chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:19/170)

Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 322

końcem pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody chlebów ładnie się przyrumieniły. Upieczony chleb wyjmij go z foremek i całkowicie ostudź na kratce. Chleb w rabacie Chleb pszenny razowy, z ziarnami dyni i czarnuszki, wśród kwiatków Chleb i trzy kromki na zielonym tle „Wyprószone” maką słoneczko na grzbiecie chleba Wioskowe łobuzy wolały zajmować się sobą, miast podziwiać mój chleb

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 215

miesiącu w Piekarni Amber pieczemy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek . Jest to chleb z pszenicy twardej Durum z dużą ilością różnych dodatków. Pszenica twarda (Triticum durum) obok pszenicy zwyczajnej jest jednym z podstawowych zbóż, wytwarza się z niej mąkę i kaszkę. Jest ona powszechnie używana do produkcji makaronu i z tego(...)nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM, NA ZAKWASIE 224

formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 450g mąki żytniej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej chlebowej typ720 - 250g zakwasu żytniego - 26g soli (daję himalajską) - 800g (ml) wody - 100g ziaren słonecznika + ziarna słonecznika do obsypania chlebów W misie miksera umieszczam wszystkie składniki: mąki, zakwas, sól, wodę oraz słonecznik. Mieszam mieszadłem do połączenia składników. Chlebów żytnich, orkiszowych, orkiszowo-żytnich nigdy nie wyrabiam długo, te mąki(...)wymagają długiego wyrabiania, mieszam zawsze tylko do połączenia składników. Śmiało można powiedzieć, że są to chleby bez wyrabiania. Gotową masę przekładam do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem, dokładnie ubijam (łyżką maczaną w wodzie) miejsce przy miejscu, wyrównuję. Obsypuję ziarnami słonecznika i skrapiam dość obficie pędzlem maczanym w wodzie. Odstawiam pod przykryciem do wyrastania. W zależności od "starości zakwasu" może

Smaczne Zdrowe
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI 146

łyżeczki suszonych drożdży instant 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki ziaren kminku 300 ml ciepłej wody (około 37 stopni) ziarna kminku do posypania chleba PRZYGOTOWANIE: Krok 1 . Wszystkie składniki  na chleb umieszczamy w dużej misce, mieszamy do wstępnego połączenia, następnie za pomocą miksera wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (do momentu(...)Wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, możemy je odstawić na kolejne 20 minut, żeby jeszcze podrosło (ja tego nie robiłam) , obsypujemy ziarnami, możemy naciąć wierzch, aby zapobiec ewentualnemu pękaniu chleba podczas wypiekania. Tak przygotowany bochenek wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika - pieczemy około 45 minut w 220 stopniach - jeżeli skórka zbyt szybko zbrązowieje zmniejszamy temp

Moja Książka Kucharska
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 230

Ostatnio miałyśmy wielką ochotę na wypiek domowego chleba. W rodzinnych książkach kucharskich znalazłyśmy ten archiwalny przepis na pyszny chleb pełen zdrowych ziaren. Przygotowanie go jest dość czasochłonne, ale jego smak z pewnością zrekompensuje nam wszystko. Taki chleb zdecydowanie może nam zastąpić sklepowe, zwykle, pszenne bochenki i nadać naszemu życiu nowy smak :) Zapraszamy do spróbowania! Składniki na rozczyn: 10 g drożdży(...)zostawić na całą noc). Rano dodać 1 kg mąki pszennej, 3 łyżeczki soli, 2,5 szkl. letniej wody, drożdże rozpuszczone w 1/2 szkl. wody, płatki owsiane, słonecznika i resztę ziaren. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wysmarować olejem foremki, posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny

Banana Smiles
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 169

połowie orkiszowego i żytniego * - 26g soli (daję himalajską) - 60g ziaren słonecznika - 30g siemienia lnianego - 20g pestek dyni - 780g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej lub szungitowej +ziarna do posypania chleba * zakwas wyjmujemy z lodówki min.1-2h wcześniej Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ja nie uruchamiam nawet miksera, mieszam wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łopatki. Masy(...)miejsce przy miejscu. Wygładzamy i obsypujemy ziarnami. Skrapiamy dość intensywnie pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja nieodpadających ziaren) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. U mnie zwykle trwa to ok.4,5h, ale bywa, że nawet 8h, zależy od starości i rodzaju użytego zakwasu. Najszybciej chleby wyrastają na świeżym żytnim zakwasie. Czym zakwas starszy, tym chleby wyrastają dłużej (choć w moim odczuciu

Smaczne Zdrowe
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 268

koniec opruszamy je lekko solą oraz pieprzem (możecie je też posmarować pozostałościami marynaty i zgrillować). Pieczarki ściągamy z patelni i tostujemy na niej kromki chleba (najlepiej pasuje tu chleb ciemny, z ziarnami), też ok. 1 min z każdej strony. MONTAŻ I PODANIE (2 min) Kromkę chleba obficie smarujemy sosem, dodajemy zgrillowane pieczarki oraz pierś z kurczaka i nakładamy

Nerds Kitchen
Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego 157

pyszny chleb z moczonymi pestkami dyni i słonecznika. Wcześniej namoczone pestki nie zabierają wilgoci z ciasta a przy okazji pozbywamy je szkodliwych substancji. Moczenie ziaren i nasion do pieczenia chleba czy nawet bezpośrednio do jedzenia to dość ciekawy temat. Dużo informacji na ten temat znajdziecie np. tu  klik Moczę również kaszę jaglaną na kilka godzin przed gotowaniem a płatki(...)zastraszającym tempie więc robiłam również sery, twarożki, koktajle, dzieliłam się nim ze znajomymi a nawet mroziłam na później.   Piekłam na nim chleby a oto jeden z nich.     Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego Zaczyn najlepiej wieczorem na 12-14 godzin przed przygotowaniem ciasta właściwego

Leśny Zakątek
Smaki Środkowego Wschodu 143

Maneesh i baba ganoush Maneesh jest klasycznym płaskim chlebem, obsypanym aromatycznymi ziołami i ziarnem sezamu. Popularny w kuchni Syrii i Libanu, podawany na śniadanie, albo jako część mezze.  Maneesh dipem baba ganoush tworzy idealnie dobrane połączenie. Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy.  Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną(...)trzy części.  Każdą cześć rozciągnąć dłońmi, albo delikatnie rozwałkować na grubość 0,5cm.  Ponakłuwać widelcem i odstawić na 10 minut. Zioła i ziarno sezamu zmieszać razem z oliwą z oliwek. Posmarować każdy chleb na wierzchu i odstawić na 20 minut.  Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni.  Piec chleb około 15 minut do zrumienienia.  Wystudzić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chlebek pszenny z ziarnami 118

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mąkę przesiewamy do dużej miski, wkruszamy drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (ziarna, płatki, sól, cukier i otręby). Trochę nasion zostawiamy do obsypania wierzchu chlebka. Mieszamy, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie(...)blat oprószony mąką i krótko wyrabiamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Po tym czasie wierzch chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami, delikatnie dociskamy (ja tego nie zrobiłam i spadły przy krojeniu). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1 godzinę. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Przepis na foremkę

Gotowanie moimi oczami
Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 224

gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 350 g aktywnego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g mąki gryczanej 0,5 łyżki soli 2-3 łyżki pestek dyni 3 łyżki nasion słonecznika(...)łyżka oliwy 300 g ciepłej wody Zakwas umieścić w misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

FitKot
Pikantny chleb dyniowy 194

dobrze odciśniętej z soku   1 łyżeczka soli   1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy gyros   1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ziarna sezamu - do posypania chleba przed pieczeniem Odważony miąższ z surowej dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się(...)naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Można dodatkowo posypać ziarnami sezamu - tak jak u mnie .  Piekarnik nagrzać do 220C, spryskać intensywnie wodą i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne

Grunt to przepis!
3 propozycje na pożywne śniadania z dodatkiem płatków Lubella 160

awokado i płatkami 2 szt.: 2 kromki chleba 2 jajka 1/2 awokado 2 łyżki masła 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli i pierzu płatki Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno do dekoracji Chleb posmarować masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez około 4 minuty, aż będzie lekko podpieczony. W międzyczasie usmażyć jajko sadzone doprawione szczyptą soli oraz

Kraina Miodem Płynąca
Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 234

pory, piekąc chleb eksperymentowałam głównie z dodawaniem różnych rodzajów mąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych "chrupaczy" w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe

FitKot