Jednocześnie jest to kolejny przepis, który idealnie sprawdzi się podczas posiłku na świeżym powietrzu. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie 42 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Sałatka z kaszą kuskus i warzywami Przygotuj miski (w tym jedną odporną na działanie wysokie temperatury), talerzyk lub pokrywkę pasującą do miski odpornej na działanie wysokiej temperatury, wagę kuchenną, sitka, nóż i deskę(...)krojenia, łyżkę, widelec, ewentualnie otwieracz do konserw. Przygotuj składniki: 100 g kaszy kuskus, 10 czarnych oliwek, 1 puszkę kukurydzy, 1 słoik papryki konserwowej, 1 puszkę groszku konserwowego, 1 cebulę, 5 plastrów szynki, 2 ogórki konserwowe, 1 puszkę mieszanki meksykańskiej, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Oliwki, kukurydzę, groszek, paprykę, mieszankę meksykańską przełóż na sitka, aby odsączyć warzywa
blog.moje-pasje.infosię równie kolorowej sałatki jak te kwiatki :) Idealna sałatka do słoika, do pracy. Robi się fik-mik, bez zbędnego sosu....uzależniająca :) Składniki: (na dwie osoby) 1/2 szklanki kuskusu 100 g papryki (użyłam mini papryk) 100 g mango 100 g świeżego ogórka duża garść świeżej bazylii 1 łyżka sezamu Kuskus przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. Paprykę, ogórka, mango pokroić(...)plasterki. Sezam podprażyć na patelni. Przestudzoną kaszę kuskus wymieszać z pokrojonymi składnikami i bazylią, posypać sezamem. Można sałatkę ułożyć warstwowo
Delicious Titbitscytryny 1 żółtko 4 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy i do posypania sól pieprz biały spory kawałek korzenia imbiru 4 płaskie łyżki mąki 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego kaszka kuskus ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gotujemy 300ml. bulionu z kurczaka,dodajemy starty korzeń imbiru gotujemy,dodajemy posiekaną rzeżuchę i gotujemy jeszcze ok.10-15 min.Zupę miksujemy.Dodajemy sól,biały pieprz i resztę bulionu.Masło rozpuszczamy na patelni(...)dodajemy mąkę,przesmażamy,rozprowadzamy bulionem z rzeżuchą.Dodajemy sok z cytryny,śmietanę i żółtko,przyprawiamy i dosypujemy imbiru mielonego dla pełniejszego smaku.Przygotowujemy kuskus,zalewając go gorąca wodą.Odstawiamy na 5 min.Dodajemy gotowy kuskus do zupy, mieszamy i rozlewamy do talerzy,posypujemy rzeżuchą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasala to jedne z moich ulubionych przypraw. Nadaj ą potrawie naprawdę rewelacyjnego aromatu. Dzisiaj te aromatyczne przyprawy połączyłam z ciecierzyc ą i pieczarkami, które po dałam z kuskusem. Łatwe i szybkie do przygotowania danie, tylko trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej namoczyć ciecierzyce. Smacznego :-) Składniki: ciecierzyca 2 szklanki, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, chili pół papryczki, pomidory krojone(...)łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, s ó l do smaku, pieprz czarny pół łyżeczki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, olej do smażenia, kuskus 1 szklanka. świeża kolendra 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciecierzyce zalewamy wod ą i moczymy przez noc. Następnego dnia wymieniamy wodę z ciecierzycy i gotujemy
kulinarne odsłony patikażdym razem wychodzi inna sałatka, mimo ze zmienimy jeden składnik. Czasami zachwianie proporcji już zmienia smak sałatki. Na pierwszy ogień poszła sałatka z resztek poobiadowych. Wczoraj zrobiłam za dużo kuskusa na obiad i postanowiłam go wykorzystać. niestety okazało się, ze nie mam tuńczyka, którego chciałam dodać wiec dziś wycieczka do sklepu po m.in. tuńczyka, a wieczorem bardzo szybka sałatka. Składniki(...)kasza kuskus, tuńczyk w sosie własnym (można tez dać w oleju), oliwa z oliwek (o ile dajemy tuńczyka w zalewie), świeży ogórek, papryka, pieprz, sól. Przygotowanie: Kuskusa zalewamy gorącą osoloną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przekładamy do miski i czekamy aż ostygnie. Dokładamy tuńczyka (ja dałam bez zalewy), pokrojoną paprykę i ogórka. Pieprzymy, polewamy oliwą (o ile nasz tuńczyk
Państwo Wojtczuk gotująUwielbiam potrawy jednogarnkowe lub jednopatelniowe. Składniki: 1 1/2 piersi z kurczaka, 2 jabłka, 2 cebule, 2 marchewki, garść orzeszków ziemnych, olej, sól, pieprz, curry, kurkuma, kuskus, kapusta pekińska, ewentualnie kiełki słonecznika. Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski lub kostkę. 2 łyżki oleju mieszamy z przyprawami. Dodajemy do mięsa, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz. Cebulę kroimy w dużą kostkę(...)podsmażamy na oleju. Wrzucamy na patelnię mięso, dodajemy starte ze skórką jabłko i orzeszki. Podlewamy wodą i dusimy. Kuskus zalewamy wodą dodajemy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i łyżkę oliwy. na patelnię dodajemy grubo starta marchewkę i poszatkowaną kapustę pekińską. Zdejmujemy z ognia, na patelnię wkładamy kuskus i wszystko razem mieszamy
