chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:31/170)

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku 96

bardzo miałem ochotę to zrobiłem z niego naprawdę smaczny chleb. Znaczy się dość specyficzny. Tak dość ciężki w smaku, ale mi bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na żurek 149

żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji  - zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych - czosnek ( także dla walorów smakowych(...)szklanka mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane) 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Wykonanie:  Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy    (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 170

mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji  - zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych - czosnek ( także dla walorów smakowych(...)szklanka mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane) 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy    (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 180

moje nie tkną. Ostatnimi czasy zajadam się własnym pieczywem bezglutenowym, wprowadziłam go do swojego jadłospisu po przejściu postu dr E. Dąbrowskiej. Wypiek chleba bezglutenowego daje mi mnóstwo frajdy, eksperymentuję z różnymi mąkami, które sama przygotowuję ze zdrowych ziaren, mieląc je w młynku do kawy :) Zapraszam do wspólnego wypiekania doskonałego bezglutenowego, pachnącego orzechowym amarantusem zdrowego chleba.   AMARANTUS to bezglutenowe pseudozboże(...)jajek (podobnie jak zmielone siemię lniane) - klei się, co ułatwia tworzenie na jego bazie ciasta na placki i naleśniki, to szczególnie informacja dla wegan.   CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM Składniki: 2 duże garści ziaren amarantusa 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej 150 g skrobi ziemniaczanej 100 g dobrej mąki kukurydzianej 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego 2 łyżki

Naturalna Kuchnia
Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 142

większej pojemności). SKŁADNIKI 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże udka z kurczaka 2 piersi z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 500 g surowej słoniny 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju do wywaru można dodać również warzywa (ja nie dodałam) WYKONANIE Łopatkę(...)straconego. Pasztet można doprawić również bezpośrednio na kanapce lub przełożyć sobie zawsze niewielką ilość do miseczki i tam doprawić i wymieszać. Na powyższych zdjęciach pasztet na swojskim chlebie pszennym razowym z ziarnami, zaś na zdjęciu poniżej moje dzisiejsze śniadanie, czyli pasztet na upieczonych wczoraj grahamkach

Passions hobbies life
Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego 1661

Coraz śmielej eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i tworzę oryginalne połączenia chlebowych smaków. Jak dotąd popuściłam wodze fantazji w następujący sposób: Chleb z garnka z jagodami goji Chleb z garnka z ziarnami Aktualnie zamarzyło mi się pieczywko mocno cebulowe o intensywnym smaku i zapachu podpieczonej na złoto cebulki . Oto i efekty! :) Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek(...)olejem. całość masy zrobi si ę mocno wilgotna. Z premedytacją nie dodawałam oleju do ciasta chlebowego przed jego "leżakowaniem" w lodówce - jak to robiłam w przypadku moich innych chlebów pieczonych w garnku - gdyż usmażona cebula jest nim już wystarczająco przesiąknięta. Uformować w rękach owalny bochenek, dno miski lekko podsypać mąką i z powrotem włoży ć do niej ciasto. Całość nakryć

Grunt to przepis!
Okruszkowy jogurt - lekkie I śniadanie 123

postanowiłam zrobić sobie jesienną owsiankę. To było to czego potrzebowałam, miseczka mnie rozgrzała i nasyciła :) I śniadanko ~  Jogurt chlebowy z pomidorem i rzodkiewką ~ Składniki: 2 kromki chleba (u mnie żytni z ziarnami) 150g jogurtu naturalnego pomidorki koktajlowe rzodkiewka przyprawy: pieprz i sól (można dodać jakieś zioła) Jogurt mieszamy z przyprawami. Chleb rozdrabniamy na okruszki, część z nich kładziemy

Kuchenny Skrawek Nieba
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 118

dostarczać je z pożywieniem. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę.  Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego(...)ubijamy miejsce przy miejscu (łyżką maczaną w wodzie), wygładzamy, wyrównujemy. Obsypujemy ziarnami, skrapiamy wodą (gwarancja nie odpadających ziaren po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. U mnie zwykle trwa to ok.4-6h, zależy od starości zakwasu (czym starszy, tym dłużej wyrasta chleb) i temperatury otoczenia. Gdy chleb wypełni formy wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
Jak obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL 75

znajdziecie link ) Zamiast majonezu warto postawić na tłuszcze nienasycone, które skutecznie zbijają zły cholesterol. Np. jajka faszerowane pastą z awokado! Gwarantuję, że posmakujecie w takim duecie. ◾  Chleb z dużą ilością ziaren Najlepszy zestaw na śniadanie to pieczywo ze słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym czy płatkami owsianymi. Błonnik skutecznie walczy ze zbyt wysokim cholesterolem.  ◾  Oliwa i olej rzepakowy

