 DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 210
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 210córeczka zgłodnieje między posiłkami. Generalnie staram się, by chleba nigdy w domu nie zabrakło. Zawsze dbam, aby było to możliwie najzdrowsze pieczywo. Dla mnie takim takim jest bochenek chleba ze skiełkowanych ziaren. Posiadam dobrej jakości ziarna orkiszu ze sprawdzonego źródła. Zawsze je kiełkuje dla maksymalnego wykorzystania zdrowotnych wartości w nich zawartych oraz lepszego trawienia. Skiełkowane, mokre ziarna mielę na chleb(...)suszę, a następnie mielę na mąkę. Jeśli pragniemy mieć prawdziwie razową mąkę orkiszową, to najlepiej zmielić całe ziarna w domu. Do wykonania tego chleba potrzebny jest bardzo silny blender (typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody i przyrządzić bardziej płynne ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego
Jeść, by żyć w zdrowiu Chleb zmieniający życie. Bez glutenu 195
Chleb zmieniający życie. Bez glutenu 195łatwy do przygotowania. Nie rośnie, a więc i nie opada, uda się na pewno każdemu. Smakuje orzechowo, jest bardzo chrupiący i wspaniale wilgotny. Nie uwierzysz, ale można upiec chleb na samych ziarnach, całkowicie bez mąki. Znam ten przepis od dawna, planowałam go upiec. Odstraszył mnie jednak dodatek - babki płesznik. W zastępstwie polecano apteczny Colon-C, ale cóż ten specyfik miałby(...)unikać małe dzieci i osoby z cukrzycą. Trafiłam na przepis bez owego kontrowersyjnego dodatku, z nieco większą ilością nasion chia i siemienia lnianego. To one scalają wszystkie ziarna w chlebie. Łatwy, super zdrowy przepis. Polecam! Składniki: 120 g płatków owsianych 90 g siemienia lnianego 150 g nasion słonecznika 60 g migdałów 40 g orzechów laskowych 35 g nasion chia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Chleb razowy z ziarnami pieczony w piekarniku 193
Chleb razowy z ziarnami pieczony w piekarniku 193folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał. – reszta jak wyżej Formę do pieczenia chleba wysmarować oliwą, obsypać mieszanką ziaren. Włożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać górę, lekko posmarować oliwą z oliwek i obsypać makiem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 C, godzinę. Chleb jest
Kuchnia Pokoleń Chleb pszenny razowy z lnem 182
Chleb pszenny razowy z lnem 182wierzchu i w środku, smakuje obłędnie i do tego wymiata z naszego organizmu wszystko co niedobre bo ma dużo błonnika, polecam. Na śniadanie będzie idealnym początkiem dnia. Pszenny chleb z ziarnami lnu na zakwasie. Składniki: 2 bochenki 26 x 12 foremki Zaczyn: 1 pełna łyżka zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej razowej T 2000 100 g wody Chleb właściwy: cały(...)mąkę oraz drożdże i dokładnie wymieszałam. Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam ziarnami lnu, włożyłam do nich ciasto, z wierzchu posypałam ziarnem. Foremki nakryłam folią i pozostawiłam do wyrastania na ok. 3 godziny, - czasami dłużej czasami krócej - chleb wyrośnie do wysokości foremek. Wyrośnięty chleb spryskałam woda i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez
Moje Małe Czarowanie Powrót do codzienności - chleb na poolish 201
Powrót do codzienności - chleb na poolish 201pachnący bochenek z niesamowicie chrupiącą skórką i zwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli raz spróbujecie, przepadniecie. Ten chleb smakuje wyjątkowo za sprawą chrupiących ziaren dyni(...)słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ma rewelacyjną strukturę, i smakuje wyśmienicie z samym masłem, ale także z wytrawnymi czy słodkimi dodatkami. Spróbujcie koniecznie - dajcie szansę chlebom na poolish Chleb z ziarnami na poolish Składniki: (na 1 bochenek) poolish: 3 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 150 g mąki pszennej ciasto: 3 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrze Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem 217
Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem 217Chleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren jest bardzo smaczny i zdrowy, często piekę swój chleb, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Składniki: 350 gram mąki żytniej typ. 720 1/3 szklanka mąki żytniej razowej typ. 2000 3 łyżki aktywnego zakwasu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu 1/4 szklanki ziaren sezamu 1/4 szklanki otrąb owsianych(...)pomocą drewnianej łyżki, odstawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, maczając łyżkę w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch chleba, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, układamy na metalowej kratce, pozostawiamy
Bajeczna Kuchnia Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 208
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 208tamtym miesiącu nie zdążyłam upiec chleba z Piekarzami w Marcowej Piekarni ale w tym miesiącu Piekarni Kwietniowej już nie odpuściłam i chlebek według pomysłu Dany z bloga Leśny Zakątek upiekłam i wyszedł znakomicie. Jest bardzo aromatyczny, jak go piekłam to pachniało na klatce schodowej a co dopiero w domu. Jest pyszny z miękkim miąższem i chrupiącą(...)skórką. Dla mnie powtarzalny i jak namawiała Amber - upiekę go na święta bo pracy przy nim niedużo a smak sam się broni. Dana zaleca aby nie zwiększać ilości ziaren w chlebie i ja Wam taą wiadomość przekazuję bo dodałam trochę więcej i chleb nie jest tak puszysty jak powinien co nie oznacza że jest mniej smaczny. Chleb tostowy z ziarnami
Moje Małe Czarowanie Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) 226
Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) 226początku... chyba że znajdzie się dobra dusza i się podzieli ze mną swoim. Tak więc zakwasu brak, a żołądek pragnie domowego chleba. Sięgnęłam po przepis Ewy na owsiany chleb z ziarnami . I powiem z czystym sumieniem, że to był najlepszy chlebek na drożdżach, jakie ostatnio dane mi było skosztować. Mąż pytał, gdzie kupiłam taki dobry chleb:) Mięciutki, puszysty(...)form (keksówki 36 cm x 11 cm) wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami. Pozostawić na kolejne 40 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 o C, chleby posmarować mlekiem, posypać ziarnami i wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180stC i piec jeszcze ok 30 min. Po upieczeniu chleby wyjąć z form, ułożyć na kratce, przykryć
Obiad gotowy Chleb śródziemnomorski 220
Chleb śródziemnomorski 220Prościutki chlebek pełen ziaren, pełen zapachu ziół i wakacji na Południu ... jest niezbyt wysoki, kroi się go jak ciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis(...)posypałam słonecznikiem Chleb wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i pieczemy około 40 minut ( wierzch ciasta powinien być zarumieniony). Chleb dzięki ziarnom bardzo długo zachowuje świeżość. Moje uwagi: wg mnie chleb za b. pachnie drożdżami, w przepisie było ich 5 dag może gdyby użyć ich ciut mniej byłyby mniej wyczuwalne
Proste Potrawy Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 226
Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 226jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze(...)wymieszać i przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami [ u mnie tylko papier] . Chleb posypać ziarnami [ zapomniałam] , przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni
Moje domowe kucharzenie Chleb bez mąki Melvit 194
Chleb bez mąki Melvit 194dobrego macie na śniadanie? Jogurt? koktajl? owsianka? A co powiedzielibyście na kromkę chleba? Ale, ale - od razu uprzedzam, że nie jest to zwykły chleb. To chleb, który składa się z samych ziaren(...)dodatku możecie go przygotować w domu. Bez męczącego zagniatania ciasta, bez hodowania zakwasu. Po prostu - wystarczy wymieszać kilka składników:) Firma Melvit ma w swojej ofercie mieszankę ziaren do wypieku chleba bez mąki . Zawiera ona pestki dyni, słonecznika, ziarna orkiszu, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, czarnuszkę. Samo zdrowie! Byłam bardzo ciekawa tego smaku. Upiekłam chleb zgodnie z przepisem na opakowaniu: roztrzepałam
Obiad gotowy Chleb samo ziarno (bez mąki) 199
Chleb samo ziarno (bez mąki) 199Pomysł upieczenia chleba z samych ziaren chodził za mną już od dawna. Kiedyś kupiłam taki(...)pobliskiej piekarni i nie mogłam o nim zapomnieć. Był pyszny ale też drogi - 300g bochenek (czy raczej bocheneczek) 12zł. Później znalazłam w jednym z dyskontów mieszankę do wypieku chleba z ziaren w całkiem zjadliwej cenie 3,99zł za podobnej wielkości bochenek. Tylko po co kupować mieszankę skoro mogę
Pyry na Gaz Chleb pszenny  z garnka 205
Chleb pszenny  z garnka 205dużej miski w kruszyć drożdże, dodać sól, cukier. Wlać letnią wodę, wymieszać. Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z miski, zagnieść jak każde ciasto drożdżowe.Nie trzeba ugniatać długo tylko
Kuchnia Pokoleń CHLEB  ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 254
CHLEB  ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 254płatków (ja dałam jęczmienne, ale mogą być np.owsiane) - 60g ziaren słonecznika - 20g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - 880g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione ziarna u mnie słonecznik, dynia i siemię lniane Wszystkie składniki (poza wodą) umieszczamy w misie miksera, dolewamy większą część wody (ok.600-700g) i mieszamy, następnie dolewamy stopniowo resztę(...)metalowe musimy przesmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką). Masę dokładnie ubijamy w formie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i obsypujemy płatkami i ulubionymi ziarnami. Gotowe chleby skrapiamy (u mnie dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (to gwarantuje dokładne przyklejenie ziaren) i odstawiamy w ustronne miejsce, pod przykryciem, do wyrastania. Gdy ciasto wypełni formy, zwykle trwa
Smaczne Zdrowe Orkiszowy chleb słonecznikowy na zakwasie 188
Orkiszowy chleb słonecznikowy na zakwasie 188mąka do posypania chleba 9 g soli 130 g zakwasu (u mnie orkiszowy) ok. 330 g wody Na dwie godziny przed wyrabianiem chleba zalać słonecznik 100 g wody. Wymieszać i zostawić do wchłonięcia płynu przez ziarna. Obie mąki wymieszać ze sobą i solą. Do mąk dodać zakwas i słonecznik. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto drewnianą łyżką na jednolitą masę. Wyrabianie(...)wyrośnięcia na kilka godzin (lub na noc). Ciasto uformować w okrągły bochenek i ułożyć na blasze (np. wyłożonej papierem do pieczenia) lub w naczyniu żaroodpornym (by zachować okrągły kształt chleba). Posypać delikatnie mąką. Odstawić na godzinę - dwie, po uprzednim przykryciu chleba wilgotną ściereczką. Chleb włożyć do piekarnika. Włączyć na 220 stopni C. i piec kwadrans. Potem zmniejszyć temperaturę
Weekendy w domu i ogrodzie