chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:80/170)

Chleb bezglutenowy 159

Chleb bezglutenowy -nie ma w nim mleka ani sztucznych dodatków. Bardzo smaczny i z chrupiącą skórką. U mnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :)  Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką.  To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba(...)wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja. Piec w temperaturze 230 *C przez 50 - 60 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.  Użyłam mąkę

Proste Potrawy
Chleb bezglutenowy - jaglany 153

Ponieważ cała procedura produkcji chleba jest dokładnie taka sama jak w przypadku pieczywa z mąki gryczanej więc przepis został skopiowany z poprzedniego wpisu.  Dla wygody i piszącej i czytających:-)  Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki: 500 g mąki bezglutenowej jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - opcjonalnie 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu 100 g susz(...)sobą: mąkę, ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać pok rojone grubo suszone śliw ki i wymieszać. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej

Ze smakiem bez glutenu
Golonka z cebulką 170

SUROWIEC -Golonka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 12-15 g/kg -pieprz kolorowy rozdrabniany w moździerzu 1 g/kg -1-2 listki laurowe -ziele angielskie 2-3

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mleczny chleb orkiszowy 124

Odrobinę zmieniłam sposób wykonania i kształtowania chleba.       Składniki: 250 ml mleka w temp. pokojowej ( u mnie 2 %) 20 g miodu 200 g dokarmionego zakwasu 150 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 10 g soli 25 g gorącego, stopionego masła 120 g mieszanki ziaren (dałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane)   Wykonanie: W misie(...)robota wymieszać mleko z miodem.  Dodać mąki, sól i zakwas.  Wymieszać.  Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona były w miarę równomiernie rozłożone w cieście.  Dodać gorące masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.  Odstawić ciasto na około godzinę, żeby odrobinę podrosło.  Ciasto odgazować i uformować bochenek.  Ułożyć w koszu do wyrastania, przykryć

Sto kolorów kuchni
Chleb pszenno orkiszowy 147

łyżeczki soli morskiej - garść pestek dyni - garść sezamu - garść otrębów orkiszowych Dodatkowo: - olej i otręby orkiszowe do posmarowania i oprószenia foremek - pestki dyni, sezam i otręby orkiszowe do posypania chleba * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże wkruszamy do pojemnika z 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy cukier i posypujemy łyżką mąki(...)miejsce na ok. 20 minut. Wyrośniete ciasto w formie smarujemy wodą i posypujemy wierzch ziarnami dyni, sezamu i otrębami orkiszowymi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem nagrzewamy do 210 º C. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie z wodą (u mnie szczelna blaszka). Wstawiamy foremkę z wyrośniętym chlebem. Po 10 minutach pieczenia w 210 º C obniżamy temperaturę

mojewypiekiinietylko
Chleb na maślance. Najprostszy 158

sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś, co Tygryski lubią najbardziej... Chleb na maślance z mozzarellą Składniki: (na keksówkę 30x10cm) 500 g mąki pszennej 500 ml maślanki 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 125 g mozzarelli w kulce dodatkowo: 15 g ziaren słonecznika 2 łyżki wody Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto skropić wodą, posypać słonecznikiem.  Piec w 200 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze 25-30 minut. Chleb przestudzić w formie 10 minut, następnie wyjąć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego! A ja się zastanawiam, co by tu zrobić z tak pięknie rozpoczętą sobotą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym ze złotym lnem 103

Dziś chleb na zakwasie pszennym, delikatniejszy niż chleby na zakwasie żytnim ale za to jakże pyszny. Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie pod linkiem podświetlonym na pomarańczowo

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z lnem i makiem 142

Szybki bochen, pachnący, z mięciutkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Taki oto chleb mam dziś do zaoferowania, czy skorzystacie z przepisu? wybór należy do Was, a ja

Moje Małe Czarowanie
Chleb z czerwonym ryżem 161

Idealny chleb na kanapki, zdrowy i pyszny. Nie zawsze przecież piekę chleby na zakwasie, na drożdżach również są pyszne. Ten znalazłam jakiś czas temu i czekał

Moje Małe Czarowanie
Bułki śniadaniowe prowansalskie 194

więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia.  Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw

AniaGotuje.pl
Chleb pszenny na drożdżach i kwasie chlebowym 167

Pyszny chleb dziś mam do pokazania. Ważne abyście zakupili prawdziwy kwas chlebowy nie jakieś sklepowe podróby. Zajrzyjcie do sklepów z żywnością regionalną czy ze zdrową żywnością

Moje Małe Czarowanie
18 godzinny chleb irlandzki razowy 175

Chleb dziś przedstawiony wymaga do upieczenia jakiegoś garnka, najlepiej żeliwnego ale ja go nie mam i użyłam tutaj garnka rzymskiego. Powiem że naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości

Moje Małe Czarowanie
Bułki do hamburgerów 127

Z tego miejsca pragnę serdecznie podziękować Madzi i Pawłowi za przepis [ klik ] na te buły bo one są idealne i nie mogą się nie udać. Robiłam

Moje Małe Czarowanie
Domowe bułeczki ze słonecznikiem 141

Szybko się robi te bułeczki i szybko znikają. My lubimy takie świeże na śniadanie i do pracy, są najlepsze z masłem. Zachęcam do pieczenia. Domowe bułeczki

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem, błonnikiem na zakwasie żytnim 147

Wiecie o tym już dobrze ze chlebów u mnie cała masa tzn. przepisów na chleby i proszę wybierać i przebierać a wszystkie zebrane są tutaj [ klik

Moje Małe Czarowanie