sezonie figowym; te dwa składniki komponują się bowiem ze sobą idealnie. Pudding chia na mleczku kokosowym, z dodatkiem syropu z owoców czarnego bzu. Na wierzch pokrojona w plasterki figa, i pełnia szczęścia z samego rana gwarantowana. Nawet o wpół do czwartej nad ranem! Pudding chia z czarnym bzem i figami Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego(...)mleka 50 ml syropu z owoców czarnego bzu 3 łyżki nasion chia dodatkowo: 3-4 figi Mleko, mleczko kokosowe, syrop i nasionka umieścić w misce. Dobrze połączyć, najlepiej trzepaczką. Gdy płyn zacznie gęstnieć, wstawić miskę do lodówki na całą noc. Schłodzony pudding przelać do miseczek. Podawać ze świeżymi figami. Smacznego! Jakiś czas temu, w promocji, kupiłam ekologiczne mleczko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień to sezon na figi! Ostatnio kupiłam je bardzo tanio w sklepie i postanowiłam zrobić zwykły dżem. Składniki 12 fig 1/2 szklanki cukru żelującego 12 fig 1/2 szklanki cukru żelującego Figi myjemy, kroimy w ćwiartki, odkrawamy tylko górną część. Gotujemy przez 20 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i całość wrzucamy
Delusional TrineZapraszam po przepis : Składniki : na 6-7 małych słoiczków 1 kg białych winogron ( najlepiej słodkiej odmiany ) 7 świeżych fig 60 dkg cukru żelującego ( 2:1 ) Sposób wykonania : W inogrono opłucz pod bieżącą wodą , pokrój na połówki ( jeśli Twoje winogrono ma pestki usuń je ). Figi umyj, usuń ogonki(...)czasu zamieszaj. Następnie zmiksuj blenderem, ale nie na papkę , mogą zostać niewielkie kawałki. Do winogrona wsyp cukier żelujący, doprowadź do zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone figi. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, na powierzchni konfitury powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza. Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Gotową
Przepisy i porady kulinarnekonkursie a tutaj możecie zobaczyć naszą pierwszą recenzje produktów tej firmy. Nazwa: Rawnello – Raw pralinki: -Orzechowy sen o cynamonie -Łatwy orzech do zgryzienia -Żurawina na czarnym lądzie -Figa z makiem Firma: Raw&Happy Skład: Orzechowy sen o cynamonie: daktyle, orzechy (25%- migdał, laskowy, włoski), cynamon (2%). Łatwy orzech do zgryzienia: daktyle, orzechy nerkowca (40%). Żurawina na czarnym(...)lądzie: daktyle, żurawina (20%), kakao. Figa z makiem: daktyle, figi (35%), mak (5%). Masa netto: 110g Wartości odżywcze: Orzechowy sen o cynamonie: 100g/ 528kcal, tłuszcz – 32g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 41g, węglowodany – 47g w tym cukry – 42g, białko – 8g, sól – 0,02g Łatwy orzech do zgryzienia: 100g/ 433kcal, tłuszcz – 19g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3g, węglowodany
Candy PandasPlacki na maślance z dodatkiem suszonych fig. Idealne na śniadanie lub kolację. Delikatne i puszyste. W duecie ze szklanką gorącego kakao smakują jeszcze bardziej. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać również polane śmietaną lub z dżemem. Mojej rodzince bardzo smakowały. Może i Wy skusicie się i zrobicie takie szybkie placki. Składniki 400 g maślanki 2 jajka cukier według(...)własnego smaku (dałam 2 łyżki) 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 5 suszonych fig olej do smażenia cukier puder do oprószenia W misce ubić jajka z cukrem, a następnie dodać maślankę, mąkę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki
O kuchni z uczuciemquinoa jest zatopiona w cudownej śmietance z nerkowców, a ta, dzięki dodatkowi soku z cytryny i wanilii słusznie przywodzi na myśl wegański sernik. Później wystarczy już jedynie całość zwieńczyć figami i voilà! – deser gotowy . To również świetna propozycja na zdrowy posiłek poza domem – wystarczy zapakować go do słoiczka, by móc cieszyć się jego smakiem na drugie śniadanie lub lunch(...)innego preferowanego syropu do smaku) 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek wody szczypta soli szczypta imbiru duża szczypta wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3-4 figi Nerkowce namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny, pozostawić na 6-12 godzin. Komosę umieścić na sicie o drobnych oczkach, bardzo dokładnie przepłukać pod strumieniem zimnej, bieżącej
Even Better FoodDzisiaj podpowiadam co zrobić z pozostałymi po świętach owocami, konkretnie z pomarańczami. Można z nich zrobić sok, koktajl lub sorbet. Świetnym pomysłem jest także sałatka z suszonymi figami i kokosem, całość skropiona miodem. W wersji dla dorosłych sałatkę skropić można likierem lub np. rumem, odstawić, aby smaki "przegryzły się". To idealna propozycja na Sylwester! Sałatka z pomarańczy z suszonymi(...)figami i kokosem Składniki: 3 soczyste i słodkie pomarańcze 3 łyżki wiórków kokosowych 4 suszone figi miód do smaku Przygotowanie: Pomarańcze obieramy ze skóry. Kroimy na cienkie plastry. Układamy na talerzu. Figi kroimy w paski i układamy na plastrach pomarańczy. Sałatkę oprószamy wiórkami kokosowymi i skrapiamy miodem. Odstawiamy, aby smaki "przegryzły się
Moja smaczna kuchniaprzepis. Keks mojej mamy jest wilgotny, nieco ziarnisty no i przede wszystkim bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle(...)samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżka cukru waniliowego 3 łyżki złotego rumu po garści orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i morel, fig, migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek Figi sparzyć wrzątkiem. Śliwki, morele, figi orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Z całości mąki odsypać jedną łyżkę i oprószyć nią wszystkie
Kulinarne InspiracjeOwoc figi jest jadalny zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki. Sezon figowy jeszcze trwa, jest to więc ostatni dzwonek na przetwory z fig. Składniki: • 750 g świeżych fig • 1 jabłko • 1 gruszka • 250 g cukru • 1 litr wódki
To co kochamPIECZONE FIGI Z KOZIM SEREM I ORZECHAMI są idealną przekąską podczas... Artykuł Pieczone figi z kozim serem i orzechami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgrillować po około 1-2 minuty do chrupkości. Podawać z plasterkiem średnio wysmażonego steka, kawałkiem niebieskiego sera pleśniowego i łyżką dżemu/pasty figowej. Dżem figowy Składniki: 200 g suszonych fig 1/2 szklanki Bourbonu Sok z jednej cytryny 3/4 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki białego cukru Przygotowanie: Wyciąć twade zgrubienie przy łodydze figi, następne figi(...)umieścić w rondelku, dodać wodę, Bourbona i sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż figi zmiękną. Całość ostudzić, przelać do blendera i rozdrobnić. Zblendowaną mieszankę umieścić ponownie w rondelku na małym ogniu i dodać cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru i zagęszczenia do formy pasty
naRuszcieFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. Proporcje na 1 figę 1 figa, 1 łyżeczka sera gorgonzola, 1 łyżeczka octu winnego (u mnie malinowy), 1 - 2 plasterki boczku wędzonego surowego*, 1 połówka orzecha włoskiego Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca. Figę obwinąć
królestwo garówbyło za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już przestawił się trochę(...)zrobić i zjeść. Poniżej lista składników jak i receptura. SKŁADNIKI: - 2 średnie bakłażany - 1 puszka soczewicy gotowanej na parze - 1/4 pęczka natki pietruszki - garść pistacji - 2- 3 figi - 6 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 3 ząbki czosnku - łyżka wody - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki wody różanej - 1 łyżeczka melasy z granatów WYKONANIE: Bakłażany i figi
SMYKWKUCHNINaszła mnie chęć na odrobinę słodyczy. Ale nie czekolady, batony i inne gotowe słodkości. Piękne, dojrzałe figi wpadły mi dziś w ręce i to własnie je postanowiłam wykorzystać do przygotowania deseru. To co że mega kaloryczny? A w taki deszczowy dzień jak dziś najlepszy poprawiacz humoru zawsze ma wiele kalorii ;) Składniki: 1 serek camembert 2 figi 2 łyżki miodu Wykonanie: Camembert grillujemy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Na patelnię wykładamy miód, zanurzamy w nim na kilka minut kawałki fig, przewracając z jednej na druga stronę. Na talerz wykładamy ser, na niego kawałki fig, polewamy roztopionym miodem
Z Majeczką w kuchnikokosa jest na tyle, że dość wyraźnie można je poczuć. Pralinki są świetną alternatywną dla niezdrowych słodyczy, a ponad to mogą stanowić ciekawy podarunek dla drugiej osoby :) Suszone figi Bardzo zaciekawiło mnie samo opakowanie tego artykułu. Figi zostały starannie zawinięte w przezroczysta folię, z której kolejno powietrze zostało odessane, a całość przełożono do papierowego kartonika(...)taki produkt za godny swej ceny oraz odznaczający się wysoką jakością. Po przecięciu folii uniósł się bardzo intensywny figowy aromat, nie do porównania z produktem pakowanym w zwyczajne paczki. Figi są mięciutkie, w ogóle nie przesuszone czy twarde. Pod delikatną skórką skrywa się niezwykle kremowa masa z mnóstwem ziarenek. Są bardzo słodkie, dlatego szybko zaspokajają ochotę na słodkie. Figi
Zdrowie na języku :P