chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:14/170)

Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 143

Jeśli napiszę, że jest pyszny- to niewiele o nim powiem. Chleb jest wilgotny, idealnie dobrane składniki sprawiły, że można go jeść właściwie w towarzystwie wszystkiego. Ważną kwestią tego chleba są...ziarna słonecznika- są to ziarna świeże i nie zjełczałe czy gorzkie. To bardzo istotne. Chleb w swoim składzie ma naturalny zakwas żytni, jasny skład daje do myślenia i sprawia

Z Kuchni Do Kuchni
mieszany razowy chleb z czarnuszką 134

chleb z czarnuszką O zaletach ziaren czarnuszki, napisano  już tyle, że ja przytoczę jedynie powiedzenie starożytnych. Mianowicie twierdzili(...)ziarna czarnuszki leczą wszystko za wyjątkiem samej śmierci. A jako że nie znasz dnia ni godziny biorę się  do wypieku, tym razem urozmaicając  smak chleba, oprócz wspomnianych już ziaren, głębokim i słodkim smakiem melasy. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki

Miód i pieprz
Pszenno – żytni chleb razowy, wieloziarnisty na zakwasie 133

naparowaniu piekarnika, bo nie piszę o tym w przepisie. Drukuj Pszenno – żytni chleb razowy, wieloziarnisty na zakwasie Składniki 1 łyżka miodu gryczanego 1,5 łyżeczki soli 400 ml wody 100 g aktywnego zakwasu 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej 650 2/3 szkl. ziaren + ziarna do posypania Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta(...)mieszamy łyżką, do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i dość gęste. Przekładamy ciasto do keksówki 30x10 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Wyrównujemy wierzch i smarujemy górę chleba wodą. Posypujemy ziarnami, delikatnie je dociskając. Przykrywamy chleb ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do brzegów foremki - ok 8-12h. Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni, pieczemy 10 min, skręcamy piekarnik

Mieszam w Garnku
Jak przygotować zakwas chlebowy dla znajomych? 142

wypiek. A bakterie w cieście muszą mieć pożywkę :) Warto pamiętać, że ciasto , którym chcemy obdarować znajomych nie powinno zawierać dodatków w postaci ziaren, płatków i bakalii . Swój chleb możemy posypać ziarnami na wierzchu. Niżej podaję przepis na dodatkowe 2 zakwasy dla znajomych, czyli dosypuję po 150 g mąki na każdy z nich. Składniki : garść ciasta z poprzedniego wypieku (zakwas(...)posypać ziarnami (u mnie babka płesznik). Ciasto w keksówce przykryć wilgotną ściereczką lub całą keksówkę włożyć do foliowej torby i dokładnie zawinąć. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta w keksówce (trwa to od godziny do dwóch) włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 1,5 godziny (do suchego patyczka). Zaraz po wyjęciu chleba usunąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z ziarnami konopi 134

chleba wcale nie jest trudne, a domowe świeże pieczywo jest najlepsze. Oto przepis na pyszny chleb z nasionami konopi , które smacznie chrupią w trakcie jedzenia.  Składniki 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 500 ml letniej wody + 3 łyżki 1 szklanka ziaren konopi niełuskanych + 2 łyżki 25 g świeżych drożdży 1 łyżka syropu z agawy lub miodu(...)przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy ziarnami konopi . Wstawiamy do piekarnika (najniższy poziom) i pieczemy ok. 40-50 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Chleb z ziarnami konopi   kroimy na kromki i podajemy z ulubionymi dodatkami. Niełuskane nasiona konopi należą do składników z gamy superfoods. Ich ojczyzną jest Azja Środkowa, a dobroczynny wpływ nasion na zdrowie

My Chcemy Jeść
mieszany razowiec z ziarnami dyni 155

chleb razowy z ziarnami dyni Ziarna dyni w razowym chlebie, nie tylko wzbogacą jego smak, sprawią również że nasz bochenek, stanie się źródłem cennych minerałów i witamin. sposób wypieku jednego bochenka bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej

Miód i pieprz
Szkoła gotowania #3: Dlaczego warto kupić automat do pieczenia chleba? 169

ciągu około 15 minut robi się wilgotny od pary. Automaty są wyposażone w sygnały dźwiękowe. Uważam, że lepsze są te głośniejsze - wtedy na pewno usłyszysz, kiedy dodać ziarna lub wyjąć chleb. Jest to bardzo ważne ponieważ zwykle nie pilnuje się automatu. Mieszadła w automacie, znajdujące się na dole formy powodują, że pieczywo po upieczeniu posiada dziury na spodzie. Pieczenie(...)wszelkich wypieków, zarówno chlebów, jak i słodkich bułeczek, polecam używać drożdży świeżych. Ciasto na nich zdecydowanie lepiej pracuje i wyrasta. Baw się dodatkami. Aby Twój chleb nie był nudny dosyp do niego ulubione ziarna np. siemię lniane, pestki dyni Tak jak wspomniałam nie pieczemy chleba w automacie. Długo dążyliśmy do uzyskania efektu chrupiącej skórki na zewnątrz i miękkiego środka. Pieczemy

Fabryka pomysłów
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 164

soli - 2 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich - 4 łyżki pokrojonych dość drobno czarnych oliwek - 2 łyżki oliwy z oliwek kolor skórki: jasny waga: 1000 g CHLEB NR 2. PEŁNE ZIARNO GRAHAM Z ŻURAWINĄ I SŁONECZNIKIEM Chleb z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością ziaren i żurawiny. Mocno wypieczony, lekko wilgotny, o zwartej strukturze. PRZEPIS: - 250 g mąki pełne ziarno

SMYKWKUCHNI
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 157

godz. w temp. 180 stopni C. A potem wykładam na kratkę do ostygnięcia. W zależności od ochoty dodaję różne dodatki. Dziś była garść płatków orkiszowych. Lubię też chleb z ziarnami kminku, z czarnuszką, z żurawiną i świeżym rozmarynem, z siemieniem lnianym (trzeba uprzednio namoczyć), z pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Zatem, co ma się pod ręką, można spokojnie wrzucić. Czasem

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek z żurawiną 158

Pyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej  łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki sezamu 150 g suszonej żurawiny pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody(...)minut. Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia obsypanym ziarnami słonecznika i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce

Kulinarny Pamiętnik
Bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z ziarnami 149

Przepyszny bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z mnóstwem ziaren. Wzbogacony mąką z dodatkiem błonnika. Bardzo puszysty, z lekko wilgotnym wnętrzem i chrupiącą, miękką skórką. Doskonały w smaku i strukturze. Nie kruszy się, jest zwarty i sprężysty. Chleb idealny! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 350 g Mix per Pane Nutrifree 150 g Mix per Pane Fibra+ Nutrifree 410 g letniej wody 30 g oliwy(...)godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie chleb posmaruj wodą i obficie obsyp ziarnami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut. Studź na kratce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Chleb fiński 153

drożdży 1/2 l jogurtu lub kwaśnego mleka (dałam jogurt) 0,5 łyżki soli 2 łyżki płynnego miodu tłuszcz do wysmarowania formy dodatkowo dodałam ziarna, których nie było w przepisie: 2 łyżki sezamu + trochę do obsypania wierzchu chleba, 2 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie Letni jogurt lub kwaśne mleko rozetrzeć w misce z drożdżami, dodać sól i miód, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią(...)sezamem i piec w temperaturze 200 o C przez ok. 30 minut. N otatki:   następnym razem zamiast mąki orkiszowej dam lżejszą mąkę pszenną (tortową lub krupczatkę), ziarna zanim dodam do chleba  namoczę w wodzie by zbilansować ilość płynów w cieście (ziarna pochłaniają wilgoć ). Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości uformowanego bochenka, jednak należy uważać by nie piec

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb razowy ze słonecznikiem 182

dziś propozycja prostego chleba z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki(...)łyżeczki soli 3 czubate łyżki gęstego zakwasu razowego dokarmionego min. 12 h przed pieczeniem 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią

apetytnapieczenie
Najpopularniejsze przepisy 2019 roku 97

słodkie wypieki, sałatki, pasty do pieczywa oraz przepis na wegański pasztet i leczo. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły do smaku czytelnikom. Fit sernik waniliowy Chleb z ziarnami konopi Wegańskie leczo z cukinią Sałatka niemieszana z kurczakiem i serem bałkańskim Pasta do chleba z pieczonym czosnkiem Pęczotto z kurczakiem, warzywami i szczypiorem Sałatka z kurkami, suszonymi pomidorami

My Chcemy Jeść
Chlebek Liduni 139

mące. Dzięki uprzejmości Pani Rzepki, która podzieliła się ze mną przepisem, mogłam upiec ten chlebek u siebie. Zapewne jesteście ciekawi skąd taka nazwa... Otóż cytując Panią profesor: "Pomysł chleba bez ziaren i innych dodatków powstał z myślą o mojej jedenastomiesięcznej bezzębnej wnuczce Liduni, wielkiej amatorce chleba z szynką drobiową. Chlebek przypomina w smaku ciemny i lekko słodkawy chleb litewski

Nastoletnie Wypiekanie