chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:67/170)

Barszcz na zakwasie 350

część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie: Na około tydzień przed wigilią(...)dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni. Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem

Pyry na Gaz
Ogórki kanapkowe z curry 2570

ogórki myjemy i kroimy w cienkie paseczki( ja robię to na maszynce do krojenia chleba ustawiam na grubość która mi odpowiada i bez włączania przesuwam ogórki po ostrzu, mi jest tak najszybciej i każdy jest równo pocięty) - do każdego słoika wrzucam łyżkę gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego  - ogórki ciasno poukładam w słoiku  - przestudzoną zalewą zalewam ogórki

Basia w kuchni
Zakwas na żur z zakwasu chlebowego 221

upiekłam! Zobacz również przepisy na -----> żur Zakwas na żur z zakwasu chlebowego - przepis: Składniki: 50 g żytniego, "pracującego" zakwasu na chleb 400 ml letniej, przegotowanej wody 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu 1  łyżeczka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku Zakwas na żur z zakwasu chlebowego

Moje Qulinaria
Dietetycznie: pyszne kanapeczki 160

krążek z pumperniklu, suszone pomidory z skórką z cytryny. Pieczywo, które ja użyłam jest baaaaaardzo pełnoziarniste (zasadniczo składa się tylko z ziaren) w związku z tym nie da się go zjeść dużo, a więc mojej kanapeczki nie przekładałam chlebem

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa brokułowa 138

dopiero pierwsza w tym roku, ale może będzie lepiej. Szybka (jak na zupę) i smaczna brokułowa przecierana, z prażonymi ziarnami jako dodatek - bardzo dobrze się komponują. 250 gram brokuła 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 kromki chleba lub bułka pestki dyni/sezam Warzywa, oprócz brokuła i cebuli, obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Cebulę obrać(...)zagotować na małym ogniu. Doprawić (sól, pieprz, oregano, majeranek). Chleb/bułkę pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i wysuszyć na grzanki. Pod koniec, lub na osobnej patelni, uprażyć ziarna. Zupę podawać z grzankami i ziarnami. marcelina

Czerwony Gupik
Chleb bezglutenowy - gryczany 135

kruszy się. Osobiście uwielbiam wszelkie wypieki jeszcze gorące lub najdalej lekko ciepłe. Ten chleb jest smaczny nawet po kilku dniach. Składniki: 500 g mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej(...)Suche składniki należy wymieszać ze sobą: mąkę, ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga!!! Kluczowa jest

Ze smakiem bez glutenu
Najprostszy chleb na zakwasie 127

wszystkim dla zdrowia :) Wszystko zależy od Was. Dzisiaj proponuję chleb na zakwasie, szybki i prosty, z niewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć wg mnie na taki trzeba mieć czas i móc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być. Na końcu znajdziecie przepis w wersji(...)stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek. Pieczemy w temperaturze 185 stopni C przez 50-60 minut. Do przygotowania tego chleba użyłam mąk z Młynów w Stoisławiu, które możecie kupić w sklepie online http://mlynystoislaw.pl Z tymi mąkami bardzo dobrze mi się pracuje, a wypieki wychodzą wspaniale. Uwielbiam jak produkty, których

MamaOskarka
KANAPKA NA WŁASNORĘCZNIE PIECZONYM CHLEBIE PSZENNYM Z SIEMIENIEM LNIANYM. 141

Mąkę posolić ,można dodać po łyżce siemienia i płatków( ja w nich obtoczyłam chleb).Drożdże pokruszyć ,dodać cukier ,wymieszać z wodą,wlać do mąki, konsystencja ma być raczej luźna.Miksujemy mikserem ( hakami) 7 minut.Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.Formę wysmarować olejem i obsypać ziarnami , włożyć ciasto ,przykryć znów na 20 minut.Ciasto powinno dobrze wyrosnąć.Włączyć piekarnik

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Łopatka wieprzowa w sosie z jabłkiem i tymiankiem 95

Co potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej, 6 łyżek oleju rzepakowego, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 średnie jabłka (nie za słodkie), 1 łyżeczka suszonego

Bułka z Chlebem
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 135

produktów tradycyjnych takich jak: gryka, orkisz, kasza jaglana.  Asortyment PRO-BIO jest obszerny i różnorodny oraz ciągle ulega rozszerzeniu. Aktualnie firma ma do zaoferowania m.in. takie produkty jak: ziarna, nasiona, produkty zbożowe, mąki, płatki, musli, rośliny strączkowe, makarony, produkty bezglutenowe, orzeszki, kawy, herbaty, napoje, przyprawy, oleje, żywność dla dzieci czy także ekokosmetyki. I wiele wiele więcej! Warto także zaznaczyć(...)MĄKA PEŁNOZIARNISTA RYŻOWA Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech

Zdrowie na języku :P
Owsiane ciasto marchewkowe, bezglutenowe czyli Słodki Czwartek odc.111 188

Jak szaleni wyrywaliśmy marchewki z pracowego ogródka. Naręcza małych i większych, pękatych i podłużnych trafiały do skrzynki. Zachciało mi się ciasta marchewkowego.  Skorzystałam z książki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owoce pod kruszonką z migdałów i płatków owsianych, z chia czyli Weekendowe Łakocie odc.121 118

Zadałam dzisiaj moim dzieciom pytanie: na co słodkiego mielibyście ochotę? Zaproponowałam 3 wypieki, na szczęście rodzinka wybrała tylko dwa z nich :) Córcia postawiła na prostotę i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dzikotto risotto z kalafiorem i grzybami 148

Przygotowanie grilla dla 50 osób to nie łatwe zadanie. Dzisiaj razem z koleżankami i kolegami z pracy stanęliśmy przed takim wyzwanie. Udało się zaspokoić apetyty wszystkich

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb orkiszowy 86

Chleb kiedy sami upieczemy, to pewność mieć będziemy, że ze smakiem go zjemy. Z mąki swojej ulubionej ciasto wyrabiamy, czasem ziarna, płatki dokładamy, po swojemu kombinujemy i z wielkim apetytem go jemy. Warto mieć z spiżarce mąki na półce poukładane, a w lodówce drożdże schowane, chwilę czasu wygospodarować, by ciasto przygotować. Nie trzeba wielkich umiejętności troszkę większej wytrwałości, bo ciasto(...)drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.  Zagniatamy i pozostawiamy w misce pod przykryciem na ok. 30 min. Wyrabiamy ciasto dodając niewielką ilość mąki (20 g), formułujemy bochenek chleba, oprószamy mąką, przekładamy na blachę od piekarnika. Ciasto delikatnie nacinamy po wierzchu i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pieczemy

Moniki Smakołyki