chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:45/170)

Chleb pszenno - orkiszowy z ziarnami 125

Chleb pszenno - orkiszowy z duuużą ilością różnych ziaren. Bardzo smaczny i prosty do wykonania. Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm. Zaczyn  64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego  172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 112 g  wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb wieloziarnisty ( na drożdżach) 244

Piekłam nie raz i nie dwa ten chleb. Smaczny i zdrowy, z  dużą ilością ziaren. Trochę z powodu braku wszystkich dodatków powstała wersja bardziej okrojona, ale również smaczna. Na 1 bochenek : 500 g. mąki krupczatki 1/2 szklanki otrąb pszennych łyżka siemienia lnianego łyżka sezamu łyżka pestek dyni opcjonalnie : łyżka maku i łyżka ziaren słonecznika ( tak jest w oryginalnym przepisie

apetytnapieczenie
Zapraszam Cię na śniadanie - zjedzmy je razem 212

pyszne niekoniecznie są czasochłonne. Na warsztatach wspólnie przygotujemy słodkie i słone, zdrowe śniadania, których bohaterami będą amarantus, jarmuż, bób, marchewka, pokrzywa, mango, gryka, chrupiące ziarna, pyszne owoce, aromatyczne pasty i domowy chleb.  Menu warsztatów obejmuje aż 6 wyjątkowych śniadaniowych propozycji i dwie niespodzianki.  Takiego śniadania na pewno jeszcze nie smakowaliście! Zróbmy i zjedzmy je razem!  Data

KUCHARNIA
CHLEBY Z ZIARNAMI 139

Wszystkie składniki( powinny być o temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie ok 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy chleb urośnie przekładamy do foremek, posypujemy ulubionym ziarnem. Jeszcze raz odstawiamy aby wyrosło. Pieczemy 1 godz w temperaturze

harrisa
Zakwas na tradycyjny żurek 111

akcji jest właśnie nastawienie zakwasu. 1 szklanka mąki żytniej (t720) 3 szklanki letniej wody 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 2 listki laurowe, ok. 10 ziaren ziela angielskiego duża piętka czerstwego żytniego chleba  (ten z foliowych opakowań jest pasteryzowany, nie będzie się nadawał) W misce zalewamy mąkę ciepłą wodą i dokładnie roztrzepujemy, by nie było grudek. Solimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zdrowa przekąska czyli prażona soja 156

ziarenka soi ;) co za nimi przemawia? przede wszystkie spora ilość biała (36,49g/100g) Więc kiedy buszując w markecie w ostatni piątek w poszukiwaniu sezamu (do wieloziarnistego chleba) natknęłam się na paczkę soi w ziarnach, wiedziałam, że nadszedł ten moment ;) użyłam nowoodkrytej (również przypadkiem) cebuli granulowanej (chyba firmy Kamis), która nadała prażynką genialny smak!;)     Składniki: ziarna soi (ilość

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zakwas z buraków 150

przygotowanie, ale smak czerwonego barszczu nie ma sobie równych. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1,5 l przegotowanej wody 6 ząbków czosnku 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 1-2 kromki żytniego chleba razowego Wykonanie:  Buraki szoruję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w plastry. Czosnek obieram. Buraki z czosnkiem wkładam do słoja, dodaję przyprawy, zalewam, przegotowaną

Bea(u)ty kitchen
Zakwas na żur na mące razowej pszennej 137

szklanka razowej mąki pszennej 1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody 3 ząbki czosnku 3 liście  laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren  czarnego pieprzu 3 łyżki zakwasu na chleb Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie

Kulinarne przygody Gatity
Zrazy wołowe z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym 107

duszenia przyprawiamy solą i pieprzem ......................... sos chlebowy Kraj pochodzenia: Wielka Brytania Składniki: mała cebula 4 goździki 400 ml pełnego mleka 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki   sos chlebowy -  Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy

w mojej kuchni
Zrazy zawijane wołowe w sosie szarym chlebowym 193

Składniki : mała cebula 4 goździki 400 ml pełnego mleka 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki Angielski sos chlebowy WYKONANIE

w mojej kuchni
Żurek 146

około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego  Skworcu • 4 łyżki śmietany 30% oraz łyżka mąki pszennej graham 1850   Młyn Kopytowa Do podania: • dwie łyżki ziaren prażonych Euforia od Ziarenkowo   Ziarenkowo , zamiast chleba u mnie Ugotuj bulion według swojego przepisu bądz skorzystaj z dobrej bulionetki. Gdy się zagotuje, dodaj zakwas , majeranek, czosnek przetarty przez praskę oraz pieprz ziołowy Skworcu. Następnie

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb na sodzie i zsiadłym mleku 261

układamy na blasze podsypanej mąką bądź ziarenkami siemienia. Ciasta na sodzie zawsze od wierzchu pękają więc nacinamy je "po swojemu", dzięki temu chleb równo wyrasta. Chleb smarujemy po wierzchu mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony bochenek od góry jest złocisty a opukiwany od spodu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos

prawdziwe jedzenie
Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni 88

szczególnie pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału. Często piekę swój chleb mogę dodawać do niego różne dodatki. Składniki: 350 gram mąki pszennej graham Młynomag 1/3 szklanki aktywnego zakwasu 1/3 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki płatków orkiszowych Skworcu 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki ziaren złotego(...)Skworcu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli morskiej 1,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 1 jajko Płatki orkiszowe do posypania chleba Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy płatki orkiszowe i owsiane, pestki dyni, ziarna lnu, miód, sól oraz zakwas, wlewamy wodę. Drewnianą łyżka mieszamy wszystkie składniki, miskę przykrywamy, odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce

Bajeczna Kuchnia
Chleb orkiszowy z amarantusem na zakwasie 132

wspaniałe chlebki.  Przepis nieco zmodyfikowałam, a efekt już sami widzicie, wart jest czekania Najlepiej smakował nam z wędliną. Składniki na amarantusa: 100 g ziaren amarantusa 325 ml wody   szczypta soli Składniki na chleb 150 g aktywnego zakwasu żytniego 220 g mąki pszennej chlebowej 30 g mąki żytniej razowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ugotowany amarantus 10 g soli

Delicious Titbits
CHLEB PSZENNY RAZOWY WIELOZIARNISTY 99

jest to lekki chleb, nie jest puszysty. Jest za to ciężki, pachnący i pełen ziaren. Z mocno chrupiącą skórką. Kolejny pomysł Piotra Kucharskiego, który zaczarował nasze śniadania. I czaruje na zmianę co kilka dni. Składniki 10 g świeżych drożdży 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000) 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750) 400 ml wody 150 g dowolnych ziaren(...)blat i uformujcie podłużny bochenek (możecie też zamiast mąką, spryskać delikatnie bochenek wodą i  posypać  przygotowaną mieszanką ziaren). Przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie do 220 st bez termoobiegu. Zaparujcie go. Chleb ułóżcie na blasze, nacechujcie  i pieczcie około 40-45 minut. Upieczony ostudźcie na kratce

OliveandThyme
Zakwas na żurek 119

można kupić gotowy? Ja! Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :) Składniki: 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki) 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe litr przegotowanej letniej wody opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Zagotować litr wody i pozostawić do ostygnięcia. Ząbki

Pyry na Gaz
Zakwas na żurek 126

kupić gotowy? Ja!  Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :) Składniki: 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki) 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe litr przegotowanej letniej wody opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Zagotować litr wody i pozostawić do ostygnięcia. Ząbki

Pyry na Gaz
Chleb z mielonymi ziarnami - gryka, jagła, len, dynia, słonecznik 162

kaszy gryczanej jasnej,   50 g siemienia lnianego,   50 g pestek dyni,   50 g ziaren słonecznika,   50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody,     15 g soli,     3 łyżki pestek dyni do posypania chleba .   Przygotowanie: Składniki  zaczynu przełożyć do szklanej miski, dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe(...)zaczyn, zmielone ziarna   i mąkę  orkiszową. Dokładnie wyrobić hakiem lub łyżką.     Foremkę posmarować oliwą,   przełożyć ciasto, wierzch wyrównać mokrą łopatką i posypać pestkami dyni. O dstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny.      Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 30 minut

SzczyptaSmaQ
Zakwas kontra drożdże 149

drożdżach ze względu na ograniczony czas, którym dysponowałam. Poza tym wykonanie zakwasu przerażało mnie tak samo, jak latanie samolotem... Od jakiegoś czasu jednak piekę chleby tylko na zakwasie: pszenne, żytnie, orkiszowe. Z ziarnami i bakaliami. Eksperymentuję na lewo i prawo :) Zakwas mnie już nie gryzie i bardzo się lubimy :)  Przepis tutaj. Nie jestem specjalistką od drożdży czy zakwasu. Dzięki(...)powiek, zrobiłam mini porównanie: zakwas czy drożdże? Bardzo przyjemnie pisało mi się na temat zakwasu. Z drożdżami poszło opornie, choć kiedyś nie wyobrażałam sobie, żeby ich nie użyć do chleba. Zapewne listę można by jeszcze rozbudować. Może macie jakieś pomysły na jej rozszerzenie

Szczęśliwa kuchnia
Zakwas kontra drożdże 149

drożdżach ze względu na ograniczony czas, którym dysponowałam. Poza tym wykonanie zakwasu przerażało mnie tak samo, jak latanie samolotem... Od jakiegoś czasu jednak piekę chleby tylko na zakwasie: pszenne, żytnie, orkiszowe. Z ziarnami i bakaliami. Eksperymentuję na lewo i prawo :) Zakwas mnie już nie gryzie i bardzo się lubimy :)  Przepis tutaj. Nie jestem specjalistką od drożdży czy zakwasu. Dzięki(...)powiek, zrobiłam mini porównanie: zakwas czy drożdże? Bardzo przyjemnie pisało mi się na temat zakwasu. Z drożdżami poszło opornie, choć kiedyś nie wyobrażałam sobie, żeby ich nie użyć do chleba. Zapewne listę można by jeszcze rozbudować. Może macie jakieś pomysły na jej rozszerzenie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania