jest, a że czasem skrobnę coś o Młodym, to już inna bajka. Póki co zostawiam Was z groszkiem. Spieszcie się, bo sezon krótki! Zielony groszek z szynką szwarcwaldzką i kuskusem Kuskus zalałam wrzątkiem i pozostawiłam w misce do napęcznienia. W osolonej wodzie gotowałam groszek do miękkości (ok.5-7min). Odcedziłam. Szynkę porwałam na kawałki i podsmażyłam na patelni. Bardzo krótko, tylko(...)puściła tłuszczyk. Groszek wrzuciłam na patelnię do szynki i smażyłam jeszcze chwilkę. Całość wrzuciłam do miski, dodałam kuskus. Wymieszałam. Oprószyłam mielonym pieprzem oraz skropiłam chlustem oliwy z suszonych pomidorów. Podpatrzone tutaj , z moimi modyfikacjami
bastalenamoże jakaś nowa sałatka, może jajka z innym farszem. A może taboule w szynce, tak jak to było dziś u mnie? Taboule w szynce składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka szczypior z 2 dymek pęczek mięty pęczek natki pietruszki około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki sól, pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek dodatkowo duże(...)plastry szynki szczypior do związania wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drobno kroimy paprykę i szczypior. Dodajemy do nich oliwki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy tą mieszankę do kuskusu
Przysmaki KarolkiIdealny pomysł na wegańskie danie dla osób bardzo zabieganych, którym czas to złoto. Klopsiki sojowe ze szpinakiem są rewelacyjne! Z dodatkiem kaszy kuskus i trio warzywnym to niebo w gębie! Składniki: 100g klopsików sojowych ze szpinakiem 50g suchej kaszy kuskus 250g trio warzywnego 10ml oleju lnianego Sposób przygotowania: Klopsiki sojowe ze szpinakiem podgrzać w mikrofalówce. Kaszę kuskus ugotować zgodnie
Truskawkowa FiestaUwielbiacie dynię? Mamy coś dla Was! Oto DYNIA FASZEROWANA KASZĄ KUSKUS, czyli niebanalny pomysł na wyśmienity obiad. Musicie tego spróbować! Artykuł DYNIA FASZEROWANA KASZĄ KUSKUS, WARZYWAMI I FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmają jeszcze tą zaletę, że smakują, czego próżno szukać w "aptecznych tabletkach"! No to do dzieła! To co proponuję, to bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu, aromatyczna sałatka z kuskusem! Ja już wiem jak smakuje! Wam sugeruję przekonać się o tym "na własnym podniebieniu"! Składniki: 200 g kaszy kuskus 1 mała puszka kukurydzy(...)papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oliwy 5 łyżek soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy tak jak zwykle. Proporcje kaszy do wrzątku 1:1. ! szklanka kaszy, 1 szklanka wrzątku. Zalewamy mieszamy, pod przykryciem zostawiamy aż wchłonie wodę. Pomidory kroimy w kostkę, uprzednio usuwając gniazda
R'n'G KitchenZdrowa i szybka SAŁATKA Z KUSKUSEM I BRUKSELKĄ może stanowić... Artykuł Sałatka z kuskusem i brukselką pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEwiadomo, że tego typu jedzenie świetnie sprawdza się w pracy. Kombinujcie ze składnikami i jedzcie na zdrowie. Oczywiście w sezonie korzystajcie ze świeżych warzyw. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 300 g piersi z indyka 300 g mrożonych brokułów 1 mała czerwona cebula garść kiełków z rzodkiewki pół łyżeczki rozmarynu szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta mielonej chili 1 łyżeczka jasnego sosu(...)sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Indyka kroimy w sporą kostkę, dodajemy do niego sos sojowy, rozmaryn, słodką paprykę, chili, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem i przesypujemy do miski. Indyka smażymy na złoty
Kardamonovysezonową botwinką. Ze składnikami możecie kombinować, możecie zmienić rodzaj sera, zamiast cebuli dodać szczypiorek, inne orzechy, itd. Polecam zamienić także kaszę na jakąś bardziej wartościową. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 pęczek botwinki 1 mała czerwona cebula pół pęczka koperku garść orzechów włoskich garść startego sera wędzonego 2 łyżki oliwy extra virgin + odrobina do usmażenia botwinki 1 łyżka soku(...)cytryny sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski, obsmażamy ją minutę na niewielkiej ilości oliwy. Do ostudzonej kaszy wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażoną botwinkę, poszatkowany koperek, orzechy
Kardamonovydodatków, barwników, konserwantów, polepszaczy smaku. Stanowią doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków, makaronu, ryżu. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów kasz. Do najpopularniejszych odmian należą: kasza gryczana, kasza jęczmienna, kuskus, kasza manna, kasza jaglana w ofercie sklepu bee.pl . Kasza gryczana Kasza gryczana uważana jest za najzdrowszą z kasz. Jest źródłem witamin B1, B2, witaminy E, zawiera też ogromne(...)paznokci. Kaszę jęczmienną powinny jeść osoby z wysokim poziomem cholesterolu, osoby z nadciśnieniem, z chorobami serca i układu krążenia. Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Kuskus Kasza kuskus to produkt zawierający bardzo dużo białka. Jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Stanowi dodatek zarówno do dań obiadowych, jak i do deserów. Kasza manna Kasza manna jest lekkostrawna
Kuchcik gotujetemu, ale dziś je odkopałam. Zdecydowanie zasługują by wam je pokazać. Moniko, dziękuję za przepis. Już wiem co zrobię na dniach! Ponownie! Co nam trzeba? 0,5 szklanki kaszy kuskus 0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka miodu 1 białko (z 1 jajka) 3 łyżki słonecznika 2 łyżki rodzynek 2 łyżki jagód goji 2 łyżki płatków owsianych Robimy! Kaszę(...)kuskus zalewamy gorącą kawą, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, aż kawa się wchłonie. Studzimy. Następnie dodajemy do kaszy miód, słonecznik, płatki owsiane, rodzynki i jagody goji. Możecie dorzucić jeszcze inne bakalie, orzechy jak wolicie. Białko lekko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do reszty. Mieszamy i wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na grubość około
Latosiowydomświeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku łyżeczka mielonego kuminu oraz słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Do podania: ugotowany kuskus natka pietruszki do posypania Przygotowujemy składniki – cebulę i czosnek obieramy. Cebulę przekrawamy i kroimy w średniej grubości plasterki, czosnek drobno siekamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody(...)wszystkie te czynności wykonałam. Po upływie 15 minut, do gulaszu wrzucamy odcedzoną, opłukaną ciecierzycę oraz jarmuż, mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. W międzyczasie możemy przygotować kuskus zgodnie z instrukcją oraz posiekać natkę pietruszki. Gotowy gulasz podajemy gorący, z solidną porcją kuskusu, z wierzchu posypany natką. Powrót na górę
Smaczna Stronatwardo Jak gotować jajka by nie pękały Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Jajka sadzone na szpinaku Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Jajka z szynką Sałatka z kuskusem i omletem Jajka zapiekane Zielona pasta z awokado Jajka marmurkowe Pasta z jajek i makreli wędzonej Naleśniki z jajecznicą Omleciki owsiane – 3 składnikowe Mini omlety biszkoptowe Omlet biszkoptowy Mikołaj – przepis(...)Omlet biszkoptowy Brukselkowy omlet Czarownica Niebieski omlet Ziołowy omlet na parze z pomidora mi Zimowy omlet z pomidorami Makaron po chińsku z omletem Sałatka z kuskusem i omletem Omlet z cukinią Omlet z kaszą gryczaną i cukinią Omlet z łososiem i cukinią Omlet z cukinią i białym serem Omlet z bobem Omlet z jarmużem Omlet z kaszą gryczaną, groszkiem
Dorota Smakujektóra bardzo przemawia do mojego serca i super pasuje ze słodką, pieczoną papryką. Garam masala to mieszanka aromatycznych przypraw, którą w tym wypadku skomponowałam z wegańskim farszem na bazie kuskusu, ciecierzycy i soczewicy. Ten zestaw jest bardzo sycący i pyszny, koniecznie wypróbujcie. Składniki (na 3 porcje): 3 duże czerwone papryki puszka ciecierzycy 4 łyżki kaszki kuskus 1/2 szklanki czerwonej ciecierzycy(...)pomidorową i około szklanki zimnej wody. Mieszamy, zmniejszamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę oraz kuskus – suchy, nie ugotowany. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia, wyciągamy
Smaczna StronaLato to czas, kiedy chętnie przebywamy na świeżym powietrzu. Zdecydowanie mniej gotujemy, a jeśli już to szybkie dania z sezonowych warzyw. Specjalnie dla Was wybrałam Cieciorka po bretońsku Kuskus z brązowymi pieczarkami i surówką z kalarepki Spaghetti z grillowanym kurczakiem i cukinią Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami Sałatka z kaszą kuskus, papryką i czarnymi oliwkami Spaghetti
Moja smaczna kuchniabrokuła wzorowana jest na przepisie z bloga Cookieandkate.com Spróbuj nasz przepis na sałatkę z komosą, brokułem i migdałami Składniki: 1 mała główka brokuła 1 dojrzałe mango Pęczek rzodkiewki ½ szklanki kuskusu Garść żurawiny Garść jagód goi ½ czerwonej cebuli Dresing 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon) 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki czosnku w proszku (lub starty(...)ząbek) Przygotowanie: Krok 1 Zalej kuskus szklanką wody, szczelnie przykryj, odstaw. Umyj warzywa. Zetrzyj na tarce brokuła, przełóż do misy. Mango pokrój w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, rzodkiewki w plastry. Przełóż do misy z brokułem. Dodaj do warzyw żurawinę i jagody goi. Wymieszaj. Krok 2 Zrób dressing. Do szklanego słoiczka (najlepiej wysokiego) włóż 2 łyżki musztardy, pół łyżeczki czosnku
Niedzielny kucharz