chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:40/170)

Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami 140

oczyszczając jelita ze złogów. U mnie z dużą ilością zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000), ale można jego ilość zmniejszyć. W chlebie połączyłam mąkę żytnią z orkiszową, z wykorzystaniem również mąki razowej i mieszanych ziaren. Jeżeli nie posiadacie takiej ilości zakwasu, to wystarczy dzień wcześniej go dorobić poprzez wymieszanie ogrzanego zakwasu z mąką żytnią razową(...)orkiszowej graham typ 1850 100 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 500 g mąki żytniej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, siemię lniane, dynia) 800 ml wody (przegotowanej) 20 g soli płatki owsiane do posypania wierzchu chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane powyżej składniki z ogrzanym

Passions hobbies life
Ser wegański z orzechów nerkowca (bez laktozy) 158

nasz starter z bakteriami mlekowymi (rejuvelac). Wlewamy go do czystej, wyparzonej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce (przez kilka tygodni bakterie są aktywne).  Odcedzone ziarna można wykorzystać jako dodatek do chleba. Przygotowanie pasty z orzechów nerkowca: 2 szklanki orzechów nerkowca namocz w wodzie przez 6-8 godzin. Dokładnie odsącz z wody, np.na sitku i przenieś do naczynia

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny z sezamem 152

Chleb pszenny z sezamem... Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką. Oprószony ziarnami sezamu. Idealny do kanapek! Komu kromeczkę?  Zapraszam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka soli; 62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka cukru; 200 ml zimnego mleka; 1 jajo; 2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu; Margaryna + bułka tarta do posmarowania(...)Jeśli ktoś woli wysokie chleby i tym samy duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm. W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego. Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem. Źródło przepisu:   Rogalik blog

Gospodyni Miejska
Chleb z czerwonym ryżem 104

Efektowne podłużne czerwone ziarna ryżu dodają egzotyczną nutkę naszemu  domowemu bochenkowi. Aby wzbogacić jego walory żywieniowe, zawiera również spora ilość płatków pszennych.  Składniki na jeden bochenek: 4 szklanki mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju lub oliwy 1/4 szklanki czerwonego ryżu 1/2 szklanki płatków pszennych(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy do wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć, formę z ciastem odstawić ponownie na ok. 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Piekarnik rozgrzać do 220 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut

Apetyczna babeczka
Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem 119

Bochen pełen słońca i ziaren polecam dziś na śniadanie, jutro może być u Ciebie. Własne, domowe pieczywo to raj dla zmysłów, dlatego polecam aby zawsze próbować własnych wypieków chlebowych. Chleb który dziś przedstawiam jest prosty w wykonaniu i każdy go zrobi i upiecze. Potem będziecie cieszyć się pyszną pajdą chleba na śniadanie. Chleb na zakwasie ze słonecznikiem pszenno - żytni. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Tatterowiec 158

nazwa wskazuje autorką przepisu jest Tatter piekarniatatter.blogspot.com (strona niestety nie jest już aktywna). Chleb prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Polecany szczególnie początkującym, ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu, szybko i bezproblemowo wyrasta. Mi przypomina trochę w smaku pieczywo typu graham. Składniki na ciasto: 400 g aktywnego zakwasu żytniego razowego płynnego* (hydratacja 150%, czyli 2 części(...)Następnie krótko wyrobić i umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża keksówka 10x30 cm. Posmarować wierzch oliwą, można posypać otrębami, ziarnami i zostawić do podwojenia objętości. Chleb wstawić do zimnego piekarnika (ja zawsze wstawiam do gorącego), nastawić temperaturę 200°C. Piec 60 minut.  Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Najsmaczniejszy chleb dyniowy 171

Tak, moi drodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami 98

100g zielonej soczewicy – 1 cebula – 1 łyżka sosu sojowego – 1 łyżka oliwy – 2 liście laurowe – 2 ziela angielskie – 3 ziarna pieprzu – sól Składniki na grzanki: – chleb żytni razowy – oliwa – czosnek w proszku – papryka ostra w proszku Dodatkowo: posiekany szczypiorek Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka

Be Fit Be Strong
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami 135

będzie nam nóż. W dzisiejszym wpisie będzie więc też parę słów o małym nożu, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i doskonale sobie poradził z moim chlebem. Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami Czas przegotowania: 12 godzin Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 720 500 g mąki żytniej 1020 3-4 łyżki aktywnego zakwasu chlebowego ok. 650 ml letniej wody(...)luźne, więc jeśli jest zbyt gęste dodajemy pozostałą wodę. Na koniec dodajemy ziarna i mieszamy, aż się połączą z ciastem. Żeliwny garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i wygładzamy je mokrymi rękoma. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 godzin do wyrośnięcia. Chleb możemy też upiec w 2 foremkach keksówkach. Po tym czasie zdejmujmy folię

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 166

świeżych drożdży 0,5 l letniej przegotowanej wody   30 g suszonych pomidorów 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki(...)odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Pieczenie. Foremkę 10x30 wysmarować olejem (3 ziarna) i obsypać płatkami górskimi. Przełożyć wyrośnięte ciasto z miski do foremki. Za pomocą mokrej łyżki wygładzić wierzch chleba. Udekorować pestkami dyni. Zostawić w foremce na 10 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tak przygotowany chleb włożyć do nagrzanego

Pij soki wyciskane
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 174

Izotowa  Składniki: • 500 g dobrej jakości ziarna owsa, • 70 g ok 1/3 szklanki grysiku owsianego, zmieliłam ziarna tak na 3/4 • 3 łyżki mąki owsianej, • 1/2 szklanki kefiru z niepasteryzowanego mleka, najlepiej domowego, można użyć również jako startera do fermentacji kawałek chleba żytniego na zakwasie. Dodałam ½ szklanki zsiadłego mleka. Przegotowana i wystudzona woda do napełnienia 4 litrowego słoja Sposób przygotowania(...)mniej intensywnym smaku i na upały w sam raz. Wydawało się, że jest jej dość dużo ale prawie litr użyłam do chleba zamiast wody reszta została wypita przeze mnie i domowników. Pozostały mi ziarna i na nich przygotowałam ciastka owsiane. Nie chciałam wyrzucać sfermentowanych ziaren. Kisiel owsiany można zrobić raz w tygodniu do bieżącego użycia. Myślę aby zamiast ziarna owsa

Leśny Zakątek
Prosty pszenny chleb 128

Miał to być chleb serowy.. Gdy już wszystkie składniki przygotowałam, zajrzałam do lodówki po ser i okazało się, że wyparował.. No cóż.. musiałam zmienić część składników.. Z podanego przepisu wychodzi jeden średniej wielkości bochenek Ja piekłam w małej keksówce. Bazowałam na przepisie z tej strony ( dotyczy tylko podstawowych składników) Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i  pozostawić na ok 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z  łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni C, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i złotym lnem 114

moim domu nigdy dość. Kombinuje, eksperymentuję a potem mieszam, odważam, wyrabiam by na końcu zjeść pyszny chleb. Teraz tym przepisem dzielę się z Wami. Chleb prosty wykonaniu ale za to jaki pyszny, ziarna powodują że jest zdrowy i polecam gorąco. Pszenny zakwasowiec z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Śniadanie jesienne, pełne słońca, calutkie zaziarenkowane 202

ryba w oleju rzodkiewka oliwki sałata papryka pomidor ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo jabłko Sałatę pokrój na drobno, dodaj paprykę,pomidora. I wsyp ziarna od Ziarenkowa.Wymieszaj. Przygotuj pastę rybną- twaróg wymieszaj z rybą. Na kromki razowego chleba wyłóż pastę i dodaj rzodkiewki. Na całość sałatkę z ziarenkami. Dodaj oliwki. Pokrój jabłko na cząstki. Posyp ziarnami. Smacznego! Miłego dnia

Z Kuchni Do Kuchni
BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN 612

Jeśli lubicie puchate bułeczki i białe mięciutkie pieczywo ten chleb zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu.  Jest raczej zbity i dość twardy. I to może taki mały minus. Maleńki.  Posiada jednak baaardzo dużo plusów:  jest bezglutenowy, nie zawiera mąki, nie ma w nim również drożdży, zakwasu, proszku do pieczenia ani żadnych polepszaczy. Robi się go bardzo prosto(...)dowolnie modyfikować wg własnego smaku. A smak?    Po pierwszym kęsie miałam mieszane uczucie ... ale już po chwili, kiedy poczułam cudny smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo chleb jest pyszny.  Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem. Składniki: 125 g ziaren słonecznika  125 g siemienia lnianego 125 g sezamu

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania