witamin, mają także pyszny smak. Spróbujcie :) Składniki: 1/2 brokuła duża marchew duża pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki puszka kukurydzy 1/3 szklanki kuskusu duża cebula 2 ząbki czosnku opakowanie wiórków mozzarelli 10 dag startego żółtego sera przyprawa do kurczaka sól/pieprz 1/2 łyżeczki bazylii Przygotowanie(...)plastry marchewką ok 8 minut (solimy pod koniec gotowania). Kurczaka kroimy drobno i podsmażamy z przyprawą. Po około 2 minutach dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę oraz czosnek. Kuskus zalewamy 1:1 wrzątkiem i przykrywamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy mięso, kuskus, ugotowane warzywa, oraz kukurydzę, doprawiamy do smaku. Mieszamy wraz z serami i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni
ChilliJemymąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki kaszy kuskus sól pieprz prawdziwy pieprz ziołowy Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać pokrojone mięso, chwilę podsmażyć, wsypać kaszę kuskus i zalać wrzącym bulionem(...)zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym masłem lub omaścić skwarkami :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: bulion , golonka , kuskus
https:KKuchniaMniamWszyscy dobrze wiemy, że kasze trzeba jeść, bo są zdrowe. Co jeżeli Twoje dziecko nie przepada za kaszami? Trzeba wówczas zastanowić się czy placki nie uratują sytuacji. Kuskus nie przez każdego jest uznawany za kaszę, ponieważ łączy cechy makaronu, więc do przemycania dzieciom jest idealny. U mnie ratują za każdym razem ;) Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus szklanka wrzątku(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki nutelli 5 łyżek mąki ok 1/2 szklanki mleka(może być trochę więcej lub mniej w zależności od ilości gruszek) cukier do smaku Przygotowanie: Kuskus zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. W tym czasie miksujemy jajka. Powoli dodajemy kaszę, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko łączymy mikserem
ChilliJemyIdealna propozycja na letni, orzeźwiający obiad. Kuskus, znajdujący się w środku, sprawia, że kotlety mogą stanowić samodzielne danie. Ja jednak polecam je z grzankami i sosem tzatzyki . Idealne nadaje się również na grill na świeżym powietrzu. Składniki: 400g chudej wołowiny 100g kaszy kuskus pęczek mięty pęczek pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz 1. Kaszę solimy i zalewamy wrzątkiem(...)następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. 2. Mięte i pietruszkę (bez łodyżek) drobno siekamy. 3. Mięso mielimy na średnich oczkach, dodajemy kuskus, posiekane zioła, oraz kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy ręką aż do całkowitego połączenia składników. 4. Formujemy kotleciki, po czym odstawiamy je do lodówki na około godzinę. 5. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki kotlety, odstawiamy
Perfect home lifesmak sezonu, czyli fasolkę szparagową w miłym towarzystwie :) Składniki: 20dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego przyprawa do mięsa mielonego 1/3 szklanki kuskus 2 pomidory łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku szczypta cukru duża cebula bazylia, zioła prowansalskie, ostra czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory parzymy we wrzątku i zdejmujemy z nich(...)dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, sól, pieprz, cukier oraz bazylię. Fasolkę myjemy i oczyszczamy nożykiem z obu stron. Wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok 8 minut i odcedzamy. Kuskus zalewamy 1/3 szklanki wody i pozostawiamy pod przykryciem. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, wykładamy na niego mięso i doprawiamy je przyprawą do mięsa.W międzyczasie kroimy w piórka cebulę
ChilliJemynapisałam w temacie, jest to sałatka odważnych. Ciekawe połączenie smaków, dla małych i dużych odkrywców :) Składniki (4 porcje): - 100 g fety - 1 szklanka kuskusu - 1 granat - 1 czerwona cebula - garść prażonych płatków migdałów* - pół cytryny - oliwa - sól, pieprz, zioła (np. bazylia, oregano), słodka papryka Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, fetę rozdrobnić. Granata najlepiej przekroić(...)ćwiartki i z nich wycisnąć pestki, które użyjemy do sałatki**. Do kuskusu dodać przygotowane wcześniej składniki oraz płatki migdałów. Delikatnie wymieszać, skropić cytryną i oliwą. Doprawić, ponownie delikatnie wymieszać. *Prażymy na suchej patelni, ale bardzo krótko (łatwo jest je przypalić) **Na początku może to być bardzo brudna robota...Lepiej się na to przygotować i odpowiednio się ubrać
Corner With RecipesWegetariański obiad, z aromatycznymi przyprawami w marokańskim stylu. Młoda marchewka duszona w sosie pomidorowym, z dodatkiem ciecierzycy i kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra. Składniki na 3 porcje: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, mielonej kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu warzywnego kilka sztuk(...)młodej marchewki z kawałkiem naci, oskrobane 1,5 łyżki soku z cytryny 400 g cieciorki w puszce 150 g kuskusu, ugotowanego świeża kolendra i mięta Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę pokrojoną w plasterki, smażyć przez 2 minuty. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy. Smażyć przez kilka sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać marchewki. Wymieszać, aby pokryły się przyprawami
Moja Galeria Smakuróżnymi teksturami - jest w niej miękka i pyszna cukinia, jędrna fasolka, chrupiąca marchewka, zdrowe ziarenka i wiele więcej! Składniki: (składniki dla 2-3 osób) 1/2 szklanki ugotowanego kuskusu - u nas razowy, 2 mniejsze marchewki, 1 średnia cukinia - u nas pół zielonej i pół żółtej, 300 g fasolki szparagowej, 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki, natka pietruszki(...)julienne pokroić w podłużne cieniutkie pasy. Fasolkę oczyścić i odkroić końcówki - większe fasolki przekroić na połowę i gotować w wodzie przez ok. 7-10 minut - ma być jędrna! Kuskus został przez nas wcześniej zalany bulionem warzywnym, przykryty talerzykiem i zostawiony na kilka minut. Do miseczki nałożyć warstwami kuskus, fasolkę, marchewkę, ciecierzycę i cukinię. Całość posypujemy posiekaną z grubsza
Plate of Joyziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torebce. Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 5 łyżek oliwy extra vergine 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka(...)syropu klonowego lub miodu sól pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy. Kuskus zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy. Napęczniały kuskus mieszamy widelcem. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Dymkę kroimy w krążki. Natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek drobno siekamy. Z oliwy, soku z cytryny i syropu klonowego
Smakowity Blog Kulinarnydzisiejsza to sałatka z kurczakiem i zielonymi szparagami. Spróbujcie:) Skła dniki: 0,5kg piersi z kurczaka 30 dag zielonych szparagów pół czerwonej papryki czerwona cebula 1/3 szklanki kuskus 8 pomi d orków koktajlowych przyprawa d o gyrosa łyżeczka czosnku nie d źwie d ziego pieprz,sól Przygotowanie: Szparagi gotujemy w lekko osolonej(...)dzie główkami do góry przez 8minut. Kuskus zalewamy wrzątkiem w stosunku 1:1 i pozostawiamy po d przykryciem. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju rzepakowym posypany przyprawą do gyrosa z każ d ej strony. Pomi dorki koktajlowe kroimy na pół i do d ajemy d o kuskusu , razem z kurczakiem, pokrojonymi na kawałki
ChilliJemyjest dość wysoka). Poniższy przepis w oryginale robi się z ryżu, ja jak zwykle musiałam coś zmienić i pokusiłam się na kaszę kuskus. Kuskus szafranowo-cytrynowy Składniki: 150 g kaszy kuskus; 300 ml bulionu (marchew+korzeń pietruszki+szafran); 1 łyżeczka startego imbiru; 1 łyżeczka startej skórki z cytryny; pół łyżeczki kurkumy; szczypta pieprzu
Życie na widelcuPamiętacie przepis na faszerowane papryki ( klik ) , który testowałam dla sieci Intermarche? Kupiłam wtedy trochę za dużo papryki i mielonego mięsa. Zostało też trochę kaszki kuskus. A ponieważ przy okazji wizyty w sklepie kupiłam sporo innych rzeczy, między innymi krojone pomidory w kartoniku, postanowiłam te produkty wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. I tak powstał przepis na pulpety w sosie pomidorowo paprykowym(...)bonów, każdy wartości 300 zł! składniki na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko, lekko roztrzepane 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne pęczek pietruszki, posiekanej szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju lub oliwa z oliwek Na sos paprykowy
Stare Garyprzyjemnością zapraszam na przepyszny obiad, który będzie się składał z mojego ulubionego kuskusa i kurczaka. Można wykorzystać udka, pałki bądź skrzydełka. Co macie w lodówce. Czas przygotowania, to ok. 45 minut, także szybka sprawa :-) Składniki: 8 udek kurczaka 1,5 szklanki kuskusu 1 puszka posiekanych pomidorów 3/4 szklanki zielonego groszku 1 cebula 3 ząbki(...)tłuszcz wrzucić posiekane cebulę i czosnek, zeszklić, dodać udka, podlać wodą lub bulionem. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać pomidory oraz groszek. Do całości wsypać kuskus, dodać kurkumę, wlać pozostałą wodę lub bulion. Na koniec posypać posiekaną rukolą
pieprzny smaczekwersją szaleję. Składniki: 2 piersi z kurczaka 100g boczku pokrojego w kostkę 2 kwaskowe jabłka zioła prowansalskie 300g śmietany 18% szklanka przegotowanej wody sól i pieprz kuskus szklanka bulionu warzywnego Sposób przygotowania: Kurczaka płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i obtaczamy w ziołach z obu stron. Jabłka kroimy na pół i w plasterki (oczywiście bez gniazd nasiennych(...)Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, tak by sięgał 1cm ponad kaszę. Przykrywamy naczynie z kaszą talerzykiem aż wchłonie cały bulion. Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy boczek i smażymy 2 minuty (bez oliwy - z boczku wytopi się tłuszcz, na którym będziemy smażyć resztę składników). Gdy wytopi się trochę tłuszczu, na patelnię dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy aż obie strony się zarumienią, przewracając
W kuchni wieczoremmiski wsyp kuskus, zalej wrzątkiem całość, posól i przykryj na 4 minuty. Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i drobno startej skórce cytrynowej. Przykryj mięso papierem i rozbij wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Smaż kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek, aż będzie gotowy(...)tacy lub desce. Do warzyw dodaj groszek zielony (jeśli używasz mrożonego, najpierw kilka minut blanszuj go we wrzątku) skrop całość sokiem z otartej cytryny i 2 łyżkami oliwy. Spulchnij kuskus widelcem i posyp nim warzywa, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. Przełóż usmażonego kurczaka na deskę, pokrój go w plasterki i ułóż na kuskusie. Posyp dane pokruszoną fetą i podawaj
Kredowe Menu