figa - 1305 przepisów (strona:29/87)

OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY 123

jedzonko. Sprawczynie całego zamieszania    Moje menu: 1. Muffiny owsiano - bananowe 2. Muffiny z cukinią i suszonymi pomidorami 3.Sałatka ze szpinaku i rukoli z grillowanym kurczakiem i figą 4.Granola z jogurtem naturalnym i granatem Menu Amelii z Pierwsze primo! 1.Serek gruszkowy z prażonymi orzechami 2.Batony bananowo - amarantusowe 3.Ciastka Digestive Menu Krysi z Co na obiad ? 1.Smoothie gruszkowo - bananowo(...)podzielę się z Wami przepisem. Gdyby nie to, że mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym. SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I FIGĄ SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sos sojowy ocet balsamiczny ( w moim przypadku figowy) sól, pieprz liście młodego szpinaku i rukoli figa oliwa z oliwek (aromatyzowana pesto

Kuchnia w opałach
Figowe gniazdka 160

lodówce miałam ciasto francuskie, które idealnie nadaje się na szybkie i smaczne przekąski. Poszperałam  i znalazłam jeszcze szynkę oraz camemberta, dodałam do tego figi. Napełniłam tymi różnościami gniazdka z ciasta francuskiego i zapiekłam. I  powstała pyszna ciepła przekąska. składniki: 1 opakowane ciasta francuskiego 275 g 3 figi 1 serek camembert 6 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej Ciasto francuskie podzielić(...)sześć prostokątów. Każdym kawałkiem ciasta wyścielić wgłębienie w foremce na duże muffinny. Na dnie każdego gniazdka ułożyć zwinęty plaster szynki. Figi pokroić na ćwiartki a serek na trójkąty. Do każdego gniazdka włożyć po dwie ćwiartki figi oraz dwa trójkąty serka. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni

Monia miesza i gotuje
Sałatka-figowa uczta 203

Kolejna sałatka z figami. Nazwałam ją figowa uczta po to była uczta dla mojego mężusia. Ja nie lubie sera z pleśnią a innego akurat nie miałam więc powstała tylko jedna porcja specjalnie dla niego. składniki: 2 figi garść porwanej sałaty 50 g sera z pleśnią 1-2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka  sosu(...)balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy delikatesowej Na talerzu rozłożyć porwaną sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć pomiędzy figami. Ziarna upażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos. W słoiczku wymieszać oliwę, sos balsamiczny i musztardę.Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać

Monia miesza i gotuje
Szaszłyczki w migdałach. 148

przedłużyć .Do prezentowanej potrawy latem wykorzystuję grill ,a teraz patelnię grillową. Składniki: 0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka 10 dag płatków migdałowych ,uprażonych 1 puszka fig w zalewie słodkiej sól patyczki   Glazura. 100ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy ostrej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:  Mięso pokroić w szerokie paski(...)glazurą . Upiec na patelni grillowej (grillu) ,smarując od czasu do czasu pozostałą glazurą. Zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w migdałach. Na tę samą patelnię ,na chwilę,wyłożyć osączone figi i polać resztą glazury. Szaszłyczki w migdałach podać z glazurowanymi figami . Jako dodatek dla bardziej głodnych proponuję ryż. Możemy zrezygnować z fig na rzecz innych ingrediencji

Kulinarny karnet Christophera
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 169

Słodki biszkopt, kremowy serek, brzoskwinie figami słodzone i z physalis wysmażone, tworzą  połączenie niby zwyczajne, ale w smaku bardzo fajne.  Składniki: Biszkopt na ok. 8 babeczek (16 porcji): 6 małych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier(...)pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi,   12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem

Moniki Smakołyki
Tarta z... 113

figami, kozim serem i hiszpańskim bądź hiszpańską hamon. Zagadka z wcześniejszego posta rozwiązana. Oczywiście było pysznie, cudownie, a tarta zniknęła w chwilę. Składniki: CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody FARSZ: kozi ser 1 opakowanie (może być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto(...)jednak najbardziej lubię hiszpańską) 3-4 figi 2-3 łyżki śmietany 18% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z awokado,figą, śliwką i mango 216

lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę  i mango. Doskonały sposób na zdrowsze osłodzenia sobie życia.  Sałata (u mnie mieszana) 2 figi pół mango pół awokado 4 śliwki 10 dag sera wegańskiego z pomidorem kilka orzechów brazylijskich  oliwa z oliwek lub oliwa

Humanistka w kuchni
ciasto konopno-kokosowe z musem tofu-śliwkowym 184

łyżki mąki kokosowej łyżka białka konopnego  naturalna spiżarnia łyżeczka agaru 1/3 szklanki wody 1/2 dużego banana MASA: 80g tofu naturalnego 2 śliwki łyżka ksylitolu łyżka nasion chia DODATKOWO: figa do ozdoby łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: SPÓD: banana blendujemy zblendowanego banana mieszamy z mąką i białkiem konopnym 1/2 szklankę wody gotujemy- do gotującej się wody dodajemy agar i ksylitol- energicznie(...)śliwki obieramy, blendujemy razem z tofu i ksylitolem do zblendowanych składników dodajemy nasiona chia- mieszamy kładziemy jako kolejną warstwę ciasta całość odkładamy do stężenia GOTOWE CIASTO PODAJEMY Z KAWAŁKAMI FIGI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

healthy dreams
Fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami (wegański) 160

lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 200ml mleka np. sojowego - 150g jeżyn, jagód, borówek itp.  - 150g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy) - 30g nasion chia - 2 łyżki wody różanej - 2 figi  Jeżyny lub inne owoce miksujemy wraz z mlekiem do całkowitego połączenia składników. Przelewamy do dużej miski i za pomocą trzepaczki mieszamy z jogurtem i nasionami chia do uzyskania jednolitej(...)TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy wodę różaną i trzepiemy do konsystencji bitej śmietany. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Do małych miseczek, kubeczków czy innych pojemniczków, w których będziemy chcieli podać deser, wlewamy na dno fioletowy pudding z chia, przykrywamy chmurką różanej bitej śmietany

