Drogą prób i błędów upiekłam w końcu kolejny nasz ulubiony chleb. Po bułkach z siemieniem lnianym, przyszła pora na chleb. Nie jest trudny do zrobienia. Chleb z prostego ciasta drożdżowego wzbogaciłam o ziarna, ale też trochę zmieniłam technikę, aby nadać mu leszy smak. Pieczony jest na kamieniu co nadaje chrupkości. Częste składanie chleba znacznie poprawia jego strukturę(...)jeden bochenek chleba będziecie potrzebowali 1/3 szklanki siemienia lnianego +120 ml wody Wieczór wcześniej namoczcie siemię lniane i przykryjcie folią spożywczą. Ciasto właściwe 310 g pszennej mąki chlebowej 30 g mąki żytniej 2 g suchych drożdży instant 5 g soli morskiej plus namoczone 12 godzin wcześniej siemię lniane Wszystkie składniki razem z namoczonymi ziarnami wymieszać i zagnieść ciasto
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpiekliśmy chleb i chyba trzeba będzie i tutaj wrócić do tej chlubnej tradycji :) Składniki (proporcje na 1 bochenek) 0,5 kg mąki pszennej 15 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych) 1 łyżeczka soli 325 ml wody 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody olej do wysmarowania formy do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić(...)pieczenia lub do formy, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne pół godziny (lub dłużej) do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie posmarować robełtanym z wodą białkiem, ewentualnie posypać ziarnami i kilkakrotnie naciąć wierzch chleba. Piec w temperaturz 200 stopni C, przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚwiętami Bożego Narodzenia a to chyba dlatego, że tylko na święta go nastawiamy. Polecam ;) Składniki: 2 kg buraków woda przegotowana, letnia kromka razowego chleba 4 ząbki czosnku 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych Wykonanie: Buraki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek kroimy na plasterki i mieszamy z burakami oraz z zielem angielskim
Krakowskie smaki Aniuprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec
My Chcemy Jeśćsmakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec
My Chcemy Jeśćorkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy 4 łyżki melasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni) , u mnie miód 25 ml mocnej kawy ziarna do posypania (opcjonalnie) plus 1 jajko do posmarowania chlebów Przygotowanie : Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn , dodać sól, miód, olej, melasę i kawę Zarabiać, dodając wodę(...)umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą. Moje uwagi: Chleb piekłam w foremkach 30 x 12 cm Dodałam do niego kawę zbożową zaparzoną w 50 ml wody, dodałam więc
Proste PotrawyKilka dni temu odkryliśmy fajny produkt - Bakal 4 ziarna. Właśnie ta mieszanka ziaren zainspirowała mnie do stworzenia czegoś słodkiego, ale ogółem jest to mix do wypieku chleba pełnoziarnistego bez mąki. :) Z 250 g ziaren z dodatkiem 2 jajek wychodzi niewielki chlebek o zwartej konsystencji. Jest to produkt bez glutenu, bez konserwantów, bez mąki i bez dodatku cukru, więc stanowi idealną
Cooking Monsternastępnie odstawiamy na kolejnych 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Po wyrośnięciu dobrze jest jeszcze posypać czymś chleby (mąka, otręby, płatki owsiane, dowolne ziarna; na zdjęciu: mąka i sezam). Następnie wstawiamy nasze dzieło do piekarnika, jednocześnie zmniejszając temperaturę grzania do ok. 230°C. Pieczemy chleby mniej więcej 55 minut
Proste-przepisy.plsmakował tak rewelacyjnie, że z chęcią zabrałam się za pieczenie tego orkiszowego chleba. Praktycznie nie zmieniałam nic w oryginalnym przepisie, oprócz dodania do ciasta 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego i posypania siemieniem wierzchu chleba. Chlebek nie jest aż tak pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie
UgotujmyTo.pltego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni." Składniki: 350 g maki żytniej 150 g mąki pszennej 5 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli szklanka ciepłej przegotowanej wody 1/2 szklanki mleka mak ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Na sam początek, do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, rozkruszone na małe kawałki drożdże., mieszamy(...)zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut. Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru. Studzimy w naczyniu - bez przykrycia. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwstawiam do zimnego piekarnika i piekę w niższej temperaturze, aniżeli było to w oryginalnej recepturze, której opis mówił o wstawienia chleba do rozgrzanego piekarnika i pieczenie w 200 stopniach. Chleb po delikatnych zmianach wyszedł bardzo smaczny i posiadał chrupiącą skórkę. Dodam jeszcze, że sam zakwas powoduje lepszą przyswajalność pieczywa, przedłuża jego świeżość oraz nadaje mu delikatny smak. To tylko kilka(...)soli 500g mąki pszennej typu 500-750 (u mnie mąka orkiszowa) 1 opakowanie zakwasu chlebowego orkiszowego z drożdżami (zakwas i drożdże) Opcjonalnie: 2 łyżki ziaren (np. słonecznika, dyni, soi) Chleb pieczony w piekarniku: Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zagnieść, aby uzyskać elastyczne ciasto odchodzące od rąk i naczynia. Całość przykryć oraz odstawić w ciepłe miejsce
Di gotujeTeraz więc pora na chleb orkiszowy. Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Nie to żebym jakoś bardzo się znał albo przykładał wagę do zdrowego jedzenia, ale słyszałem, że chleby orkiszowe mogą jeść ludzie, którzy zwykłej pszenicy (ze względu na gluten) nie tolerują. W ogóle to mąka orkiszowa jest tak koszmarnie droga, że musi być zdrowa, nie widzę inaczej :) Madzia(...)łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren: 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie będzie się trochę kleiło do dłoni, ale tak ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie
Marder&Marder ManufactureZapach świeżego chleba w domu zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Też tak macie? Ten przepis jest dla tych, którzy nie mają zakwasu bądź wolą chleb na drożdżach. Bardzo prosty, bez ziaren, a do pieczenia wystarczy większy teflonowy garnek z pokrywką. Jeśli chodzicie do pracy, nie ma obawy, że pominiecie którąś fazę wyrabiania chleba, bo przepis jest tak opracowany, żeby zdążyć
Bułka z Chlebemczego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie co? No i nic! Po prostu nic! Same jakieś wyszukane chleby. A to z pszenną pełnoziarnistą, a to z ziarnami, a to jeszcze z czymś, a takich absolutnie zwykłych chlebów to nikt nie robi. Więc jednak musiałem się wysilić przez jakieś 30 sekund i wymyśliłem
Marder&Marder ManufactureChleb powstał na bazie tego przepisu. Zamiast wszelkiego rodzaju ziaren dałam prażoną cebulkę. Ponieważ bardzo lubimy prażoną cebulką, cały chleb zjedliśmy od razu. To było jeszcze przed tym jak przeszłam na dietę, piękne czasy… Składniki: 250 g mąki żytniej 250 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego
e-PrzepisyKulinarne