miodzie owocami. Przepis znalazłam na blogu " Burczymiwbrzuchu ", pozmieniałam tylko co nie co :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: kilka liści sałaty rzymskiej 6 oscypków łyżka masła 2 figi 4 śliwki 1 łyżka łuskanego słonecznika 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamico szczypta cynamonu 1 główka goździka 1/4 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Sałatę myjemy, osuszamy. Figi kroimy w ósemki, śliwki w ćwiartki. Miód mieszamy z octem, cynamonem, zgniecioną główką goździka i ostrą papryką. 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy owoce i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy słonecznik, miód, zwiększamy ogień i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. 3. Patelnię grillową porządnie rozgrzewamy. Kładziemy oscypki
My Culinary ArtUwielbiam świeże figi i sałatki z ich udziałem. Stworzyłam figową wersję sałatki caprese. Delikatne smaki figi i mozzarelli świetnie łączy ostre w smaku pesto z rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 3 duże figi 1 duża mozzarella do caprese (200 g) 2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów 4 kwiaty nasturcji Figi pokroić w grubsze plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy(...)również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian pokrojone figi z mozarellą. Całość polać pesto. Udekorować jadalnymi kwiatami/płatkami nasturcji i od razu podawać
Monia miesza i gotujeZniewalające połączenie fig i serka mascarpone z cudownym zapachem ciasto rozmarynowego! Ten smak zupełnie mnie zaskoczył - jest genialny! Dla kogo: dla fanów fig dla lubiących nowoczesne smaki dla chcących poczuć wspaniały zapach ciasta z rozmarynem Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru szczypta soli 10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki(...)wierzch: 1/3 szklanki śmietany18% 25 dag mascarpone 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny szczypta soli 3 łyżki miodu 600-700g świeżych fig Wykonanie ciasta: Miksujemy mąkę pszenną i kukurydzianą wraz z cukrem i solą. Dodajemy masło i posiekany rozmaryn - powstanie coś na kształt kruszonki. Dodajemy wodę i miksujemy, aż ciasto stanie
Mania Wypiekaniamała cukinia, 2 garście świeżego szpinaku, świeży tymianek, 4 plasterki sera żółtego, oliwki zielone nadziane czosnkiem, sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, figi indyjskie, physalis, oliwa z oliwek, sos koperkowy. Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili(...)dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Cebulki obieramy ze skórki, zawijamy do foli z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Figi myjemy, kroimy na plastry i grillujemy bezpośrednio na rożnie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem. Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając
Moniki SmakołykiFigi, ser Manchego* papryka karmelizowana**, orzechy laskowe Na jedną figę potrzebujemy 1 łyżeczkę karmelizowanej papryki, 1 łyżkę startego sera oraz 1 łyżeczkę posiekanych orzechów laskowych. Figę naciąć od ogonka na cztery nie docinając do końca. Przy zakupie nie należy wybierać fig bardzo miękkich. Skórka nie powinna być uszkodzona. W nacięcia figi włożyć łyżeczkę karmelizowanej papryki, ułożyć orzechy laskowe i przykryć
królestwo garówmiałam przyjemność być Ambasadorem Kampanii Żołądkowa Gorzka z FIGĄ z portalu Streetcom "zobacz TUTAJ" , warto się zarejestrować się, wypełniać ankiety i zostać wybranym na Ambasadora dla produktu, marki która bierze udział w kampanii - otrzymałam paczkę Ambasadora z zawartością reklamówek, 8 buteleczek 100 ml żołądkowa gorzka z figą i jedna duża butelka 500 ml żołądkowa gorzka z figą na spotkaniu(...)osobiście smakował kieliszek z pomarańczą i ciut chilli, również dodałam do kawy do nasączania ciasta do tiramisu, smak ciasta z połączeniem kremu wyśmienity z wyczuwalnym posmakiem żołądkowej gorzkiej z figą przepis na ciasto "zobacz TUTAJ" , polecam to tiramisu właśnie z żołądkową gorzką z figą, a w trakcie jedzenia tiramisu chce się jeść i jeść
W Mojej Kuchni Lubiępodawany na ciepło, przygotowany z bułki blecznej, jabłek i kilku innych dodatków, które sprawiają, że deser naprawdę jest wart wypróbowania. Dziś postanowiłam złamać tradycyjny przepis i zamiast jabłek dodałam figi, a zamiast śmietanki serek Almette. Deser jest przesmaczny i bardzo syty. Na dwie porcje: 2 bułki mleczne 1 szklanka mleka(...)owoce fig 1 serek śmietankowy Almette 3 jajka rodzynki 0.5 szklanki 1/2 szklanki orzechów (najlepiej włoskie) 1 łyżka masła cukier 3 łyżki cukier waniliowy 1 opakowanie
Jadło i czytadłoOstatnio będąc w supermarkecie kupilam figi, to zresztą ostatni moment na ich zakup w tym sezonie. Zrobiłam z nich pyszny chutney oraz pizzę. Zestawienie smaków może się wydać nieco dziwne, ale zapewniam że smakowało wybornie. Strzałem w 10 było użycie sosu z podwędzanych śliwek, który się świetnie skomponował z pozostałymi skłanikami. Składniki na pizzę: 250 g mąki(...)łyżki oliwy 150 g wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 150 g mozarelli 2 łyżki pikantnego sosu śliwkowego ( Piotr i Paweł ) 4 figi 8 plasterków prosciutto 2 łyżki solonych orzeszków ziemnych listki lubczyku i rucoli sól i pieprz do smaku Składniki na chutney: 400 g świeżych fig 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula
Gosia gotujeKolejny zapach od Yankee Candle. Dzisiaj Wild Fig czyli długo wyczekiwana figa. Strasznie mnie ten wosk ciekawił, szczególnie że figi smakują mi bardzo a sam zapach takich dojrzałych fig, sprawia że odpływam. Czy wosk od Yankee Candle też tak na mnie działa? Otóż jest soczysty, słodki i przyjemny dla nosa, ale do ulubieńców się nie zalicza na pewno. Jeśli(...)chcecie poznać tą nutę zapachową to wosk Wild Fig znajdziecie tutaj. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie MartyWrzesień to miesiąc, w którym bez problemu znajdziemy dojrzałe figi. I moim zdaniem, żal z tego dobrodziejstwa natury nie skorzystać. Można z nich przygotować mnóstwo pyszności. Ja polecam 5 minutowy deser, którym sobie właśnie rozpieszczam podniebienie przed pracą, pisząc ten post. Jest na prawdę banalnie prosty, a potrafi zrobić wrażenie. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1 dojrzała figa owoce granatu(...)gałka lodów waniliowych 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody odrobina imbiru i cynamonu 1 goździk A jak to zrobić: Figę opłukać i naciąć na krzyż. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć figę oblać sosem i dusić około 3 minuty. Figę przełożyć na talerzyk, w środek nałożyć
Kuchnia w opałachFigi uwielbiam pod każdą postacią. Zarówno te świeże jak i suszone. Dzisiejszy przepis na przystawkę-sałatkę z wykorzystaniem świeżej figi. Połączyłem je z dojrzałym awokado, mozzarellą i szynką parmeńską. Wszystko to na rukoli i polane redukcją balsamiczną. Lekka i świeża przystawka. Polecam na każdą okazję. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,50 zł SKŁADNIKI(...)świeże figi 4 plastry szynki parmeńskiej 1 kulka mozzarelli 1 awokado rukola oliwa redukcja balsamiczna PRZYGOTOWANIE: Na talerzu układamy liście rukoli. Figi, mozzarellę i avocado kroimy w plastry. Układamy na przemian figi, mozzarellę i avocado. Dodajemy plastry szynki parmeńskiej. Polewamy wszystko oliwą i redukcją balsamiczną. Szybko, prosto i smacznie
kulinarnyJaSkręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają. Składniki: 150 g fig suszonych, 400 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 żółtka, szczypta soli, 70 g białego cukru, 3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na ok. 15 min. W tym czasie figi kroimy w bardzo drobną kosteczkę i miksujemy blenderem, można też zmielić przez maszynkę do mięsa. Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodajemy żółtka, pozostały cukier, mąkę i zmielone figi. Wyrabiamy ciasto, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką
Moniki Smakołykitakiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D Składniki na chutney: ok. 10 śliwek - węgierek 3 świeże figi 1 plasterek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki porto 1 łyżeczka brązowego(...)cukru 1/2 łyżeczki płatków chili albo chili w proszku szczypta soli pół łyżeczki suszonego tymianku Ponadto: 1 camembert ( u mnie ziołowy) 1 świeża figa 2 orzechy włoskie (świeże) parę gałązek świeżego tymianku Śliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie
Bon Appetit MałgorzatyJeśli jeszcze nie jesteście wielbicielami jaglanki to ten deser wszystko zmieni!. Delikatna w smaku kasza jaglana z bombą smakową jaką daje mus z fig i soku malinowego, daje razem duet doskonały. Figi znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki soku malinowego 1/2 szklanki wody(...)suszonych fig szczypta soli Kasze jaglaną wypłukać zimną wodą na sicie, ugotować w mleku ze szczypta soli. Pod koniec gotowania można kaszę lekko zmiksować. Wodę oraz sok malinowy wlewamy do rondelka i gotujemy z figami. Gdy figi zmiękną zmiksować je z sokiem na gładką masę, do uzyskania konsystencji musu. Deser układać warstwowo. Jeśli macie ochotę na wiosenną
Apetyczna babeczkasałatek jeśli zabraknie oleju tłoczonego na zimno lub jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu. Składniki na dwie porcje sałatka: kilka garści rukoli 1 gruszka 2 figi garść orzechów włoskich kilka plastrów koziego sera pleśniowego rozgrzewający dressing: 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chilli kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek oleju rzepakowego(...)Przygotowanie: Sałatka: Owoce i sałatę dokładnie umyj. Figi podziel na ćwiartki a gruszki pokrój w paski. Przygotuj sałatkę bezpośrednio na talerzach. Talerze wyłóż sałatą a następnie układaj kolejno pokrojony ser i owoce. Posyp połamanymi na kawałki orzechami włoskimi. Dressing: Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem
Ze smakiem i z pasją