moja baba ze świątecznego stołu. Wilgotna i pyszna od fig w syropie i z ich zapachem a ponadto z dodatkiem najzdrowszej kaszy jęczmiennej. Kaszy ugotowałam 1/2 szklanki bo mniej byłoby trudno, natomiast do baby wykorzystałam tylko 50 g a resztę przełożyłam do pucharków, dodałam owoce i deser gotowy. Polecam taką babę każdemu, pysznie się prezentuje i smakuje. Baba figowa
Moje Małe Czarowaniewidelcem i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C na złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie rozsmarowujemy na nim masę kajmakową i dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam moreli i fig
Cynamonowe szczęściemnie brazylijskie, macadamia , pistacje, pecan, nerkowce, włoskie, migdały) 50 g mieszanych nasion (u mnie mak niebieski, nasiona chia , len, słonecznik, dynia, sezam) 125 mieszanych suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być tez rodzynki sułtanki 1,5 łyżki kakao ( u mnie karob) 1/2 łyżki świeżo zmielonej kawy skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: Piekarnik nagrzałam
Blondynka Gotujegram czekolady gorzkiej (lub jeśli ktoś jest łasuchem to 100 gram czekolady gorzkiej + 100 gram czekolady mlecznej) 250 gram mascarpone dwie łyżki masła Do ozdoby: suszone daktyle suszone figi migdały: w całości lub płatki suszone morele, śliwki, żurawina słodkie kuleczki ozdobne i inne dostępne w sklepach ozdoby Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej
Mango Papajasmażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe, z suszonych śliwek, pigwy), z dodatkiem przypraw aromatycznych (wanilia, cynamon, goździki itp.) oraz często bakali (rodzynki, skórka pomarańczowa, cykata, daktyle, figi, słodkie i gorzkie migdały). Można wyróżnić wiele współczesnych wariantów tego wypieku: mazurek razowy, owsiany czy łaciaty. W przypadku tego ciasta niezwykle istotny jest jego wygląd, dlatego dużo czasu poświęca się
Ciastka - domowe słodkościproszkiem do pieczenia. Całość łączymy delikatnie z ubitą pianą. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (masło lub olej) z obu stron na złoty kolor. Podajemy z masłem orzechowym i figami. To moja propozycja. Ale równie dobrze będą smakowały z cukrem pudrem czy ulubionym dżemem. Jeśli szukasz innych inspiracji, polecam Ci moje: Placuszki z serka Ricotta Omleciki kokosowe
Mój Smak na Życieomlety, sadzone, albo jajecznice. Dodatkami są zazwyczaj konfitury , dżemy , miód , jogurt i różnego rodzaju sery . Jako przegryzki serwowane są kapary , suszone pomidory , oliwki , a poza tym orzechy , daktyle i figi . Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości pieczywa , a chociażby poğaça , börek i simit . Nie można zapomnieć też o czarnej, mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com ; blogstar.pl ] Moja propozycja
Grunt to przepis!pieczenia, z racji soków i wody, które zbierają się pod nią. Przygotowywałam już w ten sposób doradę na ruszcie z selera naciowego: Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami . Tym razem czas na pstrąga tęczowego na ruszcie z marchewki z dodatkiem czosnku i mandarynek . Składniki na 2 osoby: 2 średnie pstrągi tęczowe 1 duża marchew 2-3 mandarynki
Grunt to przepis!krainie miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog
Weekendy w domu i ogrodziedziś w Lidlu można kupić produkty Kuchni Francuskiej. Przetestowałam wiele serów i win. Przygotowałam maleńkie racuszki z serami i musami z fig i mirabelek. Smakują świetnie 1,5 szklanki mąki (u mnie razowa) pół opakowania suchych drożdży jajo ok 3/4 szklanki wody szczypta soli i cukru Połączyć wszystkie składniki na racuszki , ma być konsystencji śmietany. Smażyć maleńkie racuszki
AZgotuj!wykładamy masę serową, po same brzegi. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce minimum 2 - 3 godziny :) Dekorujemy owocami. Ja wykorzystałam borówki i figi. A może wolisz sernik w wersji mini? MINI SERNICZKI OREO Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na Życiemascarpone. Na bezę wylewamy i delikatnie rozsmarowujemy porzeczki w gęstym syropie ok 200 ml. Na to wykładamy bitą śmietanę z mascarpone. Całość dekorujemy owocami. Użyłam świeżych truskawek, brzoskwiń, fig, filetów z pomarańczy, jagód, borówek, malin... . Ostatnio były to mrożone maliny premium firmy Zielone Wzgórza . Byłam zmuszona je kupić, ponieważ zapasy własnych już się skończyły, a Pavlova bez malin
Malinowe Pocałunkibakaliowy w pomarańczowym wydaniu. Pyszna, mokra i świąteczna w gruncie rzeczy kombinacja rodem z Alzacji. Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka po 100 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, pokrojonych suszonych fig i suszonych moreli, oraz rodzynek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 100 ml rumu sok i skórka z 1 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny
Dzieje kuchennej WiewióryMałe, kruche i niepozorne migdałowe ciasteczka nadziewane niespotykaną konfiturą : figa z makiem, idealne na różne okazje w tym nadchodzące walentynki jako słodki prezent dla ukochanej osoby. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 6 łyżek mielonych migdałów 16 g cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli słoiczek konfitury figa
Wanilia i Kardamonchce mnie ona opuścić :C SKŁADNIKI: łyżka mąki kokosowej łyżka płatków owsianych łyżka nasion chia szklanka mleka sojowego garść jagód goji suszona śliwka suszony daktyl suszona morela suszona figa garść suszonych czereśni /DAJEMY WSZYSTKIE MOŻLIWE BAKALIE JAKIE POSIADAMY/ WYKONANIE: suszone owoce siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z mąką, płatkami i nasionami chia całość zalewamy mlekiem sojowym, dokładnie mieszamy do formy
healthy dreams