garść winogron 2 figi 60 g sera pleśniowego ziarna słonecznika, sezamu, dyni kilkanaście listków rukoli kilka roszponek oliwa sok z cytryny Winogrona kroimy na pół, figi na małe cząsteczki, dodajemy listki roszponki i rukoli i pokrojony w kostkę ser. Posypujemy ziarnami, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy oliwą
Gotowanie jest łatweŚliwkowy budyń jaglany to jesienna propozycja na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy jaglanej. Ugotowana jaglanka, zmiksowana z jogurtem, syropem klonowym i powidłami śliwkowymi z dodatkiem granata i fig, z dużą ilością cynamonu to jedno z tych dań od których trudno oderwać łyżkę. Niesamowicie rozgrzewające danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na 2 porcje(...)szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki powideł śliwkowych 2-3 łyżki syropu klonowego duża szczypta cynamonu i imbiru 1 figa 1/2 granata Kaszę gotuję w jednej szklance wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę kaszę przez kilka minut i miksuję z dodatkiem przypraw, jogurtu naturalnego, syropu klonowego i powideł na gładką masę. W tym momencie
Mango Papajapastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe z czereśniami Czereśnie można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami. Czekoladowe muffinki z czekoladą Coś dla wielbicieli czekolady. Kawowe muffinki z figami Pyszne połączenie kawowego smaku z figami
Codzienna kuchnia niecodziennatrafią na patelnię. Tosty francuskie Składniki: 3 kromki czerstwego razowego chleba 100 ml mleka 1 jajko 3 czubate łyżki masła do smażenia 3 czubate łyżki nutella 2 figi 1 łyżka laskowych orzechów 3 łyżki nutella, czubate Mleko i jajko roztrzep widelcem. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Zanurz kromki chleba w mleku. Odczekaj aż dobrze nasiąkną, a następnie usmaż tosty(...)złoty kolor. Posmaruj tosty nutellą, a na wierzchu ułóż pokrojone figi lub inne owoce. Całość posyp orzechami. The post Tosty francuskie z żytniego chleba appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniamakówki Składniki: Mak mielony – 500g Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka Mleko – 600-700ml Orzechy włoskie – ½ szklanki Migdały całe – ½ szklanki Migdały płatki – 4 łyżki Rodzynki – 1 szklanka Figi suszone – 5 sztuk Miód – ½ szklanki Wykonanie: Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć. Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami
Kuchnia Bon Appetitpodzielić się przepisem. Składniki: 1/2 szklanka kaszy pęczak ( +1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju) 350 g bakłażana 100 g pomidorków koktajlowych 150 g papryki żółtej 2 sztuki figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko(...)minut. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz skropić olejem następnie grilować. Gdy bakłażan przestygnie pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paski i również zgrilować. Pomidory i figi pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz, posypać posiekaną pietruszką. Polać sosem tuż przed podaniem
Delicious Titbitsdoborze składników. Sprawdźcie listę składników i działajmy! SKŁADNIKI dla 2-3 osób: - paczka mieszanki sałat (wybierz tą ulubioną) - 1 duży filet z kurczaka - 1 długi ogórek - 2-3 figi - 1 gruszka np. klapsa - przyprawy do kurczaka: kolendra mielona, miód, sok z limonki, imbir, cynamon - oliwa z oliwek Sałatę myjemy i osuszamy, układamy w naczyniu. Ogórka obieramy i kroimy(...)długie cienkie plasterki. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Kurczaka marynujemy w przyprawach około 30 minut. Smażymy na oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni, kroimy na mniejsze porcje, układamy na sałatce. Gruszkę kroimy na cieniutkie plastry. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki wody, 1 łyżeczki miodu, przypraw: zmielonej kolendry, cynamonu, soku z limonki
SMYKWKUCHNIżółty barwnik spożywczy w proszku 150 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru śmietan fix oraz do ozdoby: kandyzowane owoce papai, suszone figi i rodzynki Kokos zabarwić na żółto, a następnie babeczki udekorować kremem (przepis jak do dekoracji wielkanocnych zajączków). A następnie z małych kawałeczków papai zrobić kurczaczkom, noski. Z rodzynek(...)oczka , a grzebień z przekrojonej na pół suszonej figi. zajączki i kurczaczki wielkanocne Tak powstałe babeczki schować do lodówki, wyciągnąć dopiero przed podaniem. kurczaczki i zajączki wielkanocne
Aromatyczne Podróżeakurat te produkty miałam pod ręką. Stąd też się wziął ten mus który jest wspaniały do mięsa jak i do kanapki. Bardzo prosty przepis : 1 słoik 5 fig 10 wiśni peruwianskich Garść śliwki suszonej kalifornijskiej 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1/2soku z limonki Owoce myjemy . Kroimy w krążki figi ,dodajemy cała wiśnie i śliwke. Zasypujemy
Viola cooks with passionłyżki wody różanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pieprzu świeżego mielonego 2 szczypty soli 2 łyżki octu balsamicznego z fig Składniki do kaszy : 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/4 ogórka zielonego kilka czarnych oliwek 2 cebule prażone warstwami na patelni 1 torebka kaszy jaglanej(...)Następnie steki smażymy około 4-5 minut z minut każdej ze stron Ja użyłam grilla elektrycznego i smażyłam 4.5 minuty . Potrawe możemy podać z musem z wiśni peruwianskiej i figi Przepis Tutaj Smacznego
Viola cooks with passionMacie ochotę na coś konkretnego, a jednocześnie lekkiego? Dorwałam w tym roku pierwsze figi, więc automatycznie weszły do mojego koszyka. Od razu wiedziałam, że będzie sałatka. Dodałam do niej makaronu i sera, który sprawił, że nasyci nas ona na dłużej. Całość natomiast polałam sosem na bazie octu balsamicznego, celem nadania aromatyczności i włoskiego klimatu. Chyba nie pogardzicie takim(...)lunchboxem do pracy? Składniki na 1 porcję: Garść roszponki 40g suchego makaronu świderki Malma 30g sera brie naturalnego 1/3 czerwonej papryki 1 większa figa Sos balsamiczny: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu Ulubione zioła Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i opłukać zimną wodą, aby był chłodny. Na talerzu ułożyć roszponkę
Fabryka pomysłówszklanka selera naciowego pokrojony drobno 1 pęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej 6-8 łyżek pomielonych migdałów 1 łyżka imbiru(...)dodając olej migdałowy i 1 szklankę wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory,jagnięcinę ,imbir,kumin,turmerik, papryczkę chilli pieprz i sól Dusimy pod przykryciem około 15 minut, Dodajemy figi,morele,śliwki,owoc granatu,pęcherzycę,natkę pietruszki i pomielone migdały dusimy kolejne 20 minut. Pamiętajmy że od czasu do czasu musimy podlewać nasze danie wodą. Smacznego Do tej potrawy
Viola cooks with passionSERNIK Z SOLONYM KARMELEM I FIGAMI, a do tego czekoladowy... Artykuł SERNIK Z SOLONYM KARMELEM I FIGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEproszku acai (Bioindygo) 1 łyżka mleczka kokosowego (Bioindygo) Matcha: 1 mrożony banan 1 łyżeczka proszku matcha (Bioindygo) 1 łyżka mleczka kokosowego (Bioindygo) Pozostałe składniki: 1/2 melona miodowego nerkowce (Bioindygo) figi suszone (Bioindygo) Przygotowanie: Z melona wydrąż pestki i odrobinę miąższu, aby zwiększyć pojemność owocu. Do malaksera/blendera zmiksuj składniki na lody acai, a następnie na lody matcha, wrzucając(...)lodów połącz ze sobą, wykonując kilka ruchów łyżką, w taki sposób, aby nadal było widać i acai i matcha. Przełóż wymieszaną masę do melona i dodaj orzechy z figami
Zdrowie na języku :Planguage:#0400;} A to jeden z moich ulubionych przepisów na deszczowe poranki i chłodne jesienne wieczory, zawsze poprawia mi humor :) Składniki: 3/4 szklanki czerwonej quinoy 2 świeże figi 3 suszone śliwki 1 nasionko kardamonu (można zastąpić mielonym) Wykonanie: Quinoę należy kilka raz przepłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem rozgniecionego nasionka kardamonu, a następnie odcedzić(...)gęstym sitku. Śliwki kroimy na kawałki i mieszamy z quinoa. Figi kroimy na ćwiartki i grillujemy na suchej patelni, mieszamy z pozostałymi składnikami i gotowe
Quinoa Raz!