Obiad inny niż zwykle?Tak.Mało pracochłonny,za to naprawdę bardzo pyszny.Polecam.Spróbuj cię !.Rozpływające się w ustach mięso i starty parmezan z pyszną Kaszką Kuskus 1 kurczak lub 6 udek 1/2 szkl.majonezu 2 łyżki keczupu 5 dag.parmezanu przyprawa uniwersalna np.do kurczka biały pieprz mielony 4 łyzki oleju kaszka kuskus ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka czyścimy,płuczemy,osuszamy,kroimy(...)formie i wstawiamy do piekarnika o temp.200st.i pieczemy 50-60 min.10 min.przed końcem pieczenia posypujemy startym parmezanem(jeśli skórka kurczaka jest sucha, smarujemy ją ponownie majonezem).Smacznego.Podajemy z kaszką kuskus i sałatką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiśredniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, odkrawamy czapeczki, wydrążamy miąższ z nasionkami. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone(...)drobną kostkę warzywa: paprykę, pieczarki i pomidory, drobno posiekany por. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy. Kuskus zalewamy bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy. Mięso i warzywa mieszamy z kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym pomidorki. Zapiekamy przez ok. 30-40 minut w temperaturze
Podróż w kulinariaczas temu w artykule o 12 faktów, których nie wiedziałeś o patisonie . Zatem wiemy już sporo :) Czas na kolejny pyszny przepis ! Składniki: 8 szt. małych patisonów 1 szklanka kaszy kuskus 1 jajko 15 dag startego żółtego sera 1 marchewka 15 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kaszę kuskus zaparzyć według opisu na opakowaniu(...)zeszklić posiekaną cebulę, pieczarki, startą marchewkę i przyprawami do smaku. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Patisony dokładnie oczyścić, ściąć czapki, wydrążyć miąższ i oprószyć solą. Gotową kaszę kuskus wymieszać z przygotowanym farszem, jajkiem, serem. Nadziewać przygotowane patisony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniasans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kuskus z pesto z natki pietruszki z warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza kuskus – 100g Pesto z natki pietruszki – 4-5 łyżek Marchew – 1 sztuka Seler – ¼ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Pietruszka(...)piersi z kurczaka, suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) do warzyw Oliwa z oliwek – 3 łyżki Sos: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki Wykonanie: Kaszę kuskus gotujemy na parze lub zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż wchłonie całą wodę. Następnie mieszamy z pesto i doprawiamy do smaku. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy
Kuchnia Bon AppetitChciałabym Wam polecić danie z mięsa wieprzowego ,który jest faszerowany pysznym farszem szpinakowym,mięciutki,pachnący ziołami i panierowany w cieście ,podany na kaszy kuskus i z serem cheddar oraz z sałatą.Pycha.Bardzo eleganckie i efektowne danie. 7 kotletów schabowych kasza kuskus + kawałki sera cheddar sałata musztarda rosyjska świeży szpinak(garść na jednego kotleta) suszone oregano majeranek(...)mleko.Miksujemy,aż powstanie masa o konsystencji śmietany.W uzyskanym w ten sposób cieście panierujemy przygotowane kotlety,układamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem,dodajemy odrobinę vegety. Kaszę wykładamy na talerze ,na nią kruszymy ser cheddar,w kawałkach sałatę i kotlet.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikasz. Marka podeszła do swojego pomysłu bardzo kreatywnie, tworząc wszelakie mieszanki zbóż, ale także wykorzystując zboża o bardziej ciekawszym pochodzeniu. Mowa tu na przykład o zielonym ziarnie pszenicy, trójkolorowym kuskusie czy mieszance komosy ryżowej z kaszą bulgur. Także widzicie, jest ciekawie :) Należy zwrócić także uwagę na opakowania , w których umieszczono surowce. Są bardzo starannie zaprojektowane, niezwykle estetycznie i barwnie(...)pewnie dobrze znane, myślę, że świetnie nadadzą się do pudinngów czy jako posypka do owsianek. zielone ziarna pszenicy komosa ryżowa i bulgur komosa ryżowa/quinoa czteroziarnisty kuskus trójkolorowy kuskus nasiona chia PIECZONY ORZECH Te produkty bardzo mnie zaciekawiły. Na początku myślałam, że w środku jest od razu gotowy do spożycia produkt, jednak ku mojemu zaskoczeniu
Zdrowie na języku :Ptymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kokosowy pudding chia z musem jeżynowym Korzenne muffinki z kaszy manny(...)Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Muffinki ze śliwkami Mus czekoladowy Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna
Moja smaczna kuchniaSkładniki: papryka 5 sztuk, kuskus 1,5 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mięso mielone drobiowe 30 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 szklanka kaszę kuskus zalać gorącą wodą, przykryć talerzem i odstawić(...)wlać wodę piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 40 minut, następnie na 160 C na termoobiegu 10 minut bez przykrycia - papryki z kaszą kuskus są smaczne i syte...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmamy ochoty jeść nic ciepłego :) Składniki: - 1 papryka czerwona - 1 ogórek gruntowy - 3 pomidory - 1 czarna rzepa - 250 g mozarelli - garść kiełków - garść zielonego groszku konserwowego - 1/2 szklanki kuskusu - 1 szklanka wody - sól, pieprz - 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek extra virgin Przygotowanie: Kuskus zalewamy zagotowaną posoloną wodą i odstawiamy do wsiąknięcia całego płynu. Ogórka i rzepę obieramy(...)kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wraz z papryką i mazzarellą kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, kuskus, ser, kiełki oraz groszek. Mieszamy, polewamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem
Zainspirowana w kuchniBardzo lubię kotlety mielone, ale lubię też z nimi eksperymentować i dodawać coś nowego. Były już kotlety z niespodzianką , a dzisiaj kotlety z mięsa i kaszy kuskus. Dodałam też otręby owsiane żeby przemycić więcej błonnika do diety dzieci. Poza tym są zdrowsze, ponieważ nie smażyłam ich tylko upiekłam. Wyszły naprawdę super. Polecam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowe(...)drobiowe) 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki otrębów owsianych 2 garści posiekanej natki pietruszki sól pieprz Kaszę kuskus wsypać do salaterki, zalać wywarem mięsnym lub warzywnym (można wodą) około 1cm nad poziom kaszy, przykryć talerzem i odstawić na 5 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć
kuchnia doskimelony w pełni, trzeba korzystać. Ja oprócz koktajli i jedzenia ich solo wykorzystałam arbuza i melona do sałatki. Do towarzystwa dodałam ser feta, rukolę, mieszankę warzywną Bonduelle Mexico, kuskus i wyszła bardzo smaczna, fajna, lekka sałatka :). Miłego poniedziałku Wam życzę :)). Składniki: melon miodowy arbuz mieszanka Mexico Bonduelle ser feta 1 szklanka kaszy kuskus rukola Kaszę wsypałam do miski, zalałam ciepłą(...)wodą i poczekałam, aż napęcznieje. Melona przekroiłam na pół, z jednej połowy wydrążyłam środek. Środek pokroiłam w kostkę, tak samo arbuza (trzeba wyjąć pestki). Do miski wsypałam gotowy kuskus, pokrojonego arbuza, melona i fetę, dodałam umytą rukolę i mieszankę Mexico Bonduelle. Całość wymieszałam. Przełożyłam do wydrążonego melona :) Gotowe :)) Wpis bierze udział w akcji: www.warzywneinspiracje.pl
kruche babeczkiKuskus z kurczakiem i fasolką szparagową to bardzo szybkie i proste w wykonaniu danie obiadowe. Ja robię je zazwyczaj do pracy. Powtarzam je już od 3 lat i dziwię się się, że tak prosta kombinacja składników jest tak pyszna:) Koniecznie wybierzcie smaczne, słodkie, aromatyczne pomidory z bazaru, nie z supermarketu:) Są bardzo ważne w tym daniu. 300g kaszy kuskus 500g(...)kostkę, posypujemy przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowaną fasolkę, dusimy około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietankę, podgrzewamy aż wytworzony sos zgęstnieje. 3. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z przygotowanym daniem
Szefowa kuchnitradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką. Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. To on wymyślił, aby zamiast jednego dużego placka przygotować kilka mniejszych pasztecików. Dawno nie robiłam(...)sztuk: oliwa 1/2 cebuli 2 cukinie 3 marchewki 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego*, ras el hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku garść prażonych płatków migdałowych,można zamienić na rodzynki 10 płatów ciasta filo (świeżego, a jeśli masz mrożone, wcześniej rozmróź je przez
Chilli Czosnek i Oliwakwiatów cukinii, 5 łyżek kaszy kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, zimna woda gazowana (ok. 150 ml), Kuskus włożyć do miski, wymieszać z olejem, zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, odstawić(...)parę minut. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kawałki o boku około 1 cm. Groszek umyć, obrać, pokroić w poprzek w cienkie paski. Wymieszać kuskus z truskawkami i groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem (mniej więcej szczypta pieprzu). Tempura: wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji płynnej śmietany. Kwiaty cukinii lekko
królestwo garówPlan był taki: ma być kasza i mają być krewetki. Wybrałam kuskus (czyli niby-kaszę ;)), ponieważ miałam niewiele czasu na przygotowanie obiadu. Do krewetek dodałam cukinię, czosnek, cebulę i pomidory. I wiecie co? To było naprawdę bardzo smaczne. Bardzo. Mąż był szczerze uradowany :) Oczywiście, ja również :) Ostatnio często zabieram ze sobą różne dania z kaszą do pracy. Jest to świetna(...)alternatywa dla kanapek. Szczególnie posmakowała mi kasza jaglana z owocami i jogurtem naturalnym. Polecam. Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 1 szkl. kaszy kuskus 1 mała cukinia 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych 2-3 ząbki czosnku połowa papryczki chili natka pietruszki bulion warzywny 1/2 łyżeczki kuminu masło Wykonanie: Krewetki rozmrozić. Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Na maśle
zadanie-gotowanie