chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:60/170)

Bezglutenowy chleb gryczany "na zakwasie" 153

Piekę go w różnych wariantach i różnych wersjach. Po upieczeniu część kroję na kromki i mrożę, dzięki czemu potem mam "świeży" chleb w zamrażarce. Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej łyżeczka soli himalajskiej  woda dodatki wedle uznania: ziarna słonecznika, dyni, żurawina, rodzynki, czarnuszka, suszone pomidory, czosnek Kaszę wsypujemy do dużego słoika i zalewamy wodą (3 cm nad powierzchnię kaszy). Odstawiamy(...)nagrzania do 180 stopni pieczemy około godziny. Nie otwieramy w tym czasie piekarnika! Przepis potrzebny jest tak naprawdę tylko do rozpoczęcia przygody z tym chlebkiem. Potem nabieramy wprawy i chleb możemy przygotowywać "na oko". Polecam Wam też inne moje przepisy na pieczywo: - chrupki chlebek ze słonecznika i lnu - prosty chleb bezglutenowy na drożdżach

Smakuje zdrowo
Chleb zmieniający życie 156

Tyle się pisze o cudownych właściwościach tego chleba bez dodatku mąki i drożdży, tylko same nasiona i płatki. Może nie jest to oryginalny przepis,bo użyłam takich składników jakie akurat mam w swojej kuchni,to i tak efekt końcowy zadowalający. Chlebek wyszedł smaczny,bardzo wilgotny,przepełniony zdrowymi nasionkami.    1 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. siemienia lnianego 1/2 szkl(...)dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny by nasiona nasiąkły wodą. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę ziaren. Masę dokładnie ugnieść. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu chleb zostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. Kroić ostrym nożem dopiero jak będzie całkowicie zimny,w przeciwnym razie chleb będzie się

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach 146

pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis   zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił nic ze swoich właściwości.   Z podanego przepisu wyszły mi dwie podłużne foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek. Składniki: 1 kg mąki(...)minut. Gdy ciasto podrośnie można je naciąć a następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne

Na słodko lub wytrawnie
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 179

razowa, śruta chlebowa, która świetnie nadaje się do wypieku pieczywa. Jest ona efektem jednorazowego mielenia ziaren (mieli się ją tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów(...)podobną strukturę do zwykłej mąki pszennej. Możemy z niej przygotować m.in. naleśniki, pierogi, różnego rodzaju ciasta, domowe makarony.  mąka grochowa - mąka bezglutenowa, powstała z przemiału ziaren grochu. mąka ryżowa - bezglutenowa; wytwarzana z brązowego ryżu, delikatna w smaku i lekkostrawna. Stanowi bazę do wypieku makaronu oraz papieru ryżowego. mąka amarantusowa- również nie zawiera glutenu. Idealna

Zasmakuj Kuchni
Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny 174

starożytności. Jest to zboże, które nie wymaga nawożenia i urośnie nawet na słabej glebie. Twarda łuska ziarna chroni wnętrze od zanieczyszczeń zewnętrznych. Cena mąki orkiszowej jest o wiele wyższa od mąki zwykłej pszennej. Warto jednak czasami wydać więcej a zjeść mniej. Chleb smaczny i przyjemny w formowaniu. Kształt liścia przy pomocy tego filmiku wykona każdy. Polecam!  Orkiszowy chleb dekoracyjny

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - majowa piekarnia 149

się smak kaszy gryczanej. Jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Ciasto było dosyć rzadkie, przekładałam do foremki łyżką.  Bardzo ten chleb polecam  bo pyszny i mało kłopotliwy. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną podaję za Amber "Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze(...)wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym

Stare Gary
prosty chleb... na zakwasie 118

kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły. Leopold Staff Świeżutki, o chrupiącej skórce, przepięknie pachnący chlebem i zakwasem… Składniki 500 g aktywnego zakwasu 400 g mąki razowej orkiszowej 400g mąki pszennej typ 650 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody 1 – 1 1/2 łyżki soli 3/4 szkl pestek(...)godziny.ps.ostatnio rósł u mnie 4 godziny.Po wyrośnięciu smarujemy maka wymieszaną z woda na gęstą śmietane i posypujemy ziarnami,lub makiem... Nie zaczynam piec, póki bochenki nie wyrosną pod krawędzie blaszek. Gdy chleby są gotowe, wyjąć je z piekarnika.Piekarnik nagrzać do 250 ° C. Wstawic do nagrzanego piekarnika Piekarnik mocno spryskać wodą lub wlać niewielką ilość wody na półkę piekarnika, na której

w mojej kuchni
Zakwas na żurek 152

nigdy nie kupicie żurku w butelce. Składniki: 3 łyżki pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu 1 łyżka zakwasu chlebowego żytniego lub kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie 1/2 litra przegotowanej, letniej wody Do szklanego wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Czosnek obieramy

Przepisy na domowy ser i chleb
Najlepszy szwajcarski chleb 88

wspaniałą chrupiącą skórkę. W Piekarniach Putka dostępna jest aktualnie w trzech wariantach - z dynią, z czarnuszką lub Rustiko z ziarnami. Wszystkie znikają błyskawicznie i trzeba mieć sporo szczęścia, żeby je kupić. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała odtworzyć receptury. Chleby różnego typu piekę od kilkunastu lat. Kilka przepisów udało mi się odtworzyć, kilka sama opracowałam, w tym jeden z najtrudniejszych

Cztery Fajery
Chleb graham 91

Zapraszam na pyszny, domowy chleb z mąki pszennej graham. Chleb jest prosty w przygotowaniu a do tego jak smakuje. Polecam Składniki: 3 szkl mleka zsiadłego 5,5 szkl mąki pszennej graham 14 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 3 łyżki słonecznika+ do posypania 3 łyżki siemienia lnianego+do posypania oraz: 2 keksówki 12x28 cm Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże(...)wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto chlebowe do keksówek, posypujemy ziarnami, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pszenny chleb z koperkiem, bazylią i suszonymi pomidorami 116

Pokuśtykałam ze złamanym palcem do pracy.. już mi się naprzykrzyło siedzenie w domu..  Dzisiaj wspaniały pszenny chleb, pachnący koperkiem i bazylią.. Nie mogłam się doczekać kiedy wystygnie, żeby ukroić kawałek, tak pachniało w całym domu. Z podanego przepisu wyszły mi dwa bochenki Składniki: 750 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 550 g wody 1 łyżka oliwy(...)piekarnika można je ponacinać a następnie wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami. Całość wstawić do  nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone chleby studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Prosty chleb bezglutenowy na drożdżach 91

trzy grosze. A raczej między innymi kilka przypraw, które idealnie moim zdaniem pasują do rodzajów mąki, które wchodzą w skład tego chleba.  Składniki: - 80 g mąki ryżowej - 80 g mąki kukurydzianej - 80 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżki ziaren lnu - 1 łyżka sezamu - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka bazylii - 1 łyżeczka suszonych pomidorów(...)wyrośnięcia ok. 20 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy, przekładamy do keksówki (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut. Wkładamy chleb do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy chleb w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut, po czym wyjmujemy z keksówki, kładziemy na kratce

Smakuje zdrowo
Chleb Kołodziej 239

chleb można kupić i że tak właśnie się nazywa, ale dowiedziałam się tego zupełnie przypadkowo - po prostu chciałam zrobić chleb żytnio-orkiszowy. Szukając na taki właśnie przepisu znalazłam opis chleba Kołodzieja właśnie, który można kupić gdzieś w Polsce, ale gdzie? Powie mi ktoś? Bo ja go u siebie na Dolnym Śląsku nigdy nie spotkałam; podobno ten chlebek jest okrągły(...)jego bliskim sąsiedztwie) Rano - ciasto właściwe: cały zaczyn 300-350 g mąki orkiszowej (dałam typ 1050) 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 garści ziaren dyni 1 płaska łyżka cukru 5 g soli lekko roztrzepane białka jajka do posmarowania chleba 1. Łączymy dokładnie wszystkie składniki, mąkę dodając stopniowo - najpierw połowę, wyrabiamy i znów trochę, ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być dość zwarte, odstawać

Kuchnia Prezydentowej
Chleb pszenny 93

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy w lodówce). Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto, „ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia. Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie

R'n'G Kitchen
TEBIRKES duńskie bułeczki 121

Dziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi  , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie na

Różowa kuchnia
CHLEB NA ZAKWASIE 126

http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać

w mojej kuchni