chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:71/170)

CHLEBKI FIŃSKIE ŻYTNIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ 2000 447

był dwa razy do roku i przechowywany na kołkach pod sufitem. Fiński chleb żytni to historia biednego kraju, ponieważ było tak mało składników, które były zawsze dostępne żyto, woda, sól. Kiedyś rolnicy uważali, że spożywanie żyta daje wielką siłę w nadgarstkach jeśli wymagana jest ciężka praca, a ziarno żyta miało dostarczać energetyzującego paliwa dla koni pociągowych. W dzisiejszych czasach takie(...)również znajduje się w wewnętrznych częściach ziarna. Godnym uwagi jest fakt, że spożycie błonnika ma duże znaczenie dla funkcjonowania przewodu pokarmowego, zmniejsza wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, obniżenia ciśnienie tętnicze krwi, spowolnienia rozkład węglowodanów, obniża stężenia glukozy we krwi i obniża zapotrzebowania na insulinę. Wreszcie, co nie mniej ważne, sycący efekt chleba żytniego jest powszechnie uznawany za integralny element kontroli wagi

lysygotuje.pl
Chleb tostowy dla leniwych 99

dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek. Bez dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 30 g ziaren słonecznika odrobinę oleju do posmarowania Skoro ma być prosto i dla leniwych to szybki i prosty przepis. Co prawda(...)godzinę. A potem już tylko pieczemy przez 25 minut w 225 stopniach. A jak naprawdę, ale tak naprawdę macie lenia, a w dodatku jesteście posiadaczami maszyny do wypieku chleba to dzisiaj macie raj. Po prostu wrzucacie wszystkie składniki do pojemnika (zajmie wam to około 1 minuty), ustawiacie jakiś program trwający około 3 godzin (kolejne 5 sekund pracy) i wracacie przed

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo - pszenny 107

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dawno nie było u nas domowego chleba a ten jest pyszny i pachnący. Smak i konsystencja jak dla mnie idealna. Zajadaliśmy jeszcze ciepły z samym masłem Składniki: 500g mąki orkiszowej u mnie  Basia Mąka z Orkiszu(...)mogą być dwie małe keksówki wysmarować oliwą i posypać płatkami owsianymi. Ciasto przełożyć do formy posypać ulubionymi ziarnami oraz poprószyć mąką i odstawić jeszcze na 30 minut. W między czasie nastawić piekarnik na 220stopni góra/dół , piec chleb 40 minut. Chleb po upieczeniu powinien głucho brzmieć gdy popukamy go od spodu. Wystudzić na kratce

W garach u Gosi
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 170

Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy stole. Wystarczył dodatek zimnego masła *HOMEMADE*, rozpływający się po ciepłych kromkach, żeby poczuć błogie szczęście ;).  Zamiast biec do sklepu(...)wody do namoczenia pozostałych ziaren Ziarna 50 g nasion chia, 50 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni, 10 g sezamu (w tym przepisie czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie:  * Jak przygotować zakwas żytni. Jeśli nie posiadacie zakwasu lub znajomych uzależnionych od wypieku chleba na zakwasie, musicie zacząć od wyhodowania

SzczyptaSmaQ
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 151

moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał w dziesiątkę! Składniki : 500 g mąki pszennej typu chlebowego saszetka (7 g) suszonych drożdży ok. 350 ml wody z ogórków, ewentualnie dolać wodę łyżeczka cukru ziarna do posypania Mąkę(...)godziny. Przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami (u mnie siemię lniane) i odstawić na ok. pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu pozbyć się papieru. Odstawić chleb do ostygnięcia. Kroić, gdy ostygnie. Chleb pachnie mocno ogórkowo. Do tego stopnia, że gdy jecie kanapkę

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 201

żelaza, magnezu, białka, witamin z grupy B oraz witaminy E. Tyle dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego(...)jednak tak wiele. Ta mieszanka sprawdza się idealnie w sałatce. Podkręca smak i dodaje chrupiące elementy, które "piją" zawartość naszej miseczki i leciutko pęcznieją. Efekt - nieziemski. "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (które są bogatym źródłem niezbędnych witamin,minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6) oraz: - Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia oraz

Wypisz Wymaluj
Domowy chleb na zakwasie 168

mąk pełnoziarnistych zajmuje to więcej czasu. Jeśli chcecie dodać przyprawy lub ziarna możecie to zrobić teraz! Przekładamy masę do formy i nacinamy mokrym nożem wierzch. Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4-5h ( i znowu: dłużej w wypadku mąk pełnoziarnistych). Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i po 10 min zmniejszamy

Gawron w rosole
Chleb na zakwasie 104

smak jest po prostu niezastąpiony. Spróbujcie. Składniki potrzebne do upieczenia chleba na zakwasie: 300g mąki żytniej typ 720, 150g mąki pszennej razowej typ 2000, 150g mąki pszennej typ 650, 3 łyżki zakwasu żytniego, 2,5 łyżeczki soli, 500 ml wody, 2 garści siemienia lnianego, 100g pestek dyni, 2 garści ziaren słonecznika. Rodzaje mąk można dowolnie zmieniać, ja czasami dodaję mąki