Be Fit Be Strong
Mini imprezowe kanapki z serkiem śmietankowym, figami, bazylią z lekkim sosem z oleju z orzechów laskowych, cytryny i miodu 181

wspaniali ludzie! Więcej napiszemy Wam za jakiś czas... A co dzisiaj mamy dla Was - pyszne mini kanapeczki. Idealne na imprezkę, ale również jako przystawka czy lekka kolacja. Uwielbiamy figi i takie połączenie smaków jest obłędne... <3 A więc... Do dzieła! Składniki: bagietka serek śmietankowy  figi bazylia uprażone orzechy laskowe Sos a'la winegret: 1 łyżka soku z cytryny(...)zwykła oliwa) 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Kroimy bagietkę lekko po skosie. Przypiekamy na patelni suchej lub w piekarniku (150 stopni) do zrumienienia. Nakładamy serek śmietankowy.  Myjemy i osuszamy figi, kroimy w plasterki i każdy plasterek na pół. Kładziemy na serku. Mieszamy wszystkie składniki na sos. Kroimy drobno uprażone orzechy. Polewamy sosem kanapki i zajadamy się. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Tartaletki z figami 135

Wrzesień to czas na figi. Pyszne owoce, które idealnie odnajdują się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach. U mnie tym razem w postaci tartaletek, które nie tylko pięknie wyglądają, ale są również doskonałą przystawką. Nie tylko od święta     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 figi 1 opakowania naturalnego serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)ziół prowansalskich 3 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli 3-4 gałązki rukoli   Czytaj dalej... Artykuł Tartaletki z figami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 159

Karolina Szaciłło! Składniki: spód: 190 g migdałów, 10 g gorzkich pestek moreli (opcjonalnie - pominęliśmy), 200 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych), szczypta soli kamiennej lub morskiej masa czekoladowo-figowa: 200 g fig (niesiarkowanych - namoczonych na noc w około 3/4 szklanki wody) czubata łyżka oleju kokosowego - u nas olej z pestek dyni, 250 g gorzkiej czekolady (min. 60%) polewa: 1/4 szklanki syropu(...)tworzyć kruszonkę. Masę przykładamy do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ubijamy najwygodniej przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub drewnianą pałką. Namoczone figi miksujemy do konsystencji gęstego dżemu, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona mieszamy ją z olejem oraz ze zmiksowanymi figami. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód migdałowo

Plate of Joy
Tort szampańsko figowy 167

Dziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z fig gotowanych w winie musującym. Tort wymaga trochę pracy, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich to na prawdę warto spędzić trochę czasu w kuchni. Ja jako, że ciągle uczę się zdobienia tortów masą cukrową(...)tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160-170 st. C przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Masa figowa: 30 dag suszonych fig 2 szklanki wina musującego 3 łyżki cukru pudru Figi kroimy drobno i gotujemy w winie aż zaczną się rozpadać, dodajemy cukier puder i miksujemy. Krem: 4 żółtka 3/4 szklanki cukru

Cynamonowe szczęście
Owsianka z aromatycznym miodem i figami 130

kilku dni chodziły za mną pewne smaki.  Jednego dnia była to figa, drugiego dnia cynamon. Pojawił się też miód i ochota na owsiankę. Składową smakowych marzeń stała się ta owsianka. Absolutnie fantastyczna. Spełniła moje marzenia w 100 %. Pyszna, zdrowa i rozgrzewająca.  Składniki: 5 łyżek płatków owsianych, szklanka mleka, sól, figa, miód,* cynamon, kardamon Wieczorem wsypałam do miseczki płatki(...)odrobinę soli, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 2-3 minuty. W malutkim garnuszku zagotowałam miód ze małą szczyptą cynamonu i większą szczyptą kardamonu. Owsiankę przełożyłam do szklaneczki, dodałam pokrojoną figę i całość polałam gorącym miodem.  Podawać od razu, jeść wyobrażając sobie jak piękny będzie to dzień po takim śniadaniu :) Smacznego! * ilość miodu w zależności od upodobań - ja przygotowałam

Plate of Joy
Szyfonowa figa. 171

Ciasto szyfonowe robiłam po raz pierwszy. Chciałam spróbować czegoś innego niż zwykły biszkopt. Ciasto szyfonowe jest puszyste, lekkie i wilgotne. Krem, to dopiero zagadka. Konfitura z figi posłużyła jako punkt odniesienia. Możecie ją kupić w sklepie internetowym Maroko Ciasto w całości ma na prawdę bardzo ciekawy smak, krem idealnie zgrywa się z ciemnym ciastem szyfonowym. Ją mam małą prostokątną foremkę(...)formy i pieczemy 35 minut w 165 stopniach C, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej studzić odwrócone do góry nogami, wtedy nie opada tak bardzo. KREM: 200 g konfitury z figi 350 g mleka 2 budynie śmietankowe 100 g masła w temperaturze pokojowej Mleko, konfiturę i proszek budyniowy łączymy, aby nie było grudek, następnie zagotowujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania