chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:85/170)

Bułki i chleb marchewkowe 159

Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut. * szklanka w tym przepisie, to 250 ml Moje uwagi : Z tych składników zrobiłam mały chlebek i 3 bułeczki ( można było upiec 12 bułek). Ale po upieczeniu stwierdzam, że bułki są lepsze. Chleb przy krojeniu bardzo się kruszył, może to może wina mąki

Proste Potrawy
Sałatka z cukinii i papryki z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki do słoików 111

Delikatna w smaku, aromatyczna sałatka, doskonała jako dodatek do obiadu Co potrzeba: 2 średnie cukinie, 5 dużych, mięsistych, czerwonych papryk, 6 średnich cebul, 2 główki czosnku

Bułka z Chlebem
Tuszonka wieprzowa (z łopatki) 222

SUROWIEC -łopatka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól lub sól można dać 50/50 12 -14 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy 1 sztuka na

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina wędzona 176

Przepis Zalewa -robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny -gotujemy szklankę wody

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 134

zwane są „ziarnem”) lub w postaci mąk. Komosę ryżową można zmielić w blenderze lub młynku do kawy na mąkę,  która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze  oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane(...)saponiny znajdujące się na jej powierzchni. Saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy wykazują działanie przeciwkrzepliwe  (tj. rozrzedzające krew). Przed spożyciem quinoa powinna  zostać dokładnie umyta.  Surowe, uprażone ziarna świetnie smakują z jogurtem lub np. jako dodatek do kanapek. Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym

potrawyregionalne
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 228

jedno, drugie to smak chleba, dla mnie najważniejszy! Jeśli jeszcze ktoś z Was nie dodawał  jabłka do zaczynu to bardzo polecam. Wracając do przepisu. Zielony owies można pominąć lub w zastępstwie dodać ulubione zioła lub inne zielsko nie zmieniając ilości pozostałych składników. Zielony koper sprawdza się znakomicie! Bliżej wiosny można zasiać owies w doniczkach. Ziarna zaczynają kiełkować już(...)połowy marca do kwietnia. Ścinamy trawę owsianą jak osiągnie 10-15cm . Ja robię sok używając zwykłej maszynki do mielenia mięsa. Potem wyciskam przez gazę i piję. Pycha! Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem Składniki na zaczyn 85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 290g mąki żytniej typ 720, 200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta

Leśny Zakątek
Chlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka 184

sezamu; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju; 425 ml ciepłej wody; 7 g suchych drożdży. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, ziarna sezamu, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie(...)ŚWIĘCONKI! Uwag i do przepisu: Z podanych składników wychodzi 5 małych bochenków chleba. Drożdże instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych. W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski. Ziarna sezamu można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. pestkami dyni, ziarnami słoneczniku, prażoną

Gospodyni Miejska
Bułki - giganty 163

też wznosić na wyżyny moich kulinarnych zdolności. I właśnie wtedy przypomniałam sobie o kanapkach z Cafe Kindkys - takich dużych, sycących, w pysznych, chrupiących bułeczkach. Weszłam więc do sklepu po ziarna dyni, bo - nie wiedzieć dlaczego - zapragnęłam je mieć na wierzchu mojego pieczywka. Wróciłam do domu, zagniotłam ciasto, pozwoliłam mu urosnąć, uformowałam bułki - i już, gotowe. Wyszły pyszne! Z wierzchu chrupiące(...)przepis. Ten to mocno zmodyfikowana receptura z książki  Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Tak właściwie to jest niezwykle luźna inspiracja, bo pozmieniałam dodatki, proporcje, a nawet czas pieczenia. Oryginalne też kiedyś wypróbuję - na zdjęciu prezentują się wyjątkowo apetycznie. Bułki z dymką i ziarnami dyni Składniki: (na 4 duże bułki) 300 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żurek w chlebie 160

sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb   Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy ok 2 l wody. Dodajemy również 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczkę soli, szczyptę cukru oraz kminku. Bulion(...)wlewamy przygotowany wcześniej żurek. Dodajemy również ugotowanie i pokrojone w ćwiartki jajko oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Żurek podajemy zawsze gorący. Zimny traci swój świetny smak. Artykuł Żurek w chlebie pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light 150

Kolejny przepis Light:) Zrobiło się tu ostatnio bardzo dietetycznie:) Chlebek zainspirowany dietą Ducana. Nie jest to oczywiście typowy chleb na zakwasie. Jest mokry w środku, chrupiący na zewnątrz i praktycznie nie rośnie. W smaku naprawdę pyszny i bardzo szybki w wykonaniu. Inspirację zaczerpnęłam z bloga "Z kotem w Kuchni".    Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light(...)dyni garść ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego   Przygotowanie:   Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i odsączamy dokładnie, ponieważ pieczarki zawsze puszczają trochę wody. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie. Masę przekładamy do małej keksówki*. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy około 35 minut. Chleb wyciągamy z foremki

Mania Gotowania
Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami 140

Weekendy upływają mi ostatnio dość intensywnie i do tej pory nie było okazji do pieczenia chleba na zakwasie. Wczoraj się udało. A głównym składnikiem (może w nienajwiększej ilości, ale zdecydowanie nadającym smak pieczywu) jest mąka gryczana, którą udało mi się kupić w moim sklepie podczas ostatnich zakupów (chyba czekała na mnie, bo wzięłam ostatni kilogram). Do tej pory nie szukałam(...)ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać dowolnymi ziarnami (tym razem tego nie zrobiłam). Włożyć do torby foliowej. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin.   Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny.  Kroić, gdy chleb ostygnie. ---------- Podobne: Chleb na wodzie z ogórków Chleb z kaszą gryczaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] 175

śniadanie czy na kolację domowa pasta z wędzonej makreli do chleba zawsze smakuje świetnie. Przepis na pastę z wędzonej makreli Składniki: makrela wędzona, mała cebula, ogórek kiszony, łyżeczka majonezu, dwie łyżeczki musztardy (najlepiej jedną zwykłej i jedną francuską z cały ziarnami gorczycy), świeży koperek, pieprz. Zrób tak: mięso oddziel od ości, przełóż do miseczki. Cebulę bardzo drobno posiekaj, następnie rozgnieć

Kulinarna Polska
Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela 150

Znalazłam przepis na to cudo u Gosi z Akacjowego Bloga . Do złudzenia przypominała mi ta sałatka panzanellę ale nie do końca, dodatek sosu z tahini robi

Moje Małe Czarowanie
Domowy zakwas na barszcz biały. 109

Składniki : 5 łyżek mąki pszennej razowej ( typ 1850 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody

Przepisy i porady kulinarne
Domowy zakwas do żurku. 151

Składniki : 5 łyżek mąki żytniej razowej ( typ 2000 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody

Przepisy i porady kulinarne