chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:30/170)

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni w majowej piekarni 162

Dziękuję za wspólne pieczenie w majowej piekarni u Amber . Chleb udany, pachnący z mnóstwem ziaren. Podałam przepis oryginalny jak również przepis po moich zmianach, których tak naprawdę jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało, że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem(...)minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni Przepis po moich zmianach Zaczyn, moje godziny 15.35 • 100g zakwasu z lodówki, mój był dokarmiany dzień wcześniej, przenocował tylko jedną noc w lodówce, • 100g mąki żytniej typ 2000, • 200g wody fermentowanej po ziarnach owsa . Po 5 godzinach Ciasto właściwe, fermentacja w godzinach 20.30 – 6.00 • Cały

Leśny Zakątek
Chleb z zakwasem żurkowym 159

chleb z dodatkiem zakwasu na żurek. Choć chleb jest na drożdżach to dodatek zakwasu na żurek dodaje mu kwaskowego posmaku charakterystycznego dla chleba pieczonego na zakwasie. Do chleba można dodać różne ziarna, u mnie ulubiony słonecznik. Zakwas na żurek oczywiście mój własny, domowy. składniki: 250 g mąki pszennej, u mnie typ 500 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)minut w ciepłe miejsce aby zaczęły się pienić. W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki z solą. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, zakwas żurkowy i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ziarna słonecznika i wyrobić ciasto aby składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło. Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10

Monia miesza i gotuje
Chleb na zakwasie 118

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba

Bullio
Chleb na zakwasie 122

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba

Bullio
Chleb wieloziarnisty II 89

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keks

cucinare
Chleb wieloziarnisty II 101

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keks

cucinare
Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie 142

proces tworzenia bochenka nie jest długi, bo wystarczy wszystkie składniki zmieszać razem (nie trzeba przygotowywać zaczynu). Później niestety trzeba trochę poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto :) Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie (składniki na 1 bochenek) 350 g aktywnego, żytniego zakwasu 300 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000 150 g mąki żytniej żurkowej, typ 1400 0,5 łyżki soli(...)odrobinę więcej 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki ziaren słonecznika zmieszanych z siemieniem lnianym 0,5 łyżki miodu 200 g ciepłej wody (lub trochę więcej) Wszystkie skladniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut. Ciasto będzie dość luźne (nie takie jak do zagniatania) i lepkie, i tak powinno być. Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Po tym czasie niewiele

FitKot
Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami 282

Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta jest dość duża, więc wyszły mi 2 średniej wielkości bochenki. Jest bardzo dobry(...)chrupiący i "konkretny" :D W oryginalnym przepisie nie ma w ogóle soli, ale według mnie taki chleb byłby niesmaczny. Polecam, jest dużo lepszy niż wszystkie sklepowe ;) Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek

FitKot
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZACZYNIE 175

płatków owsianych  1 łyżka pestek słonecznika  1 łyżka soli 1 czubata łyżeczka miodu  1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego , może być też kokosowy ) * Chleb można posypać ulubionymi ziarnami , ja swój posmarowałam odrobiną oleju . W dużej misce lub mikserze umieścić wodę , miód , sól i cały zaczyn , następnie wymieszać. Dodajemy resztę składników i miksujemy na wysokich obrotach , aż ciasto(...)czasie ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy .Przykrywamy i pozostawiamy na chwilę .Ustawiamy  piekarnik na  200 st. C bez funkcji termoobiegu . Podrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika . Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30-35 min. (zależy od piekarnika ) . Po wyjęciu chleb postukany od spodu powinien

Marcepanowa kuchnia
ORKISZOWO- ŻYTNI CHLEB NA DROŻDŻACH 91

Prosty chleb przygotowany w połączeniu mąki orkiszowej ciemnej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. Pyszny i szybki w przygotowaniu, w dodatku zdrowy. Przyznam, że nie często piekę chleb, jednak chyba najwyższa pora to zmienić, ponieważ domowe najlepsze. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, uwielbiam chleb jeszcze ciepły z domowym masłem i szklanką mleka. Nie ma chyba(...)zakryć ścierką i odstawić, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, na wierzch posypać ziarna słonecznika, odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec chleb około 40-45 minut. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce

Zrób to smacznie
Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem 191

przegotowanej i ciepłej wody  1 szklanka mąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy  lnianą(...)mąki żytniej (przepis powyżej) 0,5 kg wędzonki 2 kaszanki z kaszy gryczanej albo 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz 1 łyżka masła ok 500 g młodego szpinaku Wędzonkę zalewamy zimną wodą, ok, 2 l. Cebulkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
„Chleb” 3 kasz i płatów owsianych . Bez mąki. 118

3/4  szklanki kaszy gryczanej 3/4  szklanki pęczaku 1 szklanka kuskusu 1szklanka płatków owsianych 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 7 kopiastych

w mojej kuchni
Chleb bez mąki - z samych ziaren. Źródło zdrowia z domowej piekarni. 273

wyrabia się z coraz marniejszych składników. Ceny niby przystępne, ale czy wiemy co jemy? Ja przepis poznałam przez Mamę, która z kolei dostała go od mojej Teściowej ;). Chleb składa się z samych ziaren, które jak wiadomo stanowią bardzo bogate źródło witamin. Pasuje do różnego rodzaju dodatków i z powodzeniem zastąpi kupne pieczywo. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego 3/4 szklanki(...)wchłonięcia wody (może być cała noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę z ziaren wykładamy do blaszki (keksowej) wysmarowanej łyżką oleju. Wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok 60 minut - bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy na całą noc do wystudzenia. Jeśli wyciągniemy z blaszki źle wystudzony - chleb będzie się kruszył (sprawdzone). Chleb przechowujemy w pojemniku w lodówce (nawet do 2 tygodni). Składniki możemy

Kuchnia po mojemu
chleb z samych ziaren,pychotka! 135

Składniki na 1 bochenek: 135 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką 145 g płatków owsianych, tradycyjnych 4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion)* 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego (lub szczypta stewi) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee(...)dalam za dużą- wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny). Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić. To teraz mój chleb nr.1,nawet mąż

w mojej kuchni
BEZGLUTENOWY BOCHENEK Z BAKALIAMI 137

będzie częstym gościem na moim stole ! Chrupiąca skórka, a w smaku jak wiejski bochenek... Spróbujcie koniecznie. SKŁADNIKI: 200 g Koncentratu ciasta chleba kukurydzianego  Celiko 200 g mąki owsianej 430 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki ziaren, suszonych owoców (żurawiny, rodzynek, jagód goji) 1 łyżka oleju lnianego   PRZYGOTOWANIE: 1. W misce łączymy suche składniki , następnie stopniowo wlewamy(...)natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam małej tortownicy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. 4. Podrośnięty chleb spryskujemy odrobiną wody, lub smarujemy olejem (można też posypać ziarnami). 5. Pieczemy w 180 st. C ok. 50-55 min. 6. Upieczony chleb studzimy na kratce

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania