kuskus - 2332 przepisów (strona:49/156)

Kuskus z sosem cukiniowo-pomidorowym 91

zmianę - odrabianie lekcji z Młodą, sprzątanie, wspólną zabawę czy spacer. To danie jest wprost idealne - sos robi się błyskawicznie, spokojnie można zrobić większą ilość i odgrzać następnego dnia. Kuskus - wiadomo, 5 minut i jest gotowy. Można zjeść ten obiad w wersji wegetariańskiej  lub, jak my, ze smażonymi paseczkami z piersi kurczaka. Składniki: sos 2 cukinie, puszka pomidorów(...)krojonych, lub w sezonie świeże pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia (dużo - idealnie tu pasuje), oliwa, sól, pieprz, cukier - do smaku. Dodatkowo: szklanka kaszy kuskus, szklanka wrzątku + duża szczypta soli (a jeszcze lepiej szklanka bulionu), filet z kurczaka pokrojony w paseczki,  zamarynowany w ulubionych przyprawach i usmażony. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną

Moja kraina smaków
Malinowa zupa krem 181

auto'); ga('send', 'pageview'); -50 g bulwy selera -1 duża cebula -pół czerwonej papryki -3 ząbki czosnku lub łodyga młodego zielonego -3 pomidory malinowe -2 łyżki kuskus - 2 łyżki oleju  -sól, pieprz -4 kromki tostowego chleba lub czerstwa bułka  Kaszę kuskus zalać w misce wrzątkiem tak, aby tylko woda ją przykryła.Odstawić do napęcznienia pod przykryciem. Cebulę(...)krem. Przelać do garnka i jeżeli krem jest zbyt gęsty uzupełnić do pożądanej gęstości przegotowaną wodą. Jednak pamiętać, aby nie rozcieńczyć zbytnio, bo zupa straci smak. Dodać napęczniałą kaszę kuskus, zamieszać i podgrzać zupę.  Posolić i popieprzyć do smaku, ewentualnie dodać ulubionych ziół.  Na wysmarowanej lekko olejem patelni uprażyć na grzanki pokrojony w kostkę chleb tostowy. Zupę rozlać

Kulinarne przemyslenia
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 137

Udka w miodowo-musztardowej glazurze, najlepsze hamburgery, kebab drobiowy z kuskusem, polędwiczka zawijana i pieczona w boczku, rocking beef – oto pięć obiadów na ten tydzień roboczy. Koszt jednego lanczu to około 10 zł. Newsem ubiegłego tygodnia w świecie kulinarnym i celebryckim była informacja o bankructwie sieci restauracji Jamiego Oliviera, 42-letniego kucharza i swhowmana, który w 2010 r., a więc(...)drugie – potężny kawał roboty w tym daniu robią bułki: pachnące, mięciutkie, słodkie… mmm, coś niesamowitego, a przy tym naprawdę proste do zrobienia. Zobacz przepis Środa: Kebab drobiowy z kuskusem Przepisów na kebaby na naszym blogu jest pod sufit, ale dobrego kebsa nigdy za wiele. Oryginalna nazwa tego kebaba brzmi: pincho moruno i powinien być robiony z polędwiczki wieprzowej

Niedzielny kucharz
Sałatka z kaszką kuskus i szparagami 123

jesteśmy z tego zadowolenia, natomiast rośliny są przeszczęśliwe! Wszystko rośnie jak na drożdżach i moje ukochane zielone szparagi też. Dziś zapraszam Was na kolejną pyszna propozycję, sałatka z kaszką kuskus i szparagami to idealna propozycja na majowy lunch czy lekką kolacje. Sałatkę możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, w zależności od Waszych upodobań i gustów. Sałatka(...)kaszką kuskus i szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszki kuskus 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie małych kulek mozzarelli pomidorki koktajlowe świeża kolendra olej do smażenia Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy sól pieprz  Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki.  Szparagi kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Lunchbox do pracy – prosty przepis na warzywa 135

stole leżały ostatnie szparagi i kawałek cukinii z wczorajszej kolacji. W lodówce stał słoik z kaparami, suszonymi pomidorami, do tego trzeba było dodać coś jeszcze i tak padło na kuskus. Lunchbox warzywy do pracy 1/2 cukinii 3 suszone pomidory 2 ząbki czosnku 4 szparagi 2 łyżki kuskusu ugotowanego ( ugotuj wg przepisu na opakowaniu ) kilka oliwek kilka kaparów 2 łyżki ciecierzycy(...)wody i zakryłam pokrywką. Po chwili dorzuciłam pokrojone szparagi oraz ciecierzycę, dolałam odrobinę wody i pastę paprykową, zamieszałam i zakryłam pokrywką, aby całość się udusiła. Do miski przełożyłam ugotowany kuskus, do tego dodałam warzywa, wymieszałam i gotowe : ) Czyż to nie szybkie ? całość trwała naprawdę kilka minut.   W międzyczasie do słoika nasypałam 2 łyżki płatków owsianych, dodałam 3 łyżki jogurtu

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z kaszą kuskus, awokado i granatem 127

Wiosna rozpieszcza ciepłymi promieniami słońca. To idealny czas na zmianę lub wzbogacenie naszej diety. Dziś mam dla Was inspirację na wykorzystanie kaszy kuskus w sałatce z awokado i granatem.   Sałatka może zastąpić Wasz pełnowartościowy posiłek. Jest lekka, pełna witamin i co najważniejsze, smaczna. Idealnie nadaję się do lunch box. Możecie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą(...)pracy.  Czas przygotowania: 15 mi. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 300g kaszy kuskus 1 awokado 1/2 granatu 6 rzodkiewek cebula dymka ze szczypiorkiem garść natki pietruszki 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 1 limonka sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min. Przemieszaj i odstaw

kulinarnyJa
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 153

właśnie dzięki przyprawom, które w kuchni polskiej raczej rzadko są używane, zyskuje swój niepowtarzalny i wyrazisty smak oraz aromat. Tak przygotowanego kurczaka podajemy po marokańsku, czyli z kuskusem 😉 W tradycyjnej kuchni marokańskiej takie dania przygotowuje się w garnku z glinki żaroodpornej z wysoką, stożkowatą pokrywką, o nazwie tadżin. A ponieważ ja takiego garnka nie posiadam, postanowiłam przetestować do tego dania(...)łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek i dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę oraz drobno posiekane listki mięty. Całość mieszamy do połączenia składników. Podudzia z kurczaka

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 153

właśnie dzięki przyprawom, które w kuchni polskiej raczej rzadko są używane, zyskuje swój niepowtarzalny i wyrazisty smak oraz aromat. Tak przygotowanego kurczaka podajemy po marokańsku, czyli z kuskusem 😉 W tradycyjnej kuchni marokańskiej takie dania przygotowuje się w garnku z glinki żaroodpornej z wysoką, stożkowatą pokrywką, o nazwie tadżin. A ponieważ ja takiego garnka nie posiadam, postanowiłam przetestować do tego dania(...)łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek i dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę oraz drobno posiekane listki mięty. Całość mieszamy do połączenia składników. Podudzia z kurczaka

Kuchnia MagdaLeny
Papryka faszerowana po marokańsku 96

Jedna z wielu odsłon faszerowanych  papryk. Tym razem danie wegetariańskie w żółtym kolorze :) Składniki : - 3 żółte papryki, - około 200 g kuskusu, - garść rodzynek lub żurawiny, - mała cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki oleju, - łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz, - kmin rzymski, - chilli, - natka pietruszki, - świeża mięta. Wykonanie : Kuskus posolić i razem z żurawiną lub rodzynkami zalać w naczyniu wrzątkiem(...)wodę rozdrobnić widelcem. Paprykę przekroić wzdłuż, oczyścić i opłukać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodając przyprawy. Posiekać natkę i miętę. Wszystko razem wymieszać i dosmaczyć sokiem cytrynowym. Przygotowanym kuskusem napełnić papryki i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni ) na około 20 minut

Przepisy Mikołaja
Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą 169

marokańskim – gęsty, słodkawy, aromatyczny. Mięso duszone jest w soku jabłkowym z dodatkiem dyni, z morelami i ciecierzycą, pełen przypraw – cynamonu, kminu i papryki. Ja podałam z go kuskusem, posypany prażonymi płatkami migdałowymi i natką pietruszki ale będzie pyszny też z ryżem albo inną kaszą. Czujecie wiosnę, bo ja nieśmiało już jej wypatruję. Nawet dziś rano naszła mnie ochota(...)indyka z morelami i ciecierzycą Gęsty, słodkawy gulasz z indyka z morelami, ciecierzycą, duszony w soku jabłkowy, z dodatkiem pure z dyni, pełen smaków i aromatów. Doskonały do kuskusu albo ryżu. Prep Time 20 mins Cook Time 40 mins Total Time 1 hr Ingredients 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosku 3 cm imbiru ok 1 łyżeczka startego

Cooking for Emily
Skrzydełka słodko-pikantne (długo marynowane) 120

przez 35-40 minut. Opcjonalnie, 5 minut przed końcem pieczenia wyjąc skrzydełka, posmarować miodem i wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z kuskusem z warzywami. Podsmażyłam czerwoną cebulę, marchewkę, paprykę ( krojone w kostkę) i kukurydzę. Kuskus zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do warzyw, dodałam przyprawy, wymieszałam i otrzymałam „wzbogacony” kuskus Skrzydełka słodko

Smaki Armine
Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą 152

kopru 20g świeżej rukoli 50g bułka kajzerka 1 ząbek czosnku skórka z 1 limonki 2 łyżki soku z limonki 30g parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól 200g kuskus olej do wysmarowania naczynia Kolorowa salsa: 2 pomidory 1 mango 1 awokado skórka z 1 limonki sok z połowy limonki 1 pęczek kolendry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)dokładnie wymieszać. 4. Na każdy kawałek dorsza wyłożyć przygotowaną kruszonkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. 5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody. 6. Rybę podawać z kolorową salsą i kuskusem. Połączenie przypraw, ziół, warzyw

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka owocowa/ Naleśniki z kaszą kuskus i owocami 116

lubi :) miód - 2 łyżki jogurt ( u mnie waniliowy) No i nie ma nic prostszego, owoce kroimy, dodajemy miód, jogurt i mieszamy !    N aleśniki z kaszą kuskus i owocami robiła dla mnie i rodzeństwa moja mama pyszne, syte i zdrowe. Inny sposób podania owoców :) Nadzienie do naleśników: 1 szklanka kaszy kuskus owoce ( najlepiej pasuje banan, winogron, pomarańcza, ale można(...)użyć brzoskwiń czy ananasa z puszki) 2 łyżki cukru śmietana lub jogurt    Kaszy kuskus nie trzeba gotować wystarczy wsypać do miski wymieszać z cukrem i zalać wrzątkiem tak, aby znalazł się 1,5 cm nad powierzchnią kaszy, przykryć i odczekać aż kasza napęcznieje. W tym czasie smażyć słodkie naleśniki (przepis na naleśniki podawałam przy okazji przepisu o naleśnikach

Na moim talerzu
Placki ziemniaczane z kuskusem 145

Uwielbiam placki ziemniaczane w różnych konfiguracjach ! W połączeniu z kaszą kuskus są bardzo delikatne i pyszne. Składniki: Ziemniaki 1 kg Kuskus ½ szklanki Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 łyżki Jajka 2 szt. Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Olej do smażenia Szczypiorek 1 pęczek Wykonanie: Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i odłożyć

Tradycyjna Kuchnia
Kuskus ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Couscous con patate dolci, ceci e pomodori secchi) 123

SKŁADNIKI 200 g kuskusu 200 ml bulionu warzywnego 200 g szpinaku baby 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 50 g suszonych pomidorów  2 bataty  3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous  200 ml di brodo vegetale(...)papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości ok. 10-15 minut. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy podsmażamy szpinak, ok. 1-2 minut. Kuskus wsypujemy do większej salaterki, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut (zgodnie z wytycznymi na opakowaniu).  Przygotowany kuskus mieszamy widelcem, skrapiamy oliwą

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania