chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:72/170)

Chleb pszenno-żytni 89

upiekłam chleb pszenno-żytni z wykorzystaniem zakwasu chlebowego żytniego , który upiekłam inspirując się przepisem umieszczonym przez producenta na opakowaniu. Chleb pszenno-żytni - przepis na jeden bochenek Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 150g mąki żytniej, 350g mąki pszennej, łyżeczkę cukru, 1,5 łyżeczki soli, opakowanie Zakwasu żytniego, opakowanie drożdży suszonych instant, 400ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju, 20g siemienia lnianego(...)jeszcze dodając olej i siemię lniane. 6. Ciasto przełóż do foremki, zwilż wierzch wodą i posyp ziarnem siemienia. 7. Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. 8. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C.  9. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 stopni

Z notatnika dietetyka
MAK 123

ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw(...)pieczywa, ciast, cukierków i precli. indyjskie pieczywo Chapatis może zawierać mak. Olej pozyskiwany z ziaren maku wykorzystywany jest przez Francuzów do celów kulinarnych jako substytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem

Ciastka - domowe słodkości
Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni 141

Kolejny przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką i ziarenkami.     Składniki: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -600 ml ciepłej wody -3 łyżeczki soli -5 szklanek mąki pszennej 650 -2,5 szklanki mąki żytniej -3-4 łyżki oleju -głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika,   sezamu, siemienia lnianego, itp    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy(...)olej, wyrabiamy, dodajemy ziarna i wyrabiamy ciasto chlebowe. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę, dzielimy na 2 porcje i formujemy bochenki. Przekładamy je do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia.   Przed wstawieniem do piekarnika nacinamy ostrym nożem.    Piekarnika nagrzewamy do 100 st. C, wstawiamy chleb i zwiększamy temperaturę

Maminek kulinarny
Zakwas na barszcz czerwony idealny na wigilie 977

sztuki, około kilograma czosnek  –  1 sztuka ziele angielskie  – 10 ziaren liść laurowy  –  8 listków pieprz ziarnisty czarny  –  około 30 ziarenek sól  –  4 łyżeczki wrząca lub ciepła woda  –  2 litry opcjonalnie chleb razowy (do przyśpieszenia procesu fermentacji) - piętka Sposób przygotowania: Bierzemy miskę, garnek lub duży słoik. Dokładnie szorujemy buraki, najlepiej

pichciszto
Fish & chips po polsku i "Gorzej być nie może" 165

osobę) olej do smażenia Marynata do ryby oliwa 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren kolendry 10 ziaren pieprzu kolorowego pół łyżeczki gruboziarnistej soli Sos mała cebula ząbek czosnku 4 plastry świeżego imbiru garść kaparów 3 korniszonki kromka chleba bez skórki 200 ml ciemnego piwa łyżka miodu 2 łyżki masła przyprawy z marynaty limonka Przyprawy marynaty rozetrzeć w moździerzu. Rybę naciąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy zakwas na barszcz czerwony 124

Polecam! Składniki: 2 kg buraków czerwonych 1 jabłko plaster korzenia selera 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna owoca jałowca 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnuszki 2 goździki kilka nasion kolendry 2 łyżki soli 1 łyżka cukru kromka chleba na zakwasie 3 litry gorącej wody Wykonanie: Potrzebujemy do zakwasu duże naczynie, ja robiłam zarówno w dużym plastikowym wiadrze

Lamarida.pl
Chleb rozmaitości. 117

którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...  Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.  Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik, do 200 st.C,  Smarujemy chlebki rozbitym jajkiem lub wodą, nacinamy, posypujemy ziarnami i pieczemy przez 50-60 min. w opcji góra/dół, po upieczeniu studzimy na kratce.  Smacznego

chleba naszego
domowe pesto z natki pietruszki 331

*składniki: 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki 70 ml oleju słonecznikowego 70 g ziaren słonecznika sok z 1/2 cytryny (małej) sól, pieprz opcjonalnie: 1 ząbek czosnku

Domowy Smak Jedzenia
Chleb trzy zboża (mąka pszenna, żytnia, orkiszowa) 186

dwie porcje i wkładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy na minimum 35 minut do wyrośnięcia, przykrywając mokrą ściereczką.Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 35-40 minut. Przed włożeniem do pieca posypujemy dynią lub innymi dowolnymi ziarnami. Inspiracja do przepisu z opakowania mąki Lubella

Kocham Czekoladę
Prosty chleb 254

chleba w powietrzu, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Niestety nie zawsze mam siłę i czas aby go przygotować. Jednak ten chleb można zrobić przy najmniejszym wysiłku. Dodatkowo można go śmiało urozmaicić wedle własnych upodobań i dodać do niego np. suszone pomidory, ziarna słonecznika, płatki owsiane czy odrobinę kardamonu – taka moja słodka tajemnica

Mohiella
Hummus + hummus z suszonymi pomidorami 134

puszki. Druga wersja to hummus z suszonymi pomidorami. Koniecznie wypróbujcie! Zobacz również inne przepisy na ----> pasty do chleba Hummus + hummus z suszonymi pomidorami - przepis: Składniki: (2 słoiczki - jak na zdjęciu) puszka ciecierzycy (np. gotowanej na parze) 5 łyżek ziaren sezamu sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy 1-2 łyżki zimnej wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta

Moje Qulinaria
Rodzaje mąk bezglutenowych 162

soli mineralnych. W połączeniu z innymi makami świetnie nadaje się do naleśników, blinów i do wypieku chleba. 2. Mąka Ryżowa Mąka ryżowa najczęściej uzyskiwana jest z ryżu białego i brązowego. Może być grubo lub drobno mielona. Surowe ziarna ryżu (wyłuskane lub niewyłuskane) są bardzo drobno mielone do uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej. Mąka

NaKońcuJęzyka
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 264

całość. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podpraż przez kilka sekund migdały, po czym dodaj do nich ziarna sezamu. Ogrzewaj na małym ogniu, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Posyp nimi kurczaka.  Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułgarski chlebek - słonecznik 118

film zmęczył mnie tak, że musiałem odreagować w kuchni to zaciągnąłem Madzię i zrobiliśmy ten bułgarski chleb. Nie wiem skąd taka nazwa, nie wiem czy w Bułgarii faktycznie taki chleb występuje, ale to nie ma znaczenia :) Znaczenie ma to, że jest pyszny! Trochę coś jak chałka, ale nie tak słodki. Składniki da ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka(...)polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami sezamu (lub słonecznika). Pieczmy przez około 30-35 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka - koniecznie musimy sprawdzić). Jeżeli w trakcie pieczenia chleb za bardzo się zrumieni to przykrywamy folią aluminiową. Oryginalny przepis był na tortownicę 30 cm i wtedy się

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania