kuskus - 2332 przepisów (strona:43/156)

Papryka faszerowana warzywami i kaszą kuskus 116

Papryka to bardzo wdzięczne warzywo. Można nią podkreślać smak dań, zapiekać, dusić, marynować, kisić oraz faszerować. Dziś postawiłam na faszerowaną i to wcale nie mięsem, tylko kaszą kuskus i warzywami. Do faszerowania wybrałam odmianę papryki białej, która charakteryzuje się delikatnym, wręcz aksamitnym smakiem. SKŁADNIKI: 4 papryki garść surowej kaszy kuskus 3-4 łyżki passaty pomidorowej kumin ostra papryka cynamon chilli(...)tłuszczu DO PODANIA: Sos czosnkowy PRZYGOTOWANIE: Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne.Marchew, cukinię ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kuskus zalewamy wrzątkiem. Na patelnię dodajemy warzywa oraz kaszę, doprawiamy solą, papryką, chilli, kuminem oraz cynamonem.Gdy warzywa są już miękkie, nadziewamy papryki, na górę kładziemy plasterek mozzarelli. Piekarnik nagrzewamy

Kopystką po garach
Tabbouleh z cukinią i morelami / Tabbouleh with zucchini and apricots 103

Scroll down for recipe in English. Dzisiaj tabbouleh, którego ja jadam właściwie nie jako dodatek do mięsa czy ryby, a jako danie główne ;) Jako, że jesteśmy u progu lata, kuskus połączyłam z morelami i cukinią. No i odbiegłam też znacząco od tradycyjnego tabbouleh, ponieważ u mnie zamiast natki pietruszki wystąpili lubczyk, tymianek i rozmaryn :) Składniki: (2 porcje) 100 g. kuskusu(...)łyżki oleju, wrzuć cukinię i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę oraz cząstki moreli. Smaż pół minuty. Wlej wodę, a gdy się zagotuje wsyp kuskus. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i wyłącz źródło ciepła. Odstaw na 5 minut. Dodaj cynamon, drobniutko posiekane zioła i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj

Delicious Place
Turcja - Kofty z soczewicy i bulguru (Mercimek Köftesi) 138

tradycyjnych bezmięsnych i w pełni wegańskich potraw! Składniki (na około 20 koft): - 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy  - 1/4 szklanki bulguru (gruboziarnistego lub 1/2 szklanki drobnego bulguru z pominięciem kuskusu) - 1/3 szklanki kuskusu - 2 łyżki oliwy - 1 spora cebula - 1 czubata łyżeczka kuminu - 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 i 1/2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej (dostępna w większych supermarketach(...)podania) Przygotowanie: 1) Soczewicę i bulgur płuczemy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy soczewicę i gruboziarnisty bulgur. Gotujemy, aż zmiękną i woda prawie całkowicie wyparuje. Wtedy dodajemy kuskus, odstawiamy na bok i przykrywamy pokrywką.  2) Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kumin, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy

Roślinożerni urlopowicze
Sałatka z łososiem wędzonym na gorąco 117

nadaje się na posiłek do pracy. Świeże warzywa, kasza i pyszny łosoś komponują się doskonale. Inne przepisy z daniami do lunchboxów znajdziecie TUTAJ . Składniki / 2 porcje/: 1/3 szklanki kaszy kuskus 125 g łososia wędzonego na gorąco ½ zielonego ogórka 5 rzodkiewek garść zielonych oliwek 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól, pieprz, zioła prowansalskie Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku(...)cytryny świeżo zmielony pieprz szczypta soli   Wykonanie: Kaszę kuskus wsypać do miseczki, dodać sól, pieprz i zioła, a następnie zalać wrzątkiem 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryć i zostawić na kilkanaście minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wymieszać i ostudzić. Ogórka i rzodkiewki pokroić w półplasterki, a oliwki na pół. Do kuskusu dodać kawałki wędzonego łososia, ogórka, rzodkiewkę, oliwki

Pasja Smaku
Sałatka z kuskusem z cukinią, groszkiem i papryką (Insalata di couscous con piselli, zucchine e peperoni) 89

SKŁADNIKI 200 g kuskusu 200-250 ml bulionu warzywnego 200 g groszku 1-2 cukinie 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2-3  łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous(...)użyłam mrożonego); doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Warzywa smażymy ok. 5 minut. Dodajemy cukinię, kontynuujemy smażenie kolejne 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Kuskus wsypujemy do większej salaterki, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut (zgodnie z wytycznymi na opakowaniu).  Przygotowany kuskus mieszamy widelcem, skrapiamy oliwą

La grande e la piccola cuoca
Pieczona dynia hokkaido faszerowana kuskusem z warzywami 78

łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100 g suszonych śliwek 200 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu warzywnego 150 g kuskus 1/2 – 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól Wykonanie Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy(...)głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy około 3 – 5 minut paprykę, cukinię i seler. Dodajemy czosnek, sambal oelek, smażymy minutę dodajemy gorący bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia dodajemy kuskus, przykrywamy i odstawiamy z palnika. Po 5 minutach dodajemy suszone śliwki, dodajemy kumin i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Kuskusem z warzywami wypełniamy dynie, przykrywamy “pokrywkami

Tajemnice Smaku
Sałatka marokańska 198

przepis powtórzę i Wam polecam odrobinę egzotyki na te szare listopadowe dni. Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (u mnie od Skworcu.com.pl ale może być też z puszki) 1/2 szklanki kuskusu 1/3 szklanki rodzynek średnia cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka kminu łyżeczka mielonej(...)kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Kuskus razem z rodzynkami zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Przygotowujemy sos - mieszając ze sobą wszystkie składniki

Cynamonowe szczęście
Rozgrzewająca zupa z serela naciowego i kalafiora – dietetyczna i aromatyczna 153

potrawy. Chili, pieprz ostrości, a papryka wędzona wyrazistości. Z pewnością ta zupa w diecie powinna zagościć na stałe, bo na przemianę materii ma właściwości doskonałe. Składniki: 100 g kuskusu perłowego, młody seler naciowy, 1 kalafior, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka curry, ok. 2l wody, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)czosnek i łodygi kalafiora, całość przesmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, curry, chwilkę podgrzewamy stale mieszając. Wlewamy gorącej wody ok. 1,5 litra (pozostałą dolewamy później), dodajemy kuskus, 1 płaską łyżkę soli, pieprz młotkowany z kolendrą, część chili i całość gotujemy tylko 5 min. Dodajemy seler naciowy, szczypiorek, koperek, dolewamy gorącej wody, tyle, żeby uzyskać odpowiednią gęstość. Doprawiamy

Moniki Smakołyki
Gołąbki z kaszy kuskus, cukinii z dodatkiem koperku i szczypiorku, duszone w bulionie 135

kalorii spalania,   a warzywa pomysły na nowe dania. Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 szt. średniej wielkości białej cebuli, 1 niewielka, młoda cukinia, pęczek szczypiorku, 250 g kaszy kuskus, 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 1 l bulionu drobiowego – przygotowanego wg przepisu na bulionie drobiowym Winiary, 2 płaskie(...)cedzak. Rada: pilnujemy ponieważ młoda kapusta  bardzo szybko się sparza, W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki. Farsz: Bulion, doprowadzamy do wrzenia. Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kuskus, zalewamy gorącym bulionem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka min żeby napęczniał. Cebule kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy,   a cukinię ścieramy na tarce o grubych

Moniki Smakołyki
SAŁATKA TABBOULEH Z SOCZEWICĄ I RZODKIEWKĄ 156

kilka godzin po przygotowaniu. Będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla lub jako piknikowa przekąska. Mięta robi swoje, odświeża całość niesamowicie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 szklanki (80 g) kaszy kuskus  1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki (220 g) soczewicy 1 pomidor malinowy 4 rzodkiewki 4 łyżki pestek granatu 1 mała czerwona cebula garść natki pietruszki garść świeżej mięty sól(...)świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Do miski wsypujemy kaszę kuskus. W garnuszku zagotowujemy bulion i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia. Spulchniamy widelcem. Pomidora kroimy w małą kostkę i razem z soczewicą odsączamy na sicie. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, cebulę, natkę pietruszki i miętę drobno siekamy

cool and minty
TABBOULEH 224

Lekka i orzeźwiająca sałatka, której podstawowym składnikiem jest natka pietruszki. Do tego ugotowana na sypko (i ostudzona!), drobna kaszka kuskus lub nieco większa kasza bulgur oraz świeży pomidor, rzodkiewka, cebulka oraz pestki granatu.  Sałatkę serwujemy na zimno, jako samodzielne danie lub np. dodatek do dań z grilla. Świetnie nadaje się do zapakowania do lunchboxu i zabrania do pracy(...)uczelnię. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z przyprawami i sosem sojowym 1 duży pęczek natki pietruszki , tylko listki 1 mały pęczek mięty, tylko listki 5 rzodkiewek 1 czerwona cebula lub szalotka  2 pomidory garść pistacji, bez łupinek pestki wyłuskane z 1/2 granata 1 mała cytryna 3 łyżki oliwy  sól

cool and minty
Sałatka z kuskusem, soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami (Couscous con lenticchie, feta e pomodori secchi) 142

SKŁADNIKI 200 g kuskusu 200 ml bulionu warzywnego 200 g jarmużu  200 g ugotowanej soczewicy (lub z puszki) 100 g fety 50 g suszonych pomidorów  1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa extravergine d'oliva lub oliwa smakowa np. bazyliowa(...)spicchio d'aglio 1 cucchiaino di succo di limone 1 cucchiaino di erbe di provenza olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od przygotowania kuskusu.  Kaszkę wsypujemy do większej salaterki, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut (zgodnie z wytycznymi na opakowaniu).  W międzyczasie na rozgrzanej patelni

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z kaszki kuskus z majonezem 96

Pewne produkty zawsze warto mieć w swojej spiżarni. Można z nich wyczarować w dość szybkim tempie jakąś przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Sałatka z kuskusem jest zdecydowanie najszybszą w przygotowaniu sałatką. Jeśli dobrze zorganizujemy swoją pracę możemy uporać się z nią w około 20 minut. Może nawet mniej;):) Kaszę zalewamy wrzątkiem, w międzyczasie kroimy szynkę oraz paprykę konserwową i dodajemy produkty(...)puszki. Następnie chwilę czekamy, aż kuskus trochę przestygnie, po czym dodajemy majonez, przyprawy i gotowe:) Zapiszcie więc sobie ten przepis, bo jestem pewna, że przyda się on prędzej czy później;) 1 op. kuskusu (300g) puszka fasolki czerwonej puszka groszku puszka kukurydzy około 150-200g szynki (u mnie mieszanka drobiowej i wieprzowej) 3-4 sztuki papryki konserwowej bez skórki majonez

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania