chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:52/170)

kukurydziany chleb na maślance - bez glutenu, bez drożdży 197

Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com  ~2 jajka ~łyżka soku z cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej(...)mąkę, ziarna słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika

chili & sugar
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 154

kromka chleb Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Kromkę chleba kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy dwa krążki, usuwając ziarna nasienne. Parówki przecinamy wzdłuż na połowę, pozostawiając około 2 cm do końca. Rozkładamy ją od góry, odchylając połówki na zewnątrz ku dołowi, końce łącząc wykałaczką i formując serce, tak jak na poniższym zdjęciu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 159

zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był nim zachwycony, a i ja jestem wielce zadowolona. Jest bowiem szybki i łatwy w przygotowaniu, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam Wam go ogromnie. Chleb orkiszowy ze słonecznikiem Składniki: (na keksówkę 11x24 cm) 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
chleb wieloziarnisty na krupczatce 145

inaczej smak jest rewelacyjny :) na drugi dzień skórka jest mniej chrupiąca ale za to smak chleba nabrał "głębi" :) następnym razem dołożę jeszcze kminek :) Składniki : - 1 kg mąki krupczatki - 50 g świeżych drożdży - 1 litr ciepłej wody - 6 łyżek siemienia lnianego - 6 łyżek ziaren słonecznika - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki sezamu - 250 ml otrąb pszennych - 2 łyżki soli (płaskie(...)ciasto ponownie  i wlać do wysmarowanych form ,najlepiej dwie keksówki ale ja miałam tylko jedną więc drugi chlebek upiekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym :) Odstawić na ok 20 minut ,chleb nie może wyrastać za długo bo się nie upiecze i będzie zakalec , poniżej widać na zdjęciu jak wyrósł Trzeba pamiętać aby odpowiednio szybciej włączyć piekarnik żeby się zdążył nagrzać

Wypieki Rene
Gdy w domu zabraknie pieczywa…. 131

albo właśnie wróciłam z zakupów i orientuję się, że kupiłam wszystko, nawet kasztany, ale nie ma chleba :( W spiżarni zwykle są drożdże, mąka, cukier, sól, trochę ziaren

Na moim stole
Zakwas na żurek 650

razowej (u mnie typ 2000 i taki uważam za najlepszy) – ok. 100g 500 ml przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego dodatkowo: słoik, gaza, gumka recepturka opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (w celu przyspieszenia fermentacji) Zakwas na żurek – na zdjęciu poniżej dzień 1 :)   Zakwas

Kulinarne Przeboje
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 195

Tak jak Wam ostatnio pisałam, na egzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 307

Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy zakwas na żurek 122

przepisem z Wami na blogu.  Domowy zakwas na żurek Składniki: 1 szkl mąki żytniej 2000 3 szkl przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego kromka chleba razowego Dodatkowo będzie potrzebny litrowy słój lub gliniany garnek, gaza lub materiał oraz sznurek lub gumka recepturka. Przygotowanie: W słoju wymieszaj mąkę

wegujemy
Feta i oliwa 136

składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn itd. Polecam takie słoiczki

Smaki Przyprawy i Kolory
Szybki chleb pszenny z nasionami lnu 131

Zamieszczam na blogu bardzo dużo przepisów na chleby. Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na

Moje Małe Czarowanie
Zakwas na Żur na Płatkach Owsianych 170

należy dodać do kiszenia wiecej wody. Składniki: 200 g płatków owsianych 1 łyżka mąki 600 ml przegotowanej ciepłej wody 3-4 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy piętka lub skórka żytniego chleba najlepiej na zakwasie Wykonanie: Płatki owsiane zmielić w blenderze lun młynku do kawy. Płatki przełożyć do glinianego naczynia lub słoika, zalać wodą i wymieszać. Dodać

Mama Gotuje
Feta i oliwa 142

składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn itd. Polecam takie słoiczki

Kulinarna rozmowa
Norweski chleb górski 252

hleb z przepisu zamieszczonego w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam wykorzystać swoją ulubioną mąkę orkiszową. Poniżej efekt tego eksperymentu. :) Mimo, że chleb był smaczny to jednak nie pobił on na głowę mojego, póki co, faworyta ... Norweski chleb górski PRZEPIS   (źródło: Nigella Lawson "Jak być

coolinarnastrefa.blogspot.com
przepis na domowy chleb orkiszowy na zakwasie 157

docelowego wyrabiania ciasta. Odpowiednio wczesne nastawienie zakwasu jest niezwykle istotne dla ostatecznego rezultatu. Następnie przechodzi się do nastawienia ciasta na chleb. Do wyrośniętego zaczynu dodaje się mąkę orkiszową, opcjonalnie mąkę żytnią w mniejszej ilości, sól, wodę, a także ziarno orkiszu. Takie ciasto można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera. Zalecane jest jednak wyrabianie ręcznie. Jeśli przed dodaniem ciasta do zaczynu(...)swoją objętość. Chleb piecze się od 2 do 4 godzin. Upieczony chleb można przechowywać w suchym miejscu nawet do tygodnia, a nawet po takim czasie nie powinien on stracić na jakości. Smak w tym czasie może się nieco zmieniać, ale nadal będzie przydatny do spożycia i bardzo smaczny. Ziarno orkiszu  – właściwości Wyroby z orkiszu, takie jak  mąka orkiszowa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania