nasze samopoczucie. Lubicie zaczynać dzień od jaglanki? :) Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki maślanki ok 2 łyżeczek miodu owoce według uznania (u mnie gruszka, figi, jeżyny i maliny) Przygotowanie: Nie ma nic prostszego, od przygotowania jaglanki na śniadanie. W zależności od tego, czy lubimy chrupać jaglane płatki, czy tez lubimy je na miękko, zalewamy
ChilliJemypóźniej. Warto jednak znaleźć "swój" smak, który zachęci nas do zjedzenia z przyjemnością tego posiłku, tak aby zacząć zdrowo kolejny dzień :) Jedzmy więc śniadania :) Skła d niki: dojrzała figa serek ricotta (ilość według upodobań) chleb tostowy odrobina masła Przygotowanie: Tosty możemy przygotować na dwa sposoby - w tosterze posmarowane cieniutko masłem lub na rozgrzanej patelni z rozpuszczona odrobiną(...)masła. Tak przygotowane tosty smarujemy serkiem ricotta. Kroimy figę w plastry i wykładamy na tosty z serkiem. Smacznego
ChilliJemybliższa lub dalsza rodzina dysponująca własnym ogródkiem. Jak w przypadku tego pomysłu na jesienne smoothie. Wrzuciłam dary losu, które moi teściowie przywieźli z wrześniowego wypadu w Pireneje: śliwki, figi. Plus sama od siebie dodałam -dowolnie się nimi bawić. Mi najbardziej smakowała wersja smoothie w takim oto zestawieniu: Składniki: 2 śliwki, 1 figa, 1 banan, odrobina mleka ryżowego. Przygotowanie: Wrzucamy
MODA NA BIOTata przywiózł mi ostatnio pyszne winogrona z własnego ogródka, a ponieważ jest też sezon na świeże figi, uznałam, że jedne i drugie będą świetnym dodatkiem do mojej śniadaniowej komosanki. Posypałam jeszcze wszystko nasionami konopi i gotowe do zjedzenia :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 2 łyżki płatków quinoa 2 łyżki płatków gryczanych 2 łyżki płatków owsianych BG garść(...)zielonych winogron garść fioletowych winogron 1 świeża figa 1 łyżka łuskanych nasion konopii 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Płatki i quinoę zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na kilka minut, żeby napęczniały. Jeśli mamy taką potrzebę dosładzamy miodem, następnie dodajemy owoce i wszystko posypujemy nasionami konopi. Smacznego i miłego dnia
Quinoa Raz!utylizowanie płynów ustrojowych oraz utrzymania równowagi jonowej w organizmie. ( źródło ) Składniki łyżka nasion chia- to dzienna dawka dla dorosłej osoby pół szklanki wody ulubiony jogurt syrop z mango figi suszone mięta Nasiona chia zalej wodą pozostaw minimum na 10 minut. Następnie dodaj do jogurtu, wymieszaj. Na dno szklaneczki wlej odrobinę syropu z mango, uzupełnij jogurtem. Udekoruj suszoną figą
Z Kuchni Do Kuchniżeby wiynksze pó 12 forymki bōło połne- ja, wiym, że połōwki zawsze sōm równe, ale przeca i tak wszyscy wiycie, o co sam 13 idzie) i wciście po pó figi. Potyn wrojście te babeczki do pieca na 20 minut, żeby sie tak fajnie przibrōnołciōły 14 . Niyskorzi niech sie leko ochōdzōm i… na zdrowie 1 lekarze 2 witaminy
Chop w kuchniprzygotowaniu, gdyż tutaj z pomocą przyszły mi niezwykłe dania Babci Zosi firmy SYS Do dzieła! Składniki kasza jaglana z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami SYS suszone figi 100 % organic Symbio brązowy cukier 3 jabłka cukier puder- opcjonalnie- do potrzepania przed podaniem owoce granatu listki mięty Ugotuj kaszę zgodnie z zaleceniem Babci Zosi. Nagrzej piekarnik do 180 stopni(...)Jabłka pokrój na cząstki, zostaw skórkę. Naczynie posmaruj masłem lub olejem kokosowym. Wyłóż jabłka. Dołóż ugotowanej kaszy jaglanej. Następnie dość obficie poukładaj suszonych fig, pokrojonych w paski- ja używam nożyczek . Szybciej, łatwiej. Posyp delikatnie brązowym cukrem po wierzchu. Zapiekaj. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, dołóż granatu i mięty. Czy to śniadanie, czy obiad, kolacja...a może deser? Wszystkie terminy pasują
Z Kuchni Do KuchniCiasto figowe, ulubiony deser mojego męża! Porcja dla 8 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 2 jajka 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1½ szklanki cukru 1½ szklanki mąki 7 suszonych fig 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1½ łyżki mielonego cynamonu Składniki (krem) 1½ l mleka 4½ łyżki mąki 1 jajko + 1 żółtko 4½ łyżki cukru 75 g masła (nie z lodówki
Tureckie Przepisysmakosza o największych wymaganiach." Z każdego produktu Skworcu byłam zadowolona, miał na to wpływ również fakt, że sama skomponowałam swoją paczkę : dziki ryż garam masala liście eukaliptusa kwiaty lawendy figi suszone śliwki suszone pyłek pszczeli komosa ryżowa czerwona anyż gwiazdki fasola mung chipsy kokosowe trawa żubrówka ziarno kakaowca kruszone Część z tych produktów można znaleźć również w stacjonarnych sklepach(...)kwiatami lawendy Deser z pyłkiem pszczelim i waniliowym lemon curd Kokosowe marzenie z chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca Bakłażan nadziewany komosą ryżową
Gotowanie i blogowaniepłatów owsianych (niebłyskawicznych) 10 dag rodzynek 1/4 szklanki żurawiny 1/4 szklanki trochę posiekanych orzechów nerkowca 1/2 szklanki odrobinę posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki pokrojonej figi suszonej 2 starte jabłka 3 łyżki miodu 5 łyżek wody/ soku pomarańczowego Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa musi być mokra. Jeżeli masa jest sucha dodajemy wody lub soku. Wysypujemy
Humanistka w kuchniSmakują bardzo naturalnie, dodatek warzyw nie jest przytłaczający, a delikatny. Są lekko tłuste, ze względu na główny składnik jakim jest siemię lniane. SŁODYCZE słodkie zawijasy o smaku pikantnej figi Nie dość, że wyglądają cudownie to jeszcze są przepyszne! Słodkie i chrupiące. Podczas gryzienia wyraźnie czuć nasiona. Dobrze wyczuwalna jest także figa oraz przyprawy. Na przekąskę
Zdrowie na języku :Pwchodzi tylko kilka składników, jednym z nich jest piwo, nie obawiajcie się bo po upieczeniu wcale go nie czuć:) do ciastek użyłam dwóch rodzajów nadzienia jedno to Konfitura figa z makiem od firmy Eterno drugie nadzienie to Konfitura z płatków róży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste(...)ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego 1/2 szklanki do podsypania ) 1/2 szklanki piwa 2 cukry waniliowe 5 łyżek cukru pudru 250 g margaryny Kasi Konfitura figa z makiem od Eterno Konfitura z płatków róży od Ogródka Dziadunia Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem i waniliowym, dodać margarynę i piwo, zagnieść ciasto. Zawinąć
Sama słodycz i szczypta chilitapioka na ryżowym mleku waniliowym; z chałwą, malinami i figami najlepsza chałwa jaką jadłam < 3 ostatnio (w ostatniej chwili płacenia mamy :D) udało mi się kupić na promocji w Rossmannie jak myślałam, waniliowe mleko sojowe, które okazało się po ryżowym .Pierwsze takie moje spotkanie z tym mlekiem i całkiem dobre
More food, love and dreamsOrzechowe ciasto dyniowo-fasolowe*, z masłem orzechowym* i figami *z mąką orzechową, nadziane masłem wczorajszy dzień to ten z tych które mogłyby się nigdy nie kończyć ps. potem uzupełnię przepis bo pyszne < 3 ale teraz idę do lekcji ostatnio im mocniej się staram tym gorzej jest, tym gorzej mi wychodzi, w szkole, w życiu
More food, love and dreamsDyniowy kuskus; z tahini i gorzką czekolada; figami i gruszką Drogo za tą dynię dałam, bo niby jakaś eko, bio czy co tam, ale stwierdziłam, że jak ostatnia(!?!?!) w sezonie to zaszaleje, u was też już ich nigdzie nie ma? :P :( Wstając dzisiaj rano.. w sumie podświadomie i wczoraj wieczorem, wiedziałam, że nie dam rady doczłapać
More food, love and dreamsBlueberry Corner by "jagodzianka" Figi są owocem figowca pospolitego zwanego też drzewem figowym lub figowcem owocowym. Uprawiane są na terenach śródziemnomorskich – na Cyprze, … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka figowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDyniowy krem jaglany z daktylami i mleczkiem kokosowym, figami ach te pociągi o 6 < 3 tęskniłam
More food, love and dreamszaparzę od razu poprawia mi się nastrój . Składniki: 5 łyżek mleka 3 łyżki mleka kokosowego light 1/3 szklanki mąki 1 jajko klasy M 1 łyżeczka miodu 1 figa 3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 - 1 łyżeczka masła do smażenia Przygotowanie: Do jednej miseczki wbijamy żółtko, do drugiej białko. Białko ubijamy na puch. Do żółtka dodajemy oba rodzaje mleka i miód(...)następujący sposób - zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Omlet podajemy z plasterkami świeżej figi i odrobiną wiórków kokosowych (posypujemy po wierzchu). Smacznego
Słodkie okruszkidyniowe gryczane placki z figą (w środku), podane z masłem orzechowym~ Nie wiem jakim cudem jeszcze nie było tutaj dyniowych placków...Przecież mamy sezon w pełni. No nic, już nadrabiam pysznymi placuchami ♥ Uwielbiam połączenie figi i dyni! Ostatnio w ogóle się zaprzyjaźniłam z dynią i w lodówce ciagle stoi słoik z puree ;) Wczoraj niestety kartkówka była...i nie poszła
breakfast of dreamsjako przystawkę na "proszony obiad". Myślę, że zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości ;) SKŁADNIKI: 1 bagietka czosnkowa 1 ser camembert z orzechami 4-5 plasterków szynki Prosciutto rukola świeża figa oliwa A jak to zrobić: Bagietkę pokroić na kromki i podsmażyć na patelni delikatnie wysmarowanej oliwą. Kromki przewrócić na drugą stronę, na każdą położyć plaster sera, przykryć pokrywką(...)zrobi się w środku lekko płynny, ściągnąć kromki z patelni. Ułożyć na wierzchu szynkę, po kilka listków rukoli i plastry figi. Bruschettę podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachopakowanie ciasta francuskiego 3 dojrzałe figi 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola ) 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz listki bazylii Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Figi pokroić(...)plastry. Boczek pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na chrupiąco. Na podpieczonym spodzie ułożyć plastry fig, dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakównasz organizm - orzechy laskowe- usprawniają pracę mózgu, jesteśmy bardziej wydajni; - seler naciowy- bardzo nisko kaloryczne warzywo, ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy - świeże figi- regulują poziom cholesterolu i są pomocne przy bólu gardła - idealne dla tych, którzy w pracy używają aparatu mowy przez 8 godzin ;-)) - olej kokosowy o szerokim spektrum działania na nasz organizm, działa(...)pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut, aby był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka
SMYKWKUCHNIłyżki miodu, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki octu jałowcowego, 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz świeżo mielony, 4 figi Wspaniały dodatek do mięs, drobiu, do sałatek... Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na ćwiartki. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, co jakiś(...)czas mieszając. Podałam z przepiórkami pieczonymi z figami. zastawa
królestwo garówKaczka w tym wydaniu charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem, jest bardzo delikatna. Smak uwypukla cynamon, figi dodają świeżości. Składniki 1 łyżka masła ghee 1 kg piersi z kaczki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml wody 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 4 świeże figi Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)imbir, kurkumę i lekko oprószamy solą. Wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu 45 min ( do miękkości mięsa). Po tym czasie wlewamy miód, wsypujemy cynamon i gotujemy kolejne 10 min. Figi kroimy na ćwiartki, wrzucamy do rondla, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Możemy podać z kaszą lub ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenNalewek (i nieco zmodyfikowałem). 1 litr czystej wódki 40% 200 ml spirytusu 95% 250 ml wody 360 g miodu 300 g suszonych śliwek 150 g suszonych fig 1/3 laski wanilii Śliwki i figi kroimy na kawałki (może być na pół), wanilię również. Wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem, wódką, wodą i miodem. Zakręcamy i chowamy w ciepłe(...)procentowość ma np. wino. Ale ta nalewka, mimo swojej mocy, zrobiła na mnie wrażenie. Najpierw, w pierwszym odczuciu, czuć moc alkoholu. Ale już chwilę później zostaje ona przytłoczona mieszaniną fig i śliwek i po mocy pozostaje tylko jakby mgliste wspomnienie. Które na samym końcu zupełnie zostaje zatarte posmakiem miodu. Smacznego
Marder&Marder Manufacturetakiej liście. Sama natura sprawiła że nasze zadanie ogranicza się jedynie do poukładania składników i ich zapieczenia. składniki dla czterech osób 1 melon 4 niewielkie banany 2 świeże figi 2 łyżki płynnego miodu kilka wykałaczek sposób wykonania Melona dzielimy na ćwiartki i wybieramy ze środka, gniazda nasienne. Banany obieramy i kroimy wzdłuż, figi kroimy na pół. Przekrojonego banana, układamy(...)bokach ćwiartek melona (mocując go za pomocą wykałaczek). Na górze powstałej "konstrukcji", układamy połówki fig i całość smarujemy miodem ( możemy też dodatkowo, posmarować stopionym masłem, smak wtedy będzie "głębszy"). Tak powstałe " łódeczki", wstawiamy na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Następnie owoce wyjmujemy, a przed podaniem możemy, na owocach rozłożyć, kilka kostek czekolady, lub polać ulubionym
Miód i pieprzobiecałam, wszystkie trzy zwycięskie przepisy w konkursie "DROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ" wypróbuję i opublikuję na blogu ;) Dziś zapraszam Was na pierwszy z nich- niezwykły chlebek z suszonymi figami, orzechami laskowymi i cynamonem, który wygrał ten konkurs :D Jestem bardzo mile zaskoczona jego smakiem! Zdrowy, raczej ciężki i zbity, lekko słodkawy z chrupiącymi pod zębami orzechami...POEZJA <3 Teraz(...)navy kitchen . Dziękuję :D Składniki: Ciasto: 450 ml wody 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 800 g mąki razowej 80 ml miodu 5-6 suszonych fig 150 g orzechów laskowych 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dodatkowo: ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp. 1 jajko do posmarowania
Nastoletnie WypiekanieWyszła puszysta, słodka i zaskakująca. Rosnące ciasto otuliło sobą słodkie figi. Myślę że odrobina sera koziego dla zwolenników jego smaku dopełniła resztę. Mnie zaspokoił smak sosu z gorzkich pomarańczy. Latem zrobię taką z figami prosto z drzewa. Ciasto: 2 szklanki mąki 20 dkg drożdży piekarskich opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru trzcinowego(...)łyżki oliwy 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli mąka do posypywania Zagnieć cisto w misie, przykryj folią, niech urośnie. Wyłóż ciasto na stolnicę, uformuj koło. Otwórz: puszka fig mała puszka ananasa i układaj na spodzie. Piecz 220 stopni przez 20 minut Przygotuj os: 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy łyżka miodu z mniszka Podgrzewaj na średnim ogniu
AZgotuj!babeczka ma same zalety. Bezglutenowa. Beztłuszczowa. Biszkoptowa.Lekka. Gryczana. Z figą. Bez maku. Kiedy zaczęłam piec te babeczki nie przypuszczałam, że wyjdą takie piękne i smaczne. W niedzielę piekłam dwa ciasta z przepisów jednego z najlepszych polskich blogów. To miało być ciasto ze śliwkami. Pierwsze: zakalec. Drugie: śliwki poszły na dno. Odwróciłam je i było to ciasto śliwkowe odwrócone. Przepis(...)Ciasto: na 3 sztuki W razie większych potrzeb podwajajcie składniki: 2 jaja 2,5 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. figi masło do wysmarowania foremek ja piekłam w aluminiowych brytyjskich foremkach ale spokojnie na muffiny też będą odpowiednie Oddzieliłam żółtka od białek. Ubiłam pianę z białek na sztywno
AZgotuj!opcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder(...)ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki. Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno
Lili w kuchniopcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder(...)stopni. Upieczoną struclę posypujemy cukrem pudrem, lub sporządzamy lukier i lukrujemy ją możemy posypać ją skórką pomarańczową. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki. Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno
Lili w kuchniDeser powstał na bazie produktów ,które pozostały podczas przygotowywania innych potraw. Do dyspozycji miałem syrop z brzoskwiń w puszce ,dwie połówki brzoskwini ,śmietankę i figi z syropu (większość zjadłem ot tak ,więc dałem jako dekoracja :D ) Składniki brzoskwinie w puszce (2 połówki i syrop) 4 łyżki sera z wiaderka 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30% 30 ml likieru Sheridan(...)kawowy) figi w syropie Przygotowanie Syrop wraz z serem podgrzewamy (nie zagotowujemy) ,cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę ,schładzamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Mieszamy i rozlewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki. Do śmietany dodajemy likier ,ubijamy i porcjujemy do pucharków (druga warstwa). Na wierzch układamy ćwiartki
R'n'G Kitchenramach kampanii Streetcom przypadło mi w udziale testowanie "żołądkowej gorzkiej z figą ". Paczka ambasadora jak zwykle pięknie zapakowana, a jej zawartość imponująca 0,5 l żołądkowej dla mnie i 16 buteleczek po 100 ml dla znajomych. Radość wszystkich, którzy otrzymali ode mnie buteleczkę "do testowania" była ogromna, a wrażenia wszystkich zdecydowanie pozytywne. Żołądkowa zaskakuje smakiem i to zaskakuje w sposób(...)bardzo pozytywny. Osobiście spodziewałam się kolejnej wódki smakowej z chemicznym aromatem owocu, a tu miła niespodzianka wódka przypomina bardziej słodką nalewkę niż wódkę z wyraźnie wyczuwalnym aromatem figi. Można ją serwować w formie shotów, drinków, a nawet wykorzystać do nasączenia ciasta, czy deseru. W chłodniejsze dni kieliszeczek będzie idealny na rozgrzanie, w cieplejsze można przyrządzić orzeźwiającego drinka. Mi osobiście najbardziej
Cynamonowe szczęściewiecie co? Udało się! Produkty od Agnex sprawdziły się tu idealnie! A batony wyszły przepyszne! Słodkie, z kawałkami migdałów, miękkie, pachnące kakao i delikatnie chrupiące, kiedy przegryzasz pesteczki figi :) Polecam, tym bardziej, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, gorzej z schłodzeniem, ale nie jest aż tak źle :) Są świetne w podróży, do torebki czy na długie spacery! Porządna dawka zdrowej(...)energii :) Składniki (6 batonów): 200 g daktyli 100 g fig 60 g migdałów 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka kakao 2 łyżki przegotowanej wody Przygotowanie: Migdały i słoneczniki zmiel na gładki pyłek, bądź pozostaw mniej rozdrobnione. Następnie zmiksuj daktyle i figi, dodaj zmielone migdały i słonecznik, kakao i wodę. Miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji - bardziej gładkiej lub z kawałkami
Zdrowie na języku :PZastanawiałam się, jak mogłabym podać sznycle z indyka, zamiast standardowego panierowania ich i smażenia a la schabowe. Przejrzałam szafkę i okazało się, że mam sporo fig, które trzeba by wkrótce zużyć. Do końca nie wiedziałam, jaki będzie efekt kombinowania nadzienia figowego z indykiem i sosem morelowym, i czy w ogóle taka fuzja da się na koniec zjeść :) ale okazało(...)się, że powstało bardzo wykwintne i niezwykle smaczne danie. Składniki: 4-5 niewielkich sznycli z piersi indyka 5-6 suszonych fig kilka łyżek jogurtu 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 łyżki śmietankowego, gęstego twarożku, np. Filadelfia 1/2 łyżeczki tymianku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Sos: 1 mała posiekana cebula 4 duże
Kuchnia Prezydentowejfigowo-makowy krem z tofu~ Drugie wegańskie śniadanie z kolei... ;) Uwielbiam kremy na bazie tofu! Dzisiaj kolejna wariacja pod tytułem sławnej "figi z makiem" ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu ~100g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~2 dojrzałe figi, ok. 120g ~2 łyżki maku ~łyżka syropu klonowego ~cukier/stevia do smaku ~1-2 łyżki soku z cytryny Figi pokroić
breakfast of dreamsNigdy wcześniej nie jadłam świeżej figi, ma bardzo ciekawy smak ;) dobrze sprawdziła się jako dodatek do budyniu, ale można zastąpić ją też innym owocem, np. brzoskwinią, truskawkami Składniki: 1,5 szklanki mleka 0,5% 1 jajko stewia wg. smaku domowy aromat z wanilii (lub laska wanilii) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (chyba, że ktoś lubi bardzo gęsty budyń(...)wtedy dajemy o 0,5-1 łyżkę więcej) figa Sposób przygotowania: Jedną szklankę mleka podgrzewamy na małym ogniu, słodzimy stewią i dodajemy aromat do pozostałej 0,5 szklanki mleka dodajemy jajko i mąkę, wszytsko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek kiedy mleko w garnku zacznie się już lekko gotować wlewamy (ciągle mieszając) mleko z jajkiem i mąką cały czas mieszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż dawno chodził za mną makaron na słodko, więc w końcu przeszłam do rzeczy, smacznej rzeczy ;) banan z serem genialne połączenie, plus dla urozmaicenia smaku świeża figa, mniam! ;) Składniki (porcja): białko jajka 200g chudego twarogu w kostce jeden mega dojrzały banan (najlepiej już z brązową skórką) świeża figa około 50g makaronu niskowęglowodanowego około 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania(...)blendujemy z bananem na jednolitą masę dodajemy cynamon białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do serowej masy delikatnie mieszając figę myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do masy, mieszamy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotowany makaron mieszamy z masą bananowo-serową przekładamy makaron do żaroodpornego naczynia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćFigi dojrzały już jakiś czas temu, ale można je jeszcze kupić w sklepach (głównie na sztuki). Figi nie mogą długo leżeć, a szkoda, bo smakują zupełnie inaczej niż pozostałe owoce dostępne na półkach. Warto z ostatnich fig zrobić dżem, który przypomni nam o nich w środku zimy
Milion Smakówprzygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Składniki: 1 łyżka serka śmietankowego 1 łyżeczka migdałów w płatkach (u mnie Kresto) 1 łyżeczka rodzynek ( u mnie Kresto) 1/2 łyżeczki miodu szczypta cynamonu nektarynka figa Sposób przygotowania: Nektarynkę umyć, osuszyć i przeciąć w pół. Następnie należy ostrożnie wyjąć pestkę (tak aby nie uszkodzić obu połówek owocu). Figę pokroić na plasterki. Owoce pieczemy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serek wymieszać z rodzynkami, cynamonem i miodem. Gdy owoce będą już miękkie nakładamy za pomocą łyżki serek do środka i przykrywamy go plastrem upieczonej figi. Podajemy z prażonymi migdałami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytkromek chleba tostowego, 3 figi, 6 plasterków szynki serrano, 6 jajek, 3 łyżki śmietany kremówki, masło, bułka tarta, krem balsamiczny, Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni. Figi pokroić wzdłuż na 6 części. Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach(...)formy. Na dnie ułożyć paski szynki. Na nich ułożyć „na sztorc” cząstki fig, lekko wciskając. Polać resztą masy jajecznej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut. Podawać z kremem balsamicznym. zastawa
królestwo garówmąki pszennej, 100 g masła, 2 żółtka, 50 g cukru pudru, skórka otarta z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego, 5 fig, sos: 3 łyżki cukru, 150 ml śmietany kremówki 30%, sól, ekstrakt waniliowy, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę(...)Smażyć aż cukier się roztopi,a masa lekko zgęstnieje. Formę do małej tarty (20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dno wylać karmel. Na wierzchu ułożyć 2 pokrojone, w plasterki figi. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przykryć nim figi, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem. Postawić na grillu rozgrzanym do 240 stopni. Grillować pod przykryciem 20 minut. Tartę można również przygotować
królestwo garówżółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem(...)porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: Migdały zmiksować (nie obierać). Figi pokroić w plasterki. Żółtka utrzeć na kogel-mogel. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowane migdały, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować go na prostokąt o grubości
królestwo garówłyżki cukru, 2 łyżki masła, 2 figi, 5 kromek placka drożdżowego, 2 jajka. Figi pokroić w plasterki grubości 0,3- 0,4 cm. Jajka rozbełtać w misce, namoczyć w nich kromki placka. Na patelni rozpuścić cukier, dodać masło, zamieszać. Gotować aż masło się rozpuści. Ułożyć figi na patelni, smażyć około 0,5 minuty, odwrócić. Układać na nich obtoczone w jajku
królestwo garówcynamonu 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 3 małe jabłka 1 czubata łyżka płynnego miodu 1 garść orzechów włoskich 300 g serka Almette 200 g jogurtu naturalnego 1-2 figi Płatki wsypać do miski, wymieszać z cynamonem i orzechami. 1 jabłko (ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do płatków. Wymieszać razem z miodem i olejem. Mieszankę rozłożyć(...)płasko w formie do pieczenia. Piec w 160°C przez ok. 60 minut. W czasie pieczenia kilka razy zamieszać. Odstawić do wystudzenia. Serek wymieszać z jogurtem. Figi pokroić w ćwiartki lub plasterki. Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. W szklankach układać warstwami granolę, owoce, serek. Wierzch posypać
Pełny talerzmuszę pędzić do pracy, jadąc na kawie i misce z płatkami, w ciszy i spokoju zabieram się za te moje pulchne naleśniki. Do pary znalazłam im dziś młodą figę z pięknym wnętrzem. Składniki 1 szklanka mąki 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 świeże figi Sposób przygotowania Mąkę(...)Rozgrzać patelnie i nakładać ciasto. Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min . Figi pokroić na plastry i przekładać nimi naleśniki. Smacznego
pink envelopeprzy okazji greckich wspominek, chciałabym pokazać kawałek Korfu z naszej kulinarno-roślinnej perspektywy. W sam raz na ponurą jesień:) Kataifi, lody kumkwatowe (kumkwat to lokalny smakołyk z Korfu), figa i... muszę spytać KonQbka Korfu było kiedyś pod panowaniem brytyjskim, i wciąż Brytyjczyków jest tu pełno. Tutaj typowy brytyjski humor na jednym z szyldów. Mieliśmy wrażenie, że na Korfu łatwiej(...)transportu, bo okazało się, że wynajęcie samochodu wymaga dużo wcześniejszej rezerwacji (nauczka na przyszłość). Tutaj park przy starej twierdzy- niewielki, ale klimatyczny, z milionami gadatliwych cykad. Ten krzak to figa. Mimo, że była obżarta przez przechodniów, udało mi się zdobyć kilka owoców. Dla fig prosto z drzewa mogłabym się przeprowadzić do krajów śródziemnomorskich choćby zaraz (kuszą mnie bardziej niż tamtejszy
les mirabellesryżowego budyniu. I wyjdzie coś takiego: RYŻOWY BUDYŃ Z SYROPEM MNISZKOWYM 1/2 szklanki białego ryżu 1/2 litra mleka 4 łyżeczki brązowego cukru 4 łyżki syropu mniszkowego Dodatki: 5 fig 3 łyżki kakao i 1/2 łyżeczki cukru palmowego kilka orzechów pekan lub na co mamy ochotę Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, uważając żeby(...)stygnąc jeszcze sztywnieje. Dodajemy syrop mniszkowy i dobrze mieszamy. Można jeść na ciepło, ale ja zdecydowanie wolę go na zimno. Włożyłam go do miseczek, posypałam grubą warstwą drobno posiekanych fig (kocham mój mikser...) i przykryłam, żeby zbytnio nie wysechł. Qbek do pracy dostał wersję de luxe- na jednej połowie figi, na drugiej kakao z cukrem palmowym, przedzielone pekanami. Pożywne, dające
les mirabelleswytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi. SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju 15 dag żurawiny świeżej lub mrożonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżeczki miodu, sól(...)ogniu około 20 minut. Dodaję miód, mieszam i chwilę gotuję. Z upieczonej rolady zdejmuję nitkę. Mięso kroję w plastry. Polewam sosem żurawinowym. Roladę można dodatkowo podać z pieczonymi figami (figi kroję na ćwiartki i zapiekam na blaszce przez 3-4 minuty w 180 stopniach
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 100 g suszonych fig, 10 suszonych daktyli, 1/2 szklanki migdałów, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1/2 szklanki miodu, 5 łyżek mąki, 2 łyżki masła. Przygotowanie: Wszystkie bakalie i orzechy mieszamy razem. Figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawiamy fig ogonka, a z daktyli wyjmujemy pestki). Orzechy siekamy
Aga w kuchnikawy:) Składniki na 12 bułeczek: 50 g świeżych drożdży, 400 g mąki pszennej, 2 jajka, 3 łyżki cukru brązowego, szczypta soli, 150 g rodzynek, 6 suszonych fig, syrop trzcinowy, masło do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: W dużej misce za pomocą miksera mieszamy drożdże z 200 ml ciepłej wody, solą, cukrem i 100 g mąki. Zaczyn drożdżowy przykrywamy(...)gładkie (ma delikatnie przyklejać się do dłoni). Formy do pieczenia muffinek smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Robimy kule, które wkładamy do foremek. Figi kroimy na połowę i układamy po 1 kawałku na środek każdego ciasta. Figi wciskamy za pomocą palca. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy
Moniki Smakołykibatony w galaktyce. 100% naturalnych składników. Aktualnie można spróbować trzech "nieziemskich" batonów w trzech różnych smakach i o trzech fantastycznych nazwach - Kosmos , Aloha , Lewy Sierpowy . Kosmos. Skład: daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, kakao. Baton wielkości 69 g dostarcza 263 kcal . Po otwarciu można poczuć delikatną woń prawdziwego kakao. W smaku przepyszny. W dłoni wydwał się być twardy, jednak(...)ugryzieniu zmieniłam zdanie. Miękki, ale nie za miękki. Idealny. Apetyczny, czekoladowy kolor z widocznymi kawałkami orzechów i ziaren. Przesmaczny! Aloha. Skład: daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, kokos, nierafinowany olej kokosowy Baton wielkości 69 g dostarcza 286 kcal . Zapach kokosu nie jest zbyt intensywny, jednak wyczuwalny. Baton w ręku również wydaję się być twardy, ale po ugryzieniu jest przyjemnie
Zdrowie na języku :Psuszonego tymianku, oliwki w zalewie, morele gotowane w syropie z cukru podane z jogurtem, sałatka z ciecierzycy i ogórka, pilaw z kaszy bulgur, kurczak duszony z suszonymi morelami i figami. Kurczak duszony z suszonymi morelami i figami (dla 4 osób): 4 duże udka z kurczaka (bez podudzi) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu mąka do posypania 100 g suszonych moreli(...)suszonych fig (pominęłam) 1 szklanka wody 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Udka nacieramy solą i pieprzem, posypujemy mąką. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy udka z obu stron na złocisty kolor. Wyciągamy
My Culinary Artjakiś świąteczny film jak Love Actually lub Listy do M., o których pisałam TUTAJ . W dzisiejszym poście przedstawię Wam mój przepis na grzane wino. Dodaję do niego suszone figi, których słodki smak jest lekko wyczuwalny w napoju. Jeżeli szukacie czegoś ostrzejszego i bardziej wyrazistego możecie dodać suszone śliwki lub rodzynki. Ja mojego grzanego wina nie słodzę, ale Wy możecie(...)gotowanego napoju dosypać cukier lub posłodzić miodem już w kubku. GRZANE WINO Składniki (na 2-3 porcje): 0,75 czerwonego wina 1 pomarańcza 5-6 suszonych fig niewielki kawałek korzenia imbiru kilkanaście goździków 3 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: Figi kroimy na połówki. Obieramy pomarańczę i tniemy ją na plasterki lub półplasterki, zostawiając niewielki kawałek w celu wyciśnięcia soku. Korzeń imbiru
Sagneska - gotowanie i lifestyleSkładniki / Ingredients: 250 g suszonych śliwek / 250 g of dried plums 100 g suszonych fig / 100 g of dried figs 100 g suszonych moreli / 100 g of dried apricots sok z cytryny / lemon juice sk órka z cytryny / lemon peel 300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples 300 g suszonych gruszek / 300 g of dried pears(...)tablespoons brown sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10 Owoce płuczemy szybko w wodzie i wkładamy do oddzielnych naczyń (figi i morele wkładamy razem). Następnie zalewamy owoce zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Owoce moczymy całą noc. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko
Projekty ze smakiemdobrze pokazane jak trybować ptaka : film 1 i film 2 Rolada wyszła bardzo dobra, chociaż, jeżeli ktoś jest dużym przeciwnikiem łączenia słodkiego z mięsem, trzeba uważać - figi dają lekko słodkawy posmak. Mięso było bardzo dobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam składniki 1 perliczka sól pieprz farsz(...)cebuli drobno pokrojonej 2 zabki czosnku, posiekane 3 - 4 łyzki masła 1/4 kubeczka bułki tartej 4 suszone figi drobno pokrojone 1/2 łyżki listków tymianku 2 łyżki koniaku ok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (ty le ,żeby zakryć mięso) przygotowanie Farsz na patelni rozgrzać część masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać
Stare Garywyrośnięcia. Kilka min. pieczenia i gotowe. Ciasto jest delikatne, lekko słodkie, a owoce mieszają się smakami, od słodkich papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy jak i dzieciom z ciepłym mlekiem czy kakao. W sam raz jako przekąska do pracy i szkoły. Propozycja owoców jest(...)łyżki cukru brązowego, 450 – 500 g mąki pszennej typ 500, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy, 2 łyżki żurawiny, 2 łyżki kandyzowanych kostek papai, 3 suszone figi, 1 jajko, cukier grubo ziarnisty do posypania ciasta. Przygotowanie: Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól i 100 g mąki, całość miksujemy
Moniki SmakołykiTęsknota za świętami osiągnęła najwyższy poziom! Czas wytoczyć ciężki kaliber. Tajna broń pt. "Najlepszy Makowiec" w pełnej gotowości. I nagle wiesz, że "figa z makiem" to wcale nie tak mało. I nagle wiesz, że magię świąt możesz przywołać. Nam się udało. W całym domu pachnie tak, że można pomyśleć, że faktycznie nadeszły święta. Dobrze, że nie nucimy jeszcze kolęd(...)jajka, - pół kostki masła, - 3/4 szklanki cukru, - cukier waniliowy/wanilinowy, - odrobina alkoholu - amaretto, - bakalie - do wyboru - ilość również zależy od Was! U nas: * rodzynki, * skórka pomarańczowa, * jagody goi, * morwa biała, * figi, * orzechy, * migdały, - cynamon /WSZYSTKIE BAKALIE GODNE POLECENIA - Dobre jakościowo, smakowo i w przystępnej cenie znajdziesz w: SKWORCU - http://www.skworcu.com.pl/ - Polecamy
Wypisz Wymalujmaku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie(...)daktyle i figi . Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy
Słodkości i nie tylkomasy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru, 350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich, 100 g migdałów Piątnica, 70 g suszonych daktyli bez pestek 70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 białka, 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki. Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali, 1 szklanka cukru pudru(...)ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzamy. Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozcieramy mikserem z cukrem pudrem
Aga w kuchnirazem na talerzu lądują ukochane jajka (chyba w każdej postaci lubię ten produkt ;-) ), świeży ogórek, a dokładnie spaghetti z ogórka, z kremem sezamowym na bazie awokado i świeża figa! Pysznie!!! ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 2 jaja ekologiczne - 1 ogórek - figa KREM SEZAMOWY Z AWOKADO: - 1 awokado - 4 łyżki ziaren sezamu - 1 łyżka serka śmietankowego - sok z cytryny - sól, pieprz w/w zmiksuj(...)wodę, na wrzątek wybij jajka, gotujemy około 45-50 sekund. Żółtko powinno pozostać płynne, a białko całkowicie ścięte. Wyjmujemy łyżką cedzakową, na spaghetti ogórkowe. Podajemy z sosem i świeżą figą. Można skropić olejem sezamowym lub oliwą z oliwek! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIorzechów laskowych 50 g miękkiego masła 1 łyżka jogurtu naturalnego masa jogurtowa 500 g serka naturalnego 4 banany 8 łyżek żelatyny deserowej polewa 3 łyżki miodu 5 fig 3 łyżki frużeliny wiśniowej Przygotowanie: Płatki owsiane z orzechami blendujemy, dodajemy masło i jogurt ugniatamy i wykładamy spód tortownicy 26 cm wyłożonej papierem pergaminowym - wstawiamy do lodówki na 30 minut(...)serek i mieszamy, cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę wylewamy na spód i z powrotem wstawiamy do lodówki na 4h. W rondelku podgrzewamy frużelinę z miodem, figi dzielimy na ósemki wrzucamy do rondelka i delikatnie mieszając smażymy. Polewę ostudzić. Krótko przed podaniem na torcie rozłożyć figi wraz z polewą. Smacznego
Niezły Młynekmałych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytu Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi(...)prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Śniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Czerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga
Chilli Czosnek i Oliwapołączenie chodziło za mną od jakiegoś czasu. Niestety jak się okazało, nie jest łatwo dostać figi. Na szczęście jakoś się udało i zrobiłam tartę. Jest obłędna. Kozi ser i słodycz tarty. Na kolację ze szklanką cydru, albo na obiad. Dla mnie ideał. Przepis na farsz podejrzałam u Donny Hay , a kruche ciasto oczywiście(...)pana Roux. Składniki: 110 g koziego sera (miękkiego) 3 - 4 figi 3 jajka 180 ml śmietany 18 % 20 g startego parmezanu sól morska, czarny pieprz Ciasto (jest trochę za dużo, ale resztę można mrozić): 250 g mąki 150 g masła 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 1 - 2 łyżki mleka Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą
Sto kolorów kuchniorzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych , choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi. Ja postanowiłam dostosować panforte do własnych preferencji (i też radzę to Wam) i kandyzowane skórki zamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę niżej, gotowe ciasto chętnie klei się do formy(...)blachę o średnicy 20 cm Składniki: 125 migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, cytronu), u mnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni
Chilli Czosnek i Oliwachcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu. Ja jako nadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki(...)szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDieta a tu się chce coś słodkiego. Dietetyczny deser z borówkami amerykańskimi, granatem, figami i obłędnym kremem śmietankowo - malinowym z dodatkiem podkarpackiego miodu spadziowy ChNP, którego możecie poszukać będąc np. na urlopie. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB= 4 PUCHARKI NA KREM: - 80 ml podkarpackiego miodu spadziowego ChNP - 150 g sera białego chudego - 70 g jogurtu 0% tłuszczu - 4 łyżki mleka(...)malin w/w składniki miksujemy na gładką masę - 200 g borówek amerykańskich - 1 granat - 2 suszone figi Masą wypełnij pucharki na wierch ułóż owoce i figi, jeżeli nie jesteś na diecie polej obficie miodem. Przepyszne ! Lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. Pięknego dnia! Karola przepis zgłoszony do konkursu
SMYKWKUCHNImasła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto 70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka(...)ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozetrzeć
Ala piecze i gotujekeksów. 7) Migdały obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepsze są do deserów. 8) Daktyle dobre do musli, sałatek, ciast i dań curry. Są pożywne, idealne na przekąskę. 9) Figi suszone są bogate w błonnik. Dodawać je możemy do słodkości i przekąsek. 10) Rodzynki to źródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i sosów. 11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik(...)migdałami Daktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane ze skórki i blanszowane migdały. Każdy daktyl owinąć cieniutkim plasterkiem suszonej szynki. Spiąć wykałaczką, posypać rozmarynem. Kuskus z figami Szklankę kaszy kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć o odstawić by napęczniała. Przemieszać i wystudzić. Opłukać i namoczyć 5 suszonych fig i moreli. Odsączyć i pokroić w paski. Można dokroić
Magiczne Życie Martygramów płatków owsianych górskich 40 gramów otrębów pszennych 90 gramów migdałów 100 gramów słonecznika 130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli) 2-3 figi suszone 2 łyżki wiórków kokosowych 60 gramów masła 150 gramów miodu 100 gramów brązowego cukru (dałam 2 łyżki cukru brązowego i 2 łyżki stewii) 2 szczypty soli Przygotowanie Otręby(...)płatki owsiane lekko podpiec przez 10 minut w temperaturze 160°C. Często mieszając, żeby się nie przypaliły. Słonecznik i posiekane migdały uprażyć na suchej patelni. Morele i figi pokroić na mniejsze kawałki. Morele, figi, żurawinę, płatki, wiórki, migdały, słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać. Masło stopić, dodać miód i wsypać cukier, sól. Całość chwilę pogotować do rozpuszczenia cukru. Dodać
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo polecam je wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
Słodkości i nie tylkoDlatego na swoje urodziny (jeszcze we wrześniu) postanowiłam udekorować właśnie świeżymi kwiatami. Jako przepisu do samego tortu użyłam ciasta kukułkowego, a wierzch udekorowałam świeżymi kwiatami w kolorach fioletu, dodając figi i czerwone winogrona. Jak dla mnie była to próba bardzo udana, tort prezentowa się pięknie, aczkolwiek jest kilka niedociągnięć które następnym razem poprawie. A w jak wam się podoba
Bernika - moj kulinarny pamietnikDyniowe tosty francuskie z chałki* z camembertem i figą; dom. dżemem truskawkowym *domowa chałka dyniowa inspiracja Widząc te gofry w tamtym roku, wiedziałam, że jak tylko znów dorwę figi, robię je koniecznie! Trochę inne wykonanie, ale w smaku mistrzostwo, dowód, że słodko słone smaki pasują do siebie idealnie, do tego grubaśne kromki domowej chałki
More food, love and dreamsDyniowa surowa gryczanka z masłem orzechowym; z figami i truskawkami Nie przepadałam akurat za tą kaszą, raz na jakiś czas zjadłam, ale bez większych porywów, ale ostatnio coś mnie tknęło, by spróbować, smakuje bardziej to i nie mogło więc zabraknąć tak długo pomijanego śniadania, koniecznie w jesiennych smakach, a na osłodę pierwsze w tym roku figi, których zostałam
More food, love and dreamswiele wiele więcej :) Granola składa się z dużej ilości chrupiących płatków owsianych i mix'u orzechów ziemnych i włoskich oraz pysznych suszonych owoców. Ja wykorzystałam chorwackie figi i suszone śliwki, ale możecie użyć żurawiny lub większej ilości rodzynek. Spróbujcie się powstrzymać przed wyjadaniem granoli jeszcze ciepłej z blaszki! Najlepsza z jogurtem na śniadanie :) Składniki : 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki(...)orzeszków ziemnych 1/2 szklanki nasion słonecznika 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki bakalii (suszone figi, śliwki, rodzynki) 1/2 szklanki miodu lub syropu daktylowego Orzechy, słonecznik i płatki wymieszać z miodem i wyłożyć na blaszkę. Piec 20-25 minut do złocenia. Przemieszać i uważać, aby nie spalić miodu na orzeszkach. Wyjąć, wystudzić i wmieszać bakalie. Przechowywać w szczelnym pojemniku
Chocolate Muffin Blogserem gorgonzola. Przyjemny, szybki i niezbyt ciężki obiad, idealny szczególnie teraz gdy temperatura na zewnątrz rośnie z dnia na dzień. Potrzebujemy: - płat ciasta francuskiego - 100g sera gorgonzola - 3-4 figi - mió d - oliwę z oliwek - mieszankę sałat do przybrania Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W międzyczasie rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, płat ciasta francuskiego. Rozsmarowujemy gorgonzolę(...)cieście. Następnie układamy na niej pokrojone w ćwiartki figi. Całość polewamy mieszanką 2 łyżeczek miodu i oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor. Przed podaniem dekorujemy mieszanką sałat i polewamy jeszcze dodatkowo miodem. Smacznego!!! źródło: "Fast, fresh, simple" Donna
W mojej holenderskiej kuchniserka ricotta - skórka starta z 1 pomarańczy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 140 g cukru - 2 jajka - 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki kremu – dekoracja: - 150g serka mascarpone - 2 figi - 40g cukru pudru Forma do tarty 25 cm. Przygotowania naszej tarty zaczynamy od upieczenia dyni. Do tarty użyliśmy dyni hokaido, którą kroimy na kawałki i wrzucamy na blachę do nagrzanego piekarnika(...)tarty, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut. Gdy tarta nam wystygnie przygotowujemy krem. Miksujemy serek mascarpone razem z cukrem a następnie dodajemy obrane figi. Tak przygotowanym kremem dekorujemy nasza tartę i gotowe Smacznego
Kuchenne Wariacjejeszcze kupić więc dajemy Wam kolejną inspirację na potrawę. Tym razem jest to danie na słodko Składniki: - 1 woreczek ryżu - 2 szklanki wody - 2 pomarańcze - 150 g dyni - 2 figi - 30 g cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Porcja na 2 osoby Najpierw z jednej pomarańczy ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok z pomarańczy i dodajemy skórkę(...)się zagotuje dodajemy ryż i gotujemy. Jak ryż będziemy mieć na wpół miękki dodajemy dynię i dalej gotujemy. Potem dodajemy drugą pomarańczę pokrojoną w kostkę. Na sam koniec dodajemy figi pokrojoną na kawałki. Smacznego
Kuchenne WariacjeIdealnie nadają się na prezent, np. walentynkowy. Składniki (na ok. 20 szt.): 50 g mielonych orzechów (u mnie włoskie) 50 g mielonych migdałów 150 g (ok. 6 szt.) suszonych fig 2 łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego opcjonalnie: 1-2 łyżki likieru czekoladowego do obtaczania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kakao, kolorowa posypka lub tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do polania(...)trufli Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) mielimy orzechy, migały, figi, dodajemy serek (i ewentualnie likier) i wszystko razem łączymy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do formowania trufli można użyć silikonowych form do czekoladek, np. w kształcie serduszek. Trufle chowamy na ok. 15-20 min. do lodówki. Jeśli dodajemy likier trzeba pamiętać, że mimo schłodzenia w lodówce trufle będą miękkie
Domowa Cookierenka Agispróbowałam Wigilijnego kompotu z suszu , robionego od lat w rodzinie mojego Męża. Kompot ten jest bardzo bogaty, gdyż w jego skład wchodzą suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki i żurawina :) Chyba wszystkie najpopularniejsze i łatwo dostępne suszone owoce. U mnie co roku na wigilijnym stole. Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych śliwek 2 suszone, wędzone gruszki(...)figi 3 daktyle 60 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) 80 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych) 80 g żurawiny (najlepiej niesiarkowanych) sok z połowy cytryny 2,5 l wody Przygotowanie: Do garnka włożyć wszystkie opłukane wcześniej suszone owoce. Zalać wodą. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc. Na drugi dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Dodać
Moja Delicjasoku z cytryny jest po prostu pyszny! Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska na wszystkie okazje , wyd. Zielona Sowa. Swoją wersję pęczaku z suszonymi owocami wzbogaciłam jeszcze dodatkiem suszonych fig, których nie było w przepisie. Zobacz również inne przepisy na -----> PĘCZAK Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą i piniolami , Pęczotto z warzywami Pęczak z suszonymi owocami - przepis: Składniki(...)szklanki pęczaku 1/2 szklanki suszonych moreli 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonych śliwek 4-5 suszonych fig (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Pęczak z suszonymi owocami - jak zrobić? Pęczak opłukać, zalać wodą i odstawić na minimum 3 h. Odcedzić. W garnku
Moje Qulinariadrugie to oczywiście ja, bo mąż owsianki nie tknie, ani nawet nie powącha. I niech żałuje, bo ta była wyjątkowo aromatyczna, pachniała jeszcze świętami. Były w niej figi, daktyle, morele, skórka pomarańczowa i pekany. Odkryłam też syrop daktylowy, którym czasami dodaję do owsianki, a Hania mówi o nim "czarny miodzik". Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej nocnej owsianki ze słoika(...)zrobić!. Poranki będą piękniejsze :) składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (mogą być również orkiszowe lub pół na pół) 2/3 szklanki mleka dodatki: orzechy pekan skórka pomarańczowa pokrojone figi pokrojone morele pokrojone daktyle Płatki wsypujemy do słoika, zalewamy mlekiem i dodajemy pozostałe ulubione dodatki. Słoik zakręcamy, wstrząsamy, aby składniki się wymieszały i wkładamy do lodówki na noc. Rano
bistro mamaszklanki miodu ok. 2 łyżki cukru pudru aromat migdałowy ok. 450 g bakalii u mnie: 80 g suszonych moreli 80 g suszonych śliwek 80 g rodzynek 40 g fig 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 80 g migdałów 80 g orzechów włoskich Kutia z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki). W osobnym naczyniu umieszczamy suszone(...)morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie owoce odsączamy (wodę w której moczyły się owoce zostawiamy) i drobno je kroimy. Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z orzechami włoskimi. Pokrojone orzechy podprażamy na suchej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Studzimy. Kaszę przepłukujemy, a następnie zalewamy
Słodka Stronarozmaryn ) * miód lipowy – 1 łyżka * cebula – 1 szt SMAŻONE ZIEMNIAKI: * ziemniaki – 2 szt * tłuszcz gęsi – ok. 50 g * sól – do smaku CHUTNEY FIGOWY: * świeże figi – 200 g * mała marchewka – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * olej – 1 łyżka * przyprawy: czosnek, cynamon, zmielone goździki , gałka muszkatołowa , sól, pieprz ) * brązowy cukier(...)czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną wody lub lekkiego bulionu. CHUTNEY FIGOWY: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę figi, a po kilku minutach dodajemy przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku i po szczypcie cynamonu, goździków, gałki, soli i pieprzu. Zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną octu. Na wolnym ogniu przesmażamy, mieszając
Ostra na Słodkoklasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki: 200g makaronu risoni 20g masła 200g młodziutkich liści szpinaku 1 cebula, drobno posiekana 6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki 250ml porto 250ml bulionu z kurczaka 20g masła, dodatkowo 4 filety z piersi kaczki 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 liście laurowe Przygotowanie: W dużym garnku(...)mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie wystygło. W tym czasie na tłuszczu z kaczki podsmażamy cebulę, mieszamy, aż będzie szklista. Dodajemy figi, porto, bulion i gotujemy. Zmniejszamy płomień i mieszając, podgrzewamy około 5 minut, aż sos się zwiąże. Dodajemy dodatkową porcję masła, ucieramy, aż sos będzie gładki. Kluseczki podajemy z sosem figowym
Smakowity Blog Kulinarnykasza manna z ricotta, figami i miodem W końcu udało mi się wczoraj dopaść figi ^.^ Połączenie w którym zakochałam się prawie rok temu, nadal tak samo dobre jak pamiętam
More food, love and dreamsSmażone kalmary Chutney mango Ćevapčići Leczo Jagnięcina duszona w winie z figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna
Gotuj z Misiem