zdrowo i aktywnie
Chleb z płatkami owsianymi 48

łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży i cukru przygotowuję rozczyn. Wszystkie suche składniki mieszam w misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam

cucinare
Zimowa zupa krem z dyni, słodkich ziemniaków i papryki. Rozgrzewająca i aromatyczna. 111

słodki ziemniak 2 łyżki oleju rzepakowego cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 12% sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, imbir, papryka słodka Do ozdoby podpieczone na suchej patelni ziarna dyni, grzanki z chleba pełnoziarnistego, rukola i mała papryczka. Sposób przygotowania: Paprykę oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju i podpiecz w piekarniku (30 minut w 180ºC) W dużym garnku

wysmienity
Chlebek jaglany 98

znajdziecie w mojej książce „ Hummusy i pasty „ miałem dylemat, z czym je zjeść… Uwierzcie mi, że nawet najlepsze pieczywo może się przejeść. Wcinałem z chlebem gryczanym , krakersami z ziaren … Ciągle jednak było mi mało. Podczas przygotowywania przepisu na hummus śródziemnomorski olśniło mnie. Pomyślałem, że fajną opcją może być chlebek jaglany na śródziemnomorską modłę. Po chwili

Blendman
3 x chleb z garnka 440

suszonego oregano Postępujemy jak w przepisie I, ale zastępujemy zwykły olej olejem z pomidorów, dzięki temu uzyskamy intensywniejszy smak. Wszystkie zioła wraz z pomidorami wrzucamy do ciasta. Chleb można posypać dowolnymi ziarnami. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Zdrowe kanapki śniadaniowe z pastą serowo-kiełkową (z dodatkiem oleju lnianego) 98

calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 4 kromki wielozbożowego chleba (u mnie 7 ziaren) 125 g chudego twarogu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 1/2 łyżeczki oleju lnianego SemCo sól do smaku 4 liście sałaty Przygotowanie W miseczce mieszamy chudy twaróg

Słodkie okruszki
DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK 341

mąki żytniej razowej typ 2000  1 litr przegotowanej, ciepłej wody  4-5 ząbków czosnku  4 ziarna ziela angielskiego  3 liście laurowe  kilkanaście ziaren pieprzu  (opcjonalnie kromka chleba razowego pieczonego na zakwasie A jak to zrobić: Potrzebny będzie duży słój, do którego wrzucamy: obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie,liście laurowe

Kuchnia w opałach
ZAKWAS NA ŻUR 154

śniadania Wielkanocnego. SKŁADNIKI: 8 łyżek mąki żytniej 2 ząbki czosnku (obrane) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce) kilka ziaren pieprzu kromka razowego chleba 1 l.  przegotowanej letniej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do słoika lub glinianego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, dodać resztę składników. Słoik przykryć

RAROSSA
Wielozbożowe kanapki z domową pastą serowo-kiełkową z dodatkiem oleju lnianego. Szybkie i zdrowe śniadanie do pracy lub szkoły. 110

domową pastą serowo-kiełkową z dodatkiem oleju lnianego, to wspaniały pomysł dla wszystkich dbających o zdrowie. Spróbujcie. Przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Składniki: 4 kromki wielozbożowego chleba (u mnie 7 ziaren) 125 g chudego twarogu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 1/2 łyżeczki oleju lnianego SemCo sól do smaku 4 liście sałaty Przygotowanie: W miseczce

Słodkie okruszki
Chleb z płatkami owsianymi 97

łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży i cukru przygotowuję rozczyn. Wszystkie suche składniki mieszam w misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam

cucinare
Chleb pszenno- orkiszowy 231

Dziś podaję kolejny przepis na domowy chlebek. Tym razem zrobiłam chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem pszennej. Dodałam do niego otręby żytnie, ziarna słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Chleb wyszedł bardzo smaczny. W środku z miękkim i delikatnym miąższem, z zewnątrz zaś z chrupiącą skórką. Polecam bardzo Post Chleb pszenno

Marta Gotuje
Zakwas na barszcz czerwony 105

kilograma niedużych buraków czerwonych ok. 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca kromka razowego chleba na zakwasie żytnim Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Dodać kilka ząbków czosnku, przyprawy i zalać letnią, przegotowaną wodą

Czerwień i błękit
Zakwas na żurek- domowy 166

niepotrzebnych składników jest tak długa ......... SKŁADNIKI : 1 litr przegotowanej wody  1 szklanka mąki żytniej razowej  2-3 ząbki czosnku  3 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego  kromka chleba razowego (na zakwasie) użyłam 3 łyżek zakwasu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - do wysokiego naczynia wsypujemy szklankę mąki razowej (jeżeli nie posiadamy w ostateczności możemy użyć płatki owsiane) - rozgniatamy czosnek

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania