chleb. Przepis jest może trochę skomplikowany, ale to dlatego, że składzie jest aż 5 różnych mąk: pytlowa żytnia typ 720, sitkowa żytnia typ 1400, mąka razowa żytnia typ 2000, mąka chlebowa pszenna typ 750, graham typ 2850 oraz łamane ziarno żyta i pszenicy, otręby pszenne i żytnie. Całe bogactwo! Zaczyn(...)min.W najwyższej temperaturze 15 min, w najniższej około 20 min. Jeszcze chwilę po wyłączeniu piekarnika, przy otwartych drzwiczkach, pozostawiłam chlebki, aby stopniowo oswajały się z niższą temperaturą. Chleby tego typu kroimy na drugi dzień. Przez te kilkanaście godzin chleb dojrzewa i zdecydowanie lepiej się kroi i lepiej smakuje. Jak dla mnie trud wypieku opłacał się :) przepis stąd - znajdziecie
Proste PotrawyCiąg dalszy propozycji na Święta Wielkanocne. Proponuję upiec chleb:) Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem. Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)oliwy z oliwek, ja dodałam 3 łyżki 1 łyżeczka miodu, ja dałam 1 łyżeczkę miodu do ciasta plus 1 kostkę cukru trzcinowego - do rozczynu 2 garście ziaren słonecznika 600 ml ciepłej wody Dodatkowo: nasiona sezamu do posypania Przygotowanie : Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw należy przygotować rozczyn*) W środku mąki zrobić dołek
Proste PotrawyZapewne wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać się coraz głębiej, i głębiej, aż pewnego dnia ze zdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :). Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor(...)żytniego * (dokarmionego 8 godz. wcześniej), 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe: 200 g mąki żytniej 720, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 15 g soli, kilka łyżek sezamu i/lub pestek dyni
SzczyptaSmaQSkładniki : 1 puszka fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej 4 suszone śliwki 2 cebule 1 goździki, 1 ziarno jałowca, 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki majeranku
Proste PotrawySUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJI -łopatka 7 kg 10 mm sitko -karkówka 3 kg szarpak sitko -szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2 cm
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino
Proste Potrawydrożdżach dosyć szybko traci świeżość. Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl. letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. Zalewa ziołowa : 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą łyżką i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić. *Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego
Codziennik Kuchenny500ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie składniki wymieszać razem w dużej misce. Mąkę pszenną można najpierw przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i chleb lepiej wyrasta . Dodać ciepłą wodę i ocet. Wymieszać dokładnie z resztą składników - ja tu użyłam dużej, drewnianej łyżki . Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję, tak że łyżka spokojnie sobie(...)obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami - u mnie akurat jest posypka z otrąb orkiszowych . Wstawić do nagrzanego piekarnika - 1/3 wysokości mierząc od dołu, bez termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze 30 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie! Nie wyjmować chleba z piekarnika od razu
Grunt to przepis!łyżka ziaren kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (lub 1/2 łyżeczki płatków) 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych(...)odciśnij na ręczniku papierowym z resztek wody. Kiedy lekko ostygną, posiekaj liście na duże kawałki i przełóż do miski z kalafiorem. Na patelni podgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj ziarna kopru włoskiego, pokruszoną papryczkę chilli i czosnek. Chwilkę podsmaż, a następnie dodaj posiekane anchois, całe oliwki i dokładnie wymieszaj. Gorącą mieszaniną z patelni polej kalafiora i liście. Rozgnieć łyżką
Chilli Czosnek i Oliwa250g czerstwego pieczywa (pszennego, z ziarnami, żytniego), 250g suszonych bakalii (morele, śliwki, migdały, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy...), 2 jajka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 0,5 l mleka*, 6 łyżeczek masła, masło do wysmarowania foremek (6 małych foremek do zapiekania) Rozdrobnić chleb, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Orzechy i migdały posiekać. Bakalie sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić
królestwo garówprzepis konkursowy więc użyłem fasoli określonej marki, gdzie agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe. Składniki - puszka fasolki po brytońsku - chleb tostowy - kawa Wykonanie: Fasolę otwieramy lekko i umieszczamy pomiędzy rozgrzanymi węglami. I czekamy
Kryzysowa Książka KucharskaSprężysty,zwarty, lekko wilgotny miąższ i chrupiąca skórka. Jeden z najsmaczniejszych chlebów bezglutenowych jakie jadłam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega) 1 łyżeczka soli
Kuchnia bezglutenowapyszne produkty: Tahini – czyli pasta sezamowa: Tahini powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob – proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem
Słodkie okruszkizdrowe i pyszne produkty: Tahini - czyli pasta sezamowa: Tahini powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob - proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym
Słodkie okruszkidrożdży. Możliwe jest że do mąki pszennej wystarczy Wam mniej jogurtu – 380g. Chleb ma przyjemny, orzechowo-kwaskowy miąższ z drobnym, równymi pęcherzykami powietrza i mocno wypieczoną, grubszą skórkę. Oszustwo? Troszeczkę… Ale na pewno ujdzie Wam na sucho. SKŁADNIKI 400g mąki – ja użyłam tutaj pełnoziarnistą Lubella 3 ziarna (to pszenna, orkiszowa i żytnia w jednym opakowaniu) i razową
Karo in the Kitchen