chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:77/170)

Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce 227

panierki wykorzystałam mąkę kukurydzianą, którą zna chyba każdy i mąkę z żółtego grochu. Otrzymuje się ją ze zmielonych ziaren grochu. Co ważne, ma ona dużo wysoko przyswajalnego białka i jak wspomniałam wcześniej nie zawiera glutenu. Można dodawać ja do wytrawnych dań, chleba, placków, naleśników oraz stosować jako zagęszczacz do zup. Ja dziś wykorzystałam ją do panierki. Takie chrupiące pieczarki

Słodkie okruszki
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 181

minut przed końcem pieczenia wyciągamy chleb z foremki, ściągamy papier i wstawiamy do dalszego pieczenia do piekarnika. Chleb jest upieczony, gdy postukany od spody wydaje głuchy odgłos. Pozostawiamy na kratce do odparowania i całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje z twarożkiem z ziaren słonecznika ze świeżym ogórkiem i rzeżuchą. Pycha! Smacznego! Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Naturalna Kuchnia
Smażone piersi gęsie w sosie jabłkowym 121

gałązki świeżego rozmarynu, 3 ząbki czosnku, 3 jabłka, 150 ml cydru, 100 ml soku jabłkowego, ¼ łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, sól, pieprz, Przepis według Karola Okrasy z drobną zmianą. Zamiast nalewki orzechowej dałam żubrówkę i nie zagęściłam sosu chlebem. Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem

królestwo garów
Owsiany zakwas na żur 172

Zobacz również przepis na -----> żytni zakwas na żur ,  Żur ,  świąteczny żurek z chrzanem w chlebie Owsiany zakwas na żur - przepis: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 litr wody  3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 łyżki wody z ogórków kiszonych Owsiany zakwas na żur - jak zrobić? Płatki owsiane

Moje Qulinaria
Aromatyczny pasztet z białej fasoli 130

Jest pyszny, aromatyczny, niesamowity i prosty. Na imprezach znika w mgnieniu oka. Składniki na foremkę na chleb: 3 szklanki białej fasoli (już ugotowanej) 2 cebule (spore, pokrojone w talarki) 1 jabłko (drobno pokrojone) 7 łyżek zmielonych płatków owsianych garść ziaren słonecznika garść otrębów pszennych 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczka tymianku pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
BEZGLUTENOWY CHLEB RAZOWY 152

czytelnicy rozkręcają), więc... Czytelnik chce, Czytelnik ma! :) Temat bezglutenowego pieczywa rozpoczniemy od:  BEZGLUTENOWEGO CHLEBA RAZOWEGO ! SKŁADNIKI: - 3/4 litra wody, - 400 g mąki MIX B (Schar) - 250 g mąki razowej bezglutenowej (Schar) - 5 dag drożdży, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 2 łyżki oliwy, + można dodać przyprawy, ziarna i co tylko dusza zapragnie! :) Z wody, drożdży i części mąki robimy zaczyn - pamiętając(...)znów czekamy, aż urośnie. Gdy wyrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem/sezamem/siemieniem lnianym. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około godziny w 180 stopniach (góra-dół z termoobiegiem). Do upieczenia tego chleba użyłyśmy mąkę: 1. Schar Bread Mix - mąka razowa - Dunkel (skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy). 2. Schar Bread Mix B (skrobia kukurydziana, mąka ryżowa

Wypisz Wymaluj
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 192

domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika  250 g mąki pszennej chlebowej(...)najniższych obrotach przez 20 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do  pieczenia, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny z ziarnami 84

mojej stałej czytelniczki Mortishii. I w tym mejlu Mortishia chwali się, że super chleb zrobiła i przesyła przepis i zdjęcie. A skoro przesłała to chętnie wam udostępniam :) Więc Mortishia pisze tak: "Składniki: kostka drożdży (100g) 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej 650 ziarna (ja daję słonecznik, dynię, siemię lniane po 1-2 łyżek) 1-2 łyżki(...)litr ciepłej wody masło i mąka do wysmarowania i wysypania formy Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski. Potem wsypać cukier i sól, a następnie mąkę (ja przesiewam). Do tego dodać ziarna i zalać wodą. Wszystko dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (ja używam dwóch, długiej i średniej) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do foremek do ok. połowy wysokości. Po przelaniu

Marder&Marder Manufacture
Chleb bezglutenowy z pestek i ziaren (wegański, keto) 199

zastąpić większą ilością babki płesznik moim zdaniem lub innym wegańskim zamiennikiem jajka. Chleb mieszałam w Thermomixie, jednak i tak korzystałam ze zmielonych już orzechów, które zostały mi po świątecznych zakupach. Składniki: 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 150 g ziaren słonecznika 80 g siemienia lnianego 80 g babki płesznik (lub jajowatej) łyżeczka(...)Wymieszałam dokładnie wszystkie składniki, przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem i skropionej oliwą i piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Lepiej nie kroić go przed ostudzeniem, bo się rozsypuje. Chleb jest bardzo sycący. Jeśli chodzi o kalorie i węglowodany netto - dodaję zdjęcie z aplikacji Carb Manager. Jedna kromka ma bardzo dużo kalorii, ale chyba więcej nie da się zjeść. Węglowodany

Cytryna&Co.
pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... 153

wyrośnięcia na 1 godzinę do wyrośniętego ciasta wsypać ziarna sezamu i ponownie z 2 minuty wyrabiać ciasto keksówka 25x12 cm, posmarować olejem i posypać zmielonymi otrębami pszennymi - ciasto przełożyć do formy i wierzch też posypać otrębami piec w 200 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki wystudzić na kratce - jest smacznie chrupiący z nutą

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka wędzona 189

SUROWIEC -golonka z kością PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g/kg na litr wody -liść laurowy 3 szt. i ziele angielskie 6 ziaren(do parzenia) -sznurek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno - razowy chleb z orkiszem 162

Robiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co

Ewa w kuchni
Super prosty chleb na drożdżach 159

soli 1 łyżka oleju 1 kg mąki mąki pszennej typ 650 ewentualnie ziarna, wtedy odjąć tyle mąki co damy ziaren, ja dodałam łyżkę ziaren czarnuszki do ciasta i łyżeczką ziaren posypałam go z wierzchu. Przygotowanie ; Do letniej wody dodać drożdże, sól i olej - wymieszać Do odmierzonej mąki wlewać stopniowo wodę z dodatkami i wyrabiać drewnianą łyżką Ciasto jest na tyle(...)cieple na pół godziny, podrosło Przełożyłam do wysmarowanej szklanej foremki i wstawiałam do nagrzanego piekarnika, piekłam przez 1 godz. w temp. 220*C Po tym czasie wyjęłam, studziłam chleb na kratce do dnia następnego. Moje uwagi : Chleb piekłam w okrągłym naczyniu o średnicy 24 cm.  Wydaje się, że lepsza byłaby foremka podłużna. Do upieczenia tego bochenka użyłam połowę składników

Proste Potrawy
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 176

jeszcze bardziej spodobał się mojemu mężowi, który po nocy podjadał jeszcze ciepły bochenek. Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 2 szklanki lekko ciepłej wody 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (mielonego(...)miodu 2 łyżeczki soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W misce łączymy składniki suche: mąkę gryczaną, mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, siemię lniane zmielone, siemię w ziarnach lub nasiona chia, cukier oraz sól. Dodajemy letnią wodę oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia

Poezja smaku
Chleb słonecznikowy 87

dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek - mój pierwszy! :D Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś... Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki i aromatyczny chlebuś ziołowy z ziarnami słonecznika :) Mąż już po pierwszym kęsie powiedział "musisz upiec(...)Dosypujemy 2 garście ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (minimum podwoi objętość) przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (możemy sobie pomóc lekko zwilżając ręce). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Tuż po wyjęciu smarujemy chleb wodą (żeby skórka

Kolorowy Przepisownik