Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Ja wybrałam pestki słonecznika. Warto spróbować :-) Z wypieków na bazie drożdży polecam szczególnie: - domową chałkę chlebową - bagietki pszenne na drożdżach - domowy chleb pszenny na kefirze
AniaGotuje.plzakwasie, jednak spróbuję mniej więcej podsumować koszty upieczenia w domu bochenka chleba. Chleb w sklepie kosztuje ok. 3,50zł - 8zł za kilogram - jeśli mówimy o zwykłym chlebie pszenno-żytnim bez dodatków (typu ziarna, bakalie). Najpierw przeanalizujmy skład i obliczmy szacunkowy koszt składników (wzięłam pod uwagę średnią cenę produktów): 40g drożdży - 0,50zł łyżeczka cukru - 0,05zł 300g mleka(...)soli - 0,05zł Suma kosztów składników to 3,50zł. Do tego należy doliczyć ok. 0,60zł za włączenie piekarnika. Suma kosztów to 4,10zl Z tych składników otrzymamy chleb ważący ok. 800g. Cena kilograma będzie się zatem kształtowała w granicach ok. 5,20zł. W tym miejscu ktoś powie: czyli się nie opłaca. Jednak trzeba pamiętać, że podałam szacunkowe
Mania Wypiekanianaprawdę szybko. Czas wyrośnięcia to około 40 minut. Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków. Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren. Pycha! Polecam! Składniki: 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków(...)lnianego złocistego 3 łyżki sezamu 3 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżki pestek łuskanej dyni Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam do miski. Kolej na ziarna i płatki. Wsypywałam kolejno: płatki jęczmienne, siemię lniane złociste, otręby owsiane, sezam, ziarna słonecznika i dyni. Wszystkie składniki wymieszałam. Zalałam je ciepłą wodą
potrawyregionalneUpiekłam dzisiaj chleb. Delikatnie kwaśny, puszysty, z pysznie chrupiącą skórką i prażonym ziarnem słonecznika. Dwa spośród czterech bochenków goście porawali zaraz po wyjęciu z piekarnika. Piętkę zjadłam nie smarując jej nawet masłem. Jest niesamowity, a jak pachnie... Słonecznikowy chleb na zakwasie Zaczyn: 4 łyżki zakwasu żytniego 140g mąki pszennej 170 gciepłej wody Gotowe ciasto: zaczyn 200g mąki żytniej razowej 580g(...)łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu żytniego wymieszałam z wodą i mąką. Odstawiłąm na noc w ciepłe miejsce. Następnie do zaczynu dodałam mąkę, wodę, sól i uprażone wcześniej ziarna słonecznika. Długo wyrabiałam ciasto zanim uzyskałam jednorodną konsystencję. Przełożyłam do miski wysmarowanej oliwą, posypałam ciasto odrobiną mąki, przykryłam ściereczką i odstawiałam w słoneczne miejsce na około 2 godziny. Następnie wyjęłam ciasto
Zapiski Młodej ŻonyCHLEB PEŁNOZIARNISTY ZE SŁONECZNIKIEM Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Chleb ten jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, ma chrupiącą skórkę z zewnątrz i miękki środek wypełniony prażonymi ziarnami słonecznika. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania(...)słonecznik równomiernie rozłoży się w cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Krok 3. Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości naszej formy), wierzch smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika oraz maku, odstawiamy w miejsce bez przeciągów na około 60 minut - aż urośnie na wysokość formy. Krok 4. Nagrzewamy piekarnik
Moja Książka KucharskaJeden z wielu domowych chlebów, ponieważ od kilku lat jemy tylko chleb z domowego wypieku. Tym razem z ziarnami pszenicy. Składniki : -1 kg mąki pszennej 650 -2 szklanki mąki żytniej -10 dkg drożdży -1 l ciepłej wody -15 dkg pszenicy oczyszczonej -1 łyżka cukru -1 czubata łyżka soli -1 łyżka oleju lub 3 garści prażonej cebulki Pszenicę wsypujemy(...)rondelka, zalewamy zimną wodą, ok. 3 cm ponad poziom ziaren i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 25 minut. Zlewamy nadmiar wody i pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę wody, dosypujemy szklankę mąki pszennej, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże
Maminek kulinarnyMyślałam, że może wyjdzie za słodki.. ale wyszedł w smaku idealny no i te ziarna a w dodatku taki pachnący i mięciutki.. i jak tu nie skusić się na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-) Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami. Składniki na dwa bochenki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej ¾ szklanki(...)minut. Gdy ciasto już będzie wyrośnięte, posmarować oba bochenki rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: 2 szklanki żytniej razowej (do wypieku chleba) 4 ząbki czosnku 2 kromki razowego chleba 1,5 litra wody 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Mąkę wsypujemy do dużego słoja i zalewamy dwoma szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą wodę, czosnek i chleb. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni (w temperaturze pokojowej
Qchnia po prostuyszny chlebek w stylu wiejskim przygotowany z mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej z dodatkiem zmielonych ziaren słonecznika i z rewelacyjnym czosnkiem niedźwiedzim o silnym działaniu bakteriobójczym (przydatne przy zapobieganiu i leczeniu infekcji dróg oddechowych). Zamiast tradycyjnej blachy użyliśmy brytfanny do pieczenia gęsi - polecamy :) Wiosną suszony czosnek można zastąpić świeżymi listkami czosnku a papier do pieczenia liściem chrzanu. Składniki(...)nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut. Gorący chleb wystudź na kratce. Wersja na thermomix Składniki: 200 g ziaren pszenicy 200 g ziaren żyta 150 g mąki orkiszowej T 2000 100 g mąki pszennej razowej 120 g gęstego jogurtu 50 g słonecznika
SzczyptaSmaQsłoika koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu wołowego sól pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki cukru olej 2-3 skibki chleba (kromki) PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większą kostkę. Do garnka, z nieprzywieranym dnem, wlewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek(...)pastę dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką, ostrą, majerankiem oraz kminkiem. Zupa powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Na koniec można wsypać kilka ziaren cukru. Do gotującej się zupy wykruszamy chleb,żeby ją zagęścić. WSKAZÓWKI: podawać można z różnymi chlebkami (u mnie lawasz przepis tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/lawasz.html ale równie dobrze smakuje z chlebkiem z patelni, przepis tutaj
Kopystką po garachMieszanki różnych mąk i małych ziaren świetnie sprawdzają się w pieczeniu domowego chleba lub smażeniu tortillii i naleśników. Na pieczenie chleba czasu nie mam, tortilli nie chciało mi się zagniatać, więc postanowiłam usmażyć naleśniki. Ich głównym składnikiem miał być amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego(...)Resztę oleju dodać do reszty masy. Wymieszać. Usmażyć resztę naleśników. Naleśniki są bardziej chrupiące niż klasyczne z mąki pszennej. Są też grubsze ze względu na zastosowanie mąk razowych i ziaren amarantusa. Amarantus ekspandowany daje tutaj dodatkowy atut tych naleśników - są bardziej puszyste. W smaku uzyskuje się gorzkawe placki, więc warto zastosować wyraźne w smaku dodatki - ulubiony dżem lub np. kiełbasę
Weekendy w domu i ogrodziemąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią i odstawmy(...)wodą. Foremki przykrywamy ściereczkami i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia na 3-4 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, parujemy go spryskiwaczem, chlebki malujemy wodą, nacinamy, posypujemy ziarnami i pieczemy przez 45-50 minut. Chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Jak to bywa z żytnim chlebem, najlepiej smakuje następnego dnia. Chleb piwno-cebulowy na blogach: Kuchennymi drzwiami Stare gary
Kulinarne przygody Gatitykuchni ciesząc się wolniejszym czasem i dobrym światłem do zdjęć :) Postanowiłam w piątek zaszaleć i upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym mnóstwem ziaren. Całość dość hummusowa ponieważ zrobiłam go z maki z ciecierzycy :) Zarówno konsystencja jak i smak tego chleba są dość specyficzne. Smakował mi szczególnie
Dzieje kuchennej Wiewióryjeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki na dwa chleby forma 30×12 cm. 120 g ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych(...)Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić do drugiego
moj przepis naciemny orkisz do wypieku, jeśli wolicie nieco lżejsze chleby zamieńcie go na białą mąkę orkiszową. Życzę smacznego!. Składniki na jeden bochenek, na wąską formę keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie łyżeczki soli Mój(...)Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wysypujemy ziarnami, przekładamy wyrośnięte ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wierzch również można posypać ziarnami. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C, pieczemy chleb przez 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 200 C na kolejne 45 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia chleb wyjmujemy z foremki i przekładamy
Apetyczna babeczka