nadaje się na posiłek do pracy. Świeże warzywa, kasza i pyszny łosoś komponują się doskonale. Inne przepisy z daniami do lunchboxów znajdziecie TUTAJ . Składniki / 2 porcje/: 1/3 szklanki kaszy kuskus 125 g łososia wędzonego na gorąco ½ zielonego ogórka 5 rzodkiewek garść zielonych oliwek 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól, pieprz, zioła prowansalskie Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku(...)cytryny świeżo zmielony pieprz szczypta soli Wykonanie: Kaszę kuskus wsypać do miseczki, dodać sól, pieprz i zioła, a następnie zalać wrzątkiem 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryć i zostawić na kilkanaście minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wymieszać i ostudzić. Ogórka i rzodkiewki pokroić w półplasterki, a oliwki na pół. Do kuskusu dodać kawałki wędzonego łososia, ogórka, rzodkiewkę, oliwki
Pasja SmakuSKŁADNIKI 200 g kuskusu 200-250 ml bulionu warzywnego 200 g groszku 1-2 cukinie 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous(...)użyłam mrożonego); doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Warzywa smażymy ok. 5 minut. Dodajemy cukinię, kontynuujemy smażenie kolejne 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Kuskus wsypujemy do większej salaterki, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut (zgodnie z wytycznymi na opakowaniu). Przygotowany kuskus mieszamy widelcem, skrapiamy oliwą
La grande e la piccola cuocałodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100 g suszonych śliwek 200 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu warzywnego 150 g kuskus 1/2 – 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól Wykonanie Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy(...)głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy około 3 – 5 minut paprykę, cukinię i seler. Dodajemy czosnek, sambal oelek, smażymy minutę dodajemy gorący bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia dodajemy kuskus, przykrywamy i odstawiamy z palnika. Po 5 minutach dodajemy suszone śliwki, dodajemy kumin i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Kuskusem z warzywami wypełniamy dynie, przykrywamy “pokrywkami
Tajemnice Smakuprzepis powtórzę i Wam polecam odrobinę egzotyki na te szare listopadowe dni. Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (u mnie od Skworcu.com.pl ale może być też z puszki) 1/2 szklanki kuskusu 1/3 szklanki rodzynek średnia cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka kminu łyżeczka mielonej(...)kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Kuskus razem z rodzynkami zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Przygotowujemy sos - mieszając ze sobą wszystkie składniki
Cynamonowe szczęściepotrawy. Chili, pieprz ostrości, a papryka wędzona wyrazistości. Z pewnością ta zupa w diecie powinna zagościć na stałe, bo na przemianę materii ma właściwości doskonałe. Składniki: 100 g kuskusu perłowego, młody seler naciowy, 1 kalafior, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka curry, ok. 2l wody, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)czosnek i łodygi kalafiora, całość przesmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, curry, chwilkę podgrzewamy stale mieszając. Wlewamy gorącej wody ok. 1,5 litra (pozostałą dolewamy później), dodajemy kuskus, 1 płaską łyżkę soli, pieprz młotkowany z kolendrą, część chili i całość gotujemy tylko 5 min. Dodajemy seler naciowy, szczypiorek, koperek, dolewamy gorącej wody, tyle, żeby uzyskać odpowiednią gęstość. Doprawiamy
Moniki Smakołykikalorii spalania, a warzywa pomysły na nowe dania. Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 szt. średniej wielkości białej cebuli, 1 niewielka, młoda cukinia, pęczek szczypiorku, 250 g kaszy kuskus, 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 1 l bulionu drobiowego – przygotowanego wg przepisu na bulionie drobiowym Winiary, 2 płaskie(...)cedzak. Rada: pilnujemy ponieważ młoda kapusta bardzo szybko się sparza, W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki. Farsz: Bulion, doprowadzamy do wrzenia. Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kuskus, zalewamy gorącym bulionem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka min żeby napęczniał. Cebule kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, a cukinię ścieramy na tarce o grubych
Moniki Smakołykikilka godzin po przygotowaniu. Będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla lub jako piknikowa przekąska. Mięta robi swoje, odświeża całość niesamowicie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 szklanki (80 g) kaszy kuskus 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki (220 g) soczewicy 1 pomidor malinowy 4 rzodkiewki 4 łyżki pestek granatu 1 mała czerwona cebula garść natki pietruszki garść świeżej mięty sól(...)świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Do miski wsypujemy kaszę kuskus. W garnuszku zagotowujemy bulion i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia. Spulchniamy widelcem. Pomidora kroimy w małą kostkę i razem z soczewicą odsączamy na sicie. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, cebulę, natkę pietruszki i miętę drobno siekamy
cool and mintyLekka i orzeźwiająca sałatka, której podstawowym składnikiem jest natka pietruszki. Do tego ugotowana na sypko (i ostudzona!), drobna kaszka kuskus lub nieco większa kasza bulgur oraz świeży pomidor, rzodkiewka, cebulka oraz pestki granatu. Sałatkę serwujemy na zimno, jako samodzielne danie lub np. dodatek do dań z grilla. Świetnie nadaje się do zapakowania do lunchboxu i zabrania do pracy(...)uczelnię. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z przyprawami i sosem sojowym 1 duży pęczek natki pietruszki , tylko listki 1 mały pęczek mięty, tylko listki 5 rzodkiewek 1 czerwona cebula lub szalotka 2 pomidory garść pistacji, bez łupinek pestki wyłuskane z 1/2 granata 1 mała cytryna 3 łyżki oliwy sól
cool and mintySKŁADNIKI 200 g kuskusu 200 ml bulionu warzywnego 200 g jarmużu 200 g ugotowanej soczewicy (lub z puszki) 100 g fety 50 g suszonych pomidorów 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa extravergine d'oliva lub oliwa smakowa np. bazyliowa(...)spicchio d'aglio 1 cucchiaino di succo di limone 1 cucchiaino di erbe di provenza olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od przygotowania kuskusu. Kaszkę wsypujemy do większej salaterki, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut (zgodnie z wytycznymi na opakowaniu). W międzyczasie na rozgrzanej patelni
La grande e la piccola cuocaPewne produkty zawsze warto mieć w swojej spiżarni. Można z nich wyczarować w dość szybkim tempie jakąś przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Sałatka z kuskusem jest zdecydowanie najszybszą w przygotowaniu sałatką. Jeśli dobrze zorganizujemy swoją pracę możemy uporać się z nią w około 20 minut. Może nawet mniej;):) Kaszę zalewamy wrzątkiem, w międzyczasie kroimy szynkę oraz paprykę konserwową i dodajemy produkty(...)puszki. Następnie chwilę czekamy, aż kuskus trochę przestygnie, po czym dodajemy majonez, przyprawy i gotowe:) Zapiszcie więc sobie ten przepis, bo jestem pewna, że przyda się on prędzej czy później;) 1 op. kuskusu (300g) puszka fasolki czerwonej puszka groszku puszka kukurydzy około 150-200g szynki (u mnie mieszanka drobiowej i wieprzowej) 3-4 sztuki papryki konserwowej bez skórki majonez
Smaki Na Talerzuprzynajmniej raz w tygodniu. Faszeruję je czym popadnie - kaszą, ryżem, mięsem. Wykorzystuję zazwyczaj wszystkie resztki zalegające w lodówce tworząc to coraz nowsze kombinacje smakowe ;) Te ostatnie powstały z kaszą kuskus (która moim zdaniem, świetnie pasuje do papryki) z dodatkiem kurczaka i oliwek. Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 100 g kaszy kuskus 1 filet z kurczaka 50 g czarnych(...)oliwek 12 dag żółtego sera sól, pieprz, vegeta Kaszę kuskus wsypać do miski i dodać 1/2 łyżeczki vegety. Zalać ją wrzątkiem około 1,5 cm ponad kaszę, przykryć i odstawić na parę minut do napęcznienia. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć. Oliwki pokroić w plasterki a ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych
My simple kitchenSkładniki: 1/2 opakowania kaszy kuskus (120 g) 1 puszka tuńczyka 2 cykorie kawałek pora 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotować zgodnie … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i cykorią
czarrna od kuchniSkładniki: (4 porcje) 2 cukinie ( każda o dł. około 25 cm.) 3/4 szkl. kaszy kuskus 1 łyżeczka masła duża garść łuskanych orzechów ziemnych (niesolonych) duża garść pestek dyni 5-6 szt. suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów spora garść startego drobno sera długodojrzewającego (np. Dziugas) listki świeżej bazylii, oregano i cząbru sól i pieprz do smaku(...)Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek. Kuskus przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Do jeszcze ciepłego dodaj masło i wymieszaj aby się rozpuściło. Wystudź. Orzechy lekko posiekaj nożem. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię razem z pestkami dyni i ładnie je zrumień (uważaj, aby nie przypalić). Dodaj do kuskusu. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Dodaj do kaszy razem z serem
Delicious Place