chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:70/170)

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie 91

Podobny chleb piekłam dość niedawno,ale jest tak smaczny i łatwy do zrobienia, że znów upiekłam.Tym razem dodałam więcej ziaren -siemię, złoty len i babkę płesznik.Następnym razem będę kombinować z dodatkiem innych mąk. "Zakwas" 1 szkl. mąki żytniej  1 szkl. letniej wody  Ciasto 1 kg mąki pszennej typ 650 3 szkl. letniej wody  plus troszkę

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy chleb orkiszowy 134

Robiłam juz chleb orkiszowy na zawkasie a teraz wersja drożdżowa dla tych co nie maja zakwasu. Do chlebka dorzuciłam otręby oraz ziarna słonecznika a dla smaku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 25 g świeżych drożdży ok 0,5 l letniej wody 4 czubate łyżki dowolnych otrąb, u mnie pszenne 3 czubate

Monia miesza i gotuje
chleb pełen ziaren 135

Brak chleba w domu mobilizuje mnie jeszcze bardziej do tego, aby upiec własny. Tym razem propozycja bez mąki, z samych ziaren. Wydawało nam się, że może być on zbyt ciężki, ale w smaku jest przepyszny. Podczas pieczenia dzięki odrobinie sody lekko rośnie, a zapach jaki roznosi się dookoła .... możecie sobie tylko wyobrazić - no chyba, że skorzystacie i sami zrobicie - będziecie

Gotowanie z pasją
Wegetariański paprykarz, Magiczne smaki 111

Pyszna i bardzo zdrowa pasta do chleba na zimę (i nie tylko). Inspiracja od Jadłonomii. Składniki: 2 marchewki 1 cebula olej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków

Qlinarnie i Qlinarnie
Bezglutenowy chleb z samych ziaren 128

sieci.  Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu.  Do chleba zrobiłam masło z orzechów włoskich. Obsesja lekko ucichła.  150 gram bezglutenowych płatów owsianych po 80 gram mielonego i ziaren siemienia lnianego garść orzechów włoskich posiekanych 50 gram babki płesznik łyżka miodu 2 szklanki letniej wody 3-4 łyżki roztopionego

AZgotuj!
Chleb mieszany-pszenno-orkiszowo-owsiany 135

Chleb utrzymuje świeżość do 3 dni  * chleb z użyciem mąk zawierających mniej glutenu nie należy zbyt długo wyrabiać, bo chleb wyjdzie gliniasty i niesmaczny **Jeśli masz w domu młynek do mielenia np. kawy możesz w nim zmielić dowolne ziarna, kasze, ryż lub jak w powyższym przepisie płatki

apetytnapieczenie
Żytnio - pszenny chleb na zakwasie żytnim ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 192

niemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim. Strasznie jestem ciekawy jak wyjdzie, a jeszcze bardziej zaniepokojony, czy w ogóle będzie się nadawał do jedzenia. Jak zrobić zakwas, po lekturze wielu blogów, książek i po konsultacji ze specjalistą w tej materii - moją babcią - pisałem tutaj . Przechodzimy zatem do wykonania. W pierwszym(...)przykryciem w ciepłym miejscu na 2h. Delikatnie, aby ciasto nie opadło spryskujemy je wodą i rozrzucamy na powierzchni ziarna słonecznika. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 235 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu, ostrożnie, wyjmujemy chleb z formy. Odstawiamy go na minimum godzinę

BaRepas
1477. Chleb drwala 111

dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika. Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś miał opory.. Chlebek wyszedł pyszny.... mieszanka do wypieku  chleba drwala woda Sposób przygotowania w piekarniku: Zawartość średniej torebki wsypać do naczynia

Moje domowe kucharzenie
Chleb z ziarnami bez czekania 176

często piekę chleby i to różne różniste ale ten zdecydowanie jest w mojej czołówce-jak raz upieczecie to będziecie piec cały czas-polecam gorąco :) Składniki; 1 kg mąki pszennej (najlepiej  typ 650 lub 500) 10 dag drożdży(cała kostka) 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 litr ciepłej wody 3/4 szkl siemienia lnianego 3/4 szkl ziaren słonecznika 3/4 szkl(...)dużej misce mieszamy mąkę,sól,nasiona ,dodajemy zbuzowane drożdże i resztę wody,mieszamy .Wykładamy do dwóch keksówek (nie trzeba ich niczym smarować ani wykładać bo chleb po upieczeniu pięknie wyjdzie sam z foremki).Wkładamy  do zimnego piekarnika i włączamy na 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 60 min Po upieczeniu,wyjmujemy chlebek z foremki i pozostawiamy najlepiej

Swojskie jedzonko
Wyjątkowa pracownia, prawdziwa czekolada. Jakub Piątkowski. 150

niewielkiej krakowskiej pracowni Jakuba Piątkowskiego . „Im krótsza droga od natury do konsumenta, tym bardziej satysfakcjonujący efekt końcowy. Najlepszy chleb to ten pieczony w domu, najlepszy sok to ten przed chwilą wyciśnięty, a najlepsza czekolada to ta zrobiona bezpośrednio z ziaren kakao.” Czekolada powstaje zgodnie z zasadą „od ziarenka do tabliczki” (ang. bean to bar). Cały proces

Słodkie okruszki
Chleb żytni na zakwasie 116

zależy też od wilgotności mąki)  2 łyżki oleju opcjonalnie można dodać ziarna (siemienia, czarnuszki, sezamu czy inne) Przygotowanie:       Do miski przełożyć zakwas, dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (konsystencja ciasta, nie może być zbyt luźna bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Ja ciasto wyrabiam łyżką. Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chleb z kleikiem z płatków żytnich i sezamem 160

polepsza jego smak i aromat oraz opóźnia czerstwienie. Same korzyści, więc warto spróbować. W przypadku tego chleba kleik zrobiłem  z płatków żytnich, ale mogą to być dowolne płatki z innego zboża (pszenne, orkiszowe, jaglane, etc), może to być również kaszka lub łamane ziarno. Ilość kombinacji, mieszania różnych zbóż czy dodatków jest w zasadzie nieograniczona. Przygotowanie kleiku: 35 g płatki(...)minut, mieszając aby się nie przypalał. Przełożyć na talerz i rozprowadzić cienka warstwą aby szybko wystygł. Kleik dodajemy do ciasta dopiero jak zupełnie ostygnie i będzie zimny. Składniki na chleb, foremka 25 cm: 310 g mąka pszenna chlebowa typ 750 75 g aktywny zakwas pszenny (dokarmiony i zostawiony do podwojenia objętości) 210 g woda 110 g kleik

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 176

nieco większej niż moja (21 x 10 cm). Wzorowałam się na  tym przepisie , ale dodałam siemienia lnianego zamiast słonecznika. Chlebek nawet po dwóch dniach wciąż świeży, pachnący "chlebem" i bardzo smaczny. 50 gram zakwasu żytniego 130 gram mąki żytniej razowej 1 szklanka wody 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek siemienia lnianego 1 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soli Zakwas(...)powoli wodę mieszając. Gdy składniki będą dobrze połączone ciasto "przelać" do blaszki. Mozna posypać wierzch ziarnami delikatnie przyklepując je do ciasta zwilżoną ręką. Owinąć formę folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Piekarnik nagrzać do 230C. Włożyć wyrośnięty chleb i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze godzinę. Pod koniec pieczenia wyciągnąć

Czerwony Gupik
Mole Poblano z czerwonym ryżem 152

przerazone, poniewaz byly to bardzo beidny zakon i siostry nie wiedzialy co przygotowac na przyjecie wielebnego. Ostecznie wrzucily  do garnka to co mialy, czyli papryczki chili, przyrpawy, stary chleb, orzechy i nieco czekolady, nastepnie zabily i ogotowaly starego indyka i polaly go powstalym sosem. Ponoc arcybiskup zajadal sie tym przysmakiem, ktory bardzo mu smakowal. Nowoczesne mole jest potrawa(...)gozdziki 2 gwiazdki anyżu 0,5 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu 0,25 lyzeczki ziaren kolendry 1 lyzeczka mielonego cynamonu, można uzyc pol laski 2 ziarenka ziela angielskiego 0,25 lyzeczki tymianku 0,25 łyżeczki majeranku puszka krojonych pomidorów 250g przecieru pomidorowego (passata) 2 kromki chleba 75g gorzkiej czekolady (74%) 200ml bulionu z kurczaka sol 2 lyzki sezamu do posypania dwie

Codzienne Gotowanie