Gotuj Się Kto Może
Żytni chleb na zakwasie z pestkami 91

Wiecie że na blogu przepisów na chleby nie brakuje, zajrzyjcie pod link chleby i bułeczki , tam mnóstwo inspiracji. Dzisiaj przedstawiam chleb prosty, smaczny, z miękkim wnętrzem

Moje Małe Czarowanie
Chleb z kaszy jaglanej z lnem 196

Dziś chleb bez dodatku zakwasu i bez dodatku drożdży piekarskich, instant czy suszonych. Dziś chleb zdrowy i nie wymagający praktycznie żadnego nakładu pracy, trzeba chwilę na

Moje Małe Czarowanie
Bułki na zakwasie z czarnuszką 160

Na śniadanie najlepiej smakują mi właśnie bułki, no chyba że smażę omlet czy jajecznicę ale i wtedy bułka się przyda. Dzisiejsze mają aromatyczną i chrupiącą skórkę

Moje Małe Czarowanie
Łopatka wieprzowa z szynkowaru 73

warto pamiętać, że smak sami nadajecie. To jest w tym wszystkim najlepsze, i to że wiecie co macie na chlebie. Składniki 1-1,2 kg łopatki wieprzowej majeranek Marynata: 2 l wody 2 łyżki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marynata: Wodę zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Chleb na dzikich drożdżach z rabarbaru, mięty i bazylii tajskiej z pestkami dyni 142

Dziś kolejny pachnący bochen chleba na dzikich drożdżach. Tym razem drożdże wyhodowałam na bazie wody z rabarbarem, miętą i bazylią tajską. Pachnie taka woda obłędnie tym

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z owocami goji i czarnuszką 137

Dziś chleb idealny na świąteczny stół. Chleb jest puszysty, a owce goji i czarnuszka sprawiają że jest mega zdrowy z mnóstwem witamin, mikro i makro elementów

Moje Małe Czarowanie
Chleb Drwala 137

Piekłam już różne wersje tego pysznego chleba i znajdziecie je na blogu a tym razem gdzieś w sieci znalazłam taki oto przepis, nie zapisałam i nie

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe warsztaty w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia 164

planowanych w przyszłości warsztatach, a ja odnotowuję w pamięci te, które najbardziej by mnie interesowały, m.in. wypiekanie bagietek, chlebów, dekorowanie tortów, robienie pralinek i figurek czekoladowych. Szkoła oferuje również warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne i szkolenia dla firm. ziarna kakaowca Nasze warsztaty poświęcone są czekoladzie. Na stole już czeka kilka rodzajów czekolady: deserowa, mleczna, biała, a także czekolady smakowe - truskawkowa

Obiad gotowy
Chleb z ciecierzycy z garnka na drożdżach 176

To już kolejny mój chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleby pieczone w garnku żeliwnym mają chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękki miękisz, są wyśmienite. Zachęcam do pieczenia

Moje Małe Czarowanie
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 149

Bardzo prosty w wykonaniu, bardzo zdrowy bo pełnoziarnisty i na zakwasie bochen chleba mam dla Was. Koniecznie upieczcie sobie taki chleb aby potem cieszyć się że

Moje Małe Czarowanie
Śniadaniowe bułeczki z bryndzą 176

Bułeczki na jeden gryz, no może na dwa. Robi się je bardzo prosto, są smakowite i na śniadanie wyśmienite. Takie małe bułeczki do szkoły na drugie

Moje Małe Czarowanie
MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE 115

ciasto na placek około 2 cm. Wykraiwałam koła szklanką. Na koniec smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  około 15 minut w temperaturze 190 stopni. SMACZNEGO! Polecam upiec chleb. CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA CHLEB WIELOZIARNISTY

potrawyregionalne
Chleb orkiszowo - żytni z kocanką i ostropestem 84

Tym razem upiekłam chleb tak pyszny ze sama byłam zaskoczona. Kocanka to ziele które może służyć jako lek ale także jako przyprawa, pachnie jak maggi i

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 145

Chleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka cukru, 200 g mąki

Moniki Smakołyki
Chleb pszenno - orkiszowy z werbeną cytrynową 159

Chleb z dodatkiem werbeny cytrynowej, pyszny i aromatyczny. O zbawiennych działaniach werbeny poczytajcie tutaj [ klik ] a o chlebku ja Wam napiszę. Jest miękki, szybko się przygotowuje

Moje Małe Czarowanie
Zakwas buraczany 140

litr wody przegotowanej gorącej 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżka cukru kromka chleba razowego WYKONANIE Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko  zalewamy gorącą wodą. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe  miejsce

W kuchennym oknie Ewy
Awokado 108

się chce i delikatnie solimy, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Myjemy sporą garść sałaty roszponki, oraz prażymy ziarna słonecznika na gorącej patelni, w ilości 2-3 łyżek.Jeszcze gorącym  posypujemy po całości. Dodajemy do przekąski kromkę swojskiego chleba i gotowe. SMACZNEGO . CMOK ale dobre! MNIAM

Pasje Jolki