Państwo Wojtczuk gotująPrzepis na te kotleciki powstał podczas sprzątania lodówki, kiedy to okazało się, że leżakuje sobie niewykorzystana, gotowa do jedzenia kasza kuskus. Nie żeby była jakaś stara, tygodniowa! Po prostu została z przedwczorajszego obiadu, a ponieważ słyszałam o kotletach z kaszy jaglanej, postanowiłam spróbować je zrobić z kuskusem. Kotleciki pachną(...)pieczarkami, są mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy i zielenina. Składniki: – 1,5 szklanki kaszy kuskus ( już gotowej do jedzenia) – 2 jajka – 1 mała cebula – 4 duże pieczarki – sól, pieprz do smaku – 1 płaska łyżeczka majeranku – olej do smażenia
To co kochamPulpety w sosie koperkowym to danie które zdecydowanie należy do moich ulubionych. Ten przepis jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:) Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka(...)dwie) śmietany * kasza kuskus poziom trudności: bardzo łatwy czas przygotowania: 15 minut kaloryczność: średnia porcja: 12 pulpecików Mięso mieszamy z pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, Do garnka wlewamy 3/4 lub 1/2 garnka wody (zależy ile sosu chcecie). Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę wegety i czekamy aż woda się
Klasyka GotowaniaPokochałam kuskus. Jest szybki do zrobienia, nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem i po 5 minutach jest gotowy do jedzenia. Idealny na szybki obiad po pracy gdy nie chce nam się gotować. Składniki: mały filet z łososia 4 pieczarki pół czerwonej cebuli pół puszki pomidorów z puszki pół szklanki ugotowanej kaszy kuskus Łososia gotujemy na parze, można(...)pieczarki i cebule. Dodać pomidory i smażyć do momentu aż odparuje woda. Dodać rozdrobnionego łososia. Doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylia, przyprawą curry, słodką i ostrą papryką. Podawać z kaszą kuskus
Delusional TrineKoktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Koktajl truskawkowy na maślance z miętą Koktajl truskawkowy z suszonymi jagodami goji Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Truskawkowy koktajl
Moja smaczna kuchniaBardzo smaczne pieczone papryki z nadzieniem z kaszy kuskus, fasolki szparagowej i sera tofu. Danie to poznałam na warsztatach z Polska Gotuje – Warzywa i Dania Fit. Składniki na 4 porcje: • 2 duże papryki czerwone • 1 szklanka kaszy kuskus • 200g fasolki szparagowej lub 1/2 opakowania mrożonej • 1 cebula • 1 ząbek czosnku(...)wymieszać z oliwą i sosem sojowym. • Fasolkę szparagową obgotować w wodzie z solą i szczyptą cukru. Pokroić na 2 cm kawałki. • Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym, tak aby bulion wystawał 1 cm nad powierzchnię kaszy. Gdy kasza wchłonie płyn, jest gotowa. • Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć
To co kochamzabraknie nam w domu pieczywa a chcemy zjeść pożywne i zdrowe, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu śniadanie, polecam przygotowanie kaszy kuskus z owocami. Kasza kuskus ma dużo błonnika i białka, w połączeniu z cukrem kokosowym, który jest bogaty w wiele składników odżywczych, stanowią idealny duet na nasze śniadanie. Do gotowej kaszy wystarczy dodać ulubione owoce i śniadanie mamy gotowe(...)SKŁADNIKI 4 łyżki kaszy kuskus , ½ szkl. mleka, 1 łyżeczka cukru kokosowego , dowolne owoce: np. banan, jagody, granat WYKONANIE Mleko zagotowujemy lub podgrzewamy w mikrofalówce. Gorącym zalewamy kaszę, przykrywamy spodkiem, odstawiamy na 5 min aż kasza wchłonie płyn. W tym czasie obieramy i kroimy owoce, które dodamy do kaszy (banan). Gotową kaszę mieszamy z cukrem kokosowym, dodajemy owoce. SMACZNEGO!!! Do takiego
słodki bratekPyszne fit kotleciki z kaszą kuskus. Kotleciki nie smażę tylko piekę w piekarniku, dzięki temu są chrupiące i delikatne bez dodatku zbędnego tłuszczu. Kotleciki są z dodatkiem kaszy kusku i płatków owsianych. Polecam nie tylko na obiad ale również do kanapek czy do sałatki. Smacznego. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka 3 jajka 1/3 szklanki kuskusu(...)sojowego 3 łyżki koncentratu Sól i pieprz Pietruszka suszona 1/3 łyżeczki chilli PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone i pozostałe składniki mieszam dokładnie. Cebulkę obieram a następnie kroję w kostkę. Kaszę kuskus przygotowuję jak na opakowaniu. Następnie dodaję do mięsa. Mieszam dokładnie. Formuje kotlety. Na papier do pieczenia kładę kotlety. Piekę ok 30 min w 180 stopniach. Podaję gorące lub zimne
Gotowanie PatkiGRILLOWANY HALLOUMI NA SAŁATCE Z KUSKUSEM I FASOLKĄ to zdrowy,... Artykuł Grillowany halloumi na sałatce z kuskusem i fasolką pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEZdrowa i szybka SAŁATKA Z KUSKUSEM I BRUKSELKĄ może stanowić... Artykuł Sałatka z kuskusem i brukselką pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE