chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:50/170)

CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY 127

Chleb pełnoziarnisty orkiszowy na zakwasie, tym razem bez dodatku ziaren, za to na pysznej grubo mielonej mące Wirtas typ3000. Tę mąkę odkryłam już kilka lat temu, byłam nią zauroczona, ale jak to w życiu bywa człowiek pragnie zmian. Taka zmiana nastąpiła i tym razem, wróciłam do starej dobrej mąki, chlebek wyszedł na niej przepyszny. Zamieniając ten typ mąki na typ2000(...)użytego zakwasu. Najszybciej wyrasta na samy żytnim i świeżym zakwasie. Najdłużej na samym orkiszowym, takim kilkutygodniowym. U mnie zwykle pół/pół zakwas orkiszowy i żytni. Formy z wyrośniętym chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok. 55 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy chleb z form i odstawiamy do odparowania.  Formy metalowe

Smaczne Zdrowe
Walijskie chleby z doniczek 132

łyżka posiekanej świeżej szałwii 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania ziarna kopru włoskiego do posypania dostępnego na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Natłuścić olejem dwie gliniane doniczki, można również wyłożyć je papierem do pieczenia, wtedy mamy pewność, że bez kłopotu wyjmiemy upieczony chleb. Przesiać mąkę i sól do dużej miski i zrobić zagłębienie w środku. Starannie rozetrzeć drożdże(...)odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. 5. Rozgrzać piekarnik do tem. 200 C. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami kopru włoskiego. Piec 40-50 minut, aż bochenki się przyrumienią . Ostudzić je na metalowej kratce. Źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Trzy sałatki na brunch do pracy czy uczelni! Zdrowo i Fit! 140

pieczenie chleba w domu i nagrzewanie mieszkania, dlatego szukam dobrych produktów w sklepach.  Chleb Czystoziarnisty dostępny w Piekarni Otrębusy, mogę Wam polecić, nie tylko ze względu na pyszny smak, ale przede wszystkim za jego skład. Produkt wypiekany jest z dużej ilości różnych ziaren: słonecznika, nasion lnu, pestek dyni, sezamu, ziaren żyta, orkiszu, płatków owsianych i sojowych, miódu, amarantusa, siemienia(...)gładką masę, dodaj czosnek  przyprawy. Formuj w dłoniach małe kulki, które następnie spłaszczaj, obtaczaj w ziarnach sezamu i smaż na oleju rzepakowym na złoty kolor. Do sałatki wykorzystaj 3-4 sztuki. Z pozostałej ilości możesz zrobić świetne kanapki, między dwie kromki chleba włóż liść sałaty dwie kulki falafela, plaster świeżego ogórka, kilka listków mięty i powstanie cudna kanapka

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem 160

gram letniej wody  Ciasto właściwe: cały zaczyn  500 gram mąki pszennej  350 ml letniej wody  100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  Wykonanie:   Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią wodą. Przykrywamy i zostawiamy(...)ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin. Po tym czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia

Krakowskie smaki Ani
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ORZECHAMI I SEREM BLUE 166

misie miksera umieścić wszystkie składniki z wyjątkiem sera i orzechów i dokładnie wymieszać. Można wymieszać również w misce dużą łyżką. Ja ostatnio nawet nie uruchamiam miksera do chleba. Chleby orkiszowe nie wymagają wyrabiania, a że przerzuciłam się ostatnio na nocne zarabianie (stary zakwas, więc długo wyrastają), to nie robię przynajmniej hałasu... Na końcu dodajemy pokrojony na kawałki ser i rozdrobnione(...)miejscu łyżką maczaną w zimnej wodzie, wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami: u mnie dynią i siemieniem lnianym. Skrapiamy dość obficie wodą (gwarancja nie odpadających ziaren po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. Gdy chleb wypełni formy (zwykle ok.4,5-8h) wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 na termoobiegu. Czas jest orientacyjny, wszystko

Smaczne Zdrowe
Chleb z siemieniem lnianym i złotym lnem 152

Chlebek z dodatkiem mąki krupczatki..pierwszy raz taki robiłam..no i jeszcze kiedy znów zrobię..dodam wtedy więcej jakiś ziaren lub pestek..tym razem dodałam troszkę siemienia lnianego i lnu złotego. Chleb na zdjęciu krojony na ciepło..i dlatego tak wygląda...na zimno już pewnie nie doczekałby się zdjęć. 2 szkl. letniej wody 25 g drożdży  3,5 szkl

Moje domowe kucharzenie
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 141

Wypieki . Miękkie i na tyle smaczne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonej bułki - ani się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało.  Składniki na około 10 bułek: 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej) 250 g mąki pszennej chlebowej 300 ml wody 1 łyżka miękkiego masła(...)Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. W maszynie do chleba: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około

Stare Gary
Chleb z cukinią i pestkami dyni 140

jakiegoś czasu po internecie. Postanowiłam go wypróbować i muszę powiedzieć, że wyszedł doskonały. Od siebie dodałam pestki dyni, gdyż lubię pieczywo z ziarnami. Nawet moja córka się nim zachwycała mimo, iż do tej pory jadła tylko chleb bez żadnych dodatków. Bochenek dzięki cukinii jest wilgotny, długo zachowuje świeżość. Świetnie komponuje się ze słonymi i słodkimi dodatkami. Polecam

Smakołyki Asi
Chleb orkiszowy na zakwasie 105

Jako, że to mój pierwszy upieczony chleb nie chciałam eksperymentować i skorzystam z przepisu na  tej  wspaniałej stronie   Zmieniłam  tylko minimalnie dodatki, bo zwyczajnie nie miałam czarnuszki ani melasy.Wyszło rewelacyjnie i już wiem, że to mój pierwszy bochenek, ale na pewno nie ostatni. Składniki : 400 g aktywnego  zakwasu orkiszowego 500 g mąki orkiszowej razowej(...)łyżki siemienia lnianego ( w oryginale jest czarnuszka ) 2 łyżki sezamu Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, sól, miód i zakwas. Dosypać ziarna sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch chleba posypać sezamem. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 35 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić

Gosia gotuje
łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym 74

olejem rzepakowym. Kupiłam go na naszym podzamkowym targówku u znajomej handlarki. Kiedyś dawno temu, jak byłam dzieckiem rodzice siali rzepak. W grudniu tata jeździł z ziarnem i przywoził buteleczki świeżutkiego oleju rzepakowego. Pamiętam ten chleb, posmarowany olejem i pokrojoną na to cebulkę – smak z dzieciństwa. Do dziś tak samo jak w moim rodzinnym domu używam tego oleju. Łazanki smakują

Pieprzyć z Fantazją
Pasta do chleba z ziaren słonecznika i sezamu 192

Składniki : 75 g ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren sezamu 1 avocado 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, pieprz czarny mielony kilka łyżek oleju ( u

Proste Potrawy
Pszenno-żytni chleb z ziarnami dyni i słonecznika 143

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest również bardziej sycący. Jego zrobienie nie przysporzy Wam problemów, a będziecie z pewnością mile zaskoczeni przyjemnym smakiem i fajnie chrupiącymi ziarnami. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Zakwas buraczany na Wigilię i nie tylko 112

piję 2 razy w tygodniu rano. Składniki: 1 kg buraków 2 l wody cała główka czosnku 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny w ziarnach sól, na litr wody 1 łyżka soli kromka chleba razowego na zakwasie Wykonanie: Zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki soli i zostaw aż ostygnie. W tym czasie umyj i pokrój w plastry buraki. Do dużego słoika

Bike By Life
Zakwas buraczany 117

zakwas! Na idealny zakwas buraczany potrzebujemy: duży słój lub naczynie kamionkowe 2 kg buraków spory kawałek obranego chrzanu kilka ząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego płaska łyżka soli dwie kromki ususzone chleba razowego na zakwasie jeśli nie mamy razowca to pół szklanki soku z kiszonych ogórków bądź kapusty. Buraki szorujemy porządnie i nie obieramy (pamiętajcie, żeby wybrać

ladykitchen
Chleb pszenny na drożdżach świeżych 178

Pyszny chlebek bez ziaren na mące chlebowej i drożdżach świeżych.Nie ma nic smaczniejszego niż pieczywo jeszcze ciepłe z pieca, do tego chrupiąca skórka i nasze

Różowa kuchnia
Sałatka z młodymi buraczkami w sosie koperkowo - czosnkowym 162

ludzi potrzebujesz: - 10 małych młodych buraków - 1 średnia młoda cebula - 1 cykoria - 1 pomidor malinowy duży - 2 mozzarelle 125 g - pół kalarepy - 1 awokado - kilka ziaren słonecznika opcjonalnie - łyżka octu jabłkowego - 3-4 kromki chleba Buraki oczyść i ugotuj w osolonej wodzie z łyżką octu jabłkowego, to pozwoli zachować piękny kolor buraków (około 40 min) do miękkości. Gdy już będą

Pasje Jolki
Zakwas na żurek 92

zakwas każdy żur Wielkanocny nabierze wyjątkowego, głębokiego smaku. Składniki: 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody 1 szklanka mąki żytniej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziaren kolorowego pieprzu 2 duże ząbki czosnku skórka z chleba żytniego Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z wodą i dodać przyprawy (czosnek zmiażdżyć). Na koniec dodać pokrojoną skórkę od chleba i wszystko raz jeszcze zamieszać. Zakwas

Wielki apetyt
Zakwas z buraków 138

już zawsze będziecie przyrządzać go w ten sposób! Składniki (na ok. 2 litry zakwasu):   5 sporych buraków 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru piętka od razowego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do ok. 4-5 litrowego słoja lub kamionkowego garnka (takiego do kiszenia ogórków

W SMAK

Proponowane wyszukiwania