chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:26/170)

Najprostszy chleb 201

ziaren u mnie Ziołowo Mi od  Ziarenkowo -jajo Do miski wsypujemy mąkę, rozpuszczamy drożdże w wodzie i wlewamy ją do mąki. Dodajemy siemię lniane,sól i ziarna. Zostawcie trochę na posypanie chleba. Mieszamy dokładnie, ciasto będzie bardzo gęste.Odstawiamy na półtorej godziny,aż zwiększy swoją objętość. Keksówkę - im dłuższa tym chleb niższy- smarujemy masłem i posypujemy mąką.Przekładamy ciasto(...)jajem, posypujemy ziarenkami  i wstawiamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA. Nastawiamy temperaturę na 180 stopni- termoobieg lub dolna grzałka. I pieczemy około 45-50 minut. Chleb będzie rósł w miarę wzrostu temperatury ,a jego skórka pełna ziaren będzie chrupiąca. Trudno się oprzeć i czekać aż wystygnie. Kilka kromek poszło zanim wystygł. Z masłem. Taki najlepszy. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 301

szklanki dodatków , np. wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady, łamane ziarna kakao, orzechy włoskie albo pekan lub nawet borówki. Mleko kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj dobrze zawartość puszki i do chleba użyj mleka kokosowego wymieszanego ze śmietaną. W odpowiednio dużej miseczce(...)autoimmu- nologiczny Smacznego! Niestety nie Zmodyfikuj przepis Smacznego! Niestety nie Inne chleby paleo: Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Zboża szkodzą | Węglowodany tuczą a nie tłuszcz | Paleo

PaleoSMAK
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 160

Domowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę (więcej o mące do pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych

Karo in the Kitchen
Chlebek ziarnisty bez mąki 230

chleba, spytacie co w tym dziwnego? No ale jak upiec chleb bez grama mąki? ta mieszanka właśnie mąki nie zawiera-pierwsza moja myśl -wykorzystam ją do chleba na zakwasie no bo jak ziarna wymieszać z jajkami solą i oliwą i ma być chleb? po dłuższym zastanowieniu stwierdziłam że piekę tak jak w przepisie...zobaczcie jaki efekt! Cała mieszanka jak już

Wanilia i Kardamon
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 250

Chleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego, obsypany mnóstwem smacznych ziarenek. Smak i zapach tego chlebka jest wprost bajeczny. Gdyby ktoś powiedział mi kiedyś, że zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem(...)mnie płatki gryczane, dynia, siemię lniane i czarnuszka. Można użyć dowolnych, ulubionych. Zakwas wyjmujemy z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed zarabianiem chleba. W misie miksera umieszczamy mąkę orkiszową, żytnią i gryczaną, dodajemy otręby, płatki, ziarna amarantusa, kaszę gryczaną, sól i zakwasy. Dolewamy ok.700ml wody i mieszamy dokładnie (nie trzeba długo wyrabiać, tylko do połączenia składników). Następnie dodajemy ziarna słonecznika

Smaczne Zdrowe
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy 194

identyfikacji danego przepisu. No to jedziemy 😐 Dzisiaj wybrałam chleb na czasie, bo pokrzywa już rośnie!  Chleb pokrzywowy próbowałam na Festiwalu Chlebów Świata. Był przygotowany z kompozycji różnych mąk, z dodatkiem pokrzywy, ziaren dyni i słonecznika. Bochen był dość długi, miąższ ciemny, krojony wzdłuż tworzył długie kromki, przez co wyglądał zjawiskowo:). Bardzo smaczny z wyczuwalnym aromatem pokrzywy. Upiekłam(...)można jej używać w połączeniu z innymi mąkami. Już na pierwszy rzut oka, z samej mąki Kamut nie upieczemy dobrego chleba. Przynajmniej tak mi się wydaje. Na pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać do sałatek czy innych dań jak również do ciasta chlebowego zamiast lub w połączeniu z ziarnami słonecznika

Leśny Zakątek
Najlepsze tosty na słodko 218

dojrzałe banany i zastanawiacie się co z nich zrobić to ja zdecydowanie polecam tosty na słodko. Szybko i pysznie. Gwarantuję, że na śniadanie posmakują całej rodzince! Składniki : * chleb tostowy - u mnie z ziarnami * masło migdałowe * dojrzałe banany Przygotowanie : Banalnie proste. Kromki chleba wrzucamy do tostera bądź na suchą patelnie aż do podgrzania. Nie muszą się zrumienić. Smarujemy masłem migdałowym

Magiczne Życie Marty
Pieczarkowy pasztet z kaszą jęczmienną 153

pieczarek 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej ) 1 cebula 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni 50 g bułki pszennej lub chleba 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego olej kokosowy lub inny tłuszcz(...)kokosowego. Bułkę lub chleb namocz w wodzie lub mleku roślinnym i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz. Ugotowaną wcześniej kaszę, podsmażone pieczarki i cebulę, ziarna, namoczoną i odciśniętą bułkę lub chleb, sos sojowy, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek zblenduj na gładką masę. Kilka pieczarek możesz pokroić w kostkę i dodać do zblendowanej masy pasztetowej. Całość dopraw solą

Via Gusto
Chleb orkiszowy pełen ziarenek 181

yłącznie na ciemne pieczywo, dlatego wyrób tego chleba był następnym krokiem w mojej domowej piekarni.  Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnkami to dla mnie prawdziwy chleb razowy. Jest nie tylko pełen ziaren, ale też jak taki prawdziwy wiejski chleb ciężki i wilgotny,a do tego niesie ze sobą ogrom pożytecznego błonnika. Wyrób takiego chleba może wydawać się pracochłonny

Bon appetit mon amie
CHLEB Z NASION I ORZECHÓW 302

jest prawdziwy chleb na wypasie. Na bogato! Pełen migdałów, ziaren, przypraw. Całkowicie bez mąki. Ten chleb przyprawi was o słodki uśmiech, który długo nie zniknie z twarzy i da porządny zastrzyk energii. Wiem, że lista składników jest dość długa, ale uwierzcie mi warto zainwestować w ten wypiek. Już jedna kromka sprawi, że poczujecie się... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
chrupiący chleb w naczyniu 182

Skąd taki pomysł? ...po zobaczeniu fotki i przepisu na jednym z blogów   chleb-z-garnka-z-ziarnami   resztę zrobiłem po swojemu, bo domowe pieczywo często jest u nas na stole. Przy okazji wypieku chleba, upiekłem jeszcze bułki :) Do miski przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie

chleba naszego
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 215

dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre, bardzo nam bowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni, ale można dać zarówno(...)mąki. Bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze z pieczywa- azotany, azotyny oraz toksyny pleśniowe. Fermentacja mlekowa powoduje rozkład kwasu fitynowego (zawartego w ziarnach zbóż), uniemożliwiającego wchłanianie żelaza, cynku, wapnia i magnezu. Dlatego tylko z chleba na zakwasie mamy możliwość wykorzystania tych cennych pierwiastków. Ponadto chleby na zakwasie pomagają odbudować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Są naturalnie zakonserwowane i długo utrzymują

Smaczne Zdrowe
CHLEB BEZGLUTENOWY, ZMIENIAJĄCY ŻYCIE, JAGLANY 218

zdrowe ale mała zmiana co jakiś czas nie zaszkodzi, wręcz jest bardzo wskazana. Chlebek jest bezglutenowy, pełen ziaren i orzechów, czy zmieniający życie...? Niekoniecznie, ale warto się pokusić i upiec taki, choćby dla samych walorów smakowych. Ja piekłam w metalowej formie do chleba 30x11cm, wyszedł dość niski ale to zupełnie nie przeszkadza, chciałam by się dobrze wypiekł, poprzedni środkiem(...)wydłużyć czas pieczenia lub piec na termoobiegu. Składniki: - 1 szklanka * ziaren słonecznika - 1/2 szklanki pestek dyni - 1/2 szklanki orzechów (dałam po 1/4 szkl. orzechów laskowych i migdałów) - 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżki babki płesznik - 1,5 szklanki płatków jaglanych - 40g oleju kokosowego (stopionego) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej

Smaczne Zdrowe
Sprawdzony przepis na chleb na zakwasie 132

Dwie blaszki (keksówki) lub jedną dużą prostokątną posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wyłóż chleb do blaszek. Wygładź wierzch ciasta ręką zmoczoną w wodzie. Możesz ciasto posypać ziarnami słonecznika lub makiem. Odstaw chleb w blaszkach na 10 godzin do wyrośnięcia. Piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Składniki 1 kg mąki chlebowej żytniej 3/4 kg mąki pszennej wrocławskiej(...)wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 1/2 szkl. otrąb żytnich 1/2 szklanki płatków owsianych garść ziaren słonecznika garść ziaren dyni garść ziaren siemienia lnianego garść ziaren sezamu garść ziaren żurawiny zakwas Wykonanie ZAKWAS Pierwszego dnia, najlepiej rano wsyp do miseczki mąkę i wlej wodę. Zamieszaj łyżką, żeby uzyskać jednolitą masę. Przełóż mieszankę do wyparzonego wrzątkiem i wysuszonego słoika. Przykryj

Eat me! Fit me!
Chleb bez mąki czystoziarnisty 489

przygotowałyśmy dla Was chleb bez mąki - czystoziarnisty. Posiada wiele cennych składników potrzebnych w codziennej diecie - białko, błonnik, węglowodany, ale również tłuszcze, które pochodzą z ziaren.  Dostępna w sklepach jest gotowa mieszanka do przygotowania takiego chleba, więc nic nie stoi Wam na drodze, aby przygotować taki chleb. A więc... Do dzieła! Składniki: 100 g otrębów owsianych 100 g ziaren słonecznika(...)lniane 40 g sezamu 10 g czarnuszki 50 g ziaren orkiszu 5 średnik jajek 150 g maślanki Przygotowanie: Masa ziaren/ płatków/ pestek równa się 600 g. Jeśli chcecie zmienić ziarna, nie ma problemu, jednak musicie pamiętać, że suma suchych składników równa się 600 g. Mieszamy wszystkie suche składniki. W osobnej misce dodajemy jajka oraz maślankę i rózgą rozbijamy jajka żeby

Gotowanie, czyli hobby dla